Vega(n) foodies en groenteliefhebbers opgelet. Heb jij de lila aubergine al ontdekt? Het lange dunne broertje van de gewone aubergine met een zachte zoete schil. De schil kan ook gewoon gegeten worden! In een pittige Szechuan saus weet je niet wat je proeft! Dus hop, naar de toko. Of naar de supermarkt, want deze lila aubergine spotten we in steeds meer supermarkten. Tof!
Lila aubergine?
De lila aubergine ken ik nog niet zo lang en is naar mijn weten relatief nieuw in het groenteschap van de supermarkt. Moet bijna wel, want deze dunne slungel valt wel op met z’n bijzondere verschijning. De lila aubergine ziet er anders uit dan een gewone aubergine, maar hij smaakt ook anders. Hij heeft een zoete, zachte schil die ook gegeten kan worden. Niet taai! En deze aubergine heeft minder pitjes, waardoor die zachter en minder bitter van smaak is. Dit maakt de lila aubergine een ideale kandidaat voor een vegan stoofpotje!
Deze aubergine ziet er tropisch uit. Dat is deels waar: het is een geliefde groente in de Indische en Surinaamse keuken. Ik heb ‘m ook ontdekt in de toko. Maar inmiddels raakt-ie aardig ingeburgerd en spot ik deze aubergine dus ook regelmatig in de supermarkt. De lila aubergine, ook wel Chinese aubergine genoemd, komt oorspronkelijk uit Azië, maar wordt inmiddels op meer plekken in de wereld gekweekt. In een Nederlandse supermarkt staat vaak Spanje als land van herkomst op de verpakking. Een prima duurzam keuze dus, maar je kunt ‘m ook in Nederland telen (zaaien in januari en oogsten in juni-augustus). Ik ben benieuwd: ik zal deze zomer eens checken of ik ook een Nederlandse lila aubergine ergens spot. Dat zou leuk zijn!
Lila aubergine, Chinese aubergine, Japanse aubergine, brinjal…
Deze opvallende aubergine kun je onder meer namen tegenkomen zoals Chinese aubergine, Aziatische aubergine, dunne aubergine, Chinese eggplant, Japanese aubergine, boulanger (Suriname), brinjal (India), terong (Indonesië), nasubi / 茄子 (Japan), qie zi / qiézi / 茄子 (China).
Szechuan saus?
Van die (te) gekke lila aubergine maak ik een vegan stoofpotje in een Szechuan saus. Klinkt ingewikkeld? Valt reuze mee! Als we het over de Chinese keuken hebben, dan bedoelen we hier meestal de Cantonese keuken mee. Maar China is groot! In het midden van het land bevindt zich Szechuan (Sichuan), dit is een regio met een geheel eigen keuken en smakenpalet. Deze regio kenmerkt zich door pittiger eten. Lila aubergine in Szechuan saus is een bijgerecht dat een waanzinnige smaakexplosie geeft: je proeft zoet, zuur, zout en de vijfde basissmaak: umami, wat Japans is voor ‘heerlijkheid’. Szechuan saus kun je kant-en-klaar kopen in een potje bij de toko en bevat ingrediënten zoals rode pepers, knoflook, gember, sojasaus, en soms zelfs wat honing of suiker om die zoete kick toe te voegen. Voor dit gerecht maak ik mijn eigen saus met gedroogde Szechuan pepers. Meer toko shoptips vind je hier.
Dit vegan stoofpotje is eenvoudig klaar te maken, dus een perfect hapje om je vegan vrienden mee te verrassen. Of lekker als bijgerecht. Kom maar door!
Vegan stoofpotje van lila aubergine. Kun je deze aubergine niet vinden, dan kun je ook een gewone aubergine gebruiken voor dit gerecht.
Niet mokken, lekker die lila aubergine wokken
Dit heerlijke Chinese bijgerecht is een wokgerecht. Je kunt het jezelf makkelijker maken en de voorbereidingen eerder treffen, zodat je het gerecht op het moment zelf in een kwartiertje kunt afwokken. Voor al mijn Aziatische wokgerechten gebruik ik de Macao wok van het merk WMF. Als je nog op zoek bent naar goede milieuvriendelijke pannen, dan is dit een tip. Over onze pannenzoektocht heeft Saskia een artikel geschreven. De korte versie: we hadden pannen met PFAS (geen prettige constatering). Daar wilden we vanaf. En dus gingen we op zoek naar een nieuwe set.
Vegan stoofpotje: lila aubergine in Szechuan saus
Keukengerei
- snijplank
- goed hakmes
- bakje (om saus te mengen)
- stoommand of stoomoven of vergiet (te gebruiken i.c.m. wok)
- blender of staafmixer
- wok
Ingrediënten
- 3 lila aubergines (Ook te vervangen door 3 'gewone' aubergines.)
- 60 gr shiitake paddenstoelen
- 4 puntpaprika's
- 4 tenen knoflook
- 1 'duim' gember
- 2 ~ 6 gedroogde pepers (Chilipepers altijd naar eigen smaak toevoegen. Ik kies voor 6 Szechuan gedroogde pepers.)
- 3 bosuitjes
Szechuan saus
- 2 el lichte sojasaus (light soy)
- 1 el donkere sojasaus (dark soy)
- 2 el (vegan) oestersaus (Vegan oestersaus is op basis van shiitake paddenstoelen en vaak te koop als 'mushroom stir fry sauce' of iets dergelijks.)
- 2 el azijn Chinese rijstazijn, of witte natuurazijn
- 3 el suiker riet-, bruine of witte suiker
- 0,5 el Chinese bonensaus Te koop als 'Taotje', 'gele bonensaus' of 'Bean sauce'
- 2 tl maïzena
- 2 tl sesamolie
- 4 el water
Instructies
Stoom de lila aubergine
- Snijd de groene bovenkant van de lila aubergines.
- Snijd de lila aubergines in 5 of 6 gelijke delen.
- Snijd de partjes langs de lengte en breedte doormidden, zodat je eindigt met kwartjes.
- Laat de lila aubergines uitlekken in een vergiet en zet deze apart.
- Leg de partjes in een stoommand, in een stoomoven of hang een vergiet in een wok met een deksel erop en stoom de lila aubergines in 10 ~ 20 minuten gaar.*
Snijd de groente
- Terwijl de lila aubergines gaar koken, kun je alvast de overige groenten snijden.
- Snijd de paddenstoelen in blokjes en zet apart in een bakje.
- Snijd de puntpaprika's in kleine stukjes en voeg toe bij de paddenstoelen.
- Was de gember en stop deze ongeschild met de knoflook en gedroogde peper in een blender/staafmixer.
- Pureer tot een pasta.
Bereid de saus
- Meng alle ingrediënten voor de saus in een bakje en blijf roeren totdat de suiker en maïzena mooi zijn opgelost.
Wokken
- Verhit olie in een wok tot een hoge temperatuur.
- Voeg de knoflook-, gember- en peperpasta toe en blijf roeren totdat je de aromaten ruikt (max 45 seconden).
- Voeg de paddenstoelen en een beetje puntpaprika toe, roer constant (max 30 seconden).
- Voeg de rest van de puntpaprika's toe, roer constant (max 60 seconden).
- Voeg nu de saus toe en wacht totdat deze kookt.
- Voeg nu de lila aubergines toe en roerbak alles nog max 90 seconden.
- Voeg de sesamolie toe en serveer het gerecht.
Notities
Boodschappen doen in de toko
Deze lila aubergines heb ik dus ontdekt in de Aziatische supermarkt waar ik heel graag kom. Ik krijg vaak te horen van mensen dat ze een toko of Aziatische supermartk lastig shoppen vinden, omdat ze niet de juiste boodschappen kunnen vinden. Het is niet per se logisch georganiseerd, je vindt er allemaal producten die je niet kent en ook het Chinees op de etiketten helpt niet mee om te ontcijferen wat er te koop is. Speciaal voor mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken in de toko, heb ik een aantal (vegetarische) boodschappentips:
- Musthave kruiden: deze kruiden horen thuis in elke keuken (inclusief boodschappenlijstje).
- Vegetarische boodschappentips uit de toko (inclusief boodschappenlijstje).
Ik ben heel benieuwd wat jij graag koopt in de toko. Mocht je nog een leuke kruidentip of boodschappentip hebben om het lijstje mee aan te vullen, laat het dan vooral aan ons weten! Geniet van de Zuidoost-Aziatische keuken. Er is zoveel lekkers!
Meer foodtips van thegreenlist.nl
- Lekker lekker lekker: vegan rendang met jackfruit volgens traditioneel familierecht.
- Bekijk ook: bami volgens traditioneel familierecept.
- Makkelijk en heel lekker: dit recept voor pittige tofu.
- Op zoek naar een lekker bijpassend toetje? Sticky rice mango is verrukkelijk én vegan!
Photo credits: thegreenlist.nl.