Seizoensgroenten en seizoensfruit januari Nederland

Seizoensgroenten januari: welke groente en fruit zijn er in januari in het seizoen?

Het is weer januari. Een nieuw jaar is begonnen. Heb je al goede voornemens? Ik heb een tip voor je, hoe je het nieuwe jaar gezond en duurzaam kunt beginnen: probeer eens wat vaker seizoensgroenten en seizoensfruit te eten. Als je je voedingspatroon aanpast aan de s­­eizoenen, is dit niet alleen duurzamer en gezonder, maar vaak ook goedkoper. Wat zijn de seizoensgroenten van januari? Kirsten zet het voor je op een rij.

Groente en fruit van Nederlandse bodem in januari?

Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten

Nu zul je je misschien afvragen of er in januari in Nederland wel seizoensgroente en seizoensfruit beschikbaar is. Januari is niet per se een maand die in het teken staat van groei en bloei. Toch is er ook deze maand groente en fruit te koop van Nederlandse bodem. Misschien ontdek je zelfs wel een paar nieuwe groentes waarvan je het bestaan nog niet wist. Als je nog niet zo bekend bent met seizoensgroenten en -fruit, dan is januari de ideale maand om te beginnen. Het lijstje met seizoensgroenten is deze maand nog lekker overzichtelijk, maar er staat genoeg op voor een gevarieerd voedingspatroon.

Ook in januari: voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit

De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit dat een langere transportweg heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevat ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Tenslotte is het meestal een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen.

Groente of fruit uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze

Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit (ook in de winter), dan kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien, of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten of fruit in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor januari zijn dit de volgende groenten en fruit:

Nederlandse seizoensgroenten januari:

De groenten en fruit in bold kunnen op dit moment in Nederland geoogst worden. De overige groenten en fruit zijn weliswaar uit Nederland, maar van eerdere maanden. Groenten worden vaak nog maanden na de oogst opgeslagen en dus verkocht (wat prima is).

Vegan recept: pompoen-kerrie quiche
Heerlijke pompoen kerrie-quiche van redacteur Anne.

Nederlands seizoensfruit januari:

  • Appel
  • Peer

De knolselderij is in januari in Nederland in het seizoen en kun je bijvoorbeeld gebruiken als alternatief voor lasagnebladeren bij een heerlijke en gezonde vega lasagne.

Fairtrade-week 2023: Leefbaar loon en inkomen

Extreme armoede is de hoofdoorzaak voor grote problemen zoals kinderarbeid, uitbuiting en ontbossing. Een goed product verdient een eerlijke prijs, maar kleinschalige boeren en werknemers op plantages krijgen slecht betaald voor het werk dat zij doen. Boeren kunnen daardoor nauwelijks in hun levensonderhoud voorzien en onmogelijk ontsnappen uit de vicieuze cirkel van armoede. Fairtrade werkt eraan om de grondoorzaak van armoede aan te pakken. Iedereen moet een
leefbaar inkomen en loon verdienen voor het werk dat zij doen. Genoeg inkomen om eten en kleding van te kopen, kinderen naar school te sturen, medische zorg, plus een beetje extra voor noodsituaties en om te sparen, nadat de landbouwkosten volledig gedekt zijn. Op deze manier kunnen boeren en werknemers zelf werken aan een duurzame toekomst die goed is voor mens én milieu!

Welke merken en partners betalen al een leefbaar loon en leefbaar inkomen?

Voor Tony’s Chocolonely, Chocolatemakers, Ben & Jerry’s, Aldi’s Choco Changer chocoladereep en Open Chain chocoladereep van PLUS geldt dat ze al leefbaar loon en leefbaar inkomen betalen.Fairtrade Original’s Community koffie betaalt de leefbaar inkomen referentieprijs. Lidl Way to Go chocoladerepen, cashewnoten en koffie betalen een additionele premie om het gat te dichten naar leefbare inkomens.

Fruit dat het hele jaar een duurzame keuze is

Om nou een aantal maanden alleen maar appels en peren te eten, dat kan wat saai worden. Hieronder vind je een lijstje met soorten fruit die volgens het Voedingscentrum het hele jaar een duurzame keuze zijn, ook als ze niet uit Nederland komen. Je zult je misschien afvragen waarom er een aantal tropische vruchten op dit lijstje staan, zoals banaan of citrusvruchten. Omdat dit fruit stevig is, kan het in grote hoeveelheden per vrachtauto of boot naar Nederland worden vervoerd, waardoor de milieu-impact meevalt. Bij tropisch groente en fruit kun je er nog wel op letten dat het een keurmerk heeft, zoals het Rainforest Alliance keurmerk.

  • Abrikoos
  • Ananas
  • Banaan
  • Citroen
  • Druif
  • Granaatappel
  • Grapefruit
  • Kiwi
  • Limoen
  • Mandarijn
  • Meloen
  • Nectarine
  • Perzik
  • Pruim
  • Sinaasappel

Vers zacht fruit, zoals frambozen en aardbeien, kun je in de winter beter niet kopen. Dit komt vaak met het vliegtuig of wordt geteeld in een verwarmde kas.

Seizoensgroenten en seizoensfruit in januari: duurzaam, gezond en goedkoop

We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark dit artikel. Zo heb je het lijstje altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van januari vinden.

Meer duurzame boodschappen tips van thegreenlist.nl:

Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit .

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft over duurzaam ouderschap én ze is als content manager een stille kracht achter het magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven. Op haar eigen Insta @kirsten.marit.schoner deelt ze ook duurzame tips.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft over duurzaam ouderschap én ze is als content manager een stille kracht achter het magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven. Op haar eigen Insta @kirsten.marit.schoner deelt ze ook duurzame tips.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: