Daar sta je dan ineens met een knolselderij in je handen. In onze laatste oogstbox werden wij ineens verrast met een flinke knolselderij en twee paarse wortels vers van het Brabantse land. Het werd een lasagne van knolselderij met een veganistische bolognese: een geweldig vegetarisch ovengerecht!
Vegetarische lasagne van knolselderij met linzen
Voorbereiding: 40 minuten / bereiding: 20 minuten
Thuis proberen we klimaatvriendelijker te eten wat inhoudt dat we vegetarisch en regelmatig ook veganistisch koken. Eerder hebben we weleens vegetarisch gehakt gebruikt in een lasagne en dat vonden we toch best zout. En dus besloten we op aanraden van meerdere volgers van thegreenlist.nl om dit keer een gedroogde linzen te gebruiken. Wat een verrassing! De linzen leverden een heerlijke zachte smaak op, echt een aanrader dus!
Makkelijk koken: vegan bolognese maak je zo
Na een dag werken vind ik het onhandig om het hele gerecht nog te moeten maken. Daarom doe ik de de voorbereidingen, zoals het bereiden van de saus en het snijden van de knol, vaak al eerder. Hierdoor hoef ik ’s avonds alleen nog het gerecht in de oven te zetten en zo tover ik in twintig minuutjes deze lasagne van knolselderij op tafel.

LASAGNE VAN KNOLSELDERIJ MET EEN VEGANISTISCHE BOLOGNESE
Keukengerei
- 1 hapjespan
- 1 (steel)pan
- 1 ovenschaal
- 1 snijplank
- 1 scherp groentemes
- 1 fijnschiller of kaasschaaf om dunne plakjes te maken van de knol
Ingrediënten
VOOR DE LASAGNEBLADEN
- 1 knolselderij
- 1 beschuitje
- 1 zakje (vegan) geraspte kaas
VOOR DE VEGANISTISCHE BOLOGNESE
- 1 kopje gedroogde rode linzen
- 1 ui versnipperd
- 4 tenen knoflook fijngesneden
- 4 grote tomaten in blokjes gesneden
- 2 paarse wortels zeer dun gesneden te vervangen met gewone wortels
- 2 blikken gepelde tomaten
- 1 eetlepels Italiaanse kruiden
VOOR DE BECHAMELSAUS (OPTIONEEL TE VERVANGEN MET VEGAN BECHAMELSAUS)
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml volle melk of vegan vervanging
- 1 snuf nootmuskaat
Instructies
DE LASAGNEBLADEN BEREIDEN
- Halveer de knolselderij zodat deze stevig op je snijplank ligt
- Schil nu met een scherp mes de knolselderij
- Snijd vervolgens de knolselderij in dunne plakken van max. 2 mm
- Blancheer de plakken totdat deze zacht beginnen te worden
- Laat ze uitlekken en zet apart
DE BOLOGNESESAUS
- Verwarm olie in een hoge (hapjes)pan
- Fruit de ui en de wortel voor 3 minuten op gemiddeld vuur
- Voeg de knoflook toe en bak deze nog een minuutje mee
- Voeg de linzen toe en bak deze 5 minuten mee
- Voeg de blikken gepelde tomaat, blokjes gesneden tomaat en de Italiaaanse kruiden toe en roer de saus goed rond
- Laat minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen (langer kan ook)
DE BECHEMELSAUS
- Smelt de boter in een pannetje
- Roer met een garde de bloem door de boter
- Blijf rustig koken en roeren totdat het mengsel een zandachtige structuur krijgt
- Voeg onder constant roeren beetje bij beetje de melk toe
- Blijf verhitten en roeren todat de saus de juiste dikte heeft en haal dan meteen van het vuur
- Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat
DE LASAGNE KLAARMAKEN
- Vet een ovenschaal in met wat olijfolie
- Leg onderop een laagje lasagnebladen (plakjes knol), giet hierover een laagje bolognesesaus en een laagje bechamelsaus
- Herhaal de vorige todat de lasagne in totaal drie of vier van deze lagen heeft
- Verkruimel een beschuitje en verspreid bovenop de lasagne een laagje kruimels
- Bedek de gehele lasagne met de geraspte kaas
DE LASAGNE AFBAKKEN
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Doe de ovenschotel voor 20 minuutjes in de oven
- Serveer de lasagne van knolselderij met een lekker glas rode wijn en geniet ervan!
Voedingswaarde



Meer foodtips van thegreenlist.nl?
- Nieuwsgierig naar je voedselafdruk? Ik heb een lijstje met gratis tests die je kunt doen om je impact te berekenen.
- Ben je op zoek naar een lekker vegan toetje? Dan kan ik het recept voor sticky rice mango van harte aanbevelen!
- Of zoek je een verrassend vegan recept met bloemkool? Check dan dit recept: hele geroosterde bloemkool uit de oven.
- Een kindvriendelijk recept dat je eenvoudig kunt klaarmaken op een doordeweekse dag, heb ik ook. Wat dacht je van deze vegan tikka masala of deze gevulde paprika.