groenten opnieuw laten groeien

Kontjes en stronkjes: deze groenten kun je opnieuw laten groeien

Veel snijrestjes belanden tijdens het koken van je snijplank direct in de groenbak. Harde kontjes en stronkjes heb je natuurlijk liever niet in je gerechten. Maar van veel groenten kun je veel meer eten dan we normaliter doen en nog mooier: veel groenterestjes kun je zelfs een tweede leven geven!  De redactie van thegreenlist.nl probeerde het voor je: bewaar een klein stukje van deze tien soorten groenten en kruiden en met een beetje zorg en liefde laat je ze opnieuw groeien. Zo kun je er eindeloos van eten. Kontjes en stronkjes – the gift that keeps on giving.

Kontjes en stronkjes

Zonde eigenlijk he, een snijplank vol met afsnijdsels nadat je gekookt hebt. Van die enorme bos wortels verdwijnt uiteindelijk maar een klein deel in je pan en ook die mooie grote bloemkool verandert in een klein stronkje nadat je de buitenste bladeren verwijderd hebt. Maar dat hoeft niet! Wist je dat je van veel groenten de restjes gewoon kunt eten? Wortelloof kun je bijvoorbeeld prima kleinsnijden en aan je salade toevoegen en in een pesto doet dit loof het prima. Ook de bladeren en stronkjes van bloemkool en broccoli kun je gewoon meebakken in je wokgerecht.

Opnieuw laten groeien

Naast dat je sommige kontjes en stronkjes dus gewoon op kunt eten, kun je veel groenten ook opnieuw laten groeien. Dit geldt eigenlijk voor vrijwel alle knolgroenten en ook voor veel kroppen. Groene vingers heb je echt niet nodig om meer uit je groenten te halen, meestal is een glas water en wat geduld voldoende. Als je zorgt dat je altijd een klein stukje bewaart, kun je van deze tien soorten eindeloos eten!

Lente-ui opnieuw laten groeien

Het terug laten groeien van lente-ui is echt fool proof. Heb je nog weinig vertrouwen in jouw groene vingers? Start dan hiermee. Snijd de lente-ui op ongeveer 2,5 centimeter van de wortel af en zet het kontje in een glas water. Vervang het water regelmatig en voor je het weet groeien er weer nieuwe stelen aan de lente-ui, echt! De nieuwe toppen kun je gewoon weer in ringetjes snijden en gebruiken in je omeletje.

Om nieuwe prei te laten groeien heb je geen groene vingers nodig.

Nieuwe prei, paksoi en selderij

Heb je iets meer vertrouwen gekregen in het terug groeien van groente? Ook een prei kun je terug laten groeien, eigenlijk op dezelfde manier als de lente-ui. Snij het kontje van de prei ruim af en zet in een glas met een laagje water. Al vrij snel zie je nieuwe wortels verschijnen, waarna je je nieuwe prei in de grond kunt zetten om hem verder te laten groeien. Ook paksoi en selderij kun je op deze manier laten groeien.

Knoflook opnieuw laten groeien

Je herkent het vast: een vergeten teentje knoflook ergens in een hoekje van de kast waar de groene spruiten al uit groeien. Hoewel je teen knoflook waarschijnlijk verschrompeld is en zijn smaak verloren is, kun je dit look nog prima gebruiken. Je kunt het snijden en verwerken in een gerecht of planten in de hoop dat er een volledig nieuwe bol knoflook groeit.

Gember

Vliegen de gemberwortels er in jouw huishouden ook doorheen? Gember is best prijzig, dus een eigen gemberplant is naast duurzaam ook gewoon lekker voor je portemonnee. Je moet er wel eerst een gemberwortel voor opofferen. Kies er eentje met veel ogen, want daaruit groeien de nieuwe scheuten. Plant je gemberwortel in een pot met aarde of geef hem een kickstart door hem een tijdje met satéprikkers in een glas water te hangen, totdat je de eerste scheuten ziet ontstaan. Gemberplanten houden van een warme omgeving en veel water, dus geef de pot een lekker warm plekje in de woonkamer.

Altijd verse sla in huis

Snijd de stronk van je krop sla af en plaats hem in een laagje water. Ververs om de dag en plant de krop in potgrond en je hebt je eigen slaplant! Heb je een moestuin? Pluksla werkt via hetzelfde principe: elke keer als je een paar blaadjes sla van de krop snijdt, groeit hij weer aan. Zo heb je elke dag verse sla zonder dat je de houdbaarheidsdatum van een zak sla uit de supermarkt hoeft te checken.

Basilicum

Basilicum is vooral lekker als je het met bossen tegelijk kunt gebruiken toch? Goed nieuws: ook basilicum kun je terug laten groeien. Knip een takje van een basilicumplant af en zet in een bakje met water totdat er wortels beginnen te groeien. Plant dit takje vervolgens in een nieuwe potje en that’s it!

Links: ook paksoi kun je makkelijk opnieuw laten groeien. Rechts: voor tomaten heb je iets meer geduld nodig.

Tomaten

Hier moet je nog íets meer geduld voor hebben, maar je kunt ook je eigen tomaten laten teruggroeien. Droog hiervoor de zaadjes uit een tomaat op een stukje keukenpapier en plant de zaadjes in een klein bakje rustig op. Als je hier in februari of maart mee begint, kun je midden in de zomer je eigen tomaten oogsten!

Champignons

Wist je dat je zelfs champignons opnieuw kunt laten groeien? Plant het steeltje van een champignon in een nat laagje grond met koffiedik en bewaar in een gesloten emmer met een paar gaatjes. Je moet even geduld hebben, maar na een tijdje zullen de eerste champignons de kop opsteken!

Aardappels terug laten groeien

Aardappels die uit beginnen te lopen, eet je liever niet meer. Maar in plaats van ze weg te gooien, kun je ook proberen ze in de grond te stoppen. Na een paar dagen zie je hoogstwaarschijnlijk al de eerste plantjes tevoorschijn komen en na een paar weken heb je een bak vol nieuwe aardappelen! Wil je dit graag eens proberen? Vul dan een grote pot met aarde of poot ze in de volle grond. Je kunt ze oogsten zodra de planten slap gaan hangen. Dit werkt vooral met biologische aardappelen en scheelt je een zoektocht naar officiële pootaardappelen.

Groenten opnieuw laten groeien? Kies biologisch

Een glas water, geduld en soms een beetje turfvrije potgrond. Meer heb je niet nodig om je eigen kruiden en groenten terug te laten groeien. (Waarom je beter turfvrije potgrond kunt kopen, lees je hier.) Het is leuk om een beetje te testen, want dit principe werkt het teruggroeien nog voor veel meer groenten en kruiden. Het is wel slim om voor biologische groenten te kiezen als je gaat experimenteren. Dan weet je zeker dat je groenten niet zijn behandeld met allerlei middeltjes waardoor ze in de supermarkt misschien wel langer vers blijven, maar ze tegelijkertijd hun vermogen om door te groeien kwijtgeraakt zijn. Het laten teruggroeien van groenten en kruiden is leuk voor je portemonnee en lekker duurzaam, maar stiekem is het vooral heel tof om je eigen groenten te zien groeien, toch?

Welke groenten heb jij al eens terug laten groeien? We vullen ons lijstje graag aan!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld, prei snijden, moestuin met prei en paksoi: thegreenlist.nl, tomaten: Kirsten Schoner.

Share

Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.
Picture of Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: