Ga terug
+ servings
Vegan Italiaanse borrelplank.

Vegan Italiaanse borrelplank

Een Italiaanse vegan borrelplank met typisch Italiaanse toppings, maar dan helemaal plantaardig. Deze platter heb je zo gemaakt. Alleen het bereiden van de arancini (risottoballetjes) kost je negentig minuten. Zonder dit hapje ben je er maximaal dertig minuten mee bezig.
5 van 1 stem
Voorbereiding 1 uur 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Gang borrelhapje, hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4

Keukengerei

  • snijplank en mes
  • kom
  • braadpan
  • kookpan (of frituur)
  • grote borrelplank
  • pollepel
  • garde

Ingrediënten
  

Arancini

  • 150 gr risottorijst
  • 200 gr paddenstoelenmix
  • 2 stuks groentebouillonblokjes
  • 1500 ml water
  • 1 scheut witte wijn
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 1 handje verse rozemarijn
  • 100 gr vegan Parmezaanse kaas (Gran Murgiano van Vegaliano)
  • 200 ml plantaardige melk
  • 100 gr patentbloem
  • 75 gr panko
  • peper & zout

Caprese

  • vegan mozzarella (Mezzerella van Vegaliano)
  • 3 tomaten (verschillende kleuren)
  • olijfolie extra vierge
  • balsamico azijn
  • peper & zout
  • verse basilicum

Loaded pesto hummus

  • je favoriete hummus
  • vegan pesto
  • 10 trostomaatjes

Bruschetta

  • 1 ciabatta
  • 1 teen knoflook
  • 3 tomaten (verschillende kleuren)
  • 1/2 rode ui
  • 10 blaadjes verse basilicum
  • olijfolie extra vierge
  • balsamico azijn
  • peper & zout

Overige toppings

  • vegan tapenade
  • rode druiven
  • verse vijgen
  • crostini's of toastjes
  • olijven
  • zongedroogde tomaatjes
  • gemarineerde artisjokharten
  • gegrilde zoete puntpaprika
  • noten

Instructies
 

Arancini

  • Breng 1500 ml water aan de kook met 2 blokjes groentebouillon.
  • Snijd de sjalot, knoflook, paddenstoelen & rozemarijn fijn.
  • Verwarm een braadpan op laag vuur met wat olijfolie en fruit eerst de sjalot en voeg vervolgens de knoflook toe. Bak even kort aan.
  • Voeg de risottorijst toe en bak het kort aan tot de rijstkorrels glazig worden.
  • Blus de glazige rijstkorrels af met scheut witte wijn en laat het even inkoken tot de wijn bijna volledig is opgenomen.
  • Schep met een pollepel 1 tot 2 scheppen bouillon over naar de pan met risotto zodat de rijst onder komt te staan.
  • Voeg de paddenstoelen en rozemarijn toe zodat de risotto alle smaken tijdig kan opnemen.
  • Roer regelmatig zodat de rijst niet aan de pan kleeft en schep steeds wat bouillon bij zodra de rijst de eerder overgeschepte bouillon heeft opgenomen.
  • Proef regelmatig om te checken in hoeverre de risottorijst gaar is.
  • Gaar? Zet het vuur uit en rasp de Parmezaanse kaas boven de pan en roer de kaas er goed doorheen tot dat het volledig is gesmolten. Breng op smaak met peper & zout.
  • Laat de risotto afkoelen (roer af en toe door de pan zodat het sneller afkoelt).
  • Maak ondertussen een mengsel met de garde van de plantaardige melk en de bloem in een schaal of diep bord.
  • Voeg in een ander diep bord 75 gr panko toe.
  • Zodra de risotto is afgekoeld kun je hier met de hand balletjes van draaien.
  • Dip elk balletje in het plantaardige melk-bloem mengsel en vervolgens in de panko.
  • Frituur voor opdienen +/- 6 minuten op 200°C tot de panko bruin kleurt en de arancini warm wordt van binnen. Heb je geen frituur? Doe dit dan in een pannetje met ruime olie.
  • Strooi er wat zout overeen en dien het op de Italiaanse borrelplank.

Caprese

  • Haal de mezzarella een uur van tevoren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  • Snijd de mezzerella en tomaat in dunne plakjes.
  • Dien de mezzerella en tomaat om-en-om op en garneer met wat verse basilicum, extra vierge olijfolie, balsamico azijn, peper & zout.

Loaded pesto hummus

  • Bak de trostomaatjes in wat olijfolie in een pannetje tot dat ze zacht worden.
  • Voeg de hummus toe aan een schaaltje met daarover de vegan pesto en de trostomaatjes.

Bruschetta

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Bedek het ovenrooster met bakpapier.
  • Snijd de ciabatta in plakjes, besprenkel met olijfolie extra vierge en bak 5 minuten af tot het knapperig wordt. Laat even afkoelen en schuur een teen knoflook over het geroosterde brood.
  • Maak een tomatensalsa van fijngesneden tomaat, rode ui & basilicum. Voeg 2 el olijfolie extra vierge en 1 el balsamico azijn toe. Breng op smaak met peper & zout.
  • Dien maximaal een half uur voor je het eet op de ciabatta, zodat de bruschetta knapperig blijft.

Notities

Heb je minder tijd om in de keuken te staan of geen left-over risotto? Dan kun je de arancini vervangen door bijvoorbeeld vegan bitterballen van paddenstoelen.
Trefwoord borrelplank, Italiaans, vegan borrelplank, vegetarische borrelplank, borrelhapje, verjaardag