Vegan pompoenstamppot op Aziatische wijze garneren.

Vegan pompoenstamppot met boerenkool Aziatische stijl

Deze vegan pompoenstamppot is een waanzinnig smaakvol en kleurrijk gerecht dat je echt moet proberen. Omdat wij thuis geen groot fan zijn van de Hollandse pot was het even zoeken wat we met de baby kale aan moesten. Deze troffen we als verrassing aan in onze oogstbox van Boerschappen. Het werd een Aziatische stamppot van flespompoen. Zo heb je boerenkool zeer waarschijnlijk nog niet eerder gegeten!

Vegan oogstbox van Boerschappen

Voorbereiding 30 minuten / bereiding 15 minuten

Gevulde armen met lokale groente vam Boerschappen, de vegan oogstbox was inspiratiebron voor de vegan pompoenstamppot.
Oogstbox van Boerschappen: ik heb 4 oogstboxen gekregen om het te kunnen reviewen. Wil je Boerschappen ook proberen? Via dit linkje krijg je nu tijdelijk tien euro korting op je eerste box.

Naast vegetarisch en vaak zelfs plantaardig te eten proberen wij op meerdere fronten klimaatvriendelijk(er) bezig te zijn in de keuken. Ook het kopen van lokale, seizoensgebonden en niet industriële producten hebben onze aandacht. Hier zijn we nog niet zo lang geleden mee begonen en daarom proberen we vanalles uit.

Een duurzame tip op dit vlak is Boerschappen. Ken jij dat al? Boerschappen koopt lokaal in bij een aantal boeren in Brabant die zorgvuldig zijn geselecteerd op het bezitten van gemeenschappelijke duurzame waarden. Het doel om de voedselketen drastisch te verkorten en om transparantie te vergroten over waar je eten vandaan komt. In één van onze oogstboxen zat ook een zak baby kale, ofwel baby boerenkool. Door deze vondst moesten we op zoek naar een passend gerecht en kwamen we uit op de vegan pompoenstamppot, pompoen is ook in het najaar goed te koop van de Nederlandse akkers. Dat is meteen het leuke aan een lidmaatschap; het maakt je creatiever omdat je wordt verrast met nieuwe producten.

Een gemiddelde maatlijd in Nederland heeft 30.000 kilometer afgelegd

Feestelijke vegan pompoensstamppot is ideaal voor als je eters hebt

Voor deze maaltijd liet manlief David zich inspireren door een recept van Jamie Oliver en voegde zijn boemboekunsten eraan toe. Het recept hieronder is voor circa 3-4 personen. Het resultaat is zo feestelijk dat dit ook een perfect recept is voor als je eters over de vloer hebt.

Een bord vegan pompoenstamppot met boerenkool op Aziatische wijze.

Ingrediënten

  • 1 zak baby kale (baby variant boerenkool) (200g)
  • 1 flespompoen, geschild en in blokjes van 2 ~ 3 cm of 2-3 zoete aardappels in blokjes (of mix)
  • 10 kemirinoten
  • 1 chilipeper
  • 1 duim gember
  • 2 kruidnagels
  • 1 kaneelstok
  • 1 ui, fijn gesneden
  • 4 knoflookteentjes
  • 200g rijst
  • Optioneel: platte peterselie
  • Optioneel: sojasaus

In plaats van pompoen, kun je ook zoete aardappel kiezen: ook deze kun je (soms) uit de volle NL grond kopen (bijv. Ekoplaza).

Bereidingswijze vegan pompoensstampot Asian style in 3 simpele stappen

Stap 1: curry maken

Het makkelijkste is om de curry voor deze pompoenstamppot al in de ochtend (of nog beter: de dag ervoor) klaar te maken en in de koelkast te bewaren.

  • Pureer de knoflook, kruidnagels, chilipeper, gember en kemirinoten met een staafmixer/blender tot een pasta
  • Verhit wat olie in een pan op medium/hoog vuur en fruit de uien todat ze goudbruin zijn
  • Voeg de knoflook/kruidenpasta toe aan de pan en bak 1 minuutje mee
  • Voeg de flespompoen toe en bak nog een minuutje mee op hoog vuur
  • Voeg wat water toe en verlaag het vuur
  • Laat de flespompoen (en/of zoete aardappel) zachtjes gaar pruttelen totdat deze zacht wordt (10 ~ 20 minuten)

Stap 2: rijst koken

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst afkoelen door er koud water over te gieten.

Stap 3: wokken

  • Neem een schone wok en verhit deze op hoog vuur met (wok)olie
  • Wok de rijst en baby boerenkool todat de rijst begint te karameliseren en de boerenkool blaadjes zijn geslonken
  • Voeg nu de flespompoen curry toe aan de rijst en de boerenkool en wok nog even een paar minuutjes
  • Schep een portie van de vegan pompoenstamppot op een bord en garneer het met peterselie en sojasaus: enjoy!

Meer foodtips van thegreenlist.nl

Share

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on whatsapp
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van koken. Als het even kan Aziatisch. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl, Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om zijn lekkerste vega(n) creaties en kooktips te delen.
David Sampimon

David Sampimon

David houdt van koken. Als het even kan Aziatisch. Hij is getrouwd met Saskia, oprichter van thegreenlist.nl, Door haar is hij aangestoken om groenere keuzes te maken in de keuken en om zijn lekkerste vega(n) creaties en kooktips te delen.
Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact met me op!

Stuur me gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je mij volgen of in contact met mij komen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Abonneren je op de nieuwsbrief

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief: