Hoe maak je de knapperigste bloemkool nuggets? Dit bijgerecht is zo’n groot succes bij ons thuis dat ik deze nuggets tegenwoordig bijna wekelijks maak. En ik word er ook steeds beter in. In dit recept deel ik hoe de knapperigste nuggets maak van een bloemkool. Je tovert het zo op tafel, de oven moet het meest werk doen. Het is een heerlijk kindvriendelijk bijgerecht, maar het past ook prima als hapje op een vegan borrelplank.
Kindvriendelijke groente: bloemkool nuggets
Een Hollandse bloemkool is een groot deel van het jaar in Nederland te koop. Sowieso van juni tot en met november kun je deze groente vers van de akkers kopen en dat maakt een bloemkool een mooie duurzame keuze. In de koude maanden kun je soms ook nog een winterbloemkool vinden van Hollandse bodem en daarmee is deze groente bijna het hele jaar rond te koop. Ook is het leuk om eens te kijken of je een paarse of oranje bloemkool kunt scoren op een biologische markt, onder invloed van licht kan de kleur veranderen. Bovendien is een paarse bloemkool vaak zachter van smaak: letterlijk en figuurlijk een feestje op je bord dus.
Creatief met bloemkool
Maar hoe maak je een bloemkool lekker klaar? Gekookt met een kaaspapje is niet helemaal ons ding en dus zoeken wij naar andere makkelijke bloemkoolrecepten. Eerder deelden we al een recept voor hele geroosterde bloemkool, dit gerecht is ook heel fijn. Deze bloemkool nuggets zijn iets laagdrempeliger en kindvriendelijker. Ook mijn zoontje is gek op dit bijgerecht en hij helpt ook maar al te graag mee in de voorbereidingen.
De ingrediënten op een rij. Toen we een keer geen paneermeel hadden voor onze bloemkool nuggets, heeft Frank zelf paneer gemaakt van beschuit.
Hoe gezond is bloemkool?
Een portie bloemkool bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan. Daarnaast zitten er veel vezels in, wat ondersteunt bij een goede spijsvertering.
Bron: De Haagse Gaard
Vegan recept: bloemkool nuggets
Keukengerei
- snijplank
- hakmes om bloemkool in kleine roosjes te snijden
- schaaltjes / ruime bakjes
- lepel
- weegschaal
- bakplaat
- siliconen bakmat of bakpapier
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 200 gr bloem
- 200 gr panko (paneermeel)
- 150 ml plantaardige melk (haver of soja)
- 2 tl kipkruiden
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 1 zakjes strooikaas (alternatief: plantaardige rasp van Vemondo van Lidl)
- snuf zout en peper
- optioneel (vegan) mayonaise en srirachasaus (Mayolijn is lekkere vegan mayo)
Instructies
Voorbereiding
- Was de bloemkool goed.
- Snijd de bloemkool in kleine roosjes, hoe kleiner hoe knapperiger ze worden.
- Doe de helft (!) van de bloem en de kruiden in een schaaltje en roer/meng goed. Tip: doe niet meteen alle kruiden erbij (zie volgende stap).
- Giet langzaam wat plantaardige melk erbij totdat het een papje is (proef met pink of het papje lekker op smaak is). Eventueel hier nog wat extra kruiden naar smaak toevoegen.
- Doe in het andere schaaltje de bloem en de panko en roer/meng goed.
- Verwarm de oven ondertussen op 180°C voor.
- Doop de bloemkoolroosjes één voor één in het schaaltje met het papje en dip elk roosje erna goed door het schaaltje met panko. Leg elk roosje op de bakplaat.
- Doe naar smaak (vegan) kaas over de roosjes op de bakplaat.
- Doe de bakplaat met de nuggets 30 minuten in een voorverwarmde oven, eventueel omdraaien halverwege.
- Serveer de roosjes met een dipsausje van mayolijn en sriracha saus. Voor kinderen is ketchup wellicht een betere keuze in verband met pittigheid,
Notities
Bloemkool nuggets: gezellige maaltijd
Deze bloemkool nuggets maak je makkelijk klaar als bijgerecht, ook de kinderen zijn er gek op. Daarnaast is het ook een leuk gerecht op een vegan borrelplank met vrienden. Naar smaak kun je het sausje erbij pittiger maken. Mijn zoontje eet de nuggets met ketchup. Helemaal duurzaam is het als je de stronken van de bloemkool niet weggooit, want ook daar kun je nog van alles van maken en is bovendien ook hartstikke gezond. Wat zeg ik… nóg gezonder.
Meer duurzame recepten van thegreenlist.nl waar kinderen gek op zijn
- Bekijk ook: oranje kindvriendelijke pastasaus.
- Bekijk ook: gevulde paprika met spinazie.
- Bekijk ook: de lekkerste roerbakgroenten.
- Bekijk ook: vegan patatje kapsalon met jackfruit.
Photo credits: thegreenlist.nl.