Search
Vegan bami, chinees familierecept

Vegan recept: de lekkerste bami volgens Chinees familierecept

Bami voor een lang leven! Het is een Chinese traditie om op verjaardagen en andere familiefeesten een tafel vol eten te hebben voor je gasten. Eén gerecht ontbreekt nooit: bami! Uitdaging: kunnen we dit traditionele familierecept ook veganizen? Ja hoor, dat kan! Kijk maar!

Bami voor het lange leven

Het bamigerecht vervult een speciale rol op de buffettafel van mijn Chinees-Indonesische familie: deze maaltijd staat voor een lang leven. Het is daarom de bedoeling dat iedereen op een verjaardag een portie eet. Laat je mes maar in de keuken, want bami mag absoluut niet gesneden worden. Je eet het sierlijk met stokjes of je draait het om je vork. Kom niet aan familietradities, maar die bami was niet vegetarisch. Laat staan vegan. Varken, kip, garnaal, rund en ook oestersaus worden doorgaans gebruikt om deze maaltijd op smaak te brengen. Zou dat anders kunnen? Ik ben aan de slag gegaan met het veganizen van ons familierecept. En wat denk je? Daar ben ik in geslaagd!

Soya Chow Mein

Tjauw wat? Dit bamirecept is een echte klassieker en is met Chinese kolonisten de hele wereld overgegaan. Tjauw mien (of chow mein) betekent gebakken (tjauw) bami (mein) en is terug te vinden over de hele wereld: China, Thailand, Suriname, Indonesië, India, Europa, de VS. Kortom: overal. In tegenstelling tot veel andere bamigerechten, wordt deze bami krokant gebakken in de wok en krijgt daarna pas de groente en saus toegevoegd. Hierdoor heeft dit gerecht een geweldige textuur, met krokante en zachte stukjes bami.

Chinese bami (ook te koop in de supermarkt als eiermie), vegan oestersaus en de krokante bami.

Vegan oestersaus!

Oestersaus is natuurlijk niet vegetarisch, laat staan vegan. Maar je kunt oestersaus ook uitstekend vervangen voor een vegan variant. Vraag in de toko maar eens naar een mushroom stir-fry sauce of shiitake stir-fry saus.

Niet mokken, lekker wokken

Dit heerlijke Chinese bijgerecht is een wokgerecht. Je kunt het jezelf makkelijker maken en de voorbereidingen eerder treffen, zodat je het gerecht op het moment zelf in een kwartiertje kunt afwokken. Voor al mijn Aziatische wokgerechten gebruik ik de Macao wok van het merk WMF. Als je nog op zoek bent naar goede milieuvriendelijke pannen, dan is dit een tip. Over onze pannenzoektocht heeft Saskia een artikel geschreven. De korte versie: we hadden pannen met PFAS (geen prettige constatering). Daar wilden we vanaf. En dus gingen we op zoek naar een nieuwe set.

Recept: vegan bami voor een verjaardagsfeestje

Natuurlijk is deze bami ook top om klaar te maken op een ‘gewone’ dag. Zou ik doen: extra veel maken, zodat je er meerdere dagen van kunt eten. Maak je een grote portie voor een verjaardag, dan is het handig om een deel van het gerecht al eerder op de dag te maken. Dan hoef je het op het laatste moment – als je gasten er zijn – alleen nog maar te wokken. Minder stressvol.

Vegan bami, chinees familierecept

Vegan bami volgens Chinees familierecept

Niet mokken, lekker wokken met deze vegan bami. Als kind was ik al dol op dit gerecht. Op verjaardagen en familiefeesten stond een grote schaal voor een lang leven. Maar mijn lievelingsbami was niet vegetarisch en al helemaal niet vegan. En dus ben ik 'mijn' Chinese bami gaan veganizen. Op een lang(er) leven! In ieder geval voor de dieren…
No ratings yet
Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Chinees
Porties 4 personen

Keukengerei

  • grote pan om bami in te koken
  • snijplank
  • mes
  • vergiet
  • wok
  • optioneel bakjes om gesneden groente in te bewaren

Ingrediënten
  

  • 200 gr dunne mie 'wok noodles', bami, eiermie, vegan mie, allemaal prima
  • 1 el lichte sojasaus (light soy)
  • 1 el donkere sojasaus (dark soy)
  • 1 el (vegan) oestersaus
  • 1 tl suiker riet-, palm-, basterdsuiker of witte suiker
  • 1 tl sesamolie
  • 2 bosuitjes
  • 1 ui
  • 125 gr taugé
  • 1 el water

Instructies
 

Voorbereiding

    Groente snijden

    • Versnipper de ui en leg in een bakje.
    • Snijd een klein stukje van de onderkant van de bosuitjes af. Snijd de bosuitjes in 5 gelijke delen. Leg de witte en wit-groene delen bij de versnipperde ui in het bakje. En leg de groene delen apart. Fun fact: doe het kontje van de bosui in een kopje water of steek het in de grond. Hier groeit weer een nieuwe bosui uit!

    Bami koken

    • Breng een ruime pan water aan de kook.
    • Kook de bami in 2 minuutjes gaar, zodat je deze makkelijk kunt lostrekken met twee vorken en het beetgaar is.
    • Giet de bami in een vergiet af en spoel met koud water zodat het koken stopt.
    • Trek de bami met vorken voorzichtig luchtig uit elkaar.
    • Zet de bami in een vergiet apart, zodat deze kan uitlekken.

    Saus bereiden

    • Meng in een bakje de lichte & donkere soya saus, (vegan) oestersaus, suiker en water.
    • Roer totdat de suiker is opgelost.

    Wokken

    • Breng in een wok, of grote pan, olie tot een hoge temperatuur.
    • Fruit een minuutje de ui en witte bosui delen, haal deze uit de wok en leg weer apart.
    • Breng wat nieuwe olie op hoge temperatuur.
    • Verspreid de bami over de wok, zodat deze zoveel mogelijk contact maakt met de pan.
    • Bak de bami 4 minuutjes hard in de wok. Het kan zijn dat sommige stukje bami (goud)bruin verkleuren, dit is de bedoeling!
    • Check voorzichtig of de onderkant mooi krokant is gebakken.
    •  Draai nu voorzichtig met twee spatels de bami om in de wok.
    • Voeg wat extra olie toe door langs de rand van de wok te gaan.
    • Laat de bami nog 4 minuutjes bakken.
    •  Voeg de taugé toe aan de wok en schuif onder de bami voor 60 seconden.
    • Voeg de ui, witte bosui-delen, groene bosui en saus toe aan de wok.
    • Bak nog 1 minuutje alles op hoog vuur.
    • Voeg de sesamolie toe.
    • Dien op en eet meteen, zodat de gebakken bami nog lekker krokant is.
    Trefwoord vegetarisch, vegan, bami, Aziatisch eten, noodles, noedels

    Meer foodtips van thegreenlist.nl

    Photo credits: thegreenlist.nl.

    Share

    David Sampimon

    David Sampimon

    David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om goenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
    David Sampimon

    David Sampimon

    David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om goenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

    gerelateerde artikelen

    Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

    Neem gerust contact op!

    Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
    Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

    Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

    Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

    VOLG @THEGREENLIST.NL

    Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

    Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

    Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: