Search
Vegan bao buns met jackfruit

Vegan recept: bao buns met jackfruit

Deze vegan bao buns met jackfruit zijn enorm makkelijk en ontzettend smaakvol. Er zijn oneindig veel combinaties te verzinnen met bao buns, maar dit keer maakt culi-redacteur Nina één van onze favorieten: bao buns met overheerlijke Aziatisch gemarineerde jackfruit.

Aziatisch recept & vegan: bao buns met jackfruit

Oorspronkelijk wordt jackfruit veelal in India geteeld en kan – als ’s werelds grootste vrucht – soms wel 40 kilogram wegen! Jackfruit heeft een vlezige structuur en wordt daarom vaak als vleesvervanger gebruikt in veel vegetarische of vegan recepten. Voor mijn bao buns met jackfruit gebruik ik een jonge en nog onrijpe variant die de Aziatische smaken en kruiden goed kan opnemen. Ik ben ontzettend blij dat steeds meer mensen de veelzijdige mogelijkheden van jackfruit hebben ontdekt en het daarom veel makkelijker verkrijgbaar is in Nederland. Voor dit gerecht heb ik de Fairtrade Original Young jackfruit gebruikt die – om het nog makkelijker te maken – zélfs al in de pulled variant verkrijgbaar is. Wil je meer weten over jackfruit? Bekijk dan dit artikel.

Het ideale recept voor een shared dining tafel

Het mooie aan dit vegan recept is dat de bao buns met jackfruit fantastisch staan op tafel. Heb je vrienden of familie over de vloer? Serveer een mooi gedekte tafel waarbij je alle bao buns, de jackfruit en alle andere toppings los op tafel zet, zodat ieder zijn of haar eigen bao bun zelf kan beleggen. Makkelijk, feestelijk, kleurrijk en nog belangrijker: een fantastisch gerecht waarmee je echt indruk achterlaat op je gasten. Zelfs onder de échte vleesliefhebbers. Mocht je nog andere ideeën hebben voor lekkere alternatieve toppings voor naast de jackfruit, voel je vrij om meer aan je shared dining tafel toe te voegen.

Vegan bao buns – van de toko of homemade

Wil je het liefst binnen een handomdraai dit recept op tafel toveren? Dan raad ik je aan om kant-en-klare vegan bao buns bij de toko in te slaan. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende groottes in het vriesvak en worden vaak per tien stuks verpakt. Heb je meer tijd en wil je nóg meer indruk maken op je gasten? Dan kun je de bao buns natuurlijk ook zelf maken. Er zijn genoeg vegan variaties te vinden waarin geen melk- of melkpoeder is verwerkt.

Vegan bao buns met jackfruit

Vegan recept: bao buns met jackfruit

Dit is één van mijn favoriete broodjes: bao buns met jackfruit. Met bao buns kun je eindeloos variëren en het staat zo gezellig op tafel als je gasten hebt.
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 2

Keukengerei

  • koekenpan
  • kookpan
  • stoommandje
  • bakpapier
  • keukenrol

Ingrediënten
  

  • 1 blik Fairtrade Original pulled young jackfruit
  • 1 teen knoflook geraspt
  • 1 el agavesiroop
  • 75 ml ketjap manis
  • 3 el sojasaus
  • 1,5 el hot sauce/ srirachasaus
  • 2 tl Japanse mirin
  • 1 tl maïzena + 2 tl water
  • 2 tl water
  • 6 bao buns
  • 2 snackkomkommers
  • 2 stengels lente-ui
  • 1 rode of gele peper
  • 1 scheutje rijstazijn
  • rode kool rauw & fijngesneden
  • 1 handje verse koriander
  • 1 handje geroosterde pinda’s
  • hoisinsaus

Instructies
 

Bao buns

  • Breng water aan de kook in een kookpan (waar het stoommandje precies op past).
  • Knip het bakpapier in de vorm het stoommandje en verspreid dit op de bodem.
  • Verspreid de bao buns in het stoommandje en stoom volgens de verpakking.

Jackfruit

  • Pak een koekenpan.
  • Voeg de ketjap manis, knoflook, sojasaus, agavesiroop, sriracha & Japanse mirin toe en verwarm op laag vuur.
  • Meng in een klein schaaltje de maizena met het water en voeg vervolgens toe aan de marinade in de koekenpan zodat de marinade goed bindt.
  • Giet de pulled jackfruit af en dep het droog met de keukenrol.
  • Voeg de jackfruit toe aan de marinade en laat het met de deksel op de pan 15 minuten sudderen.
  • Indien de marinade niet voldoende is ingedikt, verwijder de deksel om het verder in te laten koken.

Toppings

  • Snijd ondertussen de komkommer in kleine plakjes en voeg toe aan een schaaltje met een scheut rijstazijn voor een fris zuurtje.
  • Snijd de lente-ui en de rode peper in kleine ringen en snijd de pinda’s in fijne stukken.
  • Dien de lente-ui, de rode peper, de fijngesneden pinda’s, de rode kool, de koriander en de komkommer op in ieder een eigen schaaltje.

Afmaken

  • Verspreid de bao buns, de jackfruit en alle overige toppings op tafel.
  • Bouw je eigen bao bun en garneer extra met verse koriander en hoisin saus.

Notities

Tip: Als je de bao buns bij de toko hebt gekocht, laat ze voordat je ze gaat stomen al even ontdooien. Zo kun je ze makkelijk uit elkaar halen en los van elkaar stomen in de stoommand.
Trefwoord vegan rendang, jackfruit, vegan recept, bao, buns, bao buns

Bao buns met jackfruit; dé favoriet

Ik hoop dat je net zo fan bent van dit recept als ik. Indien je het leuk vindt, deel het eindresultaat van je creatie in je story en tag @thegreenlist.nl & @niensgreens en inspireer je volgers met dit fantastische gerecht.

Meer vegan recepten van thegreenlist.nl



Photo credits: Nina van Gils, Pexels.

Share

Nina van Gils

Nina van Gils

Sinds Nina een paar jaar terug heeft besloten geen vlees meer te eten, is haar passie voor koken alleen nog maar groter geworden. Haar altijd zo feestelijke recepten deelt ze met ons!
Nina van Gils

Nina van Gils

Sinds Nina een paar jaar terug heeft besloten geen vlees meer te eten, is haar passie voor koken alleen nog maar groter geworden. Haar altijd zo feestelijke recepten deelt ze met ons!

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: