Zoeken
Duurzaam boodschappen doen tips

Duurzaam boodschappen doen: hier moet je zijn!

Met je voedingspatroon kun je een grote duurzame stap zetten. Maar hoe weet je nou zeker dat je de juiste duurzame boodschappen in huis haalt? Een idee is om je te laten helpen door (online) supermarkten die het voorwerk voor je doen. In dit artikel delen we de fijnste adresjes. Duurzaam boodschappen doen? Hier moet je zijn!

Duurzaam boodschappen doen doe je zo!

Minder eten verspillen, vaker vegetarisch of zelfs veganistisch eten, meer seizoensgebonden streekproducten eten en zoveel mogelijk bij biologische boeren kopen: duurzaam boodschappen doen klinkt best logisch en makkelijk, maar probeer maar eens het verschil te zien tussen een appel uit Zuid-Holland of een eentje uit Chili als het erop aankomt. Als ik iets heb geleerd over duurzamer boodschappen doen: koop bij voorkeur bij (web)winkels waar experts het voorwerk al voor jou hebben gedaan. Dat scheelt je een hoop twijfel en miskopen. Meer weten over duurzaam én goedkoop boodschappen doen? Bekijk dan deze tips!

Duurzaam boodschappen doen: de impact van verpakkingen is minimaal

Duurzame boodschappen doen roept vaak de associatie op dat het eten dan onverpakt of in ieder geval plasticvrij moet zijn. Natuurlijk scheelt het als je erop kunt letten om minder wegwerpverpakkingen te kopen, maar uiteindelijk is de verpakking een minimale negatieve impactmaker. Sterker nog, vaak heeft het zelfs iets positief: het houdt het eten langer goed. En van alle verpakkingen die er zijn, is plastic vaak niet eens een verkeerde keuze. Hoe dat zit, leer je hier. Wil je echt een duurzame stap zetten met boodschappen doen? Let er dan op waar je eten vandaan komt!

Duurzaam boodschappen doen: favorieten van lezers en volgers

Dit lijstje met duurzame boodschappentips is samengesteld met hulp van mijn volgers op Instagram die altijd superfijne duurzame tips hebben. Bookmark deze pagina gerust om het lijstje later er nog eens bij te kunnen pakken.

Hofweb: een complete biologische supermarkt, maar dan online. Dit adresje heeft heel veel fans en heb ik heel vaak getipt gekregen.

Crisp is ook een complete supermarkt in app-vorm. Hun motto: ‘knettervers en betaalbaar eten’. Ze bezorgen landelijk en alles wat je voor 22:00 uur bestelt, heb je de volgende dag in huis. Ook deze is favoriet onder volgers (en bij mij persoonlijk).

Herenboeren is een bijzonder concept dat wat uitleg nodig heeft. Het idee voor Herenboeren is simpel: je laat circa tweehonderd mensen een bedrag inleggen (van circa 2.000 euro). Daarmee gaan ze een boerderij realiseren. Ze gaan op zoek naar twintig hectare grond en nemen een boer in loondienst die de boerderij runt. De oogstopbrengst verdelen ze onder elkaar. De leden (jij als boodschapper dus) betalen daarnaast tussen de zeven en veertien euro per week voor de producten die ze afnemen. Je hoeft niet zelf mee te werken op de boerderij, maar dit mag wel en wordt ook gestimuleerd. Vervolgens Herenboeren is een groeiende burgerbeweging die wil aantonen dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan.

Duurzame boodschappen bij Crisp

Meer milieuvriendelijke adresjes

Pieter Pot voor wie aan de slag wil met een zero waste lifestyle. De boodschappen komen in geleende glazen potten bij je thuis. Is-ie leeg, dan geef je de potten bij de volgende levering weer mee terug. De potten worden schoongemaakt voor hergebruik. Uit onderzoek blijkt dat dit duurzamer is dan het weggooien en recyclen van verpakkingen. Daarnaast staan de weckpotten natuurlijk ook fraai in elke keuken. Mascha van duurzamekeuzes.com doet graag boodschappen bij Pieter Pot. Ze is erg enthousiast over het concept, maar geeft wel aan dat de constructie met statiegeld best prijzig is en hierdoor mogelijk niet is weggelegd voor iedereen. Wil je meer weten? Bekijk dan haar hele review.

De Krat komt neer op een lidmaatschap op een duurzame box bij jou thuis. Net als bij Boerschappen kun je kiezen uit een krat naar keuze: van een complete maaltijdbox met recepten tot een oogstkrat met vers, lokaal groente en fruit.

Lokaloka is een website en app waar je adresjes vindt voor biologische streekproducten. Weg van de supermarkt en weer terug naar persoonlijk contact; een gevoel bij wat je eet, minder verpakking, onbespoten en vers eten; het stimuleren van de biologische (natuurinclusieve) landbouw, biodiversiteit, lokale economie en haar mooie producten.

Fietsen voor mijn eten is een site met een landkaart met tips van stalletjes langs de weg, boerderijen, kwekerijen, marktkramen en kleine winkeliers waar je eten kunt kopen.

Bij Boeren en Buren koop je rechtstreeks van de boer en heeft je eten gemiddeld maar twintig kilometer afgelegd.

Duurzaam boodschappen doen bij Pieter Pot en een gered groentepakket van Etepetete.

Etepetete bezorgt groente en fruit dat anders onverkoopbaar zou zijn, omdat het te krom te groot of te klein is, een slechte schil heeft of een stengel mist. Voedselverspilling is in de hele keten een probleem Het Duitse bedrijf Etepetete koopt biologische leftovers op bij onze oosterburen en zorgt dat het alsnog duurzaam vervoerd en plasticvrij bij de mensen thuiskomt. Je kunt een lidmaatschap nemen op verschillende boxen: groente, fruit, groente én fruit of rauwkost. Pauzeren en stopzetten van je abo is ook geen probleem.

Rechtstreex (van de boer) is een mooie duurzame bezorgservice voor mensen die in Zuid-Holland en Zuid-west Nederland wonen. Je kunt online groente en fruit bestellen van boeren uit de regio en dit wordt dagvers aan huis geleverd. Wat ik van de website begrijp, is dat je zowel lidmaatschappen hebt als ook producten los (aanvullend) kunt bestellen.

Big Green Smile: een online drogist met duurzame producten.

Greenjump.nl: online eco, bio, fair warenhuis met producten voor het hele gezin (ook grote babysectie).

In Groningen, Friesland en een deel van Drenthe kun je online bij lokale boeren boodschappen bestellen en afhalen op afhaalpunten via De Streekboer.

Boerschappen: elke week groente en fruit vers van het Brabantse land.

Picnic: je supermarkt boodschappen bij je thuis bezorgd met elektrische karretjes. Ik ben zelf groot fan van Picnic geworden, maar heb lange getwijfeld of het wel duurzaam was, omdat volgers mij waarschuwden over de grote hoeveelheid plastic zakjes. Die zorgen bleken onterecht toen ik las waarom zij kiezen voor recyclebare plastictasjes.

Hello Fresh en Marley Spoon werden ook genoemd. Bij deze handige boodschappen bezorgdiensten dacht ik niet meteen aan duurzaamheid, maar door een kijkje op hun website leer ik dat ook zij inkopen bij lokale boeren en duurzaamheid in hun bedrijfsvoering hebben doorgevoerd, zoals een CO2-neutrale levering.

Duurzaam boodschappen doen bij Boerschappen
Duurzaam boodschappen doen bij Boerschappen, groente en fruit vers uit Brabant.

Niks mis mee: ouderwets boodschappen doen in de supermarkt

Houd je van ouderwets boodschappen doen in een supermarkt acht een wagentje? Dan is Ekoplaza een hele fijne supermarkt met een groot aanbod biologische en seizoensgebonden producten uit eigen land. Dubbel duurzaam is het om eten van Ekoplaza te redden via Too Good To Go, dit levert je ook meteen een goede besparing op. Overigens zijn er steeds meer supermarkten die kiezen voor biologische producten en producten die van minder ver komen, zoals laat Lidl groente en fruit niet meer per vliegtuig komen. En ook Plus supermarkt is hard bezig met het verduurzamen van hun assortiment. Door goed te kijken naar de herkomst van de producten kun je in een gewone supermarkt al een heel eind komen.

Duurzaam en goedkoop: boodschappen doen op de markt

Op de markt kun je vaak ook perfect boodschappen doen én zelfs verpakkingsvrij. Als je een beetje laat op de dag gaat, kun je vaak ook nog een leuke korting krijgen, omdat de marktkooplieden van hun verse eten af willen. Kom je uit de buurt van Amsterdam, dan is de biologische zaterdagmarkt op de Nieuwmarkt een hele leuke en fijn tip. Deze markt is leuk te combineren met een groene stadswandeling over de Wallen. Deze markt is ook uitstekend te bereiken met het OV.

Nog meer ideeën voor duurzaam boodschappen doen?

Toen ik mijn volgers op Instagram vroeg naar hun favoriete adresjes waar je duurzaam boodschappen kunt doen, ontplofte mijn inbox. Ik kreeg zoveel leuke en originele tips binnen. Ik heb mijn best gedaan om alles te bundelen. Mis je een leuke duurzame boodschappentip in dit artikel? Laat het dan vooral weten! Via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina, kun je in contact komen met de redactie.

Duurzaam boodschappen doen op biologische markt

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: hoofdbeeld: Angela de Vlaming, Pieter Pot, thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: