Winter time! En daarom vinden we het tijd voor één van onze favoriete winterse gerechten: vegan erwtensoep met pit. Die pit komt van het pepertje, extra lekker om jezelf mee op te warmen na een koude winterdag. Deze soep is gemaakt volgens een oud familierecept, alleen dan hebben we de rookworst en spekjes vervangen voor iets anders lekkers.
Kindvriendelijk & met pit: vegan erwtensoep
Vanaf eind september staat hier de grote soeppan alweer op het vuur. Deze snert is plantaardig, lekker pittig en geliefd bij mijn kinderen. De combinatie van stukjes knolselderij en aardappel is perfect. Ik bereid deze vegan erwtensoep een dag van tevoren, want dan smaakt de soep nog lekkerder. Volgens kenners mag erwtensoep zelfs pas nadat de soep een nachtje gestaan heeft snert genoemd worden. De soep dikt in een nachtje mooi in, waardoor het net op pap lijkt, vond men. In Noord-West en in Oost-Europa zijn de dikke varianten van erwtensoep geliefd. In Canada, de VS, Australië, India en het Midden-Oosten houden ze juist van een wat minder gebonden variant.
Mocht je de vegan erwtensoep de volgende dag zelf te stevig vinden, dan kun je altijd een scheut water toevoegen. Soms voeg ik stukjes plantaardige rookworst toe aan deze snert met pit, deze warm ik mee voordat we gaan eten.
Maak je deze grote pan vol vegan erwtensoep? Dan heb je de dag(en) erna nog een heerlijke lunch. Vega(n) soep kun je veel langer bewaren dan wanneer er dierlijke producten aan zijn toegevoegd. Invriezen kan ook!
Vegan erwtensoep
Keukengerei
- grote soeppan
- koekenpan
- vergiet
Ingrediënten
- 500 gr spliterwten
- 2 liter groentebouillon
- 3 laurierblaadjes
- 1 rode peper
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 1 prei
- 2 tl kerriepoeder
- 1 winterpeen
- 1 tl kurkuma
- ½ knolselderij
- 4 aardappels iets kruimig
- bladselderij
- 1 tl sambal oelek
- beetje olie om in te bakken
Instructies
- Was de spliterwten.
- Breng de bouillon aan de kook. Voeg de spliterwten en laurierblaadjes toe en kook ze 1 uur op laag vuur.
- Was en snijd ondertussen de groenten in stukjes. Verwijder naar wens de zaden van de rode peper.
- Bak de stukjes ui, paprika, prei en rode peper op in de kerriepoeder en kurkuma.
- Voeg dit na 45 minuten met de stukjes wortel, knolselderij en aardappel toe aan de bouillon en laat nog eens 45 minuten koken.
- Voeg gesneden bladselderij en eventueel sambal Oelek naar smaak toe.
Notities
Lekker bij de plantaardige vegan erwtensoep
Dit recept vind je (met nog meer heerlijke en kindvriendelijke gerechten) terug in het eerste kookboek dat ik schreef voor het gezin dat graag wat minder vlees op tafel wil zetten: Mam wil je dit vaker maken? Bij erwtensoep hoort natuurlijk roggebrood met spek. Ook spek is in de supermarkt tegenwoordig plantaardig te krijgen. Heb jij bijvoorbeeld ‘Specktakel’ van De Vegetarische Slager al eens geprobeerd? Mijn gezin vindt het een goede vervanger voor ontbijtspek. Eet smakelijk van deze vegan erwtensoep!
Nog meer recepten om warm van te worden!
- Heerlijk en makkelijk: hele geroosterde bloemkool uit de oven.
- Ook met pit: pittige tofu
- Op de winterse manier: lasagne van knolselderij met een veganistische bolognese
- Ook lekker om op te warmen: vegan linzensoep of vegan groentesoep.
Photo credits: Anne van Twillert.