Search
Koken met leftovers: dit maak je ermee!

Koken met leftovers? Dit maak je ermee!

Noem het huisvlijt of modern recyclen, maar bij ons thuis verdwijnen er maar weinig restjes in de prullenbak. Je kunt er namelijk vaak nog zo veel mee! De Ready, Steady, Cook! (kent iemand het Britse televisieprogramma nog?) manier van koken. Het is zelfs slim om er op je boodschappenlijstje rekening mee te houden dat je minstens één dag in de week gewoon kookt met wat je nog in huis hebt. Slim omgaan met restjes is namelijk dé manier om voedselverspilling tegen te gaan. Met een beetje creativiteit vallen er nog allerlei heerlijke gerechten te maken van die leftovers in je koelkast. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Lekkerbek Mahlee deelt graag een paar slimme kliekjesgerechten met je, want stiekem zijn die kliekjesmaaltijden het allerlekkerst!

Hét geheim van koken met leftovers? Een slimme basisvoorraad!

Houd jij regelmatig wat over na een maaltijd? Dat is helemaal niet erg als je weet wat je nog met deze leftovers kunt. Een basisvoorraad met houdbare ingrediënten is hét geheim van de lekkerste leftovermaaltijden. We publiceerden daar eerder al een artikel over: Kliekjeskoken? Deze ingrediënten zijn onmisbaar in je voorraadkast. Zo heb je namelijk altijd iets in huis om je kliekjes mee aan te vullen of om te toveren tot een compleet nieuwe maaltijd. Stiekem is kliekjeskoken misschien wel de leukste manier van koken. Je wordt er creatief van, je gooit niets weg én je hoeft niet naar de winkel. Lekker lui is het dus ook. Ben je niet zo’n keukenprins- of prinses? Wij delen graag de lekkerste leftovergerechten met je, want waarom voedsel weggooien als je er ook iets lekkers mee kunt maken?

Ultieme kliekjesgerechten waarin je alle leftovers kwijt kunt

Er zijn van die ultieme kliekjesgerechten waar je vrijwel alles in kwijt kunt. Denk aan curry, pasta en soep. Restjes groente kun je vrijwel altijd toevoegen aan een saus, de blender erop en voila! En herinner je je het recept voor de verspil-me-niet-pizza nog? Daarom komt het zo goed uit als je altijd wat pasta, rijst of een basisbouillon in je voorraadkast hebt staan. Toch zijn er ook van die ingrediënten die soms weleens per ongeluk blijven liggen, maar die je niet zo makkelijk tot een maaltijd verwerkt. Ha, dat dacht je!

Leftover (stok)brood

Stokbrood over van een BBQ of gewoon dat kontje oud brood dat niemand opeet? Niet weggooien! Dat je van oud brood heerlijke wentelteefjes kunt maken, die truc kennen we natuurlijk al. En eerlijk: zo vaak eet je die niet, toch?

Paneermeel

Wat je óók heel goed kunt doen met oud brood, is paneelmeel maken. Kwestie van je brood een minuut of twintig rustig laten drogen in de oven. Heb je zin in luxe paneelmeel? Dan kun je ook nog wat gedroogde kruiden toevoegen. Met een keukenmachine maal je je geroosterde brood tot een fijn broodkruim. Ook een theedoek en een deegroller doen trouwens wonderen. Extra fijn: je kunt zelf bepalen hoe grof je maling wordt.

Croutons

Kontjes oud brood tover je zo om tot croutons. Snij je restjes brood in blokjes, beetje zout en peper naar smaak, lekkere olijfolie en vijftien minuten in de oven. In een grote pot zijn ze lang houdbaar en je tovert elke salade om tot een volwaardig lunchgerecht met een handje zelfgemaakte croutons er overheen.

Bruschetta

Zo simpel dat je er misschien niet aan denkt, maar van dat taaie stokbrood kun je een paar dagen later lekker bruschetta maken. Met andere leftovers als topping natuurlijk, zoals bijvoorbeeld overrijpe tomaten, een kontje ui dat net teveel was of dat verschrompelde teentje knoflook. Proef je niets van als je ze in de blender gooit om een lekker mengsel van te maken! Leftoversoepje erbij en je zet een complete maaltijd op tafel.

Met leftovers tover je in een handomdraai de heerlijkste maaltijden op tafel zoals bruschetta (foto links) en panzanella (foto rechts).

Panzanella

De Italianen doen het blijkbaar goed als het om het gebruiken van restjes gaat. Ook de Italiaanse broodsalade panzanella is een klassieker waar je flink veel oud brood in kwijt kunt. Snijd of scheur je brood in stukjes, besprenkel royaal met goede olijfolie en meng met tomaten. Het toevoegen van watermeloen en leftover feta (je-weet-wel, dat ministukje achterin de koelkast) of wat spinazie of sla werkt ook perfect. Niemand die weet dat die fancy zomersalade op tafel het oude brood van het weekend is.

Wat te doen met groente leftovers?

Je week loopt anders en opeens ligt die grote berg spinazie je verdrietig aan te kijken. Of je hebt maar een halve prei, paprika of ui gebruikt en de andere helft slim verpakt voor een ander moment in je koelkast neergelegd. Stress omdat je geen eten weg wilt gooien? Hoeft niet! Maak een curry, een pasta of een soep, daar kan vrijwel alles in. Ook een boerenomelet – lekker als thuiswerklunch en ideaal om de restjes van de vorige avond op te maken – of een gevulde nasi of okonomiyaki zijn fijne kliekjesgerechten.

Bladgroente over? Vries het in!

Heb je regelmatig bladgroente over en zie je geen mogelijkheid meer om ze te verwerken in een gerecht? Gooi ze dan in de blender en vries ze in. De volgende keer dat jij een snelle curry in elkaar wilt draaien en nog een beetje extra groente wilt toevoegen, heb jij je blokjes klaar. Ingevoren bladgroente is trouwens ook een fantastische manier om wat extra groente toe te voegen aan een smoothie! Dit werkt trouwens ook heel fijn met restjes verse kruiden.

Traybake met verschillende groenten

Zin in iets met meer bite dan een soep, pasta of curry? Een traybake is altijd goed. Het zal je verbazen hoe lekker verschillende soorten groente met elkaar combineren. Vooral voor hardere groentesoorten werkt dit lekker: wortels, venkel, pastinaak, knolselderij, maar ook een hele ui of een teen knoflook meebakken is heel lekker. Leg er ook een partjes citroen of sinaasappel bij – hup mee de oven in – en strooi er eventueel in de laatste paar minuten in de oven nog wat feta of blauwe kaas overheen. Iets nattere groenten, zoals aubergine en courgette, gaan overigens ook prima. Zorg alleen dat het geheel niet te nat wordt. Wedden dat je dit minstens eens per week gaat maken?

Trek bouillon van afsnijdsels

Wil je nog een stapje verder gaan? Verzamel dan de afsnijdsels van je groente in een bakje in de vriezer. Zodra het bakje vol is, breng je je restjes aan de kook. Laat vervolgens je soep eventjes inkoken en heb je je eigen bouillon. Als je daar vervolgens met groenterestjes je eigen ramennoodles van maakt, dan is de cirkel helemaal rond!

Eitje over?

Eigenlijk (pun intended) heb je eieren niet zo vaak over. Je kunt ze vrijwel overal in gebruiken. Maar mocht je op vakantie gaan en toch nog een doosje hebben staan, dan zijn de volgende opties een goed idee!

Eiwitcocktail

Flink aan het bakken geweest? Grote kans dat je eiwit overhebt. Lucky you, dat is een prima reden om een cocktail zoals een pornstar Martini te maken! Daar hoort zo’n opgeklopt eiwitlaagje op. Natuurlijk komt het ook weleens voor dat je juist een eidooier overhebt. Leg die een uurtje in een bakje met een beetje sojasaus en je hebt een perfect sojaeitje, lekker op je noedels.

Bak een kliekjesomelet met leftovers

De omelet kwam al voorbij als makkelijke manier om restjes groenten in te verwerken, maar het is natuurlijk ook een slimme manier om snel veel eieren op te maken. In een goede omelet gaan zo drie eieren. Misschien denk je snel aan een boerenomelet, maar ook restjes als taugé of paksoi zijn lekker in een omelet, voeg wat sojasaus toe aan je eimengsel en top af met wat sesamzaadjes en gembersliertjes die je nog overhebt van de laatste keer sushi en je hebt een luxe Aziatisch-geïnspireerde omelet.

Eton Mess

Eiwitten over omdat je bijvoorbeeld ijs gemaakt hebt? Van opgeklopt eiwitschuim maak je lekkere meringues, schuimpjes of Eton Mess. En het klinkt misschien raar, maar heb je kikkererwten uit blik gegeten? Gooi dan het kikkererwtenwater (aquafaba) niet weg! Klop je aquafaba namelijk op dezelfde manier op als dierlijk eiwit, dan krijg je een fantastisch eiwitschuim – alleen dan vegan. Aquafaba kun je ook, net als opgeklopt eiwit overigens, door je cakebeslag scheppen om het extra luchtig te maken.

Easy as pancakes

Ok, deze is misschien een inkoppertje. Maar voor het geval pannenkoeken even aan je aandacht ontsnapt waren: pannenkoeken bakken is een prima manier om veel ei te gebruiken.

Lucky leftovers

Soms heb je van die restjes waarvan je het helemaal niet erg vindt om ze over te houden. Favoriet is de korst van de Parmezaanse kaas. Kook hem mee in een pastasaus en de korst geeft de saus de ultieme umamikick. Echt, die korst belandt nooit meer zomaar in de prullenbak. Vergeet hem trouwens niet uit de saus te halen voordat je opschept. Van geschilde maar nog niet gekookte aardappelen kun je supermakkelijk chips maken en haal eens de schil van de sinaasappels voordat je ze perst. Door de schil even te koken, door suiker te wentelen en dan in de oven te laten drogen, maak je je eigen gesuikerde sinaasappelschil. Lekker als snackje, mooi als taart- of dessertversiering.

Leftovers? Jij weet nu wat je daarmee kunt!

Geïnspireerd geraakt? Restjeskoken is absoluut geen rocket science. Met een beetje creatief nadenken, een extra blik in de koelkast en slim combineren kom je een heel eind. Wie weet ontdek je zelf wel nieuwe favorieten. Natuurlijk zijn er nog oneindig veel andere slimme leftovergerechten. We vinden het leuk om die van jou te horen!

Bonustip: veel leftovers zijn hartstikke lekker als lunch. Duik tijdens een thuiswerkdag eens de koelkast in, in plaats van dat je automatisch naar die bruine boterham grijpt. Worden je lunches bovendien alleen maar avontuurlijker van. Heeft iedereen de smaak te pakken? Wie weet initiëren we dan eens een Greenlist-variant van Ready Steady Cook!

Meer keukentips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld, bruschetta en panzanella: Mahlee Plekker, brood: Bas Peperzak (Unsplash), groente: Sven Brandsma (Unsplash), eieren: Morgane Perraud (Unsplash).

Share

Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.
Mahlee Plekker

Mahlee Plekker

Mahlee is gek op zo (h)eerlijk mogelijk eten, gaat graag kamperen en heeft de mazzel om met vriend en hond aan de rand van het Beekse bos te wonen. Niet gek dat deze foodie graag over eten en avontuur schrijft. De foto’s die ze daarbij maakt, zijn amazing.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: