Zoeken
Seizoensfruit juni: welke fruit en groente zijn er in juni in het seizoen?

Seizoensfruit juni: welke groente en fruit zijn er in juni in het seizoen?

Deze maand begint de zomer! Dat is vooral te zien aan de hoeveelheid fruit die in juni in Nederland in het seizoen is. Waren er in mei nog maar twee soorten fruit in het seizoen; in juni zijn het er maar liefst tien. Genoeg keuze dus voor een lekkere fruitsalade of verfrissende smoothie. Daarnaast heeft juni ook nog een aantal nieuwe seizoensgroenten voor je in petto. In dit artikel zetten we het seizoensfruit en de seizoensgroenten van juni voor je op een rij.

Geniet in juni van seizoensfruit uit Nederland

Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten

Waren er de vorige maanden vooral groenten van Nederlandse bodem verkrijgbaar; deze maand groeien er ook veel verschillende soorten fruit in Nederland. Heerlijk zomers fruit zoals bessen, frambozen, abrikozen, nectarines en perziken hebben deze maand seizoen. Geniet er extra van, want er zijn maar enkele maanden waarin er veel verschillende soorten fruit op Nederlandse bodem of in onverwarmde kassen in Nederland kunnen groeien. De beste ideeën om het seizoensfruit van juni te gebruiken en te bewaren heb ik voor je opgezocht, zodat je hier optimaal gebruik van kunt maken.

Toen we eind mei de foto’s maakten voor dit artikel, waren helaas nog niet alle seizoensgroenten en -fruit van het lijstje beschikbaar. Daarom zijn op de foto’s ook enkele producten uit Europa te zien. We vermoeden dat dit ook met het koude weer deze lente te maken heeft. Hopelijk zijn deze producten snel te koop uit Nederland, want ze groeien hier normaal gesproken wel!

De voordelen van seizoensfruit en seizoensgroenten

De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Fruit of groente dat een langere transportweg heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensfruit en seizoensgroenten beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de vruchten of groenten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoenfruit en -groente bevatten ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Ten slotte is het meestal een stuk goedkoper om fruit en groente uit het seizoen te kopen.

Fruit of groente uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze

Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensfruit en seizoensgroenten, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om fruit of groente uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke vruchten en groenten in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor juni zijn dit de volgende groenten en fruit:

Nederlandse seizoensgroenten juni:

Nederlands seizoensfruit juni:

 • aardbei
 • abrikoos
 • blauwe bes
 • framboos
 • kers
 • nectarine
 • perzik
 • rabarber
 • rode bes
 • zwarte bes

Tips om het seizoensfruit van juni te gebruiken en bewaren

Omdat het Nederlandse fruitseizoen maar kort is, wil je er natuurlijk optimaal gebruik van maken. Daarom heb ik een aantal ideeën voor je wat je kunt doen als je meer fruit in huis hebt dan je op kunt eten:

 • Maak een lekkere smoothie van overrijp fruit.
 • Probeer eens om zelf jam te maken. Er is in juni genoeg seizoensfruit dat hier geschikt voor is zoals aardbeien, abrikozen, frambozen of bessen.
 • Wanneer de temperatuur stijgt, gaat er niks boven een lekker ijsje. Wat dacht je van een zelfgemaakte sorbet of een ijslolly gemaakt van fruit?
 • Heb je geen tijd of zin om in de keuken te staan? Veel soorten fruit kun je invriezen. Zo kun je ook in de herfst en winter, wanneer er bijna geen seizoensfruit is, genieten van duurzaam en gezond fruit. Bessen kun je zonder problemen invriezen. Ook aardbeien, abrikozen, frambozen, kersen en rabarber kun je invriezen. Hoe je dit precies doet en nog meer bewaartips voor fruit en groente, vind je op de website van Bewaarwijzer.

Seizoensfruit en seizoensgroenten in juni: duurzaam, gezond en goedkoop

We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark deze pagina. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel het seizoensfruit of de seizoensgroenten van juni vinden.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit. Photo credits: jam: Michal Jarmoluk (Pixabay), overige foto’s: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: