Met je voedingspatroon kun je een grote duurzame stap zetten. Maar hoe weet je nou zeker dat je de juiste duurzame boodschappen in huis haalt? Een idee is om je te laten helpen door (online) supermarkten die het voorwerk voor je doen. In dit artikel deel ik de fijnste adresjes. Duurzaam boodschappen doen? Hier moet je zijn!
Duurzaam boodschappen doen doe je zo!
Minder eten verspillen, vaker vegetarisch of zelfs veganistisch eten, meer seizoensgebonden streekproducten eten en zoveel mogelijk bij biologische boeren kopen: duurzaam boodschappen doen klinkt best logisch en makkelijk, maar probeer maar eens het verschil te zien tussen een appel uit Zuid-Holland of een eentje uit Chili als het erop aankomt. Als ik iets heb geleerd over duurzamer boodschappen doen: koop bij voorkeur bij (web)winkels waar experts het voorwerk al voor jou hebben gedaan. Dat scheelt je een hoop twijfel en miskopen.
Duurzaam boodschappen doen: de impact van verpakkingen is minimaal
Duurzame boodschappen doen roept vaak de associatie op dat het eten dan onverpakt of in ieder geval plasticvrij moet zijn. Natuurlijk scheelt het als je erop kunt letten om minder wegwerpverpakkingen te kopen, maar uiteindelijk is de verpakking een minimale impactmaker. Sterker nog, vaak heeft het zelfs iets positief: het houdt het eten langer goed. En van alle verpakkingen die er zijn, is plastic vaak niet eens een verkeerde keuze. Wil je echt een duurzame stap zetten met boodschappen doen? Let er dan op waar je eten vandaan komt!
Duurzaam boodschappen doen: favorieten van lezers en volgers
Dit lijstje met duurzame boodschappentips is samengesteld met hulp van mijn volgers op Instagram die altijd superfijne duurzame tips hebben. Bookmark deze pagina gerust om het lijstje later er nog eens bij te kunnen pakken.
Hofweb: een complete biologische supermarkt, maar dan online. Dit adresje heeft heel veel fans en heb ik heel vaak getipt gekregen.
Crisp is ook een complete supermarkt in app-vorm. Hun motto: ‘knettervers en betaalbaar eten’. Ze bezorgen landelijk en alles wat je voor 22:00 uur bestelt, heb je de volgende dag in huis. Ook deze is favoriet onder volgers (en bij mij persoonlijk).
Herenboeren is een bijzonder concept dat wat uitleg nodig heeft. Het idee voor Herenboeren is simpel: je laat circa tweehonderd mensen een bedrag inleggen (van circa 2.000 euro). Daarmee gaan ze een boerderij realiseren. Ze gaan op zoek naar twintig hectare grond en nemen een boer in loondienst die de boerderij runt. De oogstopbrengst verdelen ze onder elkaar. De leden (jij als boodschapper dus) betalen daarnaast tussen de zeven en veertien euro per week voor de producten die ze afnemen. Je hoeft niet zelf mee te werken op de boerderij, maar dit mag wel en wordt ook gestimuleerd. Vervolgens Herenboeren is een groeiende burgerbeweging die wil aantonen dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan.

Meer milieuvriendelijke adresjes
Pieter Pot voor wie aan de slag wil met een zero waste lifestyle. De boodschappen komen in geleende glazen potten bij je thuis. Is ‘ie leeg dan geef je de potten bij de volgende levering weer mee terug. De potten worden schoongemaakt voor hergebruik. Uit onderzoek blijkt dat dit duurzamer is dan het weggooien en recyclen van verpakkingen. Daarnaast staan de weck-potten natuurlijk ook fraai in elke keuken. Mascha van duurzamekeuzes.com doet graag boodschappen bij Pieter Pot. Ze is erg enthousiast over het concept, maar geeft wel aan dat de constructie met statiegeld best prijzig is en hierdoor mogelijk niet is weggelegd voor iedereen. Wil je meer weten? Bekijk dan haar hele review.
De Krat komt neer op een lidmaatschap op een duurzame box bij jou thuis. Net als bij Boerschappen kun je kiezen uit een krat naar keuze: van een complete maaltijdbox met recepten tot een oogstkrat met vers, lokaal groente en fruit.
Lokaloka is een website en app waar je adresjes vindt voor biologische streekproducten. Weg van de supermarkt en weer terug naar persoonlijk contact; een gevoel bij wat je eet, minder verpakking, onbespoten en vers eten; het stimuleren van de biologische (natuurinclusieve) landbouw, biodiversiteit, lokale economie en haar mooie producten.
Fietsen voor mijn eten is een site met een landkaart met tips van stalletjes langs de weg, boerderijen, kwekerijen, marktkramen en kleine winkeliers waar je eten kunt kopen.
Bij Boeren en Buren koop je rechtstreeks van de boer en heeft je eten gemiddeld maar twintig kilometer afgelegd.


Duurzaam boodschappen doen bij Pieter Pot en een gered groentepakket van Etepetete.
Etepetete bezorgt groente en fruit dat anders onverkoopbaar zou zijn omdat het te krom te groot of te klein is, een slechte schil heeft of een stengel mist. Voedselverspilling is in de hele keten een probleem Het Duitse bedrijf Etepetete koopt biologische leftovers op bij onze oosterburen en zorgt dat het alsnog duurzaam vervoerd en plasticvrij bij de mensen thuiskomt. Je kunt een lidmaatschap nemen op verschillende boxen: groente, fruit, groente én fruit of rauwkost. Pauzeren en stopzetten van je abo is ook geen probleem.
Rechtstreex (van de boer) is een mooie duurzame bezorgservice voor mensen die in Zuid-Holland en Zuid-west Nederland wonen. Je kunt online groente en fruit bestellen van boeren uit de regio en dit wordt dagvers aan huis geleverd. Wat ik van de website begrijp is dat je zowel lidmaatschappen hebt als ook producten los (aanvullend) kunt bestellen.
Big Green Smile: een online drogist met duurzame producten.
Greenjump.nl: online eco, bio, fair warenhuis met producten voor het hele gezin (ook grote babysectie).
In Groningen, Friesland en een deel van Drenthe kun je online bij lokale boeren boodschappen bestellen en afhalen op afhaalpunten via De Streekboer.
Boerschappen: elke week groente en fruit vers van het Brabantse land. MET DIT LINKJE KRIJG JE €10 KORTING OP JE EERSTE BOX.
Picnic: je supermarkt boodschappen bij je thuis bezorgd met elektrische karretjes. Ik ben zelf groot fan van Picnic geworden, maar heb lange getwijfeld of het wel duurzaam was omdat volgers mij waarschuwden over de grote hoeveelheid plastic zakjes. Die zorgen bleken onterecht toen ik las waarom zij kiezen voor recyclebare plastictasjes.
Hello Fresh en Marley Spoon werden ook genoemd. Bij deze handige boodschappen bezorgdiensten dacht ik niet meteen aan duurzaamheid, maar door een kijkje op hun website leer ik dat ook zij inkopen bij lokale boeren en duurzaamheid in hun bedrijfsvoering hebben doorgevoerd, zoals een CO2-neutrale levering.

Niks mis mee: ouderwets boodschappen doen in de supermarkt
Houd je van ouderwets boodschappen doen in een supermarkt acht een wagentje? Dan is Ekoplaza een hele fijne supermarkt met een groot aanbod biologische en seizoensgebonden producten uit eigen land. Dubbel duurzaam is het om eten van Ekoplaza te redden via Too Good To Go, dit levert je ook meteen een goede besparing op. Overigens zijn er steeds meer supermarkten die kiezen voor biologische producten en producten die van minder ver komen, zoals laat Lidl groente en fruit niet meer per vliegtuig komen. En ook Plus supermarkt is hard bezig met het verduurzamen van hun assortiment. Door goed te kijken naar de herkomst van de producten kun je in een gewone supermarkt al een heel eind komen.
Duurzaam en goedkoop: boodschappen doen op de markt
Op de markt kun je vaak ook perfect boodschappen doen én zelfs verpakkingsvrij. Als je een beetje laat op de dag gaat, kun je vaak ook nog een leuke korting krijgen omdat de marktkooplieden van hun verse eten af willen. Kom je uit de buurt van Amsterdam, dan is de biologische zaterdagmarkt op de Nieuwmarkt een hele leuke en fijn tip. Deze markt is leuk te combineren met een groene stadswandeling over de Wallen. Deze markt is ook uitstekend te bereiken met het OV. Hier is de hoofdfoto van het artikel gemaakt.
Nog meer ideeën voor duurzaam boodschappen doen?
Toen ik mijn volgers op Instagram vroeg naar hun favoriete adresjes waar je duurzaam boodschappen kunt doen, ontplofte mijn inbox. Ik kreeg zoveel leuke en originele tips binnen. Ik heb mijn best gedaan om alles te bundelen. Mis je een leuke duurzame boodschappentip in dit artikel? Laat het dan vooral weten! Via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina, kun je in contact komen met de redactie.

Meer duurzame tip van thegreenlist.nl?
- Weet jij wel zeker dat je pannen veilig en milieuvriendelijk zijn? Onze zoektocht naar pannen heb ik vastgelegd in dit artikel: PFAS-vrije pannen: goed voor het milieu en je gezondheid.
- Ook duurzaam: eten redden bij Foodello. Leer meer over mijn ervaring!
- Kruidentips! De musthave kruiden die thuishoren in elke vegetarische en veganistische keuken.
- Kies eerlijker, kies Faitrade. Maar waarom? Je leest het in dit artikel.