Vegetarische lasagne met knolselderij met een vegan bolognese.

Lasagne van knolselderij met een veganistische bolognese

Daar sta je dan ineens met een knolselderij in je handen. In onze laatste oogstbox werden wij ineens verrast met een flinke knolselderij en twee paarse wortels vers van het Brabantse land. Het werd een lasagne van knolselderij met een veganistische bolognese: een geweldig vegetarisch ovengerecht!

Vegetarische lasagne van knolselderij met linzen

Voorbereiding: 40 minuten / bereiding: 20 minuten

Thuis proberen we klimaatvriendelijker te eten wat inhoudt dat we vegetarisch en regelmatig ook veganistisch koken. Eerder hebben we weleens vegetarisch gehakt gebruikt in een lasagne en dat vonden we toch best zout. En dus besloten we op aanraden van meerdere volgers van thegreenlist.nl om dit keer een gedroogde linzen te gebruiken. Wat een verrassing! De linzen leverden een heerlijke zachte smaak op, echt een aanrader dus!

Makkelijk koken: vegan bolognese maak je zo

Na een dag werken vind ik het onhandig om het hele gerecht nog te moeten maken. Daarom doe ik de de voorbereidingen, zoals het bereiden van de saus en het snijden van de knol, vaak al eerder. Hierdoor hoef ik ’s avonds alleen nog het gerecht in de oven te zetten en zo tover ik in twintig minuutjes deze lasagne van knolselderij op tafel.

Vegetarische lasagne met knolselderij met een vegan bolognese.

LASAGNE VAN KNOLSELDERIJ MET EEN VEGANISTISCHE BOLOGNESE

Daar sta je dan ineens met een knolselderij in je handen. In onze laatste oogstbox werden wij ineens verrast met een flinke knolselderij en twee paarse wortels vers van het Brabantse land. Het werd een lasagne van knolselderij met een veganistische bolognese: een geweldig vegetarisch ovengerecht!
5 van 3 stemmen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen
calorieën 370 kcal

Keukengerei

  • 1 hapjespan
  • 1 (steel)pan
  • 1 ovenschaal
  • 1 snijplank
  • 1 scherp groentemes
  • 1 fijnschiller of kaasschaaf om dunne plakjes te maken van de knol

Ingrediënten
  

VOOR DE LASAGNEBLADEN

  • 1 knolselderij
  • 1 beschuitje
  • 1 zakje (vegan) geraspte kaas

VOOR DE VEGANISTISCHE BOLOGNESE

  • 1 kopje gedroogde rode linzen
  • 1 ui versnipperd
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 4 grote tomaten in blokjes gesneden
  • 2 paarse wortels zeer dun gesneden te vervangen met gewone wortels
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 eetlepels Italiaanse kruiden

VOOR DE BECHAMELSAUS (OPTIONEEL TE VERVANGEN MET VEGAN BECHAMELSAUS)

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml volle melk of vegan vervanging
  • 1 snuf nootmuskaat

Instructies
 

DE LASAGNEBLADEN BEREIDEN

  • Halveer de knolselderij zodat deze stevig op je snijplank ligt
  • Schil nu met een scherp mes de knolselderij
  • Snijd vervolgens de knolselderij in dunne plakken van max. 2 mm
  • Blancheer de plakken totdat deze zacht beginnen te worden
  • Laat ze uitlekken en zet apart

DE BOLOGNESESAUS

  • Verwarm olie in een hoge (hapjes)pan
  • Fruit de ui en de wortel voor 3 minuten op gemiddeld vuur
  • Voeg de knoflook toe en bak deze nog een minuutje mee
  • Voeg de linzen toe en bak deze 5 minuten mee
  • Voeg de blikken gepelde tomaat, blokjes gesneden tomaat en de Italiaaanse kruiden toe en roer de saus goed rond
  • Laat minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen (langer kan ook)

DE BECHEMELSAUS

  • Smelt de boter in een pannetje
  • Roer met een garde de bloem door de boter
  • Blijf rustig koken en roeren totdat het mengsel een zandachtige structuur krijgt
  • Voeg onder constant roeren beetje bij beetje de melk toe
  • Blijf verhitten en roeren todat de saus de juiste dikte heeft en haal dan meteen van het vuur
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat

DE LASAGNE KLAARMAKEN

  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie
  • Leg onderop een laagje lasagnebladen (plakjes knol), giet hierover een laagje bolognesesaus en een laagje bechamelsaus
  • Herhaal de vorige todat de lasagne in totaal drie of vier van deze lagen heeft
  • Verkruimel een beschuitje en verspreid bovenop de lasagne een laagje kruimels
  • Bedek de gehele lasagne met de geraspte kaas

DE LASAGNE AFBAKKEN

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Doe de ovenschotel voor 20 minuutjes in de oven
  • Serveer de lasagne van knolselderij met een lekker glas rode wijn en geniet ervan!

Voedingswaarde

Calories: 370kcal
Trefwoord lasagne, knolselderij, vegan bolognese, linzen

Meer foodtips van thegreenlist.nl?

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij mee.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij mee.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: