Seizoensgroenten en seizoensfruit van februari

Seizoensgroenten februari: welk groente en fruit is er in februari in het seizoen?

Als je volgens het seizoen eet, is februari een karige maand. Februari is één van de maanden waar er het minste seizoensgroente en seizoensfruit beschikbaar is in Nederland. Gelukkig hoef je niet elke dag boerenkool te eten, want er zijn toch nog twintig andere soorten groenten beschikbaar. Februari is dus het ideale moment om nieuwe groenten uit te proberen die je hiervoor nog niet kende. Heb je bijvoorbeeld al wel eens raap, rammenas of schorseneer geprobeerd? Kirsten zet de seizoensgroenten van februari voor je op een rij.

Februari is de ideale tijd om nieuwe seizoensgroenten te leren kennen

Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten

Ook al is het lijstje met seizoensgroenten en seizoensfruit in februari niet lang, met een beetje creativiteit kun je er alsnog lekkere maaltijden mee maken. Het aspergeseizoen begint pas in de lente, maar toch kun je deze maand al een groente eten die lijkt op de asperge: namelijk schorseneer. Deze maand vertel ik je meer over deze en andere vergeten groenten die op dit moment in Nederland seizoen hebben.

De voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, zelfs in februari

De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit dat een langere transportweg heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevat ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Tenslotte is het meestal een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen.

Groente of fruit uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze

Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien, of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten of fruit in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor februari zijn dit de volgende groenten en fruit:

Nederlandse seizoensgroenten februari:

vegan erwtensoep snert met pit
Vegan snert met pit van redacteur Anne met maar liefst vijf seizoensgroenten: knolselderij, aardappel prei, ui en winterpeen.

Nederlands seizoensfruit februari:

  • Appel
  • Peer

Wil je weten welk fruit uit het buitenland je het hele jaar door goed kunt eten als duurzame keuze? Het lijstje vind je in het artikel bij seizoensgroenten en fruit van januari.

Ken jij deze vergeten groentes al?

Misschien stonden er in het lijstje met seizoensgroenten februari wel een aantal groentes waar je nog nooit van gehoord hebt. De volgende drie groentes worden niet meer vaak gebruikt in de Nederlandse keukens, maar zijn zeker het proberen waard.

Raap

Voordat er aardappels waren in Nederland, was de raap het hoofdingrediënt van vele gerechten. Je hebt rapen in allerlei vormen (rond, langwerpig, afgeplat) en kleuren (geel, grijs, paars, oranje, zwart). Kleine en milde soorten kun je, net als radijsjes, rauw eten. Grotere soorten kook je totdat ze gaar zijn. Pas op dat je ze niet te lang kookt, want dan worden ze te gaar en papperig. Schil ze van tevoren. Je kunt rapen ook, net als aardappels, stoven, bakken of frituren. Rapen zijn goed te combineren met wintergroenten zoals pompoen en wortel.

Bron: Velt.nu.

Rammenas

Heb je nu al zin in radijsjes? Probeer dan eens rammenas. Deze groente lijkt namelijk heel veel op de radijs. De binnenkant van rammenas is wit. De schil kan wit, (bruin)zwart of roze zijn. Je kunt rammenas, net zoals radijsjes, rauw eten als bijvoorbeeld broodbeleg of in een salade. Maar je kunt hem ook meekoken in een stoofpotje. Als je deze groente nog nooit gegeten hebt, pas dan wel op dat je niet teveel in één keer eet, want dat zou je maag wat minder leuk kunnen vinden.

Bron: Velt.nu.

Schorseneer

Het aspergeseizoen begint pas in mei weer. Als je nu al trek hebt in asperges, probeer dan eens de schorseneer. Deze zwarte wortels kun je namelijk, net als asperges, koken en met een sausje eten. Ook kun je ze stomen, stoven of bakken. Het schillen is wel een klusje. Als je de wortels eerst kookt en daarna pas schilt, schijnt het makkelijker te gaan. Op GroenteGroente.nl, vind je vele tips en recepten hoe je schorseneren (en andere vergeten groentes) kunt bereiden.

Seizoensgroenten en seizoensfruit in februari: duurzaam, gezond en goedkoop

We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark dit artikel. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van februari vinden.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl:

Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit.

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft over duurzaam ouderschap én ze is als content manager een stille kracht achter het magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven. Op haar eigen Insta @kirsten.marit.schoner deelt ze ook duurzame tips.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft over duurzaam ouderschap én ze is als content manager een stille kracht achter het magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven. Op haar eigen Insta @kirsten.marit.schoner deelt ze ook duurzame tips.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: