Dit vegan curryrecept met kikkererweten en (zoete) aardappel is een perfecte maaltijd als je graag vegan eet en een bestemming zoekt voor groenten die je nog in hebt liggen of op het nippertje hebt gered uit de supermarkt. Je kunt vrijwel alle groenten in deze curry kwijt!
Makkelijke maaltijd: vegan curry met kikkererwten
Curry’s zijn voor mij de sleutel naar een plantaardiger dieet: waanzinnig lekker, makkelijk om te maken, bomvol vitaminen en ook mijn gezin juicht vega én vaak zelfs vegan-maaltijden met kikkererwten altijd toe. Kidsproof dus! En daarom experimenteer ik hiermee in de keuken. Het fijne van currygerechten is dat je makkelijk meal prepping kunt doen en een grote portie kunt maken waar je vervolgens meerdere dagen van kunt eten. Handig voor doordeweeks! Ook kun je currygerechten makkelijk invriezen. Over meal preppen kun je hier meer lezen.
Vegan kikkererwten curry met zoete aardappel.
Peulvruchten in je vegan curry
Kikkererwten? Heb jij ze al ontdekt? Dit zijn heerlijke peulvruchten en ze zijn zo gezond! Rijk aan vezels, eiwitten, vitamines en mineralen. Ze dragen bij aan een gezonde spijsvertering, stabiliseren de bloedsuikerspiegel en bevorderen een verzadigd gevoel, wat perfect past in een duurzamer dieet. Het is dus ook de perfecte vleesvervanger en gedroogd of in blik kun je het lang bewaren. Wat betreft smaak bieden kikkererwten een milde nootachtige smaak en een stevige textuur. Of je ze nu roostert voor een knapperige snack, verwerkt in een smeuïge hummus of toevoegt aan een heerlijke curry zoals deze, kikkererwten zijn niet alleen goed voor je, maar maken ook elke doordeweekse maaltijd een feestje!
In dit recept gebruiken we zoete aardappelen, maar gewone aardappelen kunnen ook prima gebruikt worden in dit recept. Het voordeel is dat gewone aardappels vaak een stuk voordeliger zijn én uit Nederland komen, wat het een duurzame keuze maakt. Zoete aardappels komen meestal niet uit Nederland. Hoewel hier nu wel mee geëxperimenteerd wordt en ze dus in het najaar ook beperkt uit de Nederlandse grond te koop zijn! Leuk en lekker om een keer te proberen dus!
Budgetrecept
Deze vegan curry is ook nog eens een fijn budgetrecept. Voor 900 gram (bio) kikkererwten betaal je ongeveer 2 euro. Hier kun je onderstaand recept ongeveer twee keer van bereiden. Omdat je vrijwel elke groente in dit gerecht kwijt kunt, past dit perfect bij elke groentebox die je weer kunt scoren via Too Good To Go (circa 2,99 euro per box). Tel uit je winst! Wil je meer leren over Too Good To Go en hoe je de beste boxen hier scoort? Check dan dit artikel even!
Makkelijk en goedkoop: vegan curry met kikkererwten en zoete aardappel
Keukengerei
- 1 snijplank en mes
- 1 grote pan
- 1 (steel)pan (optioneel voor rijst)
Ingrediënten
- 500 gr gedroogde kikkererwten* of 2 blikken kikkererwten uit blik
- 2 blikken kokosmelk (2×400 ml)
- 1 ui
- 2-4 teentje knoflook
- 3 cm gember
- 1 el kurkuma
- 1 tl chili (als je niet van pittig houdt, doe er dan wat minder in)
- 750 ml heet water
- 2 bouillonblokjes
- 2 grote zoete aardappelen (Ook lekker: gewone aardappelen, zeg 8 kleintjes of 6 grote.)
- restgroente (bijvoorbeeld spinazie, courgette, aubergine, tomaat, aardappel, peen en/of bloemkool) (2 groenten zijn voldoende.)
- 4 limoenblaadjes (Tip: standaard in vriezer bewaren.)
- scheutje olijfolie voor het bakken en grillen
- optioneel rijst of flatbread als bijgerecht
- optioneel als topping: (plantaardige) yoghurt, koriander, peper, munt, sambal
Instructies
vegan curry met kikkererwten bereiden
- Was, schil/pel en snijd alle groente en specerijen. Gember schil ik ook voor ik het snijd.
- Fruit de ui, knoflook en gember kort in een grote pan.
- Giet de kokosmelk erbij.
- Doe de kikkererwten erbij. Let op: doe niet alles erbij als je ook nog kikkererwten wil roosteren in de oven. (tip!)
- Doe het hete water met bouillonblokjes erbij.
- Doe de aardappelen en harde groente erbij en laat het 30 minuten pruttelen tot het zacht is (harde groente zoals winterpeen kook ik 20 minuten voor).
- Regelmatig roeren.
- Doe de zachte groente zoals komkommer pas op het laatst erbij en laat dit maximaal 10 minuten meepruttelen.
- Serveren met rijst, flatbread en vergeet de lekkere topings niet! Enjoy!
Geroosterde kikkererwten topping
- Houd wat kikkererwten apart om te roosteren. Leg ze op een bakplaat, besprenkelen met olijfolie, zout, peper, komijnzaad, chili en kurkuma. En dan 15 minuten in een voorverwarmde oven (220°C).
Notities
Meer foodtips van thegreenlist.nl
- Zelf platbrood maken voor bij je curry? Goed idee! Bekijk het recept!
- Bekijk ook: dit pittige vegan curryrecept met spinazie.
- Bekijk ook dit favoriete recept van kinderen en volwassenen: de lekkerste roerbakgroenten.
- Bekijk ook deze lekkere vegan toet: sticky rice mango.
Photo credits: thegreenlist.nl, Alesia Kozik (Pexels) (kikkererwten).