Dé manier om voedselverspilling te voorkomen, is slim omgaan met restjes die je overhoudt nadat je een maaltijd op tafel hebt gezet. Dat halve pannetje teveel gekookte rijst, die restjes groente, maar ook yoghurt die bijna over datum is, brood of leftover pasta. Met een beetje creativiteit kun je heel veel lekkere maaltijden maken van kliekjes: mooi voornemen voor het komende jaar, toch? Een basisvoorraad met houdbare ingrediënten is dan wel een vereiste, want hét geheim van koken met kliekjes is een slim gevulde voorraadkast. Wij helpen je een eind op weg: deze ingrediënten zijn onmisbaar in je voorraadkast.
Koken met kliekjes? Deze ingrediënten zet je in jouw voorraadkast
Het is altijd handig om een selectie van houdbare ingrediënten in huis te hebben. Zo heb je altijd iets staan als je geen tijd hebt om boodschappen te doen. Door de ingrediënten in je voorraadkast slim te combineren met kliekjes, tover je bovendien in een mum van tijd een lekkere maaltijd op tafel én gooi je zelden meer eten weg. Geef jezelf eens de volgende uitdaging: je doet boodschappen voor maaltijden voor slechts vier of vijf dagen. De andere dagen kook je met restjes die je overhebt, gecombineerd met ingrediënten in je voorraadkast. Wedden dat je prima uitkomt? Lekker duurzaam, maar ook goed voor je portemonnee!
Welke ingrediënten mogen niet ontbreken in je voorraadkast?
We gaan er stiekem een beetje vanuit dat je de basisbenodigdheden om te koken standaard in huis hebt. Smaakmakers als zout, peper, olie en wellicht een flinke verzameling kruiden zijn de basis van elke maaltijd, dus ook van jouw kliekjesmaaltijd. Het onderstaande lijstje bestaat uit houdbare basics die de basis óf de perfecte aanvulling zijn.
Geconserveerde tomaten
Tomatenpuree, passata of hele tomaten in blik, allemaal zijn ze onmisbaar in je voorraadkast. Tomatenpuree is een fijne basis voor soepen, sauzen en curry’s en past bijna in elke keuken. Of je nu Italiaans, Spaans of Aziatisch kookt, tomaten passen vrijwel altijd. Restjes groenten met geconserveerde tomaten en een goede kruidenmix worden een lekkere curry, overgebleven macaroni tover je om tot een minestronesoep. En met een simpel deegje, een rondje door je groentela en een blikje tomatenpuree maak je in een handomdraai deze verspil-me-niet pizza.
Gedroogde kruiden en peulvruchten in weckpotten en verspil-me-niet pizza met restjes groenten.
Toppertje in voorraardkast: tomaten uit blik
Wist je trouwens dat tomaten uit blik een prima alternatief zijn voor verse tomaten? Bliktomaten rijpen in de zon en worden direct na de oogst verwerkt. Hierdoor zitten ze vol smaak- en voedingsstoffen en ze zijn ontzettend lang houdbaar. Tel daarbij op dat het Nederlandse klimaat het grootste deel van het jaar te koud is om tomaten buiten kassen te laten groeien. Nederlandse tomaten komen dus uit kassen en hebben hierdoor meer CO2-uitstoot dan tomaten die van verder komen (met name uit Marokko en Spanje). Dat scheelt anderhalf tot twee keer zo veel CO2-uitstoot! Helemaal niet zo slecht dus, die tomaten uit blik.
Pasta, bloem en rijst…
…couscous, noedels, bulgur, orzo, risotto, quinoa. Allemaal granen die perfect te combineren zijn met verse ingrediënten of kliekjes uit je koelkast. Door hun lange houdbaarheid zijn het onmisbare ingrediënten in je voorraadkast. Kook een beetje pasta en gril de groenten die nog in je koelkast lagen en je hebt een prima maaltijd. Met een restje (plantaardige)melk en bloem maak je een simpel flatbread en dat combineert weer perfect met die curry van groenterestjes. Rijst en een restje groente zijn natuurlijk altijd een gouden combinatie, maar ook dat laatste beetje yoghurt is vaak lekker bij een rijstgerecht. Ook risotto is zo’n ultieme restjesopmaker. Tip: bewaar het korstje van je Parmezaanse en kook hem eens mee in je risotto: extra romig!
Peulvruchten
Ook bonen en linzen zijn ideaal als go to als je aan het kliekjeskoken slaat. Was dat pak met taco’s toch te groot om in één keer op te eten en liggen ze nu taai te worden? Met een blikje bonen, tomatensaus en wellicht wat mais en verse ingrediënten die je nog in huis had, tover je zo een Mexicaanse schotel op tafel. Ook zo’n topper in de voorraadkast? Wraps! Hier kun je werkelijk álles in kwijt. Dat beetje salade wordt in een wrap opeens een voedzame lunch. Je bonengerecht van een paar dagen eerder in een wrap met wat kaas in de oven, wordt opeens een hele nieuwe maaltijd.
Bouillon
Het voelt bijna als een open deur, want je kunt bijna overal soep van maken als je een smakelijke bouillon in huis hebt. Dat kunnen gedroogde blokjes zijn of een potje met bouillon. Ben je de ultieme kliekjeskoker? Dan bewaar je de afsnijdselen van je groente en vries je ze in. Zo kun je op elk moment je eigen bouillon trekken. Een paar uien tover je zo om tot een geurende Franse uiensoep, die halve pompoen die toch net te veel bleek wordt een gebonden pompoensoep, groenterestjes worden een groentesoep. Lekker met wat geroosterd brood dat anders oud dreigt te worden.
Kokosmelk of currypasta
Dat blik kokosmelk in de voorraadkast heeft mij ook al vaak gered. Door kokosmelk te combineren met alleen nog wat ingrediënten die je nog in huis had – groenten, peulvruchten, noem maar op – heb je in no time een romige curry op tafel staan. Hetzelfde geldt eigenlijk voor een currypasta in je favoriete smaak. Die kún je natuurlijk zelf maken, maar speciaal voor die dagen dat je wel zin hebt in een lekkere maaltijd, maar níet in een uitgebreide kooksessie is een kant-en-klare currypasta heerlijk makkelijk. En eerlijk? In een goede curry past eigenlijk alles: wortels, paprika, zoete aardappel, alle soorten bladgroente (wel later toevoegen).
Welke ingrediënten zitten er in jouw voorraadkast?
Ook een potje pesto, een blikje ansjovis en een pakje bladerdeeg in de vriezer hebben mij al verschillende keren gered. Welke ingrediënten zijn voor jou onmisbaar in je voorraadkast? Laat het ons weten, zodat we onze lijst kunnen aanvullen. Je kunt bovenstaande producten natuurlijk in de supermarkt kopen of verpakkingsvrij halen op de markt.
Meer duurzame tips van thegreenlist.nl
- Koken met leftovers? Dit maak je ermee!
- Ken jij deze tips al? Passief koken is de truc om energie te besparen tijdens het koken.
- Nog minder voedsel verspillen? Zo bewaar je je ingrediënten langer.
Photo credits: Ready Made (Pexels), Nadia Pimenova (Unsplash), thegreenlist.nl, Cottonbro Studio (Pexels), Alesia Kozik (Pexels).