Search
Goedkoop boodschappen doen tips

Goedkoop boodschappen doen, maar dan duurzaam

Bij ‘goedkope’ boodschappen denk je al snel aan goedkope kiloknallers, huismerken en grote hoeveelheden vlees. En die aankopen link je niet zo snel aan duurzame boodschappen – hoewel steeds meer huismerkproducten in het schap ook goede keurmerken hebben, maar dat is even een zijpad. Duurzaam boodschappen doen kan ook goedkoop. Jazeker! Hoe? Dat laten we nu aan je zien!

Goedkope boodschappen waar de aarde wél blij van wordt

Het is the best of both worlds: goedkoop boodschappen doen én duurzaam en lekker eten. Hoe doe je dat? Want mooie biologische groente is vaak duurder, voor niet-industrieel (biologisch) vlees geldt hetzelfde en broodbeleg is sowieso altijd al een flinke uitgave, zelfs als je een huismerk koopt. Dus waar valt die winst dan nog wel te behalen op een duurzame manier? Niet bij het schap van de kiloknallers, maar wel bij initiatieven die voedselverspilling verminderen. Haal die boodschappen en je doet de aarde en je bankrekening een plezier. We nemen een lijst met toffe ideeën met je door.

Bespaar op je boodschappen: begin met je eigen voorraadkast!

Ideeën om goedkoop boodschappen te doen, maar dan beter

Gratis boodschappen vind je in je voorraadkast

De goedkoopste boodschappen heb je waarschijnlijk al in huis. In heel wat keukens – guilty – puilen de voorraadkastjes uit met langhoudbare producten die niet opgaan. We vergeten dat we die blikken, flessen en pakjes hebben, weten niet wat we ermee moeten of denken dat het ‘handig is om het in ieder geval in huis te hebben’. Maak het op! Geloof me, het komt er vaak echt niet van. Mijn eerste boodschappentip is daarom: begin met het uitstallen van al deze producten en vergeet ook de vriezer vooral niet! Wij hebben het ook gedaan, check die blikken met tomaten eens! Ga vervolgens op zoek naar makkelijke receptjes en maak een planning om al die bewaarproducten écht eens soldaat te maken. Vind je dat lastig? Dan heb ik een leuke bonustip: doe de verspil-me-niet challenge. Deze challenge heb ik zelf bedacht en werkt als een trein! Bekijk alles over deze challenge in dit artikel.

Verspil-me-niet challenge in het kort

Weet je wat zo mooi is aan deze uitdaging? De exacte spelregels van de verspil-me-niet challenge bepaal je lekker helemaal zelf, zolang je je doel maar voor ogen houdt: in een maand tijd zo min mogelijk eten verspillen, beginnend bij je eigen voorraadkast. Wat je mist, koop je bij, maar ook hier probeer je zo min mogelijk geld uit te geven door verspilling in de winkels te voorkomen.

  • Stel jezelf een doel: een maximaal budget dat je in een maand wilt uitgeven aan boodschappen. Kijk in je afschrijvingen om te zien hoeveel je gemiddeld in een maand uitgeeft aan boodschappen (vergeet ook de drogisterij-artikelen niet) en ga daar flink onder zitten. Ik zou zeggen: halveer het budget. Dat is tenminste een mooie uitdaging en een goede stok achter de deur om dingen écht eens op te eten en niet te veel bij te kopen.
  • Blijf je duurzame dieet volgen: vegetarisch, veganistisch, biologisch, lokaal (wat bij jouw lifestyle past).
  • Je bepaalt je eigen spelregels, zo houden wij bijvoorbeeld date-nights buiten de boeken.

Goedkope groente via Too Good To Go

Verse groente en fruit zijn belangrijk, daar wil je niet op beknibbelen. Maar wacht even… voor je het weet, zit je weer op je oude uitgavepatroon. Goedkope groente en fruit (en trouwens ook goedkoop brood) kun je vinden via de app van Too Good To Go. Dit is een gratis app waar supermarkten, restaurants, hotels en andere winkels dagelijks hun overschotten kunnen aanbieden. Als je er snel bij bent, dan kun je bij supermarkten in de buurt prachtige groenten- en fruitboxen scoren. Vaak een hele doos voor nog geen drie euro. Lukt het je om zo’n mooie box te bemachtigen, dan heb je ineens een flinke voorraad groente en fruit. Om niks te verspillen, is de tip om dan altijd te beginnen met de zachte groentes die minder lang bewaard kunnen worden zoals sla, bloemkool en andijvie. De hardere groentes, zoals bieten, kool en knollen, kun je dan voor later bewaren. Wil je weten hoe Too Good To Go werkt of hoe je je kansen vergroot? Check dan dit artikel even!

Twee groente- en fruitboxen via Too Good To Go. Deze komen van Ekoplaza.

Het verspil-me-niet vak bij de supermarkt

Elke dag kijk ik even in het verspil-me-niet vak van onze supermarkt. Groente, brood, kant-en-klaar maaltijden (vega) burgers: heel wat afgeprijsde producten haal ik hier weg. Het is niet de beste tip wanneer je je vriezer probeert leeg te eten, want door deze goede aanbiedingen zit mijn vriezer juist altijd erg vol. Maar ik ben er juist blij mee. Je vindt hier mooie producten voor weinig geld. Dat de THT-datum bijna verstrijkt, hindert mij niet. Want producten met een THT-datum kun je nog dagen, weken en soms zelf maanden gebruiken, ook als de datum verstreken is. En wat wel bederft, vries je gewoon in. Want dan blijft het nog zeker drie maanden goed, ongeacht de datum die erop staat. Wil je meer weten over de THT-datum, bekijk dan dit artikel even. We hebben het helemaal voor je uitgedokterd.

Goedkoop online boodschappen doen bij Foodello

Een leuke budget boodschappentip vind ik ook Foodello. Hier kun je online allerlei langhoudbare producten kopen waarvan de THT-datum bijna verstrijkt. Denk aan afbakbroodjes, koffie, broodbeleg, pasta, soepen en sauzen. Hoe dichter op die THT-datum, hoe groter de korting. Zo heb ik een keer een groot pak hagelslag gekocht van een A-merk voor één cent. Foodello verkoopt producten die niet meer verkocht kunnen worden in supermarkten, vanwege die datum of een andere reden (een drukfoutje op de verpakking bijvoorbeeld). Wil je meer weten over Foodello? Ook deze ervaring hebben we voor je uitgeschreven.

Weggeef- en ruilgroepen (op Facebook)

In mijn dorp heeft een dame een Facebookgroep opgericht waar buurtbewoners gratis eten kunnen aanbieden. Hierdoor heb ik een keer tas met brood én twee kant-en-klaar verpakkingen chili sin carne kunnen scoren. Dus de tip is: kijk eens op Facebook of er in jouw buurt ruil- en geef communities zijn. Hier kun je veel lekkers gratis scoren!

Goedkoop, duurzaam en lekker: gedroogde peulvruchten

Gedroogde linzen, spliterwten, kikkererwten: gedroogde peulvruchten zijn goedkoop – ook de biologische varianten – en je kunt er ontzettend veel kanten mee op. Het is een perfecte vleesvervanger en eeuwig houdbaar. Wil je goedkoop boodschappen doen, zorg dat je voldoende van deze kleine kanjers in huis haalt. Kun je wel wat inspiratie gebruiken? Rode linzen zijn een superlekkere vervanger voor gehakt in rode pastasauzen.

Verspil geen kruiden

Misschien maar een klein tipje, maar ik wil ‘m toch even met je delen. Veel kruiden kun je invriezen, zo verpietert er niets op het aanrecht of in de groentelade. Zodra je gaat koken, pak je alleen wat je nodig hebt uit de vriezer en de rest blijft lekker ingevroren Meer weten? Bekijk dan deze kruidentips even!

Groente-afval invriezen en terug laten groeien

Deze tip komt uit mijn Instagram-community: gooi snij-afval van groente niet weg, maar verzamel alles in een grote zak in de vriezer. Van al die kontjes, schillen en restjes kun je aan het einde van de maand een heerlijke bouillon trekken. Ook leuk: sommige groenten kun je terug laten groeien. Heb je dat weleens geprobeerd met een prei, bosui, paksoi en vele anderen?

Weesbananen

Iedereen wil mooie volle trosse bananen. De paartjes en enkele bananen blijven vaak maar zielig achter. De supermarkt weet ook niet wat ze ermee moeten. Als niemand ze koopt, zullen ze uiteindelijk weggegooid worden. Zonde, want die weesbananen zijn even lekker als de bananen aan trossen, en die worden toch wel verkocht. Help deze bananen én de supermarkt en koop juist deze solisten. Ook een gekleurde banaan is geen reden om niet verkocht te worden. Je kunt er zoveel leuks van maken!

Cashback-acties

Ik heb hier zelf geen ervaring mee, maar sommige volgers zweren erbij: cashback-acties. Zij regelen eten met korting en in sommige gevallen zelfs gratis eten door slim gebruik te maken van cashback-acties. Een veelgenoemde app is Scoupy. Kijk maar eens.

Goedkoop boodschappen doen, mis je iets?

Ik hoop dat je met dit lijstje nieuwe inspiratie hebt opgedaan om goedkoop boodschappen te doen en om tegelijkertijd minder voedsel te verspillen. Bij thegreenlist.nl leren we ook graag van jou! Mis je een belangrijke boodschappentip in dit lijstje? Stuur gerust een e-mail, dan kunnen we het lijstje aanvullen. Je vindt de contactbuttons onderaan deze pagina. Wat wellicht ook interessant is, zijn de bespaartips van Doepserleven, zij trekken duurzaamheid en besparing nog verder door in de keuken.

Meer duurzame boodschappentips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: