Search
Vegang rendang met Peas Maker en spitskool

Peas Maker recept: vegan rendang met spitskool

Peas Maker? We gingen aan de slag met deze vleesvervanger die is gemaakt van gele erwten en tuinbonen. Een superfijn product – niet zout – die smaken fantastisch opneemt. Wat zullen we ermee maken? het werd een vegan rendang met spitskool!

Pease Maker rendang met geredde spitskool

Veel suddergerechten zoals rendang worden traditioneel gemaakt van rundvlees. Het draadjesvlees neemt de smaak van de kruiden heel goed op. Laat je het vlees lang smoren, dan krijg je ook die fijne zachte textuur. Hoe kunnen we op een duurzame manier nog wel blijven genieten van die smaakvolle suddergerechten? Dat probeer ik te ontdekken! Zo ontdekte ik al eerder dat jackfruit een hele fijne vleesvervanger is in rendang. Bekijk het vegan rendang met jackfruit hier. En nu ga ik aan de slag met een voor mij nieuwe vleesvervanger: Peas Maker. Ik heb hier veel goede verhalen over gehoord, dus ik ben benieuwd! Ik had nog een spitskool over uit een Too Good To Go pakket. En omdat de rendang de vorige keer zo goed gelukt was met die jackfruit, besloot ik beide te combineren. En zo ben ik op de vegan rendang met spitskool uitgekomen. Het lekkere aan de spitskool is dat-ie een stevige bite houdt. Dit geldt ook voor een aantal andere groenten zoals broccoli en groene kool, die trouwens ook perfect bij dit gerecht zouden passen in plaats van spitskool.

Wat is Peas Maker?

Peas Maker zijn kleine stukjes (vleesvervanger) gemaakt van erwten- en tuinboneneiwit. Het is rijk aan eiwitten en vezels. Je kunt het gebruiken in allerlei recepten zoals vervanger van kip, maar ook in salades, soepen en pasta’s kun je het goed kwijt. De gebruikte gele erwten en tuinbonen komen uit Europa, wat zorgt voor minder voedselkilometers en minder CO2-uitstoot. Erwten en bonen hebben ook een lage ecologische voetafdruk, met minder watergebruik dan dierlijke eiwitten en sojabonen. Het productieproces van het erwteneiwitconcentraat en tuinboneneiwitconcentraat is droog en mechanisch, zonder water, chemicaliën, pesticiden, kunstmest of genetisch gemodificeerde organismen (GGO). Kortom, Peas Maker is een duurzame keuze op je bord. Het is vooralsnog alleen online te koop.

Een lekker recept met Peas Maker: vegang rendang met spitskool.

Vegang rendang met Peas Maker en spitskool

Peas Maker recept: vegan rendang met spitskool

Weer eens wat anders: Peas Maker. Een vleesvervanger op basis van erwten en tuinbonen. We hebben hier zoveel goede verhalen over gehoord, dat we het zelf wilden meemaken. Het werd een vegan rendang met spitskool, want die Peas Maker is beroemd om het opnemen van kruiden en smaken. Dan zit je met een smoorgerecht zoals rendang wel goed natuurlijk.
4.58 van 7 stemmen
Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 30 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 4

Keukengerei

  • blender/ staafmixer/ keukenmachine
  • hapjespan
  • wok
  • (steel)pan eventueel voor rijst
  • snijplank
  • groentemes

Ingrediënten
  

  • 1 spitskool
  • 1 verpakking Peas Maker
  • 2 uien (versnipperd)
  • 6 knoflook teentjes
  • 1 duim laos
  • 1 duim gember
  • 1 tl kurkumapoeder
  • kwart tl kaneel
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 chilipeper of Thaise (groene) chilipeper
  • 1 blik volle kokosmelk (18%)
  • 6 djeroek poeroet blaadjes
  • 1 stengel gekneusde citroengras
  • optioneel kwart blok santen
  • optioneel kokoksrasp, platte peterselie, serveren met rijst of in een bun

Instructies
 

Boemboe zelf maken

  • In het geval je de boemboe zelf maakt, dan is het belangrijk om hiermee te beginnen: doe de knoflook, laos, gember, kurkuma, kaneel, komijnzaad en chilipeper in een blender, keukenmachine of staafmixer. Gebruik eventueel wat water en olie om ervoor te zorgen dat het een goede pasta wordt. Dit keer heb ik gekozen voor Thaise (groene) chilipeper, omdat deze iets milder zijn dan rawitpeper. Maar beide pepers zijn geschikt.

Vegan rendang maken

  • Verhit olie in de pan (medium / hoog vuur).
  • Fruit de versnipperde uien.
  • Fruit de boemboe totdat je de kruiden ruikt (circa 1-2 minuten op hoog vuur).
  • Voeg een blik kokosmelk toe (laag vuur).
  • Kneus de citroengras en voeg toe.
  • Voeg djeroek poeroet blaadjes toe.
  • Laat minimaal 60 minuten pruttelen op een laag vuur totdat de rendang de juiste dikte heeft. Gebruik de deksel van de pan om meer of minder water te laten ontsnappen (half erop, bijna dicht, helemaal dicht). Wordt het te droog, dan voeg je iets meer water toe.
  • Een kwartier voor opdienen: proef de rendang saus. Is deze te pittig? Voeg dan wat santen toe om de saus romiger te maken. Let op: Als je santen te hard verhit, gaat het naar zeep smaken. Niet kruidig genoeg? Voeg naar smaak kruiden toe of desnoods een klein maggi blokje.
  • Blancheer de Peas Maker stukjes circa 5 minuten.
  • Snijd de spitskool in 4 stukken en snij het harde midden eruit. Snijd vervolgens dikke repen/plakken van de spitskool (repen van circa 1,5 centimeter breed).
  • Wok de spitskool totdat de buitenkant mooi bruin wordt.
  • Voeg de spitskool en Peas Maker stukjes toe aan de rendang.
  • Serveer het met rijst of als beleg op een bun. Garneer de rendang met kokosrasp en platte peterselie en geniet ervan!
Trefwoord rendang, vegan rendang, Zuidoost-Azië, spitskool, Indonesisch, Peas Maker, vleesvervanger

Meer recepten van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van Aziatisch koken. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl. Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om alles wat hij leert, te delen. Met al die extra tips zijn lezers heel blij.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: