Search
Seizoensgroenten en seizoensfruit van februari

Seizoensgroenten februari: welke groente en fruit zijn er in februari in het seizoen?

Als je volgens het seizoen eet, is februari een karige maand. Februari is één van de maanden waar er het minste seizoensgroente en seizoensfruit beschikbaar is in Nederland. Gelukkig hoef je niet elke dag boerenkool te eten, want er zijn toch nog twintig andere soorten groenten beschikbaar. Februari is dus het ideale moment om nieuwe groenten uit te proberen die je hiervoor nog niet kende. Heb je bijvoorbeeld al wel eens raap, rammenas of schorseneer geprobeerd? We zetten de seizoensgroenten van februari voor je op een rij.

Februari is de ideale tijd om nieuwe seizoensgroenten te leren kennen

Met dank aan Crisp voor de seizoensproducten

Ook al is het lijstje met seizoensgroenten en seizoensfruit in februari niet lang, met een beetje creativiteit kun je er alsnog lekkere maaltijden mee maken. Het aspergeseizoen begint pas in de lente, maar toch kun je deze maand al een groente eten die lijkt op de asperge: namelijk schorseneer. Deze maand vertellen we je meer over deze en andere vergeten groenten die op dit moment in Nederland seizoen hebben.

De voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, zelfs in februari

De supermarkten liggen vol met groente en fruit. Waarom zou je de moeite doen om erop te letten welke groente of fruit op dit moment in Nederland seizoen heeft? Ten eerste is het beter voor het milieu. Groente of fruit dat een langere transportweg heeft of in verwarmde kassen geteeld wordt, heeft over het algemeen een grotere milieu-impact. Maar wist je ook dat seizoensgroenten en seizoensfruit beter zijn voor je gezondheid? Omdat de transportweg minder lang is, zijn de groenten of vruchten rijper voordat ze geoogst worden. Hierdoor gaan er minder voedingsstoffen verloren. Seizoensgroente en -fruit bevatten ook meer voedingsstoffen, omdat het minder lang opgeslagen ligt. Bovendien worden er vaak minder bestrijdingsmiddelen gebruikt, omdat ze minder vatbaar zijn voor ziektes. Ten slotte is het meestal een stuk goedkoper om groente en fruit uit het seizoen te kopen.

Aardpeer, knolselderij, rammenas en meer groenten en fruit van februari.

Groente of fruit uit Nederland is niet altijd de duurzaamste keuze

Nu je overtuigd bent van de voordelen van seizoensgroenten en seizoensfruit, kun je erop letten als je boodschappen gaat doen. Omdat het land van herkomst op de verpakking staat, kun je ervoor kiezen om groente of fruit uit Nederland te kopen. Helaas is dit niet altijd de duurzaamste keuze. Je kunt namelijk in de supermarkt niet zien of het groente of fruit in een verwarmde kas geteeld werd. Zo kan een kropsla uit Nederland in juli de duurzaamste keuze zijn; terwijl in januari de kropsla uit Spanje duurzamer is, omdat deze in de volle grond groeit. Best verwarrend hè? Om het je makkelijker te maken, hebben we voor je uitgezocht welke groenten of fruit in de volle Nederlandse grond of in niet verwarmde kassen in Nederland groeien. Voor februari zijn dit de volgende groenten en fruit:

Nederlandse seizoensgroenten februari:

De groenten en fruit in bold kunnen op dit moment in Nederland geoogst worden. De overige groenten en fruit zijn weliswaar uit Nederland, maar van eerdere maanden. Groenten worden vaak nog maanden na de oogst opgeslagen en dus verkocht (wat prima is).

vegan erwtensoep snert met pit
Vegan snert met pit van greenlist-culi Anne met maar liefst vijf seizoensgroenten: knolselderij, aardappel prei, ui en winterpeen.

Nederlands seizoensfruit februari:

  • Appel
  • Peer

Wil je weten welk fruit uit het buitenland je het hele jaar door goed kunt eten als duurzame keuze? Het lijstje vind je in het artikel bij seizoensgroenten en fruit van januari.

Waarom bewaargroenten en -fruit ook op het lijstje staan

De groenten en fruit die vermeld staan op bovenstaande lijst, zijn de soorten die normaal gesproken deze maand beschikbaar zijn uit de volle Nederlandse grond of onverwarmde Nederlandse kassen. Dit wil alleen niet zeggen dat deze groente en fruit ook deze maand geoogst zijn. Sommige soorten zoals bijvoorbeeld appel, peer, wortel, aardappel, pompoen en ui, kunnen door de producenten voor langere tijd worden bewaard. Hierdoor zijn deze soorten groente en fruit ook tijdens de wintermaanden beschikbaar, waardoor de keuze van groente en fruit dat lokaal geproduceerd wordt, groter is. Thegreenlist.nl heeft ervoor gekozen om deze bewaargroenten en -fruit ook op te nemen in de lijst met seizoensgroenten en -fruit, omdat ze een duurzame keuze zijn van het Nederlandse land. Als we deze soorten weg zouden laten, zou er bijvoorbeeld in de wintermaanden helemaal geen fruit op het lijstje staan. Deze bewaargroenten en -fruit zijn dus niet helemaal van het seizoen, maar bieden wel een milieuvriendelijke manier om tijdens de koudere maanden gevarieerd en gezond te kunnen eten.

Wil je meer weten over de manier waarop Nederlandse producenten groente en fruit bewaren? In dit artikel lees je er alles over.

Ken jij deze vergeten groentes al?

Misschien stonden er in het lijstje met seizoensgroenten februari wel een aantal groentes waar je nog nooit van gehoord hebt. De volgende drie groentes worden niet meer vaak gebruikt in de Nederlandse keukens, maar zijn zeker het proberen waard.

Raap

Voordat er aardappels waren in Nederland, was de raap het hoofdingrediënt van vele gerechten. Je hebt rapen in allerlei vormen (rond, langwerpig, afgeplat) en kleuren (geel, grijs, paars, oranje, zwart). Kleine en milde soorten kun je, net als radijsjes, rauw eten. Grotere soorten kook je totdat ze gaar zijn. Pas op dat je ze niet te lang kookt, want dan worden ze te gaar en papperig. Schil ze van tevoren. Je kunt rapen ook, net als aardappels, stoven, bakken of frituren. Rapen zijn goed te combineren met wintergroenten zoals pompoen en wortel.

Bron: Velt.nu

Rammenas

Heb je nu al zin in radijsjes? Probeer dan eens rammenas. Deze groente lijkt namelijk heel veel op de radijs. De binnenkant van rammenas is wit. De schil kan wit, (bruin)zwart of roze zijn. Je kunt rammenas, net zoals radijsjes, rauw eten als bijvoorbeeld broodbeleg of in een salade. Maar je kunt hem ook meekoken in een stoofpotje. Als je deze groente nog nooit gegeten hebt, pas dan wel op dat je niet te veel in één keer eet, want dat zou je maag wat minder leuk kunnen vinden.

Bron: Velt.nu

Schorseneer

Het aspergeseizoen begint pas in mei weer. Als je nu al trek hebt in asperges, probeer dan eens de schorseneer. Deze zwarte wortels kun je namelijk, net als asperges, koken en met een sausje eten. Ook kun je ze stomen, stoven of bakken. Het schillen is wel een klusje. Als je de wortels eerst kookt en daarna pas schilt, schijnt het makkelijker te gaan. Op GroenteGroente.nl, vind je vele tips en recepten hoe je schorseneren (en andere vergeten groentes) kunt bereiden.

Seizoensgroenten en seizoensfruit in februari: duurzaam, gezond en goedkoop

We hopen dat je nu makkelijker een bewuste en gezonde keuze kunt maken. En met een beetje geluk, merk je het ook nog in je portemonnee. Nog een kleine tip: bookmark dit artikel. Zo heb je het altijd bij de hand wanneer je in de winkel staat en kun je snel de seizoensgroenten of het seizoensfruit van februari vinden.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Bronnen: Buitenleven Gevoel over de voordelen van seizoensgebonden eten, Albert Heijn over de voordelen van seizoensgroenten en –fruit, GroenteGroente.nl over seizoensgroenten per land, de seizoenskalender van Velt voor het lijstje van seizoensgroenten en seizoensfruit. Photo credits: Kirsten Marit Schoner en thegreenlist.nl.

Share

Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.
Kirsten Schoner

Kirsten Schoner

Kirsten schrijft graag over duurzaam ouderschap. Als content manager is ze een stille kracht achter het online magazine. Dit doet ze vanuit Oostenrijk waar ze met haar man en twee dochters zo duurzaam mogelijk probeert te leven.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: