Search
Vegetarische lasagne met knolselderij met een vegan bolognese.

Lasagne van knolselderij met een vegan bolognesesaus

Lasagne van knolselderij? Een lasagne kennen we vooral met gehakt en met lasagnebladeren van tarwe en eieren. Dit keer gaan we voor de vegan variant: het gehakt verwisselen we voor rode linzen – we zijn de Instagram-community dankbaar voor deze lekkere tip. En voor de lasagnebladeren gebruiken we een knolselderij. Ja, je leest het goed: deze mooie seizoensgroente kun je in plakken hakken en dan heb je heerlijke, gezonde lasagnebladeren! Probeer maar eens!

Lasagne van knolselderij

De knolselderij was een vergeten groenten, maar de laatste jaren zien we deze knoeperd toch weer steeds vaker terug. In soepen, als frietje, als puree of gebakken in blokjes. Deze groente heeft opvallend genoeg een lichtzoete smaak. Heel bijzonder, waardoor je er veel kanten mee op kunt. Ik zie ‘m ook steeds vaker op het bord bij luxere restaurants. Krijgt-ie een uplift van ‘vergeten’ naar een ‘delicatesse’? Wie weet, ik hoop het niet. Ik ben juist hartstikke blij dat je ‘m voor een eurootje op de kop kunt tikken in de winter. De knolselderij is een prachtige wintergroente die in de volle Nederlandse grond groeit. Ook een duurzame keuze dus!

Om het ideeënlijstje af te maken: de stevige knolselderij kun je ook in plakken snijden en gebruiken als lasagneblad. Daarmee geef je een klassiek Italiaans gerecht een vegan en Hollandse twist. En het mistaat de lasagne niet. Lekker hoor!

Maak opnieuw kennis met knolselderij

‘Knolselderij is de knol van de selderijplant. Je kunt de plant dus van top tot teen eten. Knolselderij is niet alleen een duurzame, maar ook een gezonde keus. De groente bevat veel vezels en is een bron van vitamine C, vitamine K en calcium: mineraal dat je nodig hebt voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Bovendien bevat knolselderij relatief weinig calorieën, dus je kunt er lekker veel van eten.’

Bron: Allerhande

Vegan bolognesesaus bij die lasagne met knolselderij

Die vegan bolognesesaus is ook een verhaal apart. Ik vind het jammer dat veel vleesvervangers, dus ook vegan gehakt, vaak zo zout is. Kan dat anders? De volgers op Instagram waren me voor, want een flink aantal tipte om eens gedroogde rode linzen te gebruiken in bolognesesaus in plaats van (vegan) gehakt. Ik vond dat een leuk en origineel idee. Bovendien zijn rode linzen gezond. Ze zitten boordevol vitamines, mineralen, antioxidanten, vezels en plantaardige eiwitten. Linzen zijn dus erg voedzaam en door het hoge eiwitgehalte zijn ze een uitstekende vleesvervanger. Daarbij zijn ze goedkoop en snel klaar te maken. Dus genoeg reden om deze tip met beide handen aan te pakken. Thuis heb ik altijd een grote pot met gedroogde rode linzen staan, dus ik kon meteen aan de slag.

Ik gebruik de bolognesesaus nu voor het bouwen van een lasagne, maar het is natuurlijk ook hartstikke lekker bij een pastaatje. Op de foto zijn de plakken nog wat dik; probeer ze dunner te snijden dan op de foto!

Vegetarische lasagne met knolselderij met een vegan bolognese.

Lasagne van knolselderij met een vegan bolognesesaus van rode linzen

Met een knolselderij kun je alle kanten op. Ik gebruik het dit keer als lasagnebladeren bij een vegan lasagne met rode linzen in plaats van gehakt. Lezers van thegreenlist.nl tipten linzen als vleesvervanger voor je bolosaus en ze hadden helemaal gelijk: superlekker! Misschien wel nog lekkerder dan een bolognesesaus met vegan gehakt.
5 van 4 stemmen
Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 40 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Keukengerei

  • hapjespan
  • (steel)pan
  • ovenschaal
  • snijplank
  • scherp groentemes
  • fijnschiller of kaasschaaf om dunne plakjes te maken van de knol

Ingrediënten
  

Voor de lasagnebladeren

  • 1 knolselderij
  • 1 beschuitje
  • 1 zakje geraspte kaas of vegan rasp

Voor de vegan bolognesesaus

  • 1 kopje gedroogde rode linzen
  • 1 ui versnipperd
  • 4 tenen knoflook fijngesneden
  • 4 grote tomaten in blokjes gesneden
  • 2 paarse wortels zeer dun gesneden te vervangen met gewone wortels
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 1 el Italiaanse kruiden

Voor de bechamelsaus

  • 50 gr plantaardige boter
  • 50 gr bloem
  • 500 ml volle melk of plantaardige melk
  • 1 snuf nootmuskaat

Instructies
 

Lasagnebladeren bereiden

  • Halveer de knolselderij zodat deze stevig op je snijplank ligt.
  • Schil nu met een scherp mes de knolselderij.
  • Snijd vervolgens de knolselderij in dunne plakken van max 2 mm.
  • Blancheer de plakken totdat deze zacht beginnen te worden.
  • Laat ze uitlekken en zet apart.

Vegan bolognesesaus maken

  • Verwarm olie in een hoge (hapjes)pan.
  • Fruit de ui en de wortel 3 minuten op gemiddeld vuur.
  • Voeg de knoflook toe en bak deze nog een minuutje mee.
  • Voeg de linzen toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Voeg de blikken gepelde tomaat, blokjes gesneden tomaat en de Italiaaanse kruiden toe en roer de saus goed rond.
  • Laat minimaal 30 minuten zachtjes pruttelen (langer kan ook).

Bechamelsaus maken

  • Smelt de boter in een pannetje.
  • Roer met een garde de bloem door de boter.
  • Blijf rustig koken en roeren totdat het mengsel een zandachtige structuur krijgt.
  • Voeg onder constant roeren beetje bij beetje de (plantaardige) melk toe.
  • Blijf verhitten en roeren todat de saus de juiste dikte heeft en haal dan meteen van het vuur.
  • Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Lasagnebladeren maken

  • Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.
  • Leg onderop een laagje lasagnebladen (plakjes knol), giet hierover een laagje bolognesesaus en een laagje bechamelsaus.
  • Herhaal de vorige todat de lasagne in totaal drie of vier van deze lagen heeft.
  • Verkruimel een beschuitje en verspreid bovenop de lasagne een laagje kruimels.
  • Bedek de gehele lasagne met de geraspte kaas of vegan rasp.

Lasagne afbakken

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de ovenschotel voor 20 minuutjes in de oven.
  • Serveer de lasagne van knolselderij met een lekker glas rode wijn en geniet ervan!
Trefwoord lasagne, knolselderij, vegan bolognese, linzen

Meer recepten van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: