Soepballetjes in een vega soep? Ja hoor, tegenwoordig hoef je echt niet meer naar vlees te grijpen als je dat liever niet wilt gebruiken. Er zijn zelfs al plantaardige soepballetjes te krijgen die jouw traditionele groentesoep laat smaken zoals het hoort. Deze vegan groentesoep is zo’n fijn gerecht wanneer je nog wat groenten hebt liggen die op moeten.
Groentesoep met vegan balletjes uit grootmoeders tijd, dus net anders
Wie is er niet groot mee geworden: groentesoep met balletjes. Ik wel! En net als mijn eigen kinderen keek ik het meeste uit naar de gehaktballetjes die aan de soep werden toegevoegd. Dit maakte de soep extra lekker. Groentesoep zonder balletjes is als boerenkool of snert zonder rookworst, vinden ze bij mij aan tafel. Dat de balletjes en worst plantaardig zijn, maakt mijn medebewoners niks uit, zo goed zijn dus de vleesvervangers tegenwoordig. Smaken verschillen, zo ook voor de smaak van vleesvervangers. Zo haal ik het liefst vegan balletjes bij de ene supermarkt en de plantaardige worstjes van een ander merk. Probeer uit! Er zijn inmiddels vele producten op de markt die het vlees van je traditionele gerecht prima kunnen vervangen. Een goede vegan groentesoep (zonder vlees of vervanger) is natuurlijk ook superlekker.
Vegan groentesoep maken
Groentesoep maken kan iedereen. Na het aanbakken van een uitje met wat kruiden, knoflook en prei uit de tuin van mijn ouders voeg ik de overige groenten toe met de bouillon en koken maar. Omdat mijn gezin uit zes grote eters bestaat, maak ik altijd een grote pan. Wanneer er over blijft, eet ik dit de volgende dag als lunch of nemen de kinderen nog een kom wanneer ze de volgende dag uit school komen. Er is hier altijd wel iemand met lekkere trek. Kliekjes gooien we nooit weg! En daar helpt deze soep heel goed bij!
Links de prei uit de tuin van mijn ouders die ik in de groentesoep deed, in het midden de gebakken groenten en rechts het eindresultaat.
Makkelijke vegan groentesoep van restjes groenten
Soep maak ik vaak wanneer er bepaalde groenten op moeten. Ik vul ze aan met extra verse groenten en je flanst zo een soep in elkaar. Misschien ligt er nog een broccoli, bloemkool, aardappel, stuk knolselderij, paprika of bleekselderij dat op moet. Gooi het in de soep! Voor deze vegan groentesoep met balletjes gebruikte ik een venkel, pastinaak, een stuk courgette, aardappel, winterpeen, rode ui, een rode puntpaprika en preien uit de tuin van mijn ouders.
Plantaardige balletjes in je groentesoep
Zijn er geen vegan soepballetjes te krijgen? Koop dan grotere zachte plantaardige balletjes en snijd ze doormidden. Rol er twee nieuwe balletjes van en ta-da! Ik deed dit met de plantaardige balletjes van Vivera; deze lenen zich hier goed voor. Albert Heijn heeft inmiddels soepballetjes van Terra in de schappen liggen. Beide zijn zeer goed van smaak en kook je de laatste vijf minuten makkelijk mee in de soep.
Met de plantaardige balletjes van Vivera kun je makkelijk kleine soepballetjes maken. Bij Albert Heijn kun je ook kant-en-klare soepballetjes kopen.
Recept: vegan groentesoep met vegan balletjes
Keukengerei
- grote soeppan
- snijplank
- hakmes
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 rode ui gesnipperd
- 1 rode peper fijn gesneden
- 2 preitjes in halve ringetjes
- 1 rode puntpaprika
- 1 el tomatenpuree
- 2 teen knoflook fijn gesneden
- 1 duim verse gember fijn gesneden
- 1 venkel klein gesneden
- 3 winterpenen in kleine blokjes
- halve courgette in kleine blokjes
- 2 aardappels in kleine blokjes
- 1 pastinaak in kleine blokjes
- 1 scheut balsamico azijn
- 1 tl mosterd
- beetje spaghetti in stukjes
- 2,5 liter plantaardige bouillon
- kruiden naar wens: oregano, Italiaanse kruiden, basilicum of majoraan
- verse kruiden zoals peterselie of basilicum (optie)
Instructies
- Fruit de ui en rode peper in een beetje olijfolie.
- Voeg prei en rode puntpaprika toe en bak dit zeker 5 minuten mee met tomatenpuree en kruiden naar wens. Ik gebruikte Italiaanse kruiden, oregano en gedroogde basilicum. Hoe langer je dit laat sudderen, hoe beter de aroma’s vrijkomen. Voeg een scheutje water toe wanneer het dreigt aan te bakken.
- Doe na een tijdje de overige klein gesneden groenten erbij en bak even mee tot het een beetje zacht wordt en aanbakt.
- Blus af met de balsamico azijn en voeg de bouillon en stukjes spaghetti toe. Breng aan de kook en laat het zo’n 10 minuten zachtjes koken tot de groenten en spaghetti gaar zijn. Kook de laatste 5 minuten de soepballetjes mee.
- Breng de soep op smaak met zout en peper, roer de mosterd erdoorheen.
Meer groene tips van thegreenlist.nl
- Benieuwd welke groente er op dit moment in het seizoen zijn? Je leest het hier.
- Gooi niet alle kontjes en stronkjes weg want deze kun je opnieuw laten groeien.
- Ook lekker en gezond: vegan linzensoep.
Photo credits: Anne van Twillert.