Vegan gele linzen curry

Recept: vegan gele linzen curry met spinazie

Deze vegan gele linzen-curry (met rode linzen) is een perfecte maaltijd voor iedereen die graag plantaardig(er) wil eten, maar niet lang in de keuken wil staan. En had ik al gezegd dat het ook een budgetrecept is?

Makkelijke plantaardige maaltijd met flatbread-hack!

Voorbereiding: 15 minuten / koken: 30 minuten

Curry’s zijn voor mij de sleutel naar een plantaardiger dieet: waanzinnig lekker, makkelijk om te maken, bomvol vitaminen én zelfs mijn man juicht deze vega én vaak zelfs vegan-maaltijden toe. En daarom experimenteer ik hiermee in de keuken. In deze reeks deel ik de lekkerste vega & vegan curry-gerechten.

Bij groene lifestyle hoort plantaardig(er) dieet

Mijn duurzame missie brengt mij dus ook vaker in de keuken. Hier doe ik onderzoek naar makkelijke vegetarische & vegan gerechten waar ook mijn man blijf van wordt. En toen kwam ik al snel bij curry’s terecht. Mijn man en ik zijn er dol op en met een aantal basisingrediënten die ik altijd in huis heb kan het bijna niet mislukken.

Budget koken: Gele linzen curry met spinazie, komkommer en wortel

Mijn recept voor een vegan gele linzen curry past goed in een vegan dieet..

Ik trap de reeks af met mijn nieuwe favoriete linzen curry die ik binnen een uur op tafel tover. Om doordeweeks tijd te besparen doe ik in het weekend vaak aan foodprepping en maak ik deze maaltijd in één keer voor meerdere avonden klaar en vries ik porties daarna in. Maar dit is niet het enige voordeel van dit recept: het is ook nog eens een heel fijn budgetrecept. Voor 900 gram linzen betaal ik doorgaans minder dan 2 euro. Hier kan ik onderstaand recept twee keer van bereiden. Omdat je vrijwel elke groente in dit gerecht kwijt kan, past dit perfect bij een groentebox via Too Good To Go (circa 2,99 euro per box). Ook met de gele curry-pasta (circa 2,19 euro) kun je zeker 8-10 keer doen.

Bekijk ook hoe ik de gewilde groente- en fruitboxen van Too Good To Go scoor.

Hieronder deel ik het recept voor circa 4-5 personen:

Ingrediënten

Voor dit makkelijke curry-gerecht moet je het volgende in huis hebben:

  • 500 gram gedroogde rode linzen
  • 2 blikken kokosmelk (2×400)
  • 1 ui
  • 2-4 knoflookteentjes
  • 3 centimeter gember
  • 2-3 eetlepels gele curry-pasta, bijvoorbeeld van Koh Thai
  • 750 ml heet water
  • 2 bouillonblokjes
  • Circa 6 penen*
  • 1 komkommer*
  • 3 handjes spinazie (meer kan ook)
  • Scheutje olijfolie voor het bakken
  • Bijgerecht: rijst of flatbread
  • Optioneel: 4 limoenblaadjes (hebben wij standaard in de vriezer)

Optioneel als topping:

  • Een lepel (plantaardige) yoghurt als topping
  • Koriander
  • Munt
  • Peper of sambal

*Het mooie aan een curry-gerecht is dat je allerlei groente erin kwijt kunt. Dit keer bracht een groentebox van Too Good To Go mij onder andere spinazie, winterpenen en komkommer. Maar deze curry is ook hartstikke lekker met courgette, aubergine, tomaat, aardappel en/of bloemkool.

Bereidingswijze vegan linzen curry

  1. Was, schil/pel en snijd alle groente en specerijen. (Winterpeen vind ik een harde groente: deze kook ik daarom 20 minuten voor. Gember schil ik ook voor ik het snijd.)
  2. Fruit de ui, knoflook en gember kort in een grote pan.
  3. Giet de kokosmelk erbij.
  4. Kieper de gedroogde linzen & gele curry-pasta erbij.
  5. Doe het hete water met bouillonblokjes erbij.
  6. Gooi harde groente erbij en laat het 30 minuten pruttelen tot het een zachte brei is. Roer regelmatig, want linzen hebben de neiging om aan te koeken.
  7. Gooi de zachte groente zoals komkommer pas op het laatst erbij en laat dit maximaal 10 minuten meepruttelen.
  8. Serveren met rijst, flatbread en vergeet de lekkere topings niet! Enjoy!

Flatbread maken.
Flatbread maken van tortilla wraps.

Notities

  • Bespaar ruimte in de vriezer door het in zakjes in te vriezen.
  • Mijn man heeft een heerlijke flatbread-hack: hij grillt kant-en-klare tortilla-wraps enkele minuutjes in olijfolie en knoflook. Hij gebruikt hiervoor een grillpan met keramische anti-aanbaklaag.

Meer foodtips van thegreenlistl.nl?

Het eindresultaat: Vegan gele linzencurry geserveerd met witte rijst

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het platform waar je alles vindt voor een groenere lifestyle. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke uitdaging, is uitgegroeid tot een duurzame zoektocht van ons hele gezin.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het platform waar je alles vindt voor een groenere lifestyle. Wat twee jaar terug begon als een persoonlijke uitdaging, is uitgegroeid tot een duurzame zoektocht van ons hele gezin.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: