Search
Gnocchi met spruitjes en pompoen in tomatensaus

Vegan gnocchi met groenten in tomatensaus

Een ingrediënt bijna over de datum? Prima inspiratie voor culi-redacteur Anne. ‘Wanneer mijn zoon roept dat de gnocchi bijna over datum is, dan weet ik al wat we eten die avond!’ Zo hoeft ze er alleen nog even een originele saus bij verzinnen, want alleen gnocchi is ook zo saai. Ze gaat op zoek naar wat er nog in huis is en hoppa: vegan gnocchi met groenten in tomatensaus. Lekker kan zo simpel zijn!

Gnocchi met groenten: spruitjes en pompoen

Wanneer ik zeg dat spruitjes één van mijn lievelingsgroenten zijn, kijken mensen me meestal toch wat vreemd aan. Yes, als kind hield ik al onwijs van deze groene jongens. Mijn moeder maakte er vaak een heerlijke kaassaus bij. En nee, niet uit een zakje. Tegenwoordig maak ik de kaassaus plantaardig. Superlekker over spruitjes, maar ook over andere groenten. Dit keer doen we het anders, ik kook ten slotte met wat ik in huis heb: tomatenpuree en verschillende soorten groenten. Een nieuw recept is geboren: Gnocchi met groenten in tomatensaus.

Origineel & vegan gnocchi met groenten

Spruitjes heb ik dus vaak in huis, want ook mijn kinderen vinden ze heerlijk. Deze superfood zit bomvol vitamine C, lekker veel van eten dus. Ze zijn in Nederland in het seizoen van oktober tot en met februari. In die periode een verantwoorde keuze is. Spruitjes zijn heel goed te combineren met andere groenten, zoals pompoen. En daar had ik nog heel wat van liggen, want ik kreeg een enorme pompoen van iemand en die is niet zomaar op. Gelukkig kun je pompoen prima bewaren!

gnocchi met groenten in tomatensaus

Gnocchi met groenten in tomatensaus

Deze gnocchi met groenten in tomatensaus is echt een favoriet bij ons thuis. En die spruitjes? Die eet iedereen met smaak mee! Want dit recept met spruitjes is echt the bomb.
No ratings yet
Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans, Hollands
Porties 6

Keukengerei

  • wokpan of grote hapjespan

Ingrediënten
  

  • 1 el olijfolie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 uien fijngesneden
  • 1 rode peper zaden verwijderd en fijngesneden
  • 1 el groene pesto
  • zout naar smaak
  • 500 gr pompoen in stukjes
  • 500 gr spruiten groten gehalveerd
  • 3 winterpenen in kleine stukjes
  • 4 stengels bleekselderij in kleine stukjes
  • 8 grote champignons in kleine stukjes
  • 5 trostomaten
  • sap van 2 limoenen bio
  • 1 komkommer in kleine stukjes
  • 1 potje groene olijven in plakjes
  • 1 hand vers gesneden basilicum
  • balsamico azijn
  • 500 gr gnocchi

Instructies
 

  • Verwarm de olijfolie in een wok- of grote hapjespan.
  • Bak de paprikapoeder, Italiaanse kruiden en tomatenpuree ongeveer 1 minuut op middelhoog vuur.
  • Voeg de gesneden ui, knoflook en rode peper toe en bak 2 minuten mee, blijf roeren.
  • Voeg de stukjes pompoen, wortel en pesto toe. Meng goed en zet de deksel op de pan. Laat ongeveer 3 minuten stoven.
  • Blender ondertussen de tomaten met een beetje zout in een blender of met een staafmixer tot tomatensaus.
  • Draai het vuur lager. Voeg de tomatensaus, limoensap, spruitjes en bleekselderij toe. Roer nogmaals goed en stoof vervolgens 20 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. Roer af en toe even, terwijl het gaart.
  • Bak ondertussen in een andere pan de champignons bruin, voeg eventueel een scheutje water toe, zodat ze goed bruin worden. Zet apart.
  • Maak de gnocchi klaar volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Zet het vuur uit wanneer de grote pan met groenten na 20 minuten gaar is en voeg de stukjes komkommer, plakjes olijven, gebakken stukjes champignons en gesneden basilicum toe. Roer om en laat nog even mee warmen.
  • Meng voor het opdienen een flinke scheut balsamicoazijn erdoor. Serveer deze rijke groenteschotel bij een opscheplepel gnocchi of meng de gnocchi's door de wintergroenten.
Trefwoord seizoensgroenten, Italiaans, pasta

Gnocchi met groenten uit de pan

De spruitjes en pompoen aten we met gnocchi. Heb jij dit wel eens gegeten? Het is een Italiaanse pastasoort. Het woord gnocchi betekent ‘klont’. De bekendste gnocchi is gemaakt van aardappel en tarwemeel. Het is een typisch Italiaans gerecht en wordt normaal geserveerd met een saus van zachte kaas of tomaten.

Nog meer lekkers met groenten

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: