Een ingrediënt bijna over de datum? Prima inspiratie voor culi-redacteur Anne. ‘Wanneer mijn zoon roept dat de gnocchi bijna over datum is, dan weet ik al wat we eten die avond!’ Zo hoeft ze er alleen nog even een originele saus bij verzinnen, want alleen gnocchi is ook zo saai. Ze gaat op zoek naar wat er nog in huis is en hoppa: vegan gnocchi met groenten in tomatensaus. Lekker kan zo simpel zijn!
Gnocchi met groenten: spruitjes en pompoen
Wanneer ik zeg dat spruitjes één van mijn lievelingsgroenten zijn, kijken mensen me meestal toch wat vreemd aan. Yes, als kind hield ik al onwijs van deze groene jongens. Mijn moeder maakte er vaak een heerlijke kaassaus bij. En nee, niet uit een zakje. Tegenwoordig maak ik de kaassaus plantaardig. Superlekker over spruitjes, maar ook over andere groenten. Dit keer doen we het anders, ik kook ten slotte met wat ik in huis heb: tomatenpuree en verschillende soorten groenten. Een nieuw recept is geboren: Gnocchi met groenten in tomatensaus.
Origineel & vegan gnocchi met groenten
Spruitjes heb ik dus vaak in huis, want ook mijn kinderen vinden ze heerlijk. Deze superfood zit bomvol vitamine C, lekker veel van eten dus. Ze zijn in Nederland in het seizoen van oktober tot en met februari. In die periode een verantwoorde keuze is. Spruitjes zijn heel goed te combineren met andere groenten, zoals pompoen. En daar had ik nog heel wat van liggen, want ik kreeg een enorme pompoen van iemand en die is niet zomaar op. Gelukkig kun je pompoen prima bewaren!
Gnocchi met groenten in tomatensaus
Keukengerei
- wokpan of grote hapjespan
Ingrediënten
- 1 el olijfolie
- 2 tl paprikapoeder
- 1 el Italiaanse kruiden
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 uien fijngesneden
- 1 rode peper zaden verwijderd en fijngesneden
- 1 el groene pesto
- zout naar smaak
- 500 gr pompoen in stukjes
- 500 gr spruiten groten gehalveerd
- 3 winterpenen in kleine stukjes
- 4 stengels bleekselderij in kleine stukjes
- 8 grote champignons in kleine stukjes
- 5 trostomaten
- sap van 2 limoenen bio
- 1 komkommer in kleine stukjes
- 1 potje groene olijven in plakjes
- 1 hand vers gesneden basilicum
- balsamico azijn
- 500 gr gnocchi
Instructies
- Verwarm de olijfolie in een wok- of grote hapjespan.
- Bak de paprikapoeder, Italiaanse kruiden en tomatenpuree ongeveer 1 minuut op middelhoog vuur.
- Voeg de gesneden ui, knoflook en rode peper toe en bak 2 minuten mee, blijf roeren.
- Voeg de stukjes pompoen, wortel en pesto toe. Meng goed en zet de deksel op de pan. Laat ongeveer 3 minuten stoven.
- Blender ondertussen de tomaten met een beetje zout in een blender of met een staafmixer tot tomatensaus.
- Draai het vuur lager. Voeg de tomatensaus, limoensap, spruitjes en bleekselderij toe. Roer nogmaals goed en stoof vervolgens 20 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. Roer af en toe even, terwijl het gaart.
- Bak ondertussen in een andere pan de champignons bruin, voeg eventueel een scheutje water toe, zodat ze goed bruin worden. Zet apart.
- Maak de gnocchi klaar volgens de gebruiksaanwijzing.
- Zet het vuur uit wanneer de grote pan met groenten na 20 minuten gaar is en voeg de stukjes komkommer, plakjes olijven, gebakken stukjes champignons en gesneden basilicum toe. Roer om en laat nog even mee warmen.
- Meng voor het opdienen een flinke scheut balsamicoazijn erdoor. Serveer deze rijke groenteschotel bij een opscheplepel gnocchi of meng de gnocchi's door de wintergroenten.
Gnocchi met groenten uit de pan
De spruitjes en pompoen aten we met gnocchi. Heb jij dit wel eens gegeten? Het is een Italiaanse pastasoort. Het woord gnocchi betekent ‘klont’. De bekendste gnocchi is gemaakt van aardappel en tarwemeel. Het is een typisch Italiaans gerecht en wordt normaal geserveerd met een saus van zachte kaas of tomaten.
Nog meer lekkers met groenten
- Heerlijk bijgerecht: wortels op Marokkaanse wijze
- Lekker pittig: Chinese aubergine in szechuansaus
- Knapperig en kindvriendelijk: vegan bloemkool nuggets.
- Fris en fruitig: vegan smoothiebowl.
Photo credits: Anne van Twillert.