Heb jij de veelzijdigheid van linzen al ontdekt? Ooit hingen ze een beetje in de gezond-maar-meer-ook-niet-hoek, maar dat is ontzettend onterecht! Gezond zijn de kleine peulvruchten nog steeds, maar ze zijn naast veelzijdig ook gewoon heel lekker. Heerlijk in een curry, maar ook als soep is het genieten van deze veelzijdige peulvrucht. Ook culi-redacteur Anne is er dol op! In het recept voor deze vegan linzensoep zitten niet alleen linzen, maar ook stukjes bleekselderij, zoete aardappel, wortel, tomaat en paprika. Door je soep goed te vullen met verschillende (seizoens)groenten krijg je automatisch goede voedingsstoffen binnen en heeft je soep een stevige bite. Linzen? Wij houden ervan!
Goed gevulde vegan linzensoep
Deze vegan linzensoep is een soep die lekker en tegelijkertijd erg gezond is. Hij is erg voedzaam, omdat linzen vol ijzer, vezels en eiwitten zitten. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering en darmwerking. Als je last hebt van je darmen, dan kun je je klachten verminderen door regelmatig linzen te eten. Ook bevatten linzen belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Klinkt dit allemaal wel erg gezond? Hij viel zelfs bij mijn pubers erg in de smaak!
Linzen in alle soorten en maten
Linzen zijn een prima vleesvervanger, omdat ze veel eiwitten bevatten. Je hebt ze dan ook in alle soorten en maten – en smaken! Groene linzen hebben een peperachtige smaak. Bruine linzen hebben een aardse smaak. Gele linzen hebben een milde smaak en een nootachtig aroma. Rode linzen zijn het meest zoet en nootachtig van smaak, daarom is het sowieso aantrekkelijk om in ieder geval ook rode linzen voor deze vegan linzensoep te gebruiken. Ik gebruikte een mix van rode, bruine en groene linzen.
Vegan linzensoep
Keukengerei
- grote soeppan
- snijplank
Ingrediënten
- 3 kleine bio uien, in stukjes
- 1 kleine bio rode ui, in stukjes
- 2 cm gember, in stukjes
- olijfolie
- 1 tl paprikapoeder
- 2 tl kaneel
- 1 zoete aardappel, in blokjes
- 4 wortels, in stukjes
- 6 stengels bleekselderij, in boogjes
- 1 rode puntpaprika, in stukjes
- mix van 300 gr gedroogde linzen
- 1,5 liter vegan bouillon
- 5 (bio) trostomaten, in blokjes
- kommetje tomatensaus
- 1 el citroen harissa
- 4 tenen knoflook
- 150 gr gemengde bonen
- 150 gr kikkererwten
- 1 el garam masala
- scheutje balsamico azijn
- plantaardige kaasrasp
Instructies
- Fruit de ui met gember, paprikapoeder en het kaneel in een klein scheutje olijfolie.
- Voeg de gesneden aardappel, wortel, bleekselderij en paprika toe en bak even mee.
- Doe de gesneden tomaten, linzen, tomatensaus en citroenharissa erbij.
- Giet de bouillon bij het mengsel en laat het geheel 15 minuten pruttelen op laag vuur. Roer wel af en toe.
- Voeg dan de kikkererwten, gemengde bonen, gesneden knoflook en de garam masala toe.
- Meng goed en laat nog eens 15 minuten op laag vuur pruttelen. Blijf af en toe roeren.
Geniet van je vegan linzensoep!
Dertig minuten later staat er een heerlijk geurige pan soep op je fornuis. Breng de vegan linzensoep voor het serveren nog even op smaak met een scheutje balsamicoazijn en voeg eventueel koriander toe. Schep je soep in je favoriete soepkommen en garneer met de plantaardige kaasrasp. De soep is heel lekker met een stukje (zelfgemaakte) flatbread of ander brood . De volgende dag is de soep trouwens nog lekkerder, dus hij is ook perfect als (meeneem) lunch! Smakelijk!
Meer foodtips van thegreenlist.nl
- Benieuwd welke seizoensgroenten er deze maand beschikbaar zijn? Je leest het in het artikel met seizoensgroenten en -fruit van deze maand.
- Heb je dit heerlijke vegan gerecht al geprobeerd? Sperziebonen en aardappel curry met platbrood.
- Ook lekker voor koude dagen: vegan erwtensoep of vegan groentesoep.
Photo credits: Anne van Twillert.