Mijn man heeft Indische roots dus rendang maken volgens traditioneel Indonesisch familierecept is aan hem wel besteed. De manier waarop hij dit klaarmaakt is the best! Zelfs professionele koks zouden van hem kunnen leren, want in restaurants proef ik zelden een vegan rendang die aan dit recept kan tippen. Zoals ook dit keer: vegan rendang met geredde spitskool van Too Good To Go.
Wij zijn fan: vegetarische recepten uit Azië
Voorbereiding 15 minuten / bereiding 30 minuten
Eerder schreef ik nog dat David in het begin moest wennen aan mijn voornemen om bij voorkeur vegetarisch of zelfs vegan te gaan eten. Maar inmiddels is ook hij helemaal om en draait hij zijn hand niet om voor een smaakvol vegetarisch of zelfs helemaal plantaardig recept. Het laatste klimaatrapport heeft er ook bij hem flink ingehakt (leuke woordspeling) en met zijn pas aangelegde vriezerlade met diepgevroren kruiden heeft hij de smaak 😉 helemaal te pakken en ontdekt hij de vegetarische Indiase, Thaise en Indonesische keuken volop. En daar ben ik natuurlijk ook heel blij mee!
Spitskool: onze vergeten groente
Toen wij in een Too Good To Go pakket een spitskool aantroffen, besloot David deze groente te gebruiken voor één van zijn Indonesische curry-gerechten: rendang. Ik moet eerlijk bekennen dat wij spitskool niet snel zelf gekocht zouden hebben, maar wat een fantastische ontdekking is deze groente! Een spitskool heeft niet alleen een zachte smaak en perfecte textuur als vleesvervanger, het is ook nog eens supergezond met veel vitaminen en mineralen. Vanaf nu zal je ons vaker spitskool zien eten dus!
Peas Maker: fijne vleesvervanger die niet (te) zout is!
Verder gebruikten we in dit recept Peas Maker, een fantastische vleesvervanger (niet te zout) met een goede bite gemaakt van tuinbonen en erwten. Ik heb een aantal verpakkingen cadeau gehad in een PR-pakket en we zijn super enthousiast over deze vleesvervanger! Mocht je dit niet hebben of willen kopen, dan zijn gebakken champignons voor dit recept een prima vervanger. Toch benieuwd naar Peas Maker: bekijk het dan hier!




VEGAN RENDANG MET SPITSKOOL
Keukengerei
- 1 blender/ staafmixer/ keukenmachine
- 1 hapjespan
- 1 wok
- 1 (steel)pan eventueel voor rijs
- 1 snijplank
- 1 groentemes
Ingrediënten
- 1 spitskool
- 1 verpakking Peas Maker vleesvervanger (alternatief: gebakken champignons)
- 2 uien (versnipperd)
- 6 knoflook teentjes
- 1 'duim' laos
- 1 'duim' gember
- 1 theelepel kurkumapoeder
- kwart theelepel kaneel
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 chilipeper of Thaise (groene) chilipeper
- 1 blik volle kokosmelk (18%)
- 6 djeroek poeroet blaadjes
- 1 stengel gekneusde citroengras
- Optioneel kwart blok santen
- Optioneel kokoksrasp, platte peterselie, serveren met rijst of in een bun
Instructies
BOEMBOE ZELF MAKEN
- In het geval je de boemboe zelf maakt, dan is het belangrijk om hiermee te beginnen: doe de knoflook, laos, gember, kurkuma, kaneel, komijnzaad en chilipeper in een blender, keukenmachine of staafmixer. Gebruik eventueel wat water en olie om ervoor te zorgen dat het een goede pasta wordt. Dit keer heeft David gekozen voor Thaise (groene) chili peper omdat deze iets milder zijn dan rawit peper. David: 'Beide pepers zijn geschikt voor dit recept. Let wel op: chilipepers verschillen enorm in pittigheid dus bedenk zelf of je meer/minder pepers wilt toevoegen.'
VEGAN RENDANG MAKEN
- Verhit olie in de pan (medium / hoog vuur)
- Fruit de versnipperde uien
- Fruit de boemboe totdat je de kruiden ruikt (circa 1-2 minuten op hoog vuur)
- Voeg een blik kokosmelk toe (laag vuur)
- Kneus de citroengras en voeg toe
- Voeg djeroek poeroet blaadjes toe
- Laat minimaal 60 minuten pruttelen op een laag vuur totdat de rendang de juiste dikte heeft. Gebruik de deksel van de pan om meer of minder water te laten ontsnappen (half erop, bijna dicht, helemaal dicht). Wordt het te droog, dan voeg je iets meer water toe
- Een kwartier voor opdienen: proef de rendang saus. Is deze te pittig? Voeg dan wat santen toe om de saus romiger te maken. Let op: Als je santen te hard verhit gaat het naar zeep smaken. Niet kruidig genoeg? Voeg naar smaak kruiden toe of desnoods een klein maggi blokje
- Blancheer de Peas Maker stukjes circa 5 minuten
- Snijd de spitskool in 4 stukken en snij het harde midden eruit. Snijd vervolgens dikke repen/plakken van de spitskool (repen van circa 1,5 centimeter breed)
- Wok de spitskool totdat de buitenkant mooi bruin wordt
- Voeg de spitskool en Peas Maker stukjes toe aan de rendang
- Voeg de spitskool en Peas Maker stukjes toe aan de rendang
- Serveer het met rijst of als beleg op een bun. Garneer de rendang met kokosrasp en platte peterselie en geniet ervan!
Voedingswaarde
Meer tips van thegreenlist.nl?
- Ben je gek op de Aziatische keuken? Dan is het vegan rendang recept met jackfruit wellicht ook een lekker recept voor jou!
- Zin in een Aziatisch toetje? Check dan ons lievelingstoetje uit Thailand: sticky rice mango.
- Wil je ook groente- en fruitboxen redden van Too Good To Go, maar vis je vaak naast het net? Bekijk dan mijn tips om te scoren bij Too Good To Go.
- Nieuwsgierig naar je voedselafdruk? Ik heb een lijstje met gratis tests die je kunt doen om je impact te berekenen.