Zoek
Seizoensgroenten mei: welk groente en fruit zijn er in mei in het seizoen?

Seizoensgroenten mei: welke groente en fruit zijn er in mei in het seizoen?

De lente is nu echt begonnen! Eet jij al volgens de seizoenen? Dan zul je blij zijn dat er vanaf deze maand steeds meer groente en fruit van Nederlandse bodem beschikbaar is. Als je nog niet volgens de seizoenen eet, is mei een mooie maand om te beginnen. Het lijstje met seizoensgroenten en -fruit in mei is nog lekker overzichtelijk, maar wordt de komende maanden steeds langer. In dit artikel zetten we alle seizoensgroenten en -fruit van mei voor je op een rij.

Genieten van verse seizoensgroenten in mei

Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten

Ben je ook zo blij dat de winter voorbij is? Als je volgens de seizoenen eet, kun je deze maand je lol op met nieuwe groenten zoals koolrabi, kropsla en spitskool. Ook de aardbeien van Nederlandse bodem smaken deze maand extra lekker. Of wat dacht je van verse asperges? Geniet er deze maand maar extra van, want asperges kunnen alleen in mei of juni in de volle Nederlandse grond of in onverwarmde kassen in Nederland groeien. Als je langer van asperges wilt genieten, heb ik straks nog een aantal tips voor je hoe je asperges kunt bewaren.

Maak kennis met de seizoensgroenten van mei.

De voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit

De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit dat een langere transportweg heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevatten ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Ten slotte is het meestal een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen.

Groente of fruit uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze

Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten en fruit in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor mei zijn dit de volgende groenten en fruit:

Nederlandse seizoensgroenten mei:

De groenten en fruit in bold kunnen op dit moment in Nederland geoogst worden. De overige groenten en fruit zijn weliswaar uit Nederland, maar van eerdere maanden. Groenten worden vaak nog maanden na de oogst opgeslagen en dus verkocht (wat prima is).

Vegan udon noedels met paddenstoelen
Heerlijke en snelle Udon noodles met paddenstoelen.

Nederlands seizoensfruit mei:

  • aardbei
  • rabarber

Wil je weten welk fruit uit het buitenland je het hele jaar door goed kunt eten als duurzame keuze? Het lijstje vind je in het artikel bij seizoensgroenten en -fruit van januari.

Ook kruiden zoals basilicum, bieslook, dille, koriander, munt, peterselie, rozemarijn en tijm zijn deze maand weer van Nederlandse bodem beschikbaar.

Waarom bewaargroenten en -fruit ook op het lijstje staan

De groenten en fruit die vermeld staan op bovenstaande lijst, zijn de soorten die normaal gesproken, deze maand beschikbaar zijn uit de volle Nederlandse grond of onverwarmde Nederlandse kassen. Dit wil alleen niet zeggen dat deze groente en fruit ook deze maand geoogst zijn. Sommige soorten zoals bijvoorbeeld appel, peer, wortel, aardappel, pompoen en ui, kunnen door de producenten voor langere tijd worden bewaard. Hierdoor zijn deze soorten groente en fruit ook tijdens de wintermaanden beschikbaar, waardoor de keuze van groente en fruit dat lokaal geproduceerd wordt, groter is. Thegreenlist.nl heeft ervoor gekozen om deze bewaargroenten en -fruit ook op te nemen in de lijst met seizoensgroenten en -fruit, omdat ze een duurzame keuze zijn van het Nederlandse land. Als we deze soorten weg zouden laten, zouden er bijvoorbeeld in de wintermaanden helemaal geen fruit op het lijstje staan. Deze bewaargroenten en -fruit zijn dus niet helemaal van het seizoen, maar bieden wel een milieuvriendelijke manier om tijdens de koudere maanden gevarieerd en gezond te kunnen eten.

Wil je meer weten over de manier waarop Nederlandse producenten groente en fruit bewaren? In dit artikel lees je er alles over.

Geniet extra lang van Nederlandse asperges uit het seizoen

Asperges liggen vaak al in maart in de winkels, alleen komen ze dan uit het buitenland of een verwarmde kas. Het is duurzamer en gezonder om asperges te kopen wanneer ze in Nederland seizoen hebben: in mei en juni. In de koelkast kun je asperges maar een paar dagen bewaren. Ze blijven langer vers wanneer je ze in een vochtige theedoek wikkelt en in de groentelade van de koelkast bewaart. Ben je dol op dit witte goud en wil je er langer van genieten? Probeer dan eens om asperges in te vriezen. Op deze manier zijn ze vier tot zes maanden houdbaar. Je moet de asperges dan wel eerst schillen en het taaie stukje aan de onderkant wegsnijden. Dep ze vervolgens droog en doe ze in een zak in de vriezer. Let op: wanneer je de asperges wilt eten, doe ze dan gelijk in kokend water en laat ze niet eerst ontdooien. Zo voorkom je dat ze slap worden. Kook de asperges vijf tot tien minuten.

Zoete aardappel nu ook van Nederlandse bodem 

Zoete aardappels groeiden oorspronkelijk alleen in een (sub)tropisch klimaat. Maar door nieuwe kweekmethoden is het nu ook mogelijk om zoete aardappelen in de Nederlandse volle grond te kweken. Zo zijn er telers in Nederland die zoete aardappelen kweken onder zwart folie gemaakt van maiszetmeel dat biologisch afbreekbaar is. Op deze manier heeft de plant de juiste temperatuur om goed te kunnen groeien. Door innovatieve teelt- en bewaartechnieken hoeft er minder fruit geïmporteerd te worden en kunnen we meer groente en fruit van Nederlandse bodem eten.   

Bron: Albert Heijn

Seizoensgroenten en seizoensfruit in mei: duurzaam, gezond en goedkoop

We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark deze pagina. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van mei vinden.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit, Libelle over het invriezen van asperges. Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Picture of Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: