Deze vegan bao buns met jackfruit zijn enorm makkelijk en ontzettend smaakvol. Er zijn oneindig veel combinaties te verzinnen met bao buns, maar dit keer maakt culi-redacteur Nina één van onze favorieten: bao buns met overheerlijke Aziatisch gemarineerde jackfruit.
Aziatisch recept & vegan: bao buns met jackfruit
Oorspronkelijk wordt jackfruit veelal in India geteeld en kan – als ’s werelds grootste vrucht – soms wel 40 kilogram wegen! Jackfruit heeft een vlezige structuur en wordt daarom vaak als vleesvervanger gebruikt in veel vegetarische of vegan recepten. Voor mijn bao buns met jackfruit gebruik ik een jonge en nog onrijpe variant die de Aziatische smaken en kruiden goed kan opnemen. Ik ben ontzettend blij dat steeds meer mensen de veelzijdige mogelijkheden van jackfruit hebben ontdekt en het daarom veel makkelijker verkrijgbaar is in Nederland. Voor dit gerecht heb ik de Fairtrade Original Young jackfruit gebruikt die – om het nog makkelijker te maken – zélfs al in de pulled variant verkrijgbaar is. Wil je meer weten over jackfruit? Bekijk dan dit artikel.



Het ideale recept voor een shared dining tafel
Het mooie aan dit vegan recept is dat de bao buns met jackfruit fantastisch staan op tafel. Heb je vrienden of familie over de vloer? Serveer een mooi gedekte tafel waarbij je alle bao buns, de jackfruit en alle andere toppings los op tafel zet, zodat ieder zijn of haar eigen bao bun zelf kan beleggen. Makkelijk, feestelijk, kleurrijk en nog belangrijker: een fantastisch gerecht waarmee je echt indruk achterlaat op je gasten. Zelfs onder de échte vleesliefhebbers. Mocht je nog andere ideeën hebben voor lekkere alternatieve toppings voor naast de jackfruit, voel je vrij om meer aan je shared dining tafel toe te voegen.
Vegan bao buns – van de toko of homemade
Wil je het liefst binnen een handomdraai dit recept op tafel toveren? Dan raad ik je aan om kant-en-klare vegan bao buns bij de toko in te slaan. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende groottes in het vriesvak en worden vaak per tien stuks verpakt. Heb je meer tijd en wil je nóg meer indruk maken op je gasten? Dan kun je de bao buns natuurlijk ook zelf maken. Er zijn genoeg vegan variaties te vinden waarin geen melk- of melkpoeder is verwerkt.

Vegan recept: bao buns met jackfruit
Keukengerei
- 1 koekenpan
- 1 Kookpan
- 1 stoommandje
- bakpapier
- Keukenrol
Ingrediënten
- 1 blik Fairtrade Original pulled young jackfruit
- 1 teen knoflook geraspt
- 1 el agavesiroop
- 75 ml ketjap manis
- 3 el sojasaus
- 1,5 el sriracha
- 2 tl Japanse mirin
- 1 tl maïzena + 2 tl water
- 2 tl water
- 6 bao buns
- 2 snackkomkommers
- 2 stengels lente-ui
- 1 rode of gele peper
- 1 scheutje rijstazijn
- rode kool rauw & fijngesneden
- 1 handje verse koriander
- 1 handje geroosterde pinda’s
- hoisin
Instructies
Bao buns
- Breng water aan de kook in een kookpan (waar het stoommandje precies op past)
- Knip het bakpapier in de vorm het stoommandje en verspreid dit op de bodem
- Verspreid de bao buns in het stoommandje en stoom volgens de verpakking
Jackfruit
- Pak een koekenpan
- Voeg de ketjap manis, knoflook, sojasaus, agavesiroop, sriracha & Japanse mirin toe en verwarm op laag vuur
- Meng in een klein schaaltje de maizena met het water en voeg vervolgens toe aan de marinade in de koekenpan zodat de marinade goed bindt
- Giet de pulled jackfruit af en dep het droog met de keukenrol
- Voeg de jackfruit toe aan de marinade en laat het met de deksel op de pan 15 minuten sudderen
- Indien de marinade niet voldoende is ingedikt, verwijder de deksel om het verder in te laten koken
Toppings
- Snijd ondertussen de komkommer in kleine plakjes en voeg toe aan een schaaltje met een scheut rijstazijn voor een fris zuurtje
- Snijd de lente-ui en de rode peper in kleine ringen en snijd de pinda’s in fijne stukken
- Dien de lente-ui, de rode peper, de fijngesneden pinda’s, de rode kool, de koriander en de komkommer op in ieder een eigen schaaltje
Afmaken
- Verspreid de bao buns, de jackfruit en alle overige toppings op tafel
- Bouw je eigen bao bun en garneer extra met verse koriander en hoisin saus
Notities
Bao buns met jackfruit; dé favoriet
Ik hoop dat je net zo fan bent van dit recept als ik. Indien je het leuk vindt, deel het eindresultaat van je creatie in je story en tag @thegreenlist.nl & @niensgreens en inspireer je volgers met dit fantastische gerecht.
Meer vegan recepten van thegreenlist.nl
- Heb je dit lekkere recept al gezien: vegan pompoen-kerrie quiche.
- Heerlijk vegan toetje: sticky rice mango.
- Ook om te smullen: vegan jackfruit saté.
- Ook van Nina: Aziatisch dim sum hapje: vegan gyoza.