Zoek
Pittige spinazie curry op Indiase wijze.

Pittige spinazie curry op Indiase wijze

Dit pittige spinaziegerecht is een Indiase curry en is ongelooflijk smaakvol en leerzaam om te maken. Ontdek hoe ze in de Indiase kruiden stapelen om tot dit geweldige spinazierecept te komen. Doe eens een keer wat anders met die grote zak verse spinazie met maak deze curry!

Pittige spinazie curry in zes stappen

Dit fantastische recept heb ik van één van zijn favoriete food-vloggers is Pro Home Cooks. Regelmatig probeer ik een receptje van hem uit (kijk- en volgtip als je van koken houdt!). Een groot succes was deze pittige spinazie curry en sindsdien maak ik ‘m regelmatig klaar. Ik kan me voorstellen dat je bij een Indiaas currygerecht denk: ‘oef, dat is vast veel werk’. Maar dat valt echt mee. Veel Indiase gerechten zijn op dezelfde wijze opgebouwd. Zo wordt er veel gewerkt met dezelfde kruiden, zoals ook in dit recept: garam masala, gember, knoflook, komijnzaad en fenegriek Als je dat eenmaal doorhebt, is de Indiase keuken helemaal niet zo ingewikkeld.

Nog een geheim: koken met hele kruiden. Daarmee breng je een gerecht meteen naar een hoger niveau. Hele kruiden kun je makkelijk invriezen. Zo verspil je niks en grijp je nooit meer mis. Meer kruidentips vind je hier.

Duurzame tip: spinazie is van maar tot november in Nederland in het seizoen. Verse Nederlandse spinazie is in die maanden een mooie keuze. Wil je buiten het seizoen spinazie eten, dan is spinazie uit Europa, bijvoorbeeld uit Spanje, de beste keuze, want daar komt het dan nog vers van het land.

Pittige spinazie curry: Deze fijne gietijzeren pan vind je hier. Op de hoofdfoto zie je dat ik spliterwten heb toegevoegd. Dit kost extra tijd, maar is naar mijn mening niet per se lekkerder. Ik zou het dus zonder de erwten klaarmaken (foto 2) op de manier zoals ik het hieronder heb opgeschreven.

Pittige spinazie curry op Indiase wijze.

Pittige spinazie curry op Indiase wijze

Deze pittige spinazie curry is one of a kind. Door kruiden op de juiste manier te stapelen en de spinazie lekker te laten pruttelen, maak je een spinazie maal klaar zoals je 'm waarschijnlijk nog niet eerder hebt gegeten. Leer spinazie op een andere manier kennen! Spicy!
5 van 3 stemmen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 1 uur
Totale tijd 1 uur 20 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 2 personen

Keukengerei

  • blender/ staafmixer/ keukenmachine (Ik gebruik een koffiebonenmaler.)
  • gietijzeren emaille braadpan
  • snijplank
  • mes
  • spatel

Ingrediënten
  

  • 1 zak verse spinazie 600 gr
  • 1 tl garam masala
  • 2 uien versnipperd
  • 6 tenen knoflook
  • 1 duim gember
  • ½ tl fenegriek hele zaadjes
  • 1 tl komijnzaad hele zaadjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 kopje (vegan) bouillon
  • 2 el zonnebloemolie of ghee
  • ½ chilipeper versnipperd
  • 1 blik kokosmelk
  • verse koriander of platte peterselie gesneden

Instructies
 

Zelf knoflook- en gemberpasta maken

  • Doe de knoflook en gember in een blender of staafmixer en pureer het tot een pasta.

Het 'temperen' van de hele kruiden

  • Indiaas eten begint bijna altijd met het op smaak brengen van de olie in de pan. Verwarm de olie (of ghee) in de pan op hoog vuur en voeg de hele kruiden toe (optioneel een chilipeper). Truc: Voeg een paar hele mosterdzaadjes toe, zodra deze ‘poppen’ weet je dat stap 2 klaar is.

De aromaten

  • Voeg de uien toe aan de pan en laat deze goudbruin worden. Voeg nu de knoflook-gemberpasta toe en bak nog een minuutje mee en blijf roeren (let op: de pasta brandt snel aan). Voeg als laatste de tomatenpasta toe en roer kort rond.

Bouillon maken

  • Voeg een half kopje bouillon toe en roer door de saus, laat de saus een beetje indikken. Voeg de garam masala toe

Spinazie toevoegen

  • Voeg een flinke hand spinazie toe aan de pan en begin te roeren. Zodra deze genoeg is geslonken, blijf je deze stap herhalen totdat alle spinazie in de pan is. Gebruik scheutjes bouillon om de spinazie sneller te laten slinken als de pan te droog wordt.

Sudderen

  • Laat op laag vuur de spinazie lekker sudderen (minstens 45 minuten) en blijf de curry proeven. Niet op smaak? Gebruik garam masala kruiden om de curry op smaak te brengen. Te kruidig? Gebruik wat kokosmelk om het gerecht milder te maken.
  • Garneer de pittige spinazie curry op een bordje met wat koriander of een platte peterselie. Lekker met rijst of naanbrood. Enjoy!
Trefwoord spinazie, vegan, vegan curry, Indiaas, currygerecht

Meer recepten thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
Picture of David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken. Ook is hij ongevraagd gekroond tot onze gadgetexpert en klusjesman. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: