Search
Eigen kruidentuin? Dit zijn de leukste biologische kruiden

Eigen kruidentuin? Dit zijn de leukste biologische kruiden

Tijdens het koken loop je even snel de tuin in: beetje verse rozemarijn in je pastasaus, bieslook op je boterham of munt in je thee of mojito. Romantisch plaatje wel he? Maar hartstikke haalbaar met je eigen kruidentuin! Biologische kruiden zijn naast dat ze er mooi uitzien, ook heel nuttig om in je tuin of op je balkon te hebben. Ze zijn uiteraard voor jezelf nuttig, je kunt ze namelijk volop in de keuken gebruiken, er thee of siroop van te maken of iets meer next level, inzetten als medicijn. Ook is het hebben van een kruidentuin heel nuttig voor insecten. Ze halen er nectar en stuifmeel uit. Het beste kun je kiezen voor biologische kruiden. Zo krijg je zelf geen bestrijdingsmiddelen binnen en de insecten in jouw tuin ook niet! Tuinexpert Amanda weet alles over het aanleggen van een dummy-proof kruidentuin, lees je mee?

Biologische kruiden uit je eigen kruidentuin

Door kruiden uit je eigen tuin te gebruiken, lijken je gerechten altijd nét ietsje lekkerder te smaken. Kruiden zelf zaaien en opkweken, is ook nog eens hartstikke leuk! Heb je echter niet zoveel vertrouwen in je eigen groene vingers of simpelweg geen tijd? Dan kun je biologische kruidenplantjes gelukkig ook gewoon kopen. Kies dan wel voor biologische, zonder bestrijdingsmiddelen. Waarom dat ook alweer zo belangrijk is lees je in dit artikel over gifvrije tuinplanten.

Dit is de reden dat je kruidenplantje uit de supermarkt snel verpietert

Bijna iedereen heeft weleens een kruidenplantje gekocht in de supermarkt. Heeft deze het lang volgehouden? Vast niet! Ik zal je uitleggen hoe dat komt. De plantjes in de supermarkt zijn opgekweekt uit zaad. Veel zaad om precies te zijn, want zo oogt het potje lekker vol als jij het koopt. Dit heeft tot gevolg dat de wortels onvoldoende ruimte hebben om te groeien en voedingsstoffen op te nemen. Wat ze nodig hebben is dus meer ruimte!

Je kunt je gekochte biologische kruidenplantje meer ruimte geven door het plantje te scheuren of te delen. Zo deel je de wortelkluit in meerdere stukken op. Vervolgens geef je ieder stuk een eigen potje met biologische moestuingrond. Zet je biologische kruidenplantje vervolgens op een warme en lichte plek. Vanaf half mei kun je de potjes ook buiten zetten, of een mooie kruidenbak maken. Dat laatste heb ik zelf ook gedaan. Of nou ja, mijn man heeft de bak gemaakt van gerecycled vlonderhout met wieltjes er onder. Superhandig!

Biologische kruiden op wielen tuin: bieslook, munt en rozemarijn.

Biologische kruiden in de volle grond

Je hebt ook groenblijvende plantjes die uit kunnen groeien tot struiken. Deze kruidenplantjes doen het weer beter in de volle grond. Je kunt ze dus gewoon in je tuin planten. Voorbeelden hiervan zijn tijm, rozemarijn en salie. Ze groeien dan vanzelf verder en je kunt er altijd van blijven oogsten. Tip om er lekker veel gebruik van te maken: zet de kruiden in de buurt van je achterdeur zodat je er makkelijk bij kunt!

De tien leukste biologische kruiden om in je eigen kruidentuin te zetten

Het is heerlijk om kruiden vers uit je eigen kruidentuin te kunnen plukken op het moment dat jij ze nodig hebt. Kies je een beetje slim uit welke kruiden je zaait of plant, dan ga je er veel plezier van hebben. Deze tien biologische kruiden zijn leuk om mee te beginnen, ze zijn veelzijdig in gebruik en relatief makkelijk te onderhouden:

1. Bieslook: lekker in soep, (eier)salades en als garnering. Bieslook is een vaste plant, maar niet wintergroen. Je kunt oogsten van maart tot oktober. De bloemen zijn trouwens eetbaar, maar daar worden ook de insecten erg blij van, dus laat je wel iets voor ze staan? In de bloemen vormen zich weer nieuwe zaadjes, zodat de bieslook zich vanzelf uitzaait.

2. Munt: heerlijk om er thee van te maken, maar ook in gerechten en sauzen doet munt het goed. De werkzame stof menthol werkt verlichtend bij verkoudheid, griep en maagpijn. Munt is een woekeraar, deze kun je dus beter in een grote pot of bak zetten in plaats van in de volle grond. Ook munt is een vaste plant, maar niet wintergroen. Je hebt vele soorten munt: aardbeienmunt, chocolademunt, ananasmunt enz.

3. Rozemarijn: zo lekker bij krieltjes of ovengroenten! De struik staat graag op een zonnige en warme plek, bij een koude winter moet je hem goed beschermen. Rozemarijn is een groenblijvende struik, waar van maart tot juni kleine blauwe bloemetjes aan komen. Rozemarijn ruikt heerlijk en geeft mij altijd een vakantiegevoel.

4. Tijm: smaakmaker bij mediterrane gerechten en soepen. Ook geschikt om je eigen hoestdrank mee te maken. Tijm kun je gemakkelijk zelf opkweken uit zaadjes. Tijm behoudt zijn blaadjes in de winter en is dus wintergroen. Hij houdt van zon en droogte, dus het is niet erg als je een keer vergeet om de plant water te geven. Tijm bloeit met lila bloemetjes in juni en juli. Een knipbeurt stimuleert de groei, dus regelmatig wat takjes afknippen is geen probleem.

5. Daslook: een naar knoflook smakende inheemse plant, heerlijk om zelf pesto van te maken. Het is een fantastische plant om te laten verwilderen in je tuin op een plek in de halfschaduw. Het is een bosplant, dus hij doet het prima onder bomen en struiken. Daslook bloeit in april en mei met kleine witte bloemetjes en is niet wintergroen.

Biologische kruiden uit eigen tuin, zoals kamille, kun je makkelijk zelf drogen.

6. Kamille: mijn favoriete theesmaak. Ruikt heerlijk en heeft een ontspannend en kalmerend effect. De bloemen kun je plukken en drogen van eind mei tot september, zo maak je kamillethee uit je eigen kruidentuin! Je kunt kamille rechtstreeks buiten zaaien in maart en april. Kamille houdt van zon. Het is een eenjarige plant, maar ze laat genoeg zaadjes achter zodat ze het jaar erop weer opnieuw terugkomt.  Kamille trekt veel insecten aan, dus een topper voor in de tuin en ook nog eens inheems.

7. Citroenverbena: hier wordt verveinethee van gemaakt en ook wordt het gebruikt in gebak, siroop en desserts. De blaadjes geuren bij aanraking sterk naar citroen, drie tot vijf blaadjes zijn al genoeg voor een kopje thee uit eigen kruidentuin! Citroenverbena is ook heel erg geschikt om een fris zomerdrankje mee te maken. De plant is matig winterhard (tot min tien) en houdt van een plekje in de halfschaduw in je kruidentuin. De plant maakt geen zaadjes en is alleen te vermeerderen door stekken of scheuren van de plant.

8. Venkel: van het zaad maak je thee tegen maagpijn of darmkrampen, of omdat het gewoon erg lekker is als je van de smaak van anijs houdt. Bloeit van juli tot en met augustus en trekt veel insecten aan zoals lieveheersbeestjes en bijen. Venkel staat graag in de volle zon. Zowel de bloemen als de stengels ruiken heerlijk. Venkel is een vaste plant en is goed winterhard.

9. Lavas: ook wel Maggi-plant genoemd, is te gebruiken in soepen en stoofpotten, maar is daarnaast ook goed te gebruiken om je eigen kruidenboter mee te maken. Het is een prima zoutloos alternatief voor Maggi. Wekt de eetlust op en kalmeert onrustige darmen. Alle plantendelen zijn eetbaar: zaad, blad, stengel en wortel. De blaadjes kun je in de zomer oogsten. De bloeikleur is groen/geel en hij bloeit van juli tot en met augustus. Lavas is een vaste plant en goed winterhard, maar niet wintergroen. Lavas staat graag op een zonnige of halfschaduw plek.

10. Dille: heeft een anijsachtige smaak en kan in soepen en sauzen gebruikt worden, maak bijvoorbeeld eens een Griekse tzatziki met kruiden uit je eigen kruidentuin! Het zaad kan gebruikt worden voor het wecken van komkommers en augurken. Het is een mooie plant om te zien met lange, donkergroene pluimen. Zeer geschikt ook voor de siertuin, want hij zorgt voor hoogte en luchtigheid in de border. Van dille worden zowel de dunne blaadjes gebruikt als de bloemen en de zaadjes. Dille is een eenjarige plant en is gemakkelijk zelf te kweken uit zaad en verlangt een plekje in de halfschaduw. Het bevordert de eetlust en vermindert kramp, winderigheid en misselijkheid.

Daslook en dille.

Aan de slag met je eigen biologische kruidentuin!

Het creëren van een biologische kruidentuin in je eigen achtertuin of balkon is een leuke manier om verse en gezonde ingrediënten aan je maaltijden toe te voegen. En ben je verkouden? Je kruidentuin biedt uitkomst! Bovendien bevorder je door het aanleggen van een eigen biologische kruidentuin tegelijkertijd de biodiversiteit op jouw eigen stukje grond. Met maar een klein beetje inspanning kweek je handenvol verschillende soorten kruiden, dus: stroop die mouwen op, aan de gang met je biologische kruidentuin! Je smaakpapillen én je omgeving zullen je dankbaar zijn.

Meer tuintips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Kevin Doran (Unsplash), bieslook, munt, rozemarijn en kamille: Amanda Sniekers, daslook: Mircea X (Unsplash), dille: Onder Ortel (Unsplash), thegreenlist.nl.

Biologische kruidentuin

Share

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen om de biodiversiteit te beschermen. Ze deelt écht groene tuintips waar iedereen, inclusief alle kriebelbeestjes, blij van wordt.
Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda Sniekers-Bovend’Eerdt

Amanda heeft een missie: meer groene tuinen om de biodiversiteit te beschermen. Ze deelt écht groene tuintips waar iedereen, inclusief alle kriebelbeestjes, blij van wordt.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: