Deze vegan rode linzencurry met gele currypasta is perfect voor op een snelle doordeweekse dag. De zachte smaak van rode linzen maakt het ook een geschikt gerecht voor kinderen. Maak lekker veel van deze vegan curry zodat je er meerdere dagen van kunt eten. Beetje rijst – of misschien nog wel lekkerder: flatbread – erbij en klaar ben je!
Smeuïge rode linzencurry
Wij zijn fan van rode linzen. Het is voedzaam, makkelijk klaar te maken (snelle kooktijd) en het heeft een fijne, zachte structuur. Linzen bieden een goede bron van plantaardige eiwitten, vezels, ijzer en foliumzuur. Top! De neutrale smaak van rode linzen maakt ze veelzijdig in de keuken, zonder al te veel poespas. Hierdoor is het één van onze favoriete vleesvervangers geworden in curry’s, maar ook in een bolognesesaus zijn linzen top. En voordeel: gedroogde linzen blijven lang goed en zijn niet duur. Je pakt alleen wat je nodig hebt en de rest laat je lekker in de pot zitten. Zo verspil je niets!
Budgetrecept
Deze vegan curry is ook nog eens een fijn budgetrecept. Voor een kilo (bio) linzen betaal je ongeveer 3 euro. Hiervan kun je meerdere lekkere maaltijden maken. Omdat je vrijwel elke groente in dit gerecht kwijt kunt, past dit perfect bij elke groentebox die je weer kunt scoren via Too Good To Go (circa 2,99 euro per box). Tel uit je winst! Wil je meer leren over Too Good To Go en hoe je de beste boxen hier scoort? Check dan dit artikel even!
Gele currypasta
Nog even kort over die gele currypasta, afkomstig uit de Thaise keuken. Hoewel de rode en groene curry bekender zijn, is juist die gele curry heel makkelijk te combineren bij veel vegetarische gerechten. Deze curry is gemaakt van diverse kruiden zoals geelwortel (dat verklaart deels de kleur), kurkuma, koriander, komijn en citroengras. Zoet en een beetje pittig, maar zeker minder pikant dan andere Thaise curry’s. Kinderen kunnen (leren) mee eten dus. Je kunt de currypasta ook zelf maken, maar ik houd het dit keer even bij een potje van Koh Thai.
Vegan rode linzencurry, maar met gele currypasta. Klinkt al vrolijk!
Budgetrecept: vegan roze linzencurry met gele currypasta
Keukengerei
- 1 snijplank en mes
- 1 grote pan
- 1 (steel)pan (voor rijst eventueel)
Ingrediënten
- 500 gr gedroogde rode linzen
- 2 blikken kokosmelk (2×400 ml)
- 1 ui
- 2-4 teentjes knoflook
- 3 cm gember
- 2-3 el gele currypasta, bijvoorbeeld van Koh Thai
- 750 ml heet water
- 2 bouillonblokjes
- 6 penen*
- 1 komkommer*
- 3 handjes handjes spinazie (meer kan ook)
- 4 limoenblaadjes (hebben wij standaard in de vriezer)
- (olijf)olie voor het bakken
- bijgerecht: rijst of flatbread
- optioneel als topping: (plantaardige) yoghurt, koriander, peper, munt, sambal
Instructies
- Was, schil/pel en snijd alle groente en specerijen. (Winterpeen vind ik een harde groente: deze kook ik daarom 20 minuten voor. Gember schil ik ook voor ik het snijd.
- Fruit de ui, knoflook en gember kort in een grote pan.
- Giet de kokosmelk erbij.
- Doe de gedroogde linzen & gele currypasta erbij.
- Doe het hete water met bouillonblokjes erbij.
- Doe harde groente erbij en laat het 30 minuten pruttelen tot het een zacht is. Roer regelmatig, want linzen hebben de neiging om aan te koeken
- Doe de zachte groente zoals komkommer pas op het laatst erbij en laat dit maximaal 10 minuten meepruttelen.
- Serveren met rijst, flatbread en vergeet de lekkere topings niet! Enjoy!
Notities
Meer foodtips van thegreenlist.nl
- Zelf platbrood maken voor bij je curry? Goed idee! Bekijk het recept!
- Ga ook eens aan de slag met een deze romige pompoen-kerrie quiche.
- Ook in het kader van makkelijk en snel: venkelschotel.
- Soms heb je gewoon zin in comfortfood: vegan patatje kapsalon met jackfruit.
Photo credits: thegreenlist.nl.