Wortels zijn een prachtig seizoensproduct: van mei tot november groeien ze in Nederland en met een beetje geluk vind je ze in prachtige regenboogkleuren. Hoe eet jij wortels het liefst? Gekookte wortels zijn best een beetje saai en elke dag een stamppot is het ook niet helemaal wat ons betreft. Deze warme wortelsalade is een fijne afwisseling: lekker als bijgerecht, maar ook heerlijk als lunch op een broodje hummus. En zo op tafel!
Wortels: een veelzijdige groente
Wortels zijn een veelvoorkomende groente in Nederland. Het is trouwens een bewaargroente wat verklaart dat je Nederlandse wortels ook buiten de oogstmaanden in de winkels ziet liggen. Ze hebben een beetje een saai imago, maar deze knapperige oranje groenten zijn juist hartstikke voedzaam en je kunt er júíst heel veel kanten mee op. Je komt ze rauw tegen in veel lunchboxen van kids of tijdens een borrel om te dippen in een hummus is ook alles behalve saai. Een pasta bolo of lasagne zonder wortel is écht een stuk minder lekker. Met de Hollandse wortel kun je dus veel kanten op en het voordeel is dat het goedkoop is. En als je ‘m goed bewaart in de groentelade van je koelkast, kun je zo’n stevige winterwortel wel even bewaren.
- Meer weten over groenten op de juiste plek bewaren? Dat hebben we ook voor je uitgezocht.
- Meer weten over de beste koelkastindeling? We’ve got you!
Tip van velt.nu: Schraap wortels in plaats van ze te schillen, omdat de meeste vitaminen zich vlak onder de schil bevinden. Doe dit vlak voor je ze verwerkt omdat anders de vitaminen verdwijnen door contact met de lucht.
Wortel is gezond
Wortels zijn gezond! Ze zijn rijk aan vezels, pectine en lignine. Ze bevatten mineralen als kalium, natrium en calcium. Maar het bekendst is de wortel om de grote hoeveelheid bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet naar vitamine A. Het is geen fabeltje wat je moeder zei: wortelen zijn echt goed voor je ogen.
Bron: velt.nu
Warme wortelsalade op Marokkaanse wijze
Omdat ik via Too Good To Go een flinke hoeveelheid wortels had gekregen, ben ik aan de slag gegaan met verschillende wortelrecepten. Een blijvertje is deze warme wortelsalade op Marokkaanse wijze. Met een aantal Marokkaanse kruiden breng je de wortels snel op smaak, even roosteren in een pan en je hebt binnen een mum van tijd een heerlijk bijgerecht op tafel.
Ben je benieuwd naar Too Good To Go? Dat is een hele handige app waarmee je goedkoop eten kunt redden van verspilling. Bekijk hier de review en instructie.
Warme wortelsalade op Marokkaanse wijze: lekker bij de borrel, bij een maaltijd en in een wrap.
Warme wortelsalade met Marokkaanse kruiden
Keukengerei
- hapjespan
- (steel)pan om wortels in te koken
- snijplank
- groentemes
Ingrediënten
- 500 gr wortels
- 1 bosje verse koriander (uit de tuin)
- 1 bosje verse platte peterselie (uit de tuin)
- 1 tl komijnzaad (of komijnpoeder)
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl kaneel
- 4 el azijn
Instructies
- Halveer de wortels en snijd de wortels in de lengte in 8 stukjes (kleine wortels in 4) zodat het reepjes worden.
- Kook de wortels beetgaar (afhankelijk van dikte 10-20 minuten).
- Rooster in een pannetje het komijnzaad kort (2 minuten), laat het afkoelen op een bord en maal daarna het komijnzaad fijn tot poeder. Gebruik je komijnpoeder, dan kun je deze stap overslaan.
- Doe olie in een pan op medium vuur.
- Fruit de knoflook.
- Voeg azijn, komijn, kaneel en paprikapoeder toe.
- Bak totdat je de kruiden ruikt (ongeveer 1 minuut).
- Voeg de wortels toe en bak deze kort (ongeveer 2 minuten).
- Serveer met platte peterselie en koriander.
Meer foodtips van thegreenlist.nl
- Bekijk ook: de lekkerste roerbakgroenten.
- Bekijk ook: vegan rendang met jackfruit waar deze wortels heel goed bij passen.
- Bekijk ook: kruidentips!
Photo credits: thegreenlist.nl.