Bami voor een lang leven! Door zijn Aziatische familie weet David (culi-redacteur en man van thegreenlist.nl) niet anders, dan dat er op elk familiefeestje een tafel vol Aziatisch eten uitgestald staat. Eén gerecht ontbreekt nooit: bami! En daarom deelt hij nu de vegan variant van dit Chinese familerecept.
Bami voor het lange leven
Het bami-gerecht vervult een speciale rol op de buffettafel van mijn Chinees-Indonesische familie: deze maaltijd staat voor een lang leven. Het is daarom de bedoeling dat iedereen op de verjaardag een portie eet. En let op: bami mag absoluut niet gesneden worden! Neem eetstokjes of een vork, maar laat het mes in de keuken liggen. Dit keer deel ik ons familierecept: bami voor een lang leven.
Recept: vegan bami
Zoals veel Aziatische gerechten, is het de truc om de voorbereidingen al ‘s ochtends of ‘s middags te doen. Hierdoor hoef je alleen nog maar even te wokken wanneer je gasten er zijn. Voorkom gestress in de keuken en doorloop in de ochtend van je verjaardagfeestje onderstaande voorbereidingen zodat je op het moment zelf enkel de laatste stappen hoeft te doen.
Woktip
Om het wokken te laten slagen, is het essentieel dat de bami kort is gekookt en volledig is uitgelekt. Kook hierom de slierten (‘al dente’) beetgaar) en dus korter dan is aangegeven op de verpakking. Op mijn verpakking stond bijvoorbeeld een kooktijd van drie minuten aangegeven, maar na twee minuten kon ik de bami makkelijk lostrekken met twee vorken en was deze goed.
Voor het wokken gebruik ik EEN GROTE ROESTVRIJ STALEN WOK MACAO van het prachtige en degelijke merk WMF. Deze heb ik vorig jaar gekregen van Sinterklaas en ik kan echt niet meer zonder deze fijne wok. Wil je meer weten over onze pannenselectie? Mijn vrouw Saskia heeft onze zoektocht naar milieubewuste pannen uitgebreid beschreven in een artikel.

Vegan bami?
Oestersaus is natuurlijk niet vegetarisch, laat staan vegan. Maar je kunt oestersaus ook uitstekend vervangen voor een vegan variant. Vraag in de toko maar eens naar een naar mushroom stir-fry sauce of shiitake stir-fry saus.
Tip van David


VEGAN RECEPT: SOYA CHOW MEIN
Keukengerei
- 1 grote pan om bami in te koken
- 1 snijplank
- 1 mes
- 1 vergiet
- 1 wok Voor het wokken gebruik ik EEN GROTE ROESTVRIJ STALEN WOK MACAO.
- Optioneel bakjes om gesneden groente in te bewaren
Ingrediënten
- 200 gr dunne mie 'wok noodles', bami, eiermie, vegan mie, allemaal prima
- 1 el lichte soyasaus (light soy)
- 1 el donkere soyasaus (dark soy)
- 1 el (vegan) oestersaus
- 1 tl suiker riet-, palm-, basterdsuiker of witte suiker
- 1 tl sesamolie
- 2 bosuitjes
- 1 ui
- 125 gr taugé
- 1 el water
Instructies
Voorbereiding
1. Groente snijden
- Versnipper de ui en leg in een bakje.
- Snijd een klein stukje van de onderkant van de bosuitjes af. Snijd de bosuitjes in 5 gelijke delen. Leg de witte en wit-groene delen bij de versnipperde ui in het bakje. En leg de groene delen apart. Fun fact: doe het kontje van de bosui in een kopje water of steek het in de grond. Hier groeit weer een nieuwe bosui uit!
2. Bami koken
- Breng een ruime pan water aan de kook.
- Kook de bami in 2 minuutjes gaar zodat je deze makkelijk kunt lostrekken met twee vorken en het beetgaar is.
- Giet de bami in een vergiet af en spoel met koud water zodat het koken stopt.
- Trek de bami met vorken voorzichtig luchtig uit elkaar.
- Zet de bami in een vergiet apart, zodat deze kan uitlekken.
3. Saus bereiden
- Meng in een bakje de lichte & donkere soya saus, (vegan) oestersaus, suiker en water.
- Roer totdat de suiker is opgelost.
Wokken
- Breng in een wok, of grote pan, olie tot een hoge temperatuur.
- Fruit een minuutje de ui en witte bosui delen, haal deze uit de wok en leg weer apart.
- Breng wat nieuwe olie op hoge temperatuur.
- Verspreid de bami over de wok, zodat deze zoveel mogelijk contact maakt met de pan.
- Bak de bami 4 minuutjes hard in de wok. Het kan zijn dat sommige stukje bami (goud)bruin verkleuren, dit is de bedoeling!
- Check voorzichtig of de onderkant mooi krokant is gebakken.
- Draai nu voorzichtig met twee spatels de bami om in de wok.
- Voeg wat extra olie toe door langs de rand van de wok te gaan.
- Laat de bami nog 4 minuutjes bakken.
- Voeg de taugé toe aan de wok en schuif onder de bami voor 60 seconden.
- Voeg de ui, witte bosui-delen, groene bosui en saus toe aan de wok.
- Bak nog 1 minuutje alles op hoog vuur.
- Voeg de sesamolie toe.
- Dien op en eet meteen, zodat de gebakken bami nog lekker krokant is.
Voedingswaarde
Meer Aziatische foodtips van thegreenlist.nl
- Al eerder deelde David een heel fijn boodschappenlijstje: de musthave kruiden voor in de vegetarische keuken.
- Als deze bami je wel wat lijkt, dan moet je ook zeker dit pittige tofu recept proberen.
- Of wat dacht je van deze dikke vegan udon noodles met paddenstoelen?
- Een ander signatuur gerecht van David is vegan rendang met jackfruit volgens traditioneel familierecept ook.
- Op zoek naar een Aziatisch toetje? Sticky rice mango is ook vegan en heel makkelijk thuis klaar te maken.