vegan Italiaanse borrelplank

Zo maak je een feestelijke vegan Italiaanse borrelplank

Vrijdagmiddagborrels, vrienden of familie over de vloer, date night; er is altijd wel een goede reden om een borrelplank op tafel te toveren. Veelal bevatten borrelplanken, of de welbekende ‘charcuterie’ enorme hoeveelheden hammetjes, worstjes en zuivel. Mijn vegan Italiaanse borrelplank laat zien dat dit absoluut niet nodig is.

Vegan Italiaanse borrelplank: vegan kaas tips

Aangezien kaas tot mijn grootste guilty pleasure behoort, is het voor mij een uitdaging om dit volledig te schrappen in mijn plantaardige eetpatroon. In mijn zoektocht naar de perfecte vegan kaas heb ik de oprichters van Vegaliano ontmoet; een online winkel met de beste selectie van Italiaanse producten, maar dan 100% vegan. Als Italiaan weet je als geen ander hoe vegan Parmezaanse kaas of mozzarella écht moet smaken en dat is Vegaliano helemaal toevertrouwd. De vegan kazen die ik heb gebruikt op mijn vegan Italiaanse borrelplank hebben mijn gasten en ik écht versteld doen staan. De textuur en de smaak zijn verbazingwekkend goed. Het heeft zelfs de mogelijkheid om te smelten. Wat wil je nog meer?

Vegan Italiaanse borrelplank met arancini

Een typisch Italiaans gerecht is de arancini. Arancini zijn – oorspronkelijk Siciliaanse – gefrituurde rijstballetjes met een coating van broodkruim. Kortom: een bitterbal, maar dan gemaakt van risotto. En wij Nederlanders houden natuurlijk wel van bitterballen! Voor de arancini op deze vegan Italiaanse borrelplank heb ik zelf risotto gemaakt, maar je kunt ook heel makkelijk arancini maken van je eigen left-over risotto. De arancini op deze borrelplank bevat risotto met verschillende paddenstoelen en vegan Parmezaanse kaas van Vegaliano. De Gran Murgiano heeft de capaciteit om te smelten en laat dat nu nét perfect zijn voor de arancini.

Vegan toppings Italiaanse borrelplank

Naast de arancini bevat deze vegan borrelplank nog veel meer verrukkelijke toppings, namelijk: caprese van mezzerella met kleurrijke tomaten en basilicum, crostini’s, loaded hummus met vegan rucola pesto en gebakken trostomaatjes, bruschetta met tomatensalsa, vegan tapenade, olijven, zongedroogde tomaatjes, gemarineerde artisjokharten, gegrilde zoete puntpaprika, verse vijgen en rode druiven. Dit zijn toch wel mijn favoriete toppings, maar er zijn natuurlijk nog veel meer ingrediënten die je kunt toevoegen. Ik hoop vooral dat ik je met deze mediterraanse plant platter veel inspiratie biedt voor een vegan borrelplank om een ongelooflijke indruk achter te laten op jou en je gezelschap!

vegan Italiaanse borrelplank

Vegan Italiaanse borrelplank

Nina van GilsNina van Gils
Een Italiaanse borrelplank met typisch Italiaanse toppings in een vegan jasje. Deze platter heb je zo gemaakt, alleen het bereiden van de arancini kost je negentig minuten. Zonder dit hapje ben je er maximaal dertig minuten mee bezig.
No ratings yet
Voorbereiding 1 uur 30 min
Bereiding 30 min
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4

Keukengerei

  • 1 braadpan
  • 1 Kookpan
  • 1 grote borrelplank
  • 1 pollepel
  • 1 garde

Ingrediënten
  

Arancini

  • 150 gram risottorijst
  • 200 gram paddestoelenmix
  • 2 stuks groentebouillonblokjes
  • 1500 ml water
  • 1 scheut witte wijn
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 handje verse rozemarijn
  • 100 gram vegan Parmezaanse kaas (Gran Murgiano van Vegaliano)
  • 200 ml plantaardige melk
  • 100 gram patentbloem
  • 75 gram panko
  • peper & zout

Caprese

  • vegan mozzarella (Mezzerella van Vegaliano)
  • 3 tomaten (verschillende kleuren)
  • olijfolie extra vierge
  • balsamico azijn
  • peper & zout
  • verse basilicum

Loaded pesto hummus

  • je favoriete hummus
  • vegan pesto
  • 10 trostomaatjes

Bruschetta

  • 1 ciabatta
  • 1 teen knoflook
  • 3 tomaten (verschillende kleuren)
  • 1/2 rode ui
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • olijfolie extra vierge
  • balsamico azijn
  • peper & zout

Overige toppings

  • vegan tapenade
  • rode druiven
  • verse vijgen
  • crostini's of toastjes
  • olijven
  • zongedroogde tomaatjes
  • gemarineerde artisjokharten
  • gegrilde zoete puntpaprika
  • noten

Instructies
 

Arancini

  • Breng 1500 ml water aan de kook met 2 blokjes groentebouillon
  • Snijd de sjalot, knoflook, paddenstoelen & rozemarijn fijn
  • Verwarm een braadpan op laag vuur met wat olijfolie en fruit eerst de sjalot en voeg vervolgens de knoflook toe. Bak even kort aan
  • Voeg de risottorijst toe en bak het kort aan tot de rijstkorrels glazig worden
  • Blus de glazige rijstkorrels af met scheut witte wijn en laat het even inkoken tot de wijn bijna volledig is opgenomen
  • Schep met een pollepel 1 tot 2 scheppen bouillon over naar de pan met risotto zodat de rijst onder komt te staan
  • Voeg de paddenstoelen en rozemarijn toe zodat de risotto alle smaken tijdig kan opnemen
  • Roer regelmatig zodat de rijst niet aan de pan kleeft en schep steeds wat bouillon bij zodra de rijst de eerder overgeschepte bouillon heeft opgenomen
  • Proef regelmatig om te checken in hoeverre de risottorijst gaar is
  • Gaar? Zet het vuur uit en rasp de Parmezaanse kaas boven de pan en roer de kaas er goed doorheen tot dat het volledig is gesmolten. Breng op smaak met peper & zout
  • Laat de risotto afkoelen (roer af en toe door de pan zodat het sneller afkoelt)
  • Maak ondertussen een mengsel met de garde van de plantaardige melk en de bloem in een schaal of diep bord
  • Voeg in een ander diep bord 75 gram panko toe
  • Zodra de risotto is afgekoeld kun je hier met de hand balletjes van draaien 
  • Dip elk balletje in het plantaardige melk-bloem mengsel en vervolgens in de panko
  • Frituur voor opdienen +/- 6 minuten op 200 graden tot de panko bruin kleurt en de arancini warm wordt van binnen
  • Strooi er wat zout overeen en dien het op de Italiaanse borrelplank

Caprese

  • Haal de mezzarella een uur van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen
  • Snijd de mezzerella en tomaat in dunne plakjes
  • Dien de mezzerella en tomaat om-en-om op en garneer met wat verse basilicum, extra vierge olijfolie, balsamico azijn, peper & zout

Loaded pesto hummus

  • Bak de trostomaatjes in wat olijfolie in een pannetje tot dat ze zacht worden
  • Voeg de hummus toe aan een schaaltje met daarover de vegan pesto en de trostomaatjes

Bruschetta

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek het ovenrooster met bakpapier
    Snijd de ciabatta in plakjes, besprenkel met olijfolie extra vierge en bak 5 minuten af tot het knapperig wordt. Laat even afkoelen en schuur een teen knoflook over het geroosterde brood
  • Maak een tomatensalsa van fijngesneden tomaat, rode ui & basilicum. Voeg 2 el olijfolie extra vierge en 1 el balsamico azijn toe. Breng op smaak met peper & zout
  • Dien maximaal een half uur voor je het eet op de ciabatta, zodat de bruschetta knapperig blijft

Notities

Heb je minder tijd om in de keuken te staan of geen left-over risotto? Dan kun je de arancini vervangen door bijvoorbeeld vegan bitterballen van paddenstoelen.
Trefwoord borrelplank, Italiaans, vegan borrelplank, vegetarische borrelplank, borrelhapje, verjaardag

Mijn vegan Italiaanse borrelplank: het eindresultaaat

Ik ben erg benieuwd naar jouw eigen creatie van deze vegan Italiaanse borrelplank. Als je het leuk vindt, deel dan het eindresultaat van je creatie in je story en tag @thegreenlist.nl & @niensgreens en inspireer je volgers met dit fantastische gerecht. Je kunt ook altijd nog kijken naar mijn reel op @niensgreens om te kijken hoe ik stap-voor-stap de borrelplank beleg in het recept.

Bekijk meer recepten van thegreenlist.nl

Share

Nina van Gils

Nina van Gils

Sinds Nina een paar jaar terug heeft besloten geen vlees meer te eten is haar passie voor koken alleen nog maar groter geworden. Bekijk haar creaties op haar Instagram @niensgreens.
Nina van Gils

Nina van Gils

Sinds Nina een paar jaar terug heeft besloten geen vlees meer te eten is haar passie voor koken alleen nog maar groter geworden. Bekijk haar creaties op haar Instagram @niensgreens.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: