Wortels zijn een prachtig seizoensproduct: van mei tot november groeien ze in Nederland en met een beetje geluk vind je ze in prachtige regenboogkleuren. Regelmatig treffen wij een bos wortels aan in een pakket geredde groente van Too Good To Go. Dit wortel recept is favoriet: wortels op Marokkaanse wijze!
Wortels: een veelzijdige groente
Voorbereiding: 15 minuten / koken: 15-20 minuten
Een tijdje geleden plaatste ik een story van een vegetarische picknick die mijn man David had georganiseerd na werktijd. En massaal vroegen jullie wat het recept was van de wortels. We aten het toen met falafel-wraps, maar met dit veelzijdige bijgerecht kun je alle kanten op! Dus op jullie verzoek is hij zo lief geweest om dit plantaardige budgetrecept uit te werken. Je hebt het in no-time gemaakt!
Wortelsalade: heerlijk bijgerecht bij allerlei vegetarische maaltijden
Wortels zitten vaak regelmatig in grote hoeveelheden in een Too Good To Go groentepakket. Meestal maken we er curry-maaltijden van of gebruiken we het in pastasauzen die we invriezen. Ook dit wortelrecept leent zich ook perfect voor meal prepping. David: ‘Dit receptje is perfect om in een vershoudbakje in de koelkast klaar te hebben staan om meerdere dagen bij (vegan) gerechten te serveren. Zo heb ik deze salade dus gemaaakt bij falafel wraps, maar ik heb ze een paar dagen later ook geserveerd als bijgerecht bij jackfruit rendang.’ Wat David niet weet, is dat ik ook een portie heb gepakt op een broodje zelfgemaakte hummus. Zie hier de story waar het allemaal mee begon. Ziet er goed uit niet waar?


WORTEL RECEPT: WORTELS OP MAROKKAANSE WIJZE
Keukengerei
- 1 hapjespan
- 1 (steel)pan om wortels in te koken
- 1 snijplank
- 1 groentemes
Ingrediënten
- 500 gram wortels
- 1 bosje verse koriander (uit de tuin)
- 1 bosje verse platte peterselie (uit de tuin)
- 1 theelepel komijnzaad (of komijnpoeder)
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel kaneel
- 4 eetlepels azijn
Instructies
- Halveer de wortels en snijd de wortels in de lengte in 8 stukjes (kleine wortels in 4) zodat het reepjes worden
- Kook de wortels beetgaar (afhankelijk van dikte 10-20 minuten)
- Rooster in een pannetje het komijnzaad kort (2 minuten), laat het afkoelen op een bord en maal daarna het komijnzaad fijn tot poeder. Gebruik je komijnpoeder, dan kun je deze stap overslaan
- Doe olie in een pan op medium vuur
- Fruit de knoflook
- Voeg azijn, komijn, kaneel en paprikapoeder toe
- Bak totdat je de kruiden ruikt (ongeveer 1 minuut)
- Voeg de wortels toe en bak deze kort (ongeveer 2 minuten)
- Serveer met platte peterselie en koriander
Voedingswaarde

Bij groene lifestyle hoort plantaardig(er) dieet
Bij het aanmeten van een groenere lifestyle hoort natuurlijk ook een duurzamer dieet. Hierdoor proberen we hoofdzakelijk vegetarisch te eten en ook onderzoeken we of we meer kunnen koken met lokale streekproducten uit het seizoen om zo onze klimaatimpact te verkleinen. Mijn duurzame missie brengt ons dus ook vaker in de keuken. Vooral mijn man (de hobbykok thuis) doet onderzoek naar nieuwe, makkelijke vegetarische (en soms ook plantaardige) gerechten waar zelfs een vleesliehebber zoals hijzelf blij van wordt :). De leukste en makkelijkste recepten verzamel ik op mijn site.
Meer foodtips van thegreenlist.nl
- Wil je ook mooie boodschappen redden via Too Good To Go? Met deze tips vergroot je je kansen om de meest gewilde groente- en fruitboxen te bemachtingen via de anti-verspillingsapp.
- Wil je weten wat jouw voedselafdruk is? Bekijk dan mijn lijstje met handige gratis apps om je impact te meten.
- Meer makkelijke vega(n) recepten vind je hier!