Heb jij al van gyoza gehoord? Deze Japanse dumplings zijn onwijs lekker. Ook vegan! Nina, één van de culi-redacteuren van thegreenlist.nl, maakt dit dim sum hapje met witte kool en koningsoesterzwammen. Kortom hartstikke gezond, smaakvol én een feestje voor op tafel. ‘De koningszwammen zorgen voor een vlezige textuur en zijn daardoor toegankelijk voor iedereen, zelfs voor de grootste vleesliefhebbers.’
Vegan gyoza, een dim sum hapje uit de Japanse keuken
Ik hoop voor je dat je de hartige en Aziatische smaken van een gyoza al eens hebt kunnen proeven in een Japans restaurant. Zo niet, dan nodig ik je uit om dit relatief eenvoudige recept uit te proberen en je te laten verrassen. Qua textuur en smaak kun je het vergelijken met een – van origine Chinese – dumpling. Het grote verschil zit ‘m in de manier van bereiden. In tegenstelling tot de dumpling, wordt de gyoza niet alleen gestoomd maar voorafgaand ook kort gebakken op hoog vuur. Op die manier krijgt de gyoza letterlijk een krokant jasje en naar mijn mening net die extra touch om het nóg smaakvoller te maken. Waar normaliter deze Japanse hapjes vaak worden gemaakt met varkensvlees, heb ik deze vegan gyoza bereid met witte kool en koningsoesterzwammen.
Vegan gyoza is makkelijk te maken
Wanneer je deze Aziatisch gevulde krokante kussentjes voorgeschoteld krijgt, lijkt het in eerste instantie ingewikkeld om te maken. Maar… ik kan je verzekeren dat het reuze meevalt! Allereerst hoef je niet stad en land af te reizen, want de gyoza velletjes zijn gewoon verkrijgbaar bij de Albert Heijn. Deze dunne maar toch stevige wondervelletjes zijn gemaakt van tarwe, soja, maïs en water en zijn makkelijk in gebruik. Lees het recept stap-voor-stap en ik weet zeker dat het jou ook lukt om deze verrukkelijke vegan gyozas op tafel te toveren.



Waarom koningsoesterzwam in vegan gyoza?
Persoonlijk is de koningsoesterzwam één van mijn favoriete paddenstoelen. Ze zijn enorm veelzijdig en kunnen goed alle smaken opnemen. De sterke vlezige textuur van de voet van de koningsoesterzwam fungeert als uitstekende vleesvervanger die zelfs de grootste vleesliefhebbers kunnen waarderen. Voor mij een hele goede reden om deze zwam toe te voegen als hero aan mijn vegan gyoza’s.

Vegan gyoza

Keukengerei
- Koekenpan met deksel
Ingrediënten
Gyozas
- 30 happy belly gyoza vellen
- 2 tenen knoflook
- 1 duim gember
- 4 koningsoesterzwammen
- 4 stengels bos-ui
- 150 gram spitskool
- 3 el sesamenolie
- 2 el sojasaus
Dressing
- 2 el sojasaus
- 3 el hoisinsaus
- 1 tl sriracha
- 1 el rijstazijn
Garnering
- 2 stengels bos-ui
- sesamzaad
Instructies
Gyozas
- Laat de happy belly gyoza vellen tijdig ontdooien.
- Snijd de spitskool & koningsoesterzwammen heel fijn.
- Snijd de bosui in fijne ringen.
- Rasp de gember & knoflook fijn.
- Verwarm 1 el sesamolie in een diepe koekenpan.
- Voeg de fijngesneden spitskool, koningsoesterzwammen en gember toe en laat het laat het geheel +/- 15 minuten sudderen tot het is geslonken en het vocht eruit is.
- Voeg de knoflook, lente-ui en 2 el sojasaus toe en bak nog 5 minuten mee.
- Schep de gyoza inhoud toe aan een schaal en laat wat afkoelen.
- Haal de gyoza velletjes uit elkaar, dip je vinger in een bakje water en smeer de randjes voorzichtig in (zo blijft het plakken als je de velletjes dicht vouwt).
- Voeg het spitskool-paddestoelen mengsel toe met een eetlepel in het midden van het gyozavel. Zorg ervoor dat je de gyoza nog dicht kunt vouwen.
- Vouw vervolgens het velletje dubbel en duw de randjes op elkaar.
- Vouw de randjes als een accordeon dicht zoals op de foto gevisualiseerd.
- Verwarm 2 el sesamolie op hoog vuur in een koekenpan en verspreid de olie goed over de bodem.
- Bak de gyoza op de egale kant in de pan tot de onderkant krokant wordt.
- Voeg een half glas water toe en doe de deksel op de pan zodat de gyoza's 3-4 minuten verder kunnen stomen tot het water is opgenomen en de gyoza's niet meer wit zijn.
Dressing
- Meng de sojasaus, de hoisin, de sriracha en de rijstazijn tot een dressing.
Opdienen
- Dien de gyoza's op een bord of plank.
- Drizzle de dressing over de gyoza's.
- Top af met fijngesneden bosui en sesamzaadjes.
Notities
Vegan gyoza: het eindresultaaat
Ik ben erg benieuwd naar jouw eigen creatie van deze vegan gyoza’s. Als je het leuk vindt, deel dan het eindresultaat van je creatie in je story en tag @thegreenlist.nl & @niensgreens en inspireer je volgers met dit fantastische gerecht. Je kunt ook altijd nog kijken naar mijn reel op @niensgreens om te kijken hoe ik stap-voor-stap de gyoza’s maak: NIENS VEGGIE GYOZAS.
Bekijk meer recepten van thegreenlist.nl
- Eerder maakte Nina: vegan bao buns met jackfruit.
- Bekijk ook Nina’s: vegan Italiaanse borrelplank
- Voor Indiase inspiratie: makkelijk vegan Indiaas recept op tafel: beans aloo.