Sinds wij thuis klimaatvriendelijker proberen te eten, pluist manlief David graag het internet af naar lekkere vegetarische of zelfs vegan curry-gerechten. Een van zijn favoriete food-vloggers is Pro Home Cooks. Regelmatig probeert hij een receptje van hem uit. Zoals dit Indiase pittige spinazie curry gerecht dat we nu best regelmatig eten. Echt een traktatie als je het mij vraagt: een Instagram waardig recept om je vingers bij af te likken!
In 6 stappen een traditioneel Indiase maaltijd op tafel mét spinazie uit Nederland
Voorbereiding 20 minuten / bereiding 60 minuten (suddergerecht)
Dat een traditioneel Indiaas recept niet moeilijk hoeft te zijn, bewijst David door dit recept in zes fijne stappen voor je uit te schrijven. David: “Veel Indiase gerechten zijn op dezelfde wijze opgebouwd. Als je dat eenmaal doorhebt, blijkt de Indiase keuken helemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt.” Verder zweert mijn man bij hele kruiden. “Inmiddels heb ik heel wat uren YouTube erop zitten en alle videokoks zijn het over één ding met elkaar eens: kook met hele kruiden! Door daarmee te gaan koken breng je meteen je gerecht naar een hoger niveau. En hele kruiden kun je makkelijk invriezen waardoor je een voorraadje kunt aanleggen en nooit mis hoeft te grijpen.
Zeker als je van de Aziatische keuken houdt en experimenteert met de vegetarische en vegan recepten is mijn advies om in ieder geval altijd citroengras, laos, gember, kurkumawortel en rawitpepers in de vriezer te hebben liggen. Pas als je het nodig hebt, haal je het uit de vriezer. Met een beetje warm water ontdooit het snel. De meeste van deze kruiden zijn gewoon in de toko te koop.” Bekijk meer kruidentips van David.
Natuur & Milieu
Koop spinazie tussen maart en oktober uit Nederland en dan uiteraard uit de volle grond. In de andere maanden is spinazie van de Spaanse akkers de duurzaamste koop, dit is duurzamer dan uit een Nederlandse kas.

Hieronder tref je het recept aan voor circa 2 personen (spinazie slinkt heel erg):




PITTIGE SPINAZIE OP INDIASE WIJZE
Keukengerei
- 1 blender/ staafmixer/ keukenmachine Ik gebruik een koffiebonen machine
- 1 Gietijzeren emaille braadpan – SUPER HANDIG VOOR SUDDERGERECHTEN.
- 1 snijplank
- 1 mes
- 1 spatel
Ingrediënten
- 1 zak verse spinazie 600 gram
- 1 theelepel garam masala
- 2 uien versnipperd
- 6 tenen knoflook
- 1 duim gember
- ½ theelepel fenegriek hele zaadjes
- 1 theelepel komijnzaad hele zaadjes
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 kopje (vegan) bouillon
- 2 eetlepel Zonnebloemolie of ghee
- ½ chilipeper versnipperd
- kokosmelk
- verse koriander of platte peterselie gesneden
Instructies
ZELF KNOFLOOK- & GEMBERPASTA MAKEN
- Doe de knoflook en gember in een blender of staafmixer en pureer het tot een pasta. David heeft onlangs (jawel) een koffiebonenmaler gekocht op Marktplaats waarmee hij makkelijk kleine hoeveelheden (curry-)pasta maakt
HET ’TEMPEREN’ VAN DE HELE KRUIDEN
- Indiaas eten begint bijna altijd met het op smaak brengen van de olie in de pan, hij gebruikt hiervoor een gietijzeren braadpan. Verwarm de olie (of ghee) in de pan op hoog vuur en voeg de hele kruiden toe (optioneel een chilipeper). Truc: Voeg een paar hele mosterdzaadjes toe, zodra deze ‘poppen’ weet je dat stap 2 klaar is
DE AROMATEN
- Voeg de uien toe aan de pan en laat deze goudbruin worden. Voeg nu de knoflook-gemberpasta toe en bak nog een minuutje mee en blijf roeren (let op: de pasta brandt snel aan). Voeg als laatste de tomatenpasta toe en roer kort rond
BOUILLON
- Voeg een half kopje bouillon toe en roer door de saus, laat de saus een beetje indikken. Voeg de garam masala toe
DE SPINAZIE
- Voeg een flinke hand spinazie toe aan de pan en begin te roeren. Zodra deze genoeg is geslonken blijf je deze stap herhalen totdat alle spinazie in de pan is. Gebruik scheutjes bouillon om de spinazie sneller te laten slinken als de pan te droog wordt
SUDDEREN
- Laat op laag vuur de spinazie lekker sudderen (minstens 45 minuten) en blijf de curry proeven. Niet op smaak? Gebruik garam masala kruiden om de curry op smaak te brengen. Te kruidig? Gebruik wat kokosmelk om het gerecht milder te maken
- Garneer de pittige spinazie curry op een bordje met wat koriander of een platte peterselie. Lekker met rijst of naanbrood Enjoy!
Voedingswaarde
Meer receptentips en boodschappentips van thegreenlist.nl?
- David heeft een boodschappenlijstje gemaakt met de kruiden en specerijen die niet mogen ontbreken in de vega(n) keuken,
- Ben je gek op de Aziatische keuken? Dan is het vegan rendang recept met spitskool wellicht ook een lekker recept voor jou!
- Zin in een Aziatisch toetje? Check dan ons lievelingstoetje uit Thailand: sticky rice mango.
- Wil je ook groente- en fruitboxen redden van Too Good To Go, maar vis je vaak naast het net? Bekijk dan mijn tips om te scoren bij Too Good To Go.
- Nieuwsgierig naar je voedselafdruk? Ik heb een lijstje met gratis tests die je kunt doen om je impact te berekenen.