Elk jaar doen wij als gezin (twee volwassenen en één kind) een boodschappen challenge. We proberen dan een maand rond te komen van honderd euro boodschappengeld. Dit doen we zodat we onszelf weer even extra pushen om minder voedsel te verspillen. En dat geld besparen en duurzaam bezig zijn perfect samen kunnen gaan, is natuurlijk waanzinnig leuk. Wat hebben wij geleerd van deze challenge? Ik deel de leukste budget boodschappentips waarmee je eten en geld uitspaart!
Budget boodschappentips zijn broodnodig
Een gemiddelde Nederlander gooit 34 kilo per jaar aan eten weg thuis. Ongelofelijk veel als je er zo over nadenkt. En daar is verspilling in de keten, dus bij de producent, de vervoerder, de supermarkt en in de horeca nog niet eens meegenomen. Er zijn schattingen dat een derde van al het geproduceerde eten in de kliko belandt. Ik zie daar een kans, namelijk om zelf thuis aan de slag te gaan met voedselverspilling. Deze duurzame gewoonte is niet alleen leuk om te doen (voelt bijna als een spel), je kunt er ook veel geld mee besparen! Ken jij deze handige boodschappentips al waarmee je voedselverspilling vermindert?
Spelregels van minimalistische boodschappen challenge
De spelregels van de boodschappen challenge bepaal je zelf, zolang je je doel maar voor ogen houdt: zo min mogelijk eten verspillen. Waarom dan een budget vaststellen? Ik hoor je denken… Ik heb ervaren dat een strak maandbudget met jezelf afspreken, extra goed werkt om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Juist door één maand heel streng te zijn voor jezelf, zal je nóg gemotiveerder zijn om extra moeite te doen. En zo ontwikkel je dus nieuwe (prijs) bewuste gewoontes die je hopelijk ook na je challenge weet vast te houden. De spelregels:
- Bepaal een maandbedrag waarbinnen je de boodschappen gaat doen: minimaal de helft minder dan je normaal zou uitgeven. (Wij zijn met honderd euro nog strenger voor onszelf geweest.)
- Blijf je duurzame dieet volgen: vegetarisch, veganistisch, biologisch, lokaal (wat bij jouw lifestyle past).
- Je bepaalt je eigen spelregels, zo houden wij bijvoorbeeld date-nights buiten de boeken.
9 budget boodschappentips tegen voedselverspilling
Voorraadjes opmaken
Ik weet niet hoe jouw voorraadkastjes eruitzien, maar die van ons puilden weer lekker uit. Het vergt een plan om deze voorraadjes op smakelijke wijze te laten slinken. Mijn eerste boodschappentip is daarom: begin met het uitstallen van al deze producten en vergeet ook de vriezer vooral niet! Maak een plan en werk met week (of halve week) planningen waarbij je de opgespaarde voedingsmiddelen als uitgangspunt neemt van elk recept.

Boodschappen redden is grootste bespaartip
Too Good To Go
Op Instagram deden dit jaar ook veel volgers mee met onze boodschappen challenge. Het meest gehoorde struikelbrok is groente en fruit, want daarop kun je niet bezuinigen en het is kostbaar. Toch kun je ook op groente en fruit flink besparen door juist hier voor leftovers te kiezen. Wij zijn fan van de app Too Good To Go. Ik probeer elke week een goed gevulde biologische groente- en fruitbox te scoren bij Ekoplaza (zie hoofdfoto bovenaan). Hier eten wij zeker een week van en kost (slechts) €2,99. De tip is om dan te beginnen met alle zachtere groentes, zoals sla en andijvie. De hardere groentes zoals kool, courgettes, bieten en aubergines kun je vaak veel langer bewaren en dus later eten. Ook hier is planning weer key. Ben je op zoek naar tips om de gewilde groente- en fruitboxen via Too Good To Go te scoren? Bekijk dan mijn artikel met tips om je kansen te vergroten!
Verspil-me-nietjes
Ook zonder Too Good To Go is het heel goed mogelijk om groente en fruit te redden en zo geld te besparen: veel supermarkten hebben tegenwoordig een aparte sectie met laatste kansjes. Doe je boodschappen bij Albert Heijn? Sinds kort is daar in veel winkels een verspil-me-niet hoek. En anders is een bezoekje aan de markt aan het einde van de dag ook een goede budget boodschappen tip!
Online eten redden via Foodello.nl
Ben je meer een online shopper? Voor lang houdbare producten heb ik de tip gekregen om deze te kopen bij foodello.nl, een Finse online supermarkt tegen voedselverspilling die nu ook in Nederland is gestart. Lees over mijn ervaringen met Foodello.

Sluit je aan bij weggeef- en ruilgroepen (op Facebook)
Bij mij in het dorp is een Facebookgroep waar buurtbewoners regelmatig gratis eten aanbieden. De boodschappen challenge was voor mij net het laatste zetje om deze groep dagelijks te checken. Hierdoor heb ik een tas met brood én twee kant-en-klaar verpakkingen chili sin carne kunnen scoren. Het is dus echt aan te raden om na te gaan of er ook ruil- en geef-communities in jouw omgeving bestaan, want zo kun je zelfs gratis eten scoren!
Geen boodschappen challenge zonder gedroogde peulvruchten
Gedroogde linzen, spliterwten, kikkererwten: gedroogde peulvruchten zijn vaak goedkoop en je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Zorg dus dat je er genoeg van in huis hebt! Tijdens de challenge is het meerdere keren voorgekomen dat we een heerlijke curry konden maken van geredde groenten, gedroogde peulvruchten, een blik kokosmelk, gepelde tomaten en de juiste kruiden. Een beetje rijst erbij en je hebt een fantastische budgetmaaltijd die heerlijk smaakt.
Verspil geen kruiden
Boodschappentips van mijn man David: verspil geen kruiden! Veel Aziatische kruiden zoals laos, limoenblad en citroengras kun je invriezen. Zo hoef je nooit kruiden weg te gooien omdat het bederf of slap wordt. Bekijk deze en meer kruidentips.

Kontjes van groente invriezen
Deze boodschappen challenge heb ik weer iets nieuws geleerd van mijn volgers: afval van groente gooi je niet weg, maar bewaar je in de vriezer. Van alle kontjes, restjes en schilletjes kun je aan het einde van de maand een heerlijk bouillon maken.
Meal preppen
Om voedselverspilling te verminderen, helpt het ook om vooruit te denken in halve of hele weekplanningen. Wij maken vaak op zondag al een grote maaltijd die we per portie invriezen voor een later moment. Dit noem je ‘meal prepping’. Op deze manier verwerken we meteen de groenten die we hebben gered via Too Good To Go nog voordat het kan verkleuren of bederven. Door te werken met porties en deze in te vriezen, verspil je bijna geen voedsel en voedingsstoffen worden beter behouden als je eten invriest.
Investeer in goede opbergers voor meal preppen
Wil je dit ook doen? Dan is mijn tip om te investeren in goede opbergers waarmee je goede porties kunt maken, de vriezer efficiënt kunt indelen én met een doorkijkvenster zodat je ook precies weet wat je invriest (en ontdooit). Zelf ben ik fan van het merk Mepal, ik gebruik deze opbergers al jaren.



Ga op jacht naar afgeprijsde artikelen en leftovers
Als je toch al van plan bent om iets snel op te eten, waarom zou je dan niet kiezen voor een afgeprijsd artikel dat bijna over datum gaat? Je krijgt korting, het eten is nog hartstikke goed en je voorkomt dat eten wordt weggegooid in de supermarkt. Ook als de THT-datum (ten minste houdbaar tot datum) is verstreken, kun je voedsel nog prima dagen en soms zelfs weken eten. Een ander verhaal is de TGT-datum, dat betekent inderdaad iets anders: te gebruiken tot. In dat geval is het verstandig om wel voorzichtiger te zijn omdat deze datum aangeeft dat het erna mogelijk niet meer veilig is.
Stapje verder: niet afgeprijsd, toch redden
Zelf ga ik nog een stapje verder: ook als ik geen korting kan krijgen, kies ik bewust voor producten met een korte houdbaarheidsdatum als ik toch weet dat ik het snel ga nuttigen. Ook kies ik bewust weesbananen en bruine bananen omdat ik weet dat deze vaak onverkocht blijven liggen en worden weggegooid. Bekijk mijn reel over het redden van weesbananen:
Goedkoop beleg scoren
Door beleg kunnen de boodschappenuitgaven al snel flink oplopen. Goedkoop beleg is vaak minder kwalitatief en met duurder beleg ga je je challenge niet halen. Ik heb niet één tip om dit slimmer te doen, behalve dan ook hier extra goed te letten op afgeprijsde artikelen, aanbod in Too Good To Go en wellicht beleg zelf te maken, zoals humus van gedroogde kikkererwten.
Boodschappentip van volgers: goedkoop en soms zelfs gratis eten via cashback acties
Dan nog een laatste tips van een aantal volgers; zij regelen eten met korting en in sommige gevallen zelfs gratis eten door slim gebruik te maken van cashback-acties. Een veelgenoemde app is Scoupy. Wat ook interessant is, zijn de bespaartips van Doepserleven, zij trekken duurzaamheid en besparing nog verder door in de keuken.
Mis je een handige boodschappentip waarmee je afval en geld bespaart?
Mis je een belangrijke boodschappentip in dit lijstje? Stuur me gerust een e-mail, ik vul het lijstje met liefde aan. En mis voortaan niets van thegreenlist.nl door je in te schrijven voor mijn nieuwsbrief! Ik zou het heel leuk vinden als je ook lid wil worden van mijn nieuwsbrief-community!
Meer groene boodschappentips van thegreenlist.nl?
- Bekijk ook: Kliekjeskoken? Deze ingrediënten zijn onmisbaar in je voorraadkast.
- Bekijk ook: Tips om groente en fruit op de juiste plek te bewaren (zodat ze langer goed blijven).
- Bekijk ook: Mijn tips na de boodschappen challenge van 2021: maand rondkomen van 100 euro.
- Bekijk ook: Eten langer vers houden door het te vacumeren in oude potten.
- Bekijk ook: Duurzaam boodschappen doen: hier moet je zijn!