Vrijdagmiddagborrels, vrienden of familie over de vloer, date night; er is altijd wel een goede reden om een borrelplank op tafel te toveren. Veelal bevatten borrelplanken, of de welbekende ‘charcuterie’ enorme hoeveelheden hammetjes, worstjes en zuivel. Nina’s vegan Italiaanse borrelplank laat zien dat dit absoluut niet nodig is.
Vegan Italiaanse borrelplank: vegan kaas tips
Aangezien kaas tot mijn grootste guilty pleasure behoort, is het voor mij een uitdaging om dit volledig te schrappen in mijn plantaardige eetpatroon. In mijn zoektocht naar de perfecte vegan kaas heb ik de oprichters van Vegaliano ontmoet; een online winkel met de beste selectie van Italiaanse producten, maar dan 100% vegan. Als Italiaan weet je als geen ander hoe vegan Parmezaanse kaas of mozzarella écht moet smaken en dat is Vegaliano helemaal toevertrouwd. De vegan kazen die ik heb gebruikt op mijn vegan Italiaanse borrelplank hebben mijn gasten en ik écht versteld doen staan. De textuur en de smaak zijn verbazingwekkend goed. Het heeft zelfs de mogelijkheid om te smelten. Wat wil je nog meer?
Vegan Italiaanse borrelplank met arancini
Een typisch Italiaans gerecht is de arancini. Arancini zijn – oorspronkelijk Siciliaanse – gefrituurde rijstballetjes met een coating van broodkruim. Kortom: een bitterbal, maar dan gemaakt van risotto. En wij Nederlanders houden natuurlijk wel van bitterballen! Voor de arancini op deze vegan Italiaanse borrelplank heb ik zelf risotto gemaakt, maar je kunt ook heel makkelijk arancini maken van je eigen left-over risotto. De arancini op deze borrelplank bevat risotto met verschillende paddenstoelen en vegan Parmezaanse kaas van Vegaliano. De Gran Murgiano heeft de capaciteit om te smelten en laat dat nu nét perfect zijn voor de arancini.
Vegan toppings Italiaanse borrelplank
Naast de arancini bevat deze vegan borrelplank nog veel meer verrukkelijke toppings, namelijk: caprese van mezzerella met kleurrijke tomaten en basilicum, crostini’s, loaded hummus met vegan rucola pesto en gebakken trostomaatjes, bruschetta met tomatensalsa, vegan tapenade, olijven, zongedroogde tomaatjes, gemarineerde artisjokharten, gegrilde zoete puntpaprika, verse vijgen en rode druiven. Dit zijn toch wel mijn favoriete toppings, maar er zijn natuurlijk nog veel meer ingrediënten die je kunt toevoegen. Ik hoop vooral dat ik je met deze mediterraanse plant platter veel inspiratie biedt voor een vegan borrelplank om een ongelooflijke indruk achter te laten op jou en je gezelschap!




Vegan Italiaanse borrelplank

Keukengerei
- 1 braadpan
- 1 Kookpan
- 1 grote borrelplank
- 1 pollepel
- 1 garde
Ingrediënten
Arancini
- 150 gram risottorijst
- 200 gram paddestoelenmix
- 2 stuks groentebouillonblokjes
- 1500 ml water
- 1 scheut witte wijn
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 1 handje verse rozemarijn
- 100 gram vegan Parmezaanse kaas (Gran Murgiano van Vegaliano)
- 200 ml plantaardige melk
- 100 gram patentbloem
- 75 gram panko
- peper & zout
Caprese
- vegan mozzarella (Mezzerella van Vegaliano)
- 3 tomaten (verschillende kleuren)
- olijfolie extra vierge
- balsamico azijn
- peper & zout
- verse basilicum
Loaded pesto hummus
- je favoriete hummus
- vegan pesto
- 10 trostomaatjes
Bruschetta
- 1 ciabatta
- 1 teen knoflook
- 3 tomaten (verschillende kleuren)
- 1/2 rode ui
- 10 blaadjes verse basilicum
- olijfolie extra vierge
- balsamico azijn
- peper & zout
Overige toppings
- vegan tapenade
- rode druiven
- verse vijgen
- crostini's of toastjes
- olijven
- zongedroogde tomaatjes
- gemarineerde artisjokharten
- gegrilde zoete puntpaprika
- noten
Instructies
Arancini
- Breng 1500 ml water aan de kook met 2 blokjes groentebouillon
- Snijd de sjalot, knoflook, paddenstoelen & rozemarijn fijn
- Verwarm een braadpan op laag vuur met wat olijfolie en fruit eerst de sjalot en voeg vervolgens de knoflook toe. Bak even kort aan
- Voeg de risottorijst toe en bak het kort aan tot de rijstkorrels glazig worden
- Blus de glazige rijstkorrels af met scheut witte wijn en laat het even inkoken tot de wijn bijna volledig is opgenomen
- Schep met een pollepel 1 tot 2 scheppen bouillon over naar de pan met risotto zodat de rijst onder komt te staan
- Voeg de paddenstoelen en rozemarijn toe zodat de risotto alle smaken tijdig kan opnemen
- Roer regelmatig zodat de rijst niet aan de pan kleeft en schep steeds wat bouillon bij zodra de rijst de eerder overgeschepte bouillon heeft opgenomen
- Proef regelmatig om te checken in hoeverre de risottorijst gaar is
- Gaar? Zet het vuur uit en rasp de Parmezaanse kaas boven de pan en roer de kaas er goed doorheen tot dat het volledig is gesmolten. Breng op smaak met peper & zout
- Laat de risotto afkoelen (roer af en toe door de pan zodat het sneller afkoelt)
- Maak ondertussen een mengsel met de garde van de plantaardige melk en de bloem in een schaal of diep bord
- Voeg in een ander diep bord 75 gram panko toe
- Zodra de risotto is afgekoeld kun je hier met de hand balletjes van draaien
- Dip elk balletje in het plantaardige melk-bloem mengsel en vervolgens in de panko
- Frituur voor opdienen +/- 6 minuten op 200 graden tot de panko bruin kleurt en de arancini warm wordt van binnen
- Strooi er wat zout overeen en dien het op de Italiaanse borrelplank
Caprese
- Haal de mezzarella een uur van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen
- Snijd de mezzerella en tomaat in dunne plakjes
- Dien de mezzerella en tomaat om-en-om op en garneer met wat verse basilicum, extra vierge olijfolie, balsamico azijn, peper & zout
Loaded pesto hummus
- Bak de trostomaatjes in wat olijfolie in een pannetje tot dat ze zacht worden
- Voeg de hummus toe aan een schaaltje met daarover de vegan pesto en de trostomaatjes
Bruschetta
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Bedek het ovenrooster met bakpapierSnijd de ciabatta in plakjes, besprenkel met olijfolie extra vierge en bak 5 minuten af tot het knapperig wordt. Laat even afkoelen en schuur een teen knoflook over het geroosterde brood
- Maak een tomatensalsa van fijngesneden tomaat, rode ui & basilicum. Voeg 2 el olijfolie extra vierge en 1 el balsamico azijn toe. Breng op smaak met peper & zout
- Dien maximaal een half uur voor je het eet op de ciabatta, zodat de bruschetta knapperig blijft
Notities
Mijn vegan Italiaanse borrelplank: het eindresultaaat
Ik ben erg benieuwd naar jouw eigen creatie van deze vegan Italiaanse borrelplank. Als je het leuk vindt, deel dan het eindresultaat van je creatie in je story en tag @thegreenlist.nl & @niensgreens en inspireer je volgers met dit fantastische gerecht. Je kunt ook altijd nog kijken naar mijn reel op @niensgreens om te kijken hoe ik stap-voor-stap de borrelplank beleg in het recept.
Bekijk meer recepten van thegreenlist.nl
- Eerder maakte Nina: vegan bao buns met jackfruit.
- Een heerlijk recept uit het kookboek Vegan met vrienden: vegan pompoen kerrie quiche.
- Bekijk ook: makkelijk vegan Indiaas recept op tafel: beans aloo.