Hummus, we hou ervan bij thegreenlist.nl. Homemade hummus blijft toch echt het lekkerst. Wel fijn als het dan ook nog eens heel snel op tafel staat. Deze hummusbowl met harissa-tomatensaus biedt een heerlijke smaaksensatie.
Heerlijke hummusbowl uit het nieuwste kookboek van The Green Kitchen
Hoe je in tien minuten een heerlijke dip op tafel zet voor je broodje of toast? Dat leerde ik uit het nieuwste kookboek Quick + Slow van The Green Kitchen. Wauw! Wat een aanrader na je drukke werkdag, maar ook tijdens de vrijdagmiddagborrel is het supergezellig dippen. Inmiddels verraste ik al drie keer in één week verschillende vrienden met deze hummusbowl met harissa-tomatensaus. Allen even enthousiast over de combinatie van tomatensaus en hummus.


Hummusbowl met harissa-tomatensaus, een verrassende combi
Quick + Slow is het nieuwste kookboek van David Frenkiel & Luise Vindahl. Samen vormen zij The Green Kitchen. Dit is alweer hun zesde titel (uitgeverij Becht). Er staan meer dan honderd moderne vegetarische recepten in voor elk moment van de week. Van drukke werkdagen waarop je toch wat lekkers en gezonds op tafel wil zetten tot lange weekenddagen waarop je alle tijd hebt om in de keuken te staan. Op drukke werkdagen kies je voor de QUICK-recepten, zoals deze hummusbowl met harissa-tomatensaus. Als het weekend is aangebroken is het tijd voor de SLOW-recepten uit dit grote kookboek met prachtig omslag en mooie foto’s van de gerechten.



Een snelle hummusbowl met tomatensaus na een drukke werkdag
Hummus is altijd lekker, maar nog beter in combinatie met een saus die wat pit toevoegt, aldus David & Luise. Deze hummusbowl zit vol goeds, is makkelijk te maken en betaalbaar. Een echte smaakbom!

Hummusbowl met harissa-tomatensaus
Keukengerei
- 2 kommen
- pan
- keukenmachine
Ingrediënten
voor de harissa-tomatensaus
- 1 el olijfolie
- 5 el tomatenpuree
- 5 el water plus eventueel extra
- 1 el harissa plus eventueel extra
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl zout
voor de snelle hummus
- 400 g kikkererwten (blik) afgespoeld en uitgelekt
- 4 el tahin
- 4 el heet water
- sap van halve citroen
- 1 tl gemalen komijn fijngesneden
- 1 tl gemalen koriander
- zout naar smaak
opdienen met
- 2 tl Za'atar (een kruid)
- 1/4 komkommer in blokjes
- 2 tomaten in blokjes
- 1 bosje peterselie fijngesneden
- tahin om te besprenkelen
- (libanees) brood om te lepelen
Instructies
Harissa-Tomatensaus
- Maak eerst de harissa-tomatensaus.
- Verhit de olijfolie in een pan op matig vuur en voeg de rest van de ingrediënten voor de harissa-tomatensaus toe.
- Schenk er extra water bij als de saus te dik is.
- Proef en corrigeer eventueel de smaak, zet het vuur laag en laat pruttelen terwijl je de hummus maakt.
Hummus
- Doe alle ingrediënten voor de hummus in een keukenmachine en pureer tot een gladde saus.
- Voeg wat extra tahin of water toe als de hummus te dik is, en breng op smaak met zout en peper.
- Schep de hummus in 2 kommen en verdeel met de achterkant van een lepel over de bodem.
- Schenk de warme harissa-tomatensaus erop en bestrooi met de za'atar.
- Verdeel de stukjes komkommer, tomaat en de peterselie erover.
- Besprenkel met tahin en gebruik een stukje brood als lepel.
Kookboek Quick + Slow biedt veel meer dan hummus
David Frenkiel & Luise Vindahl delen deze hummusbowl met harissa-tomatensaus in hun nieuwste vegan kookboek: Quick + Slow. Of je nu nauwelijks tijd hebt om te koken of het liefst de hele dag in de keuken staat, The Green Kitchen inspireert je met dit kookboek verrassende smaakcombinaties op tafel te zetten en laat je zien hoe leuk het kan zijn om een vegetarische maaltijd op tafel te zetten – op ieder moment van de dag. Heb je een vraag over hoe ik dit recept gemaakt heb? Stuur mij gerust een DM op Instagram: @MAMWILJEDITVAKERMAKEN.NL.
Meer duurzame recepten van thegreenlist.nl
- Heb je dit snelle recept al gezien: Beans aloo.
- Ook om te smullen: Venkelschotel met krieltjes.
- Lekker en feestelijk: Bao buns met jackfruit.