Vegan rendang met jackfruit.

Vegan rendang met jackfruit volgens Indonesisch recept

Dit is (trust me) de lekkerste vegan rendang ooit en bovendien een vegan recept. David deelt zijn familierecept die je nergens anders tegen gaat komen: traditionele rendang maar dan vegan klaargemaakt met jackfruit.

Vegan rendang met jackfruit volgens traditioneel Indonesisch familierecept

Voorbereiding 15 minuten / bereiding 90 minuten

Mijn man David is kwart Indisch en ik ben zowel als een blok voor hém als zijn rendang gevallen. Omdat ik plantaardig(er) wil eten, opende hij speciaal voor mij zijn traditioneel Indische kookboek voor dit fantastische Indonesische gerecht. Alleen dit keer verving hij het vlees voor jackfruit en dat was een hit!

David was medium enthousiast over mijn besluit dat ik onze duurzame lifestyle ook verder wilde doortrekken in ons dieet. Flexitariër waren we al geworden, maar ik wilde nog een stapje verder gaan. Inmiddels koken wij standaard thuis vegetarisch en ook steeds vaker vervangen we zuivelproducten en komt het dus voor dat er dagen zijn dat we helemaal vega(n) eten. Dit onderzoek naar een plantaardig(er) dieet brengt ons dus vaker in de keuken en daarom gaan we op zoek naar lekkere en makkelijke recepten waar we beiden happy van worden. Deze vegan rendang met jackfruit is één van onze favoriete vegan recepten.

Jackfruit is de perfecte vleesvervanger voor stoofgerechten

Jackfruit heeft weinig smaak, maar de textuur is perfect en het neemt smaken perfect op. Hierdoor is deze vleesvervanger perfect bij stoofgerechten. David maakt deze rendang volgens traditionele Indonesisch familierecept al jaren, alleen nu dus met jackfruit. Ik heb in restaurants en in foodtrucks al vaak vegan rendang mogen proeven, alleen het was nooit zo lekker als het recept van David.

Hieronder tref je het recept aan voor circa 4 personen:

Ingrediënten:

  • Neutrale olie (zonnebloem of arachide)
  • 3 uien fijn gehakt
  • 2 blikken jackfruit gespoeld en uitgelekt
  • 4 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)
  • 4 salam blaadjes (Indische laurier)
  • 2 stengels citroengras (snij de zachte bovenkant eraf)
  • 1 blik kokosmelk*
  • 1/2 blok santen
  • 1 bouillonblokje (2x maggi)
  • Kokosrasp (optioneel)
  • Platte peterselie (optioneel)
  • Serveren met rijst of in een bao bun

*Gebruik altijd de vetste kokosmelk. Als deze niet beschikbaar is, kun je de kokosmelk aanvullen met kokoscrème of santen (voeg dit vlak voor het opdienen toe).

David maakt zijn vegan rendang met jackfruit volgens traditioneel familierecept klaar.

Indonesische boemboe zelf maken:

(Optioneel, kan ook vervangen worden door kant-en-klare boemboe)

  • 1 ui
  • 3 cm geschilde gemberwortel
  • 3 cm geschilde laoswortel
  • 3 cm geschilde kurkumawortel
  • 3 teentjes knoflook (hart eruit snijden)
  • 1 rawit peper (of minder/meer naar smaak)*

*(Chili)pepers variëren enorm in pittigheid, ga af op eigen smaak.

Bereidingswijze vegan rendang met jackfruit

In het geval je de boemboe zelf maakt, dan is het belangrijk om met deze stap te beginnen: Gooi alle ingrediënten voor de boemboe in een keukenmachine, staafmixer of blender en pureer het tot een pasta. Gebruik eventueel wat water en olie om ervoor te zorgen dat het goed ‘blend’. David: “Bewaar Aziatische kruiden (zoals laos, gemberwortel, kurkuma, rawitpeper) in de vriezer. Zo heb je het altijd binnen handbereik.”

Rendang maken:

  • Verhit olie in de pan (medium / hoog vuur)
  • Fruit de uien
  • Fruit de boemboe totdat je de kruiden ruikt
  • Voeg de jackfruit toe en bak 2 minuutjes mee
  • Voeg een blik kokosmelk toe (laag vuur)
  • Kneus de citroengras en voeg toe
  • Voeg de salam blad en djeroek poeroet blaadjes toe
  • Voeg 2 maggiblokjes toe
  • Laat minimaal 90 minuten pruttelen totdat de rendang de juiste dikte heeft. Gebruik de deksel van de pan om meer of minder water te laten ontsnappen (half erop, bijna dicht, helemaal dicht)
  • Je kunt het ook op een slow cooking manier maken. Dit is nog beter en lekkerder, maar duurt wel langer. Wil je dit proberen? Bereid de rendang dan eerst in een pan die ook geschikt is voor de oven. In plaats van dat je het 90 minuten laat pruttelen op het vuur, zet je het op een lage temperatuur in de oven om te stoven (100 – 180 graden). Hoe minder heet hoe beter, maar hoe langer het stoven duurt natuurlijk. Hou rekening met 4 uur op 100 graden. Voordeel van oven is dat je veilig iets anders kan gaan doen ondertussen
  • Een kwartier voor opdienen; voeg de santen toe en zet op het laagste (!!) vuur. Let op: Als je santen te hard verhit gaat het naar zeep smaken
  • Laat de santen helemaal smelten in het gerecht en dien op
  • Serveer het met rijst of als beleg op een bun. Garneer de rendang met kokosrasp en platte peterselie

Notities:

  • Tip: Bewaar citroengras, laos, gember, kurkumawortel, rawitpepers in de vriezer. Wij hebben een Aziatische lade in de vriezer. Spoel diepgevroren ingrediënten met water om ze licht te ontdooien.

Meer groene foodtips van thgreenlist.nl

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het platform waar je alles vindt voor een groenere lifestyle. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke uitdaging, is uitgegroeid tot een duurzame zoektocht van ons hele gezin.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het platform waar je alles vindt voor een groenere lifestyle. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke uitdaging, is uitgegroeid tot een duurzame zoektocht van ons hele gezin.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: