Vegetarische lasagne met knolselderij met een vegan bolognese.

Lasagne van knolselderij met een veganistische bolognese

Daar sta je dan ineens met een knolselderij in je handen. In onze laatste oogstbox van Boerschappen werden wij ineens verrast met een flinke knolselderij en twee paarse wortels vers van het Brabantse land. Op advies van een vriend die toevallig op de koffie was werd het een lasagne van knolselderij met een veganistische bolognese: een geweldig vegetarisch ovengerecht!

Vegetarische lasagne van knolselderij met linzen

Voorbereiding: 40 minuten / bereiding: 20 minuten

Thuis proberen we klimaatvriendelijker te eten wat inhoudt dat we vegetarisch en regelmatig ook veganistisch koken. Eerder hebben we weleens vegetarisch gehakt gebruikt in een lasagne en dat vonden we toch best zout en dus besloten we dit keer gedroogde linzen te gebruiken. Dit was overigens een tip die ik van meerdere volgers kreeg toen ik in een Instagram-story klaagde over het zout in het vega-gehakt. De linzen leverde een heerlijke zachte smaak op, echt een aanrader dus en zeker voor herhaling vatbaar.

Vegetarische ovenschotel: lasagne met knolselderij en een vegan bolognesesaus met linzen.

Makkelijk koken: vegan bolo maak je zo

David deelt dit fantastische vega-recept en begint met een tip voor de voorbereiding: “Vergelijkbaar met de Aziatische keuken vind ik het fijn om de voorbereidingen, zoals het bereiden van de saus en het snijden van de knol, al ’s middags te doen. Hierdoor hoef ik ’s avonds alleen nog de lasagne in de oven te zetten en tover je de lasagne van knolselderij in 20 minuutjes op tafel.

Ingrediënten

Voor de lasagnebladeren

  • 1 knolselderij
  • 1 beschuitje
  • 1 zakje geraspte kaas (optioneel te vervangen door een vegan kaas bij voorkeur op basis van noten)

Voor de veganistische bolognese

  • 1 kopje gedroogde rode linzen
  • 1 ui versnipperd
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 4 grote tomaten in blokjes fijngesneden
  • 2 paarse wortels zeer dun gesneden (te vervangen met gewone wortels)
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 el Italiaanse kruiden

Voor de bechamelsaus (optioneel te vervangen met vegan bechamelsaus)

  • 50 gr boter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml biologische volle melk (of vegan vervanging)
  • snuf nootmuskaat

Bereiding

Stap 1: De lasagnebladen bereiden

  • Halveer de knolselderij zodat deze stevig op je snijplank ligt
  • Schil nu met een scherp mes de knolselderij
  • Snijd vervolgens de knolselderij in dunne plakken van max. 2 mm
  • Blancheer de plakken totdat deze zacht beginnen te worden
  • Laat ze uitlekken en zet apart

Stap 2: De bolognesesaus

  • Verwarm olie in een hoge (hapjes)pan
  • Fruit de ui en de wortel voor 3 minuten op gemiddeld vuur
  • Voeg de knoflook toe en bak deze nog een minuutje mee
  • Voeg de linzen toe en bak deze 5 minuten mee
  • Voe de blikken gepelde tomaat, blokjes gesneden tomaat en de italiaaanse kruiden toe en roer de saus goed rond
  • Laat minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen (langer kan ook)

Stap 3: De bechemelsaus

  • Smelt de boter in een pannetje
  • Roer met een garde de bloem door de boter
  • Blijf rustig bakken en roeren totdat het mengsel een zandachtige structuur krijgt
  • Voeg onder constant roeren beetje bij beetje de melk toe
  • Blijf verhitten en roeren todat de saus de juiste dikte heeft en haal dan meteen van het vuur
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat

Stap 4: De lasagne klaarmaken

  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie
  • leg onderop een laagje lasagnebladen (plakjes knol), giet hierover een laagje bolognesesaus en een laagje bechamelsaus
  • Herhaal stap 2 todat de lasagne in totaal drie of vier van deze lagen heeft
  • Verkruimel een beschuitje en verspreid bovenop de lasagne een laagje kruimels
  • Bedek de gehele lasagne met de geraspte kaas

Stap 5: De lasagne afbakken

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Doe de ovenschotel voor 20 minuutjes in de oven
  • Serveer de lasagne van knolselderij met een lekker glas rode wijn en geniet ervan!

Meer foodtips van thegreenlist.nl?

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van koken. Als het even kan Aziatisch. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl, Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om zijn lekkerste vega(n) creaties en kooktips te delen.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van koken. Als het even kan Aziatisch. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl, Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om zijn lekkerste vega(n) creaties en kooktips te delen.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: