Dit is (trust me) de lekkerste vegan rendang ooit en bovendien een vegan recept. David deelt zijn familierecept die je nergens anders tegen gaat komen: traditionele rendang maar dan vegan klaargemaakt met jackfruit.
Vegan rendang met jackfruit volgens traditioneel Indonesisch familierecept
Mijn man David is kwart Indisch en ik ben zowel als een blok voor hém als zijn rendang gevallen. Omdat ik plantaardig(er) wil eten, opende hij speciaal voor mij zijn traditioneel Indische kookboek voor dit fantastische Indonesische gerecht. Alleen dit keer verving hij het vlees voor jackfruit en dat was een hit!
David was medium enthousiast over mijn besluit dat ik onze duurzame lifestyle ook verder wilde doortrekken in ons dieet. Flexitariër waren we al geworden, maar ik wilde nog een stapje verder gaan. Inmiddels koken wij standaard thuis vegetarisch en ook steeds vaker vervangen we zuivelproducten en komt het dus voor dat er dagen zijn dat we helemaal vega(n) eten. Dit onderzoek naar een plantaardig(er) dieet brengt ons dus vaker in de keuken en daarom gaan we op zoek naar lekkere en makkelijke recepten waar we beiden happy van worden. Deze vegan rendang met jackfruit is één van onze favoriete vegan recepten.
Jackfruit is de perfecte vleesvervanger voor stoofgerechten
Jackfruit heeft weinig smaak, maar de textuur is perfect en het neemt smaken perfect op. Hierdoor is deze vleesvervanger perfect bij stoofgerechten. David maakt deze rendang volgens traditionele Indonesisch familierecept al jaren, alleen nu dus met jackfruit. Ik heb in restaurants en in foodtrucks al vaak vegan rendang mogen proeven, alleen het was nooit zo lekker als het recept van David. Wil je meer weten over jackfruit? Bekijk dan het artikel: hoe duurzaam is jackfruit?


VEGAN RENDANG MET JACKFRUIT
Keukengerei
- 1 Gietijzeren emaille braadpan – SUPER HANDIG VOOR SUDDERGERECHTEN.
- 1 keukenmachine/ staafmixer / blender Ik gebruik een koffiebonenmaler
- 1 (steel)pan voor rijst
Ingrediënten
- 3 eetlepels neutrale olie bijvoorbeeld zonnebloem- of arachideolie
- 3 uien fijngehakt
- 2 blikken jackfruit gespoeld en uitgelekt
- 8 djeroek poeroet blaadjes (limoenblad)
- 4 salam blaadjes (Indische laurier)
- 2 stengels citroengras snij de zachte bovenkant eraf
- 1 blik kokosmelk neem altijd de volste (18% of hoger)
- ½ blok santen
- 1 (vegan) 1 bouillonblokje of 2x maggi
- kokosrasp optioneel
- platte peterselie optioneel
- serveren met rijst of in een bao bun
INDONESISCHE BOEMBOE ZELF MAKEN**
- 1 ui
- 3 cm gemberwortel geschild
- 3 cm laoswortel geschild
- 3 cm kurkumawortel geschild
- 3 tenen knoflook
- 1 rawitpeper (of meer/minder naar smaak) Chilipepers variëren enorm in pittigheid, ga af op eigen smaak
Instructies
BOEMBOE ZELF MAKEN**
- Meng alle ingrediënten voor de boemboe in een keukenmachine, staafmixer of blender en pureer het tot een pasta
- Gebruik eventueel wat water en olie om ervoor te zorgen dat het goed ‘blend'
RENDANG MAKEN
- Verhit olie in de pan (medium / hoog vuur)
- Fruit de uien
- Fruit de boemboe totdat je de kruiden ruikt
- Voeg de jackfruit toe en bak 2 minuutjes mee
- Voeg een blik kokosmelk toe (laag vuur)
- Kneus de citroengras en voeg toe
- Voeg de salam blad en djeroek poeroet blaadjes toe
- Voeg 2 maggiblokjes toe
- Laat minimaal 90 minuten pruttelen totdat de rendang de juiste dikte heeft. Gebruik de deksel van de pan om meer of minder water te laten ontsnappen (half erop, bijna dicht, helemaal dicht)***
- Een kwartier voor opdienen; voeg de santen toe en zet op het laagste (!!) vuur. Let op: Als je santen te hard verhit gaat het naar zeep smaken
- Laat de santen helemaal smelten in het gerecht en dien op
- Serveer het met rijst of als beleg op een bun. Garneer de rendang met kokosrasp en platte peterselie
Notities
Voedingswaarde



Meer groene foodtips van thgreenlist.nl?
- David heeft een boodschappenlijstje gemaakt met de kruiden en specerijen die niet mogen ontbreken in de vega(n) keuken,
- Ben je op zoek naar een lekker vegan toetje passend bij dit gerecht? Check dan ons recept voor sticky rice mango.
- Nieuwsgierig naar je voedselafdruk? Ik heb een lijstje met gratis tests om je impact te meten.
- David is gek op koken. Onze favoriete recepten delen we in de rubriek Koken & Recepten.