Daslookboter is zo zalig dat je bijna niet kunt geloven dat het hoofdingrediënt – daslook – gewoon bij jou om de hoek groeit. Onze wildplukexpert Katja deelt haar receptje!
Daslookboter, lekker op een broodje of op een borrelplank
Het recept voor daslookboter is supereenvoudig: handje daslook, een dot gezouten boter en je hebt een heerlijke smaakmaker op een boterham of toastje. Die knofsmaak komt van daslook, een bijzonder plantje dat ‘gewoon’ in Nederland groeit. Daslook is een bijzonder plantje dat tot 2017 beschermd is geweest. Het is een wilde plant met langwerpige bladeren en witte stervormige bloemetjes, vooral te vinden in bosrijke, half beschaduwde gebieden. Het heeft een knoflookachtige geur en smaak, wat het populair maakt in de keuken. De eetbare bladeren zijn geschikt voor onder andere salades, pesto’s en soepen. De stervormige bloemetjes zijn prachtige te gebruiken als decoratie voor een gerecht, de zaaddoosjes kun je inleggen als kappertjes en de knolletjes onder de grond zijn te gebruiken als ‘knoflookjes’. Naast culinaire toepassingen heeft daslook ook medicinale eigenschappen. Het is rijk aan ijzer en vitamine C en heeft daarmee een positief effect op het immuunsysteem.
Hoewel je bij elke wildplukactie goed moet weten wat je doet, is bij daslook extra voorzichtigheid geboden. De plant heeft namelijk twee giftige broertjes (of zusjes) die er verdomd veel op lijken. Het meiklokje is er één van en is vaak beter bekend als het prachtige, heerlijk ruikende maar ontzettend giftige Lelietje-van-Dalen. Ben je geen ervaren wildplukker? Ga dan op zoek naar daslook met een gids of plant het in je tuin!


Zo herken je daslook. Als he eenmaal in je tuin groeit, gaat het heel hard.


Saskia aan de slag met het daslookboter recept van Katja. Heerlijk!

Wildplukrecept: daslookboter
Keukengerei
- mes
- vershoudfolie
Ingrediënten
- 10 daslookbladeren
- 125 gr gezouten boter
Instructies
- Haal de roomboter alvast uit de koelkast en leg op een warme plek.
- Snijd de daslookbladeren in hele fijne stukjes. Maak de roomboter zacht door deze te kneden met je handen. Als deze zacht is, kneed je de stukjes fijngesneden daslook erdoor tot alles gelijk verdeeld is. Voeg optioneel nog wat zout toe tijdens het kneden.
- Rol de boter in een cilinderachtige of ronde vorm met behulp van vershoudfolie en bewaar in de koelkast voor op een boterham of toastje. Enjoy!
Even een plukpauze: ken jij de wildplukregels al?
Wildplukken is niet alleen superleuk (en lekker!), maar ook iets waar je een beetje verstand van moet hebben. In Nederland is het officieel verboden, maar op veel plekken wordt het oogluikend toegestaan – zolang je het netjes doet. Zie de natuur als een prachtig buffet waar we allemaal van mogen proeven, maar alleen als we ons gedragen. Dus pluk met liefde, niet met hebzucht. Meer weten? Lees de ongeschreven regels van wildplukken. We hebben het voor je op een rijtje gezet!
Wil je ook met Katja op pad? Check dan haar website Wilderlust met alle informatie over haar wildplukwandelingen en -cursussen.
Meer wildpluktips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: op wildplukwandeling!
- Bekijk ook: het lekkerste recept voor paardenbloemensiroop (vinden wij dan).
- Bekijk ook: vlierbloesemlimonade en -cocktails maken.
- Bekijk ook: daslookzout!
Photo credits: thegreenlist.nl & wilderlust.nl.