Search
Seizoensgroenten april: welk groente en fruit zijn er in april in het seizoen?

Seizoensgroenten april: welke groente en fruit zijn er in april in het seizoen?

April doet wat hij wil. Het lijkt wel of veel groenten die op Nederlandse bodem groeien dit weten, want in deze maand zijn er de minste soorten groenten beschikbaar. Toch heb ik ook nog goed nieuws voor je: in april staan er maar liefst vijf nieuwe groentes op het lijstje van seizoensgroenten. Vanaf nu kunnen andijvie, paksoi, raapsteel, roodlof en waterkers ook weer in de volle Nederlandse grond of in onverwarmde kassen in Nederland groeien. En nog een goed nieuwtje: met een beetje geluk vind je aan het eind van de maand de eerste aardbeien. Dat wordt smullen! Wil je weten welke seizoensgroenten en -fruit april nog meer te bieden heeft? We zetten ze voor je op een rij!

In april zijn er de minste seizoensgroenten beschikbaar

Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten

April is een beetje een tussenmaand. Het is geen winter meer, maar het kan toch nog koud zijn. Dit merk je ook aan de hoeveelheid beschikbare seizoensgroenten en seizoensfruit. Het lijstje met seizoensgroenten april is deze maand het kortste van het hele jaar. Gelukkig staan er wel een aantal nieuwe soorten op, waardoor je toch nog wat variatie hebt. En ik kan je nu alvast vertellen dat het lijstje vanaf volgende maand, tot en met de herfst, elke maand een stukje langer wordt. Nog even volhouden dus. En in de tussentijd genieten van al het lekkers dat april toch nog te bieden heeft.

Saskia met de seizoensgroenten van april.

De voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, ook in april

De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit dat een langere transportweg achter de rug heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevatten vaak ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Ten slotte is het meestal een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen.

Groente of fruit uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze

Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten en fruit in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor april zijn dit de volgende groenten en fruit:

Nederlandse seizoensgroenten april:

De groenten en fruit in bold kunnen op dit moment in Nederland geoogst worden. De overige groenten en fruit zijn weliswaar uit Nederland, maar van eerdere maanden. Groenten worden vaak nog maanden na de oogst opgeslagen en dus verkocht (wat prima is).

Dat ziet er lekker uit! Geroosterde bloemkool uit de oven.

Nederlands seizoensfruit april:

  • aardbei
  • appel
  • rabarber

Wil je weten welk fruit uit het buitenland je het hele jaar door goed kunt eten als duurzame keuze? Het lijstje vind je in het artikel bij seizoensgroenten en -fruit van januari.

Waarom bewaargroenten en -fruit ook op het lijstje staan

De groenten en fruit die vermeld staan op bovenstaande lijst, zijn de soorten die normaal gesproken deze maand beschikbaar zijn uit de volle Nederlandse grond of onverwarmde Nederlandse kassen. Dit wil alleen niet zeggen dat deze groente en fruit ook deze maand geoogst zijn. Sommige soorten zoals bijvoorbeeld appel, peer, wortel, aardappel, pompoen en ui, kunnen door de producenten voor langere tijd worden bewaard. Hierdoor zijn deze soorten groente en fruit ook tijdens de wintermaanden beschikbaar, waardoor de keuze van groente en fruit dat lokaal geproduceerd wordt, groter is. Thegreenlist.nl heeft ervoor gekozen om deze bewaargroenten en -fruit ook op te nemen in de lijst met seizoensgroenten en -fruit, omdat ze een duurzame keuze zijn van het Nederlandse land. Als we deze soorten weg zouden laten, zou er bijvoorbeeld in de wintermaanden helemaal geen fruit op het lijstje staan. Deze bewaargroenten en -fruit zijn dus niet helemaal van het seizoen, maar bieden wel een milieuvriendelijke manier om tijdens de koudere maanden gevarieerd en gezond te kunnen eten.

Wil je meer weten over de manier waarop Nederlandse producenten groente en fruit bewaren? In dit artikel lees je er alles over.

Links raap en rechts raapstelen. Ken jij deze groentes al?

Raap of raapsteel

In de lijst van seizoensgroenten april staan raap en raapsteel. Ik wist niet precies wat het verschil was tussen deze twee en daarom heb ik het voor je uitgezocht. 

Raap is een vergeten groente en lijkt qua smaak en bereiding op aardappel. De raap is een knol die allerlei verschillende vormen (rond, langwerpig, afgeplat) en kleuren (geel, grijs, paars, oranje, zwart) kan hebben.

Raapstelen zijn jonge plantjes van verschillende koolsoorten (zoals meiraap, koolraap en Chinese kool) die je als jong groen kunt eten. Een echte lentegroente dus. De smaak van raapsteel lijkt op die van rucola of jonge spinazie. Raapstelen worden ook wel bladmoes, snijmoes of kelen genoemd.

Bronnen: Velt.nu en GroenteGroente.nl

Seizoensgroenten en seizoensfruit in april: duurzaam, gezond en goedkoop

We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark deze pagina. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van april vinden.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit. Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: