Search
Recept: vegan linzensoep

Recept: vegan Linzensoep

Heb jij de veelzijdigheid van linzen al ontdekt? Ooit hingen ze een beetje in de gezond-maar-meer-ook-niet-hoek, maar dat is ontzettend onterecht! Gezond zijn de kleine peulvruchten nog steeds, maar ze zijn naast veelzijdig ook gewoon heel lekker. Heerlijk in een curry, maar ook als soep is het genieten van deze veelzijdige peulvrucht. Ook culi-redacteur Anne is er dol op! In het recept voor deze vegan linzensoep zitten niet alleen linzen, maar ook stukjes bleekselderij, zoete aardappel, wortel, tomaat en paprika. Door je soep goed te vullen met verschillende (seizoens)groenten krijg je automatisch goede voedingsstoffen binnen en heeft je soep een stevige bite. Linzen? Wij houden ervan!

Goed gevulde vegan linzensoep

Deze vegan linzensoep is een soep die lekker en tegelijkertijd erg gezond is. Hij is erg voedzaam, omdat linzen vol ijzer, vezels en eiwitten zitten. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering en darmwerking. Als je last hebt van je darmen, dan kun je je klachten verminderen door regelmatig linzen te eten. Ook bevatten linzen belangrijke vitamines voor je energiestofwisseling. Klinkt dit allemaal wel erg gezond? Hij viel zelfs bij mijn pubers erg in de smaak!

Linzen in alle soorten en maten

Linzen zijn een prima vleesvervanger, omdat ze veel eiwitten bevatten. Je hebt ze dan ook in alle soorten en maten – en smaken! Groene linzen hebben een peperachtige smaak. Bruine linzen hebben een aardse smaak. Gele linzen hebben een milde smaak en een nootachtig aroma. Rode linzen zijn het meest zoet en nootachtig van smaak, daarom is het sowieso aantrekkelijk om in ieder geval ook rode linzen voor deze vegan linzensoep te gebruiken. Ik gebruikte een mix van rode, bruine en groene linzen.

Lekkere en gezonde vegan linzensoep.

Vegan linzensoep

Vegan linzensoep is een supergezonde maaltijd. Heb je soep over? De volgende dag is het vaak nog lekkerder, dat komt doordat de kruiden en specerijen er goed ingetrokken zijn.
No ratings yet
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Hollands
Porties 8

Keukengerei

  • grote soeppan
  • snijplank

Ingrediënten
  

  • 3 kleine bio uien, in stukjes
  • 1 kleine bio rode ui, in stukjes
  • 2 cm gember, in stukjes
  • olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 tl kaneel
  • 1 zoete aardappel, in blokjes
  • 4 wortels, in stukjes
  • 6 stengels bleekselderij, in boogjes
  • 1 rode puntpaprika, in stukjes
  • mix van 300 gr gedroogde linzen
  • 1,5 liter vegan bouillon
  • 5 (bio) trostomaten, in blokjes
  • kommetje tomatensaus
  • 1 el citroen harissa
  • 4 tenen knoflook
  • 150 gr gemengde bonen
  • 150 gr kikkererwten
  • 1 el garam masala
  • scheutje balsamico azijn
  • plantaardige kaasrasp

Instructies
 

  • Fruit de ui met gember, paprikapoeder en het kaneel in een klein scheutje olijfolie.
  • Voeg de gesneden aardappel, wortel, bleekselderij en paprika toe en bak even mee.
  • Doe de gesneden tomaten, linzen, tomatensaus en citroenharissa erbij.
  • Giet de bouillon bij het mengsel en laat het geheel 15 minuten pruttelen op laag vuur. Roer wel af en toe.
  • Voeg dan de kikkererwten, gemengde bonen, gesneden knoflook en de garam masala toe.
  • Meng goed en laat nog eens 15 minuten op laag vuur pruttelen. Blijf af en toe roeren.
Trefwoord seizoensgroenten, soep, linzensoep, vegan linzensoep, groenten

Geniet van je vegan linzensoep!

Dertig minuten later staat er een heerlijk geurige pan soep op je fornuis. Breng de vegan linzensoep voor het serveren nog even op smaak met een scheutje balsamicoazijn en voeg eventueel koriander toe. Schep je soep in je favoriete soepkommen en garneer met de plantaardige kaasrasp. De soep is heel lekker met een stukje (zelfgemaakte) flatbread of ander brood . De volgende dag is de soep trouwens nog lekkerder, dus hij is ook perfect als (meeneem) lunch! Smakelijk!

Meer foodtips van thegreenlist.nl

Photo credits: Anne van Twillert.

Share

Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.
Anne van Twillert

Anne van Twillert

Anne deelt haar favoriete vegan recepten. Ze is ook kunstenaar, schrijver en ontwerper van kookboeken. En o ja, ze is ook nog moeder van vier pubers. Haar missie: laten zien dat vegan koken en bakken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: