Vegan erwtensoep: snert met pit

Mijn moeder maakte deze verwarmende vegan erwtensoep al toen ik nog een klein meisje was. Het werd mijn lievelingssoep. Zodra het buiten frisser wordt, krijg ik er zin in, snert. Deze heerlijke vegan variant erwtensoep is echt zo’n soep waarbij je lekker kunt opwarmen na een koude dag. En door de toevoeging van een pepertje is het met recht een snert met pit. Het is bovendien een soep die je heel eenvoudig kunt veganizen.

Kindvriendelijk & met pit: vegan erwtensoep

Vanaf eind september staat hier de grote soeppan alweer op het vuur. Deze snert is plantaardig, lekker pittig en geliefd bij mijn kinderen. De combinatie van stukjes knolselderij en aardappel is perfect. Ik bereid deze vegan erwtensoep een dag van tevoren, want dan smaakt de soep nog lekkerder. Volgens kenners mag erwtensoep zelfs pas nadat de soep een nachtje gestaan heeft snert genoemd worden. De soep dikt in een nachtje mooi in, waardoor het net op pap lijkt, vond men. In Noord-West en in Oost-Europa zijn de dikke varianten van erwtensoep geliefd. In Canada, de VS, Australië, India en het Midden-Oosten houden ze juist van een wat minder gebonden variant.

Mocht je de vegan erwtensoep de volgende dag zelf te stevig vinden, dan kun je altijd een scheut water toevoegen. Soms voeg ik stukjes plantaardige rookworst toe aan deze snert met pit, deze warm ik mee voordat we gaan eten.

Maak je deze grote pan vol vegan erwtensoep? Dan heb je de dag(en) erna nog een heerlijke lunch. Vega(n) soep kun je veel langer bewaren dan wanneer er dierlijke producten aan zijn toegevoegd. Invriezen kan ook!

Snert met pit vegan

Vegan erwtensoep

Opwarmen na een koude dag met deze heerlijke vegan erwtensoep. Een pittige soep, zonder rookworst. Iedereen houdt van deze variant. Toch liever worst? Voeg een vegetarische of vegan rookworst in stukjes toe.
No ratings yet
Voorbereiding 30 min
Bereiding 1 uur 30 min
Gang Soep
Keuken Hollands
Porties 6

Keukengerei

  • 1 grote soeppan
  • 1 koekenpan
  • 1 vergiet

Ingrediënten
  

  • 500 g spliterwten
  • 2 l groentebouillon
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 rode peper
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 1 prei
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 winterpeen
  • 1 tl kurkuma
  • ½ knolselderij
  • 4 aardappels iets kruimig
  • bladselderij
  • 1 tl sambal oelek
  • beetje olie om in te bakken

Instructies
 

  • Was de spliterwten.
  • Breng de bouillon aan de kook. Voeg de spliterwten en laurierblaadjes toe en kook ze 1 uur op laag vuur.
  • Was en snijd ondertussen de groenten in stukjes. Verwijder naar wens de zaden van de rode peper.
  • Bak de stukjes ui, paprika, prei en rode peper op in de kerriepoeder en kurkuma.
  • Voeg dit na 45 minuten met de stukjes wortel, knolselderij en aardappel toe aan de bouillon en laat nog eens 45 minuten koken.
  • Voeg gesneden bladselderij en eventueel sambal Oelek naar smaak toe.

Notities

Lekker erbij: roggebrood met vegan spek.
Trefwoord vegan, snert, erwtensoep, soep

Lekker bij de plantaardige vegan erwtensoep

Dit recept vind je (met nog meer heerlijke en kindvriendelijke gerechten) terug in het eerste kookboek dat ik schreef voor het gezin dat graag wat minder vlees op tafel wil zetten: Mam wil je dit vaker maken? Bij erwtensoep hoort natuurlijk roggebrood met spek. Ook spek is in de supermarkt tegenwoordig plantaardig te krijgen. Heb jij bijvoorbeeld ‘Specktakel’ van De Vegetarische Slager al eens geprobeerd? Mijn gezin vindt het een goede vervanger voor ontbijtspek. Eet smakelijk van deze vegan erwtensoep!

Heb je een vraag over hoe ik dit recept gemaakt heb? Stuur mij gerust een DM op Instagram: @MAMWILJEDITVAKERMAKEN.NL.

Nog meer recepten om warm van te worden!

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten: eigen bedenksels en favoriete ontdekkingen van vrienden. Haar verrassende creaties deelt ze ook in reels op haar Instagram: @mamwiljeditvakermaken. Ze is ook kunstenaar, schrijver, ontwerper van kookboeken en o ja ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat bewust vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten: eigen bedenksels en favoriete ontdekkingen van vrienden. Haar verrassende creaties deelt ze ook in reels op haar Instagram: @mamwiljeditvakermaken. Ze is ook kunstenaar, schrijver, ontwerper van kookboeken en o ja ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat bewust vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: