Zoeken
Green Light District wandeling door duurzaam Amsterdam.

Green Light District: wandelen door duurzaam Amsterdam

De Amsterdamse Wallen, het oudste stukje van onze hoofdstad, kleuren tegenwoordig groen. Bewoners, ondernemers en projectontwikkelaars zetten zich in om dit bijzondere stukje in Amsterdam te vergroenen. Heb je zin in een middagje milieubewust shoppen en een bijzondere stadswandeling? Kom dan naar Amsterdam voor de Green Light District Walk. In dit artikel deelt Saskia alle hoogtepunten van deze wandeling met je, inclusief een aantal duurzame tips die niet op de route staan aangegeven!

Green Light District wandeling

Zelf heb ik bijna tien jaar op de rand van de Amsterdamse Wallen gewoond. Ik ken het buurtje op mijn duimpje en ik heb de rauwe Amsterdamse sfeer lief. Tegenwoordig waait er een nieuwe wind door de smalle straatjes. Naast de pikante seksclubs en dames achter de raampjes zijn buurtbewoners en ondernemers bezig met het verduurzamen van de oudste wijk van Amsterdam. En dat kun je nu zelf allemaal zien en ervaren door het wandelen van de Green Light District Wandeling. Volg de route en je zal een nieuwe kant ontdekken van deze bijzondere Amsterdamse wijk.

Wandel je met me mee? Als local heb ik ook een aantal toffe tips die je wel op de wandeling tegenkomt, maar die niet vermeld staan op de website van het initiatief. Deze wandeling is te gek als je een keer op een andere, duurzame manier, wilt shoppen in Amsterdam. Maar ook als je niets nodig hebt, en wilt genieten van deze prachtige oude buurt van Amsterdam, is deze wandeling een tip. Als je op zaterdag komt, kun je het mooi afsluiten op de biologische markt op de Nieuwmarkt (bij de Waag). Zo kun je het combineren met biologisch en verpakkingsvrij boodschappen doen. Vergeet je hervulbare potten en stoffen zakjes dus niet!

De wandeling is drie kilometer en ik heb er (inclusief winkelen) 2,5 uur over gedaan.

Vega & Vintage op de Amsterdamse Wallen

De wandeling begint op de Nieuwe Hoogstraat 9A bij de Green Light District Hub. Je herkent deelnemende winkels aan een groen makelaarsbord op de gevels. Vanaf hier start ik samen met een vriendin de wandeling en beginnen bij de eerste shop op de route: VEGA Life (huisnummer 3A). Bij deze winkel vind je alles wat je nodig hebt voor een vegan lifestyle. Denk aan schoenen en tassen die normaal gesproken van leer worden gemaakt, maar ook voor vegan cosmetica en vegan kaas kun je hier terecht. Voordat we bij VEGA Life naar binnengaan spotten we op nummer 5A de oudste vintageshop van Amsterdam, genaamd Timemachine. Als je houdt van vintage kleding en blingbling, dan moet je hier beslist een kijkje nemen.

Time machine, één van de oudste vintage kledingwinkels van Amsterdam.

Amsterdam aardgasvrije, circulaire en energieneutrale stad dankzij de Waag

De Waag heb je vast weleens van dichtbij gezien. Het is het oudste publieke gebouw van Amsterdam en heel kenmerkend voor de Wallen en de Nieuwmarkt. In de vijftiende eeuw diende het als onze stadspoort, maar tegenwoordig draagt dit iconische rijksmoment bij aan een aardgasvrije, circulaire en energieneutrale stad. Wij waren verrast: er gebeurt nog véél meer op de Wallen dan wij hadden gedacht. Ook hebben ze hier een uitgebreide studie verricht naar de verduurzamingsmogelijkheden, van isolatie tot energie uit het grachtenwater halen (het grachtenwater loopt onder het gebouw door). Met deze kennis kijk je anders naar dit gebouw nietwaar? Strijk neer voor een kop koffie, maar loop vooral niet te snel voorbij.

Kom je op zaterdag, dan zal je hier ook de biologischem markt aantreffen. Deze markt is werkelijk fantastisch. Bij de groenteboer kun je terecht voor vergeten en bijzondere groenten zoals paarse bloemkool en bloemkool-spruitjes. En er is een kraam waar je verpakkingsvrij prachtige kruiden en theetjes kunt kopen.

Als je op zaterdag de Green Light District Walk doet, dan kun je gezellig naar de biologische markt.

Duurzaam wonen in Amsterdam

We vervolgen onze route over de Zeedijk om een kijkje te nemen in de Binnen Bantammerstraat en de Buiten Bantammerstraat. Deze straatjes zijn al jaren een persoonlijke favoriet. De buurtbewoners hebben deze oude Amsterdamse straatjes helemaal vergroend. In het voorjaar en in de zomer, als alles in bloei staat, is het nog spectaculairder. Stop op de brug en geniet van het Amsterdamse stadsgezicht. En vergeet opde brug niet even naar beneden te kijken, want dan kun je zien dat ook de woonbootbewoners duurzame stappen maken met zonnepanelen op hun platte daken.

Ecologisch shoppen op de Wallen

Fair trade (vegan) chocolade van Cacao & Spice

We vervolgen onze weg terug naar het hartje van de Wallen, richting de Oude Kerk. Dit stukje, samen met de biologische markt en de vintage shop, vind ik het hoogtepunt van de wandeling. We lopen langs de dames achter de raampjes op zoek naar de fair trade chocolaterie Cacao & Spice waar we eigenaresse Salomé een geweldig praatje geeft over duurzame cacao (en wat er mis is met de cacao-industrie). Ook mogen we een aantal chocolatjes proeven. Salomé: ‘Alle chocolade die ik verkoop, komt uit een biodiverse omgeving, uit een omgeving waar veel rijkdom is aan planten en dieren. Cacao neemt (net als koffie en wijn) de smaak van de omgeving op. Hoe biodiverser de omgeving hoe mooier en rijker de smaak.’ Een tip van Salomé: als pure chocolade bitter smaakt, dan weet je bijna zeker dat het uit een monocultuur komt. Pure chocolade hoort niet (te) bitter te zijn.

De chocolade die Salomé verkoopt, doet nog iets goeds. De winsten worden gekoppeld aan herbebossingsprojecten en het verbeteren van de positie van vrouwen in de cacao-industrie. Ook chocoladeliefhebbers met een veganistische levensstijl kunnen prima in deze winkel terecht: het vegan aanbod is groot, zo maakt de eigenaress zelf vegan bonbons. En het lekkers wordt zoveel mogelijk verpakt in biologisch-afbreekbare verpakkingsmaterialen. Kortom, een duurzaam cadeau waarmee je aan kunt komen zetten op een feestje. We like!

Wil je meer weten over deze bijzondere chocolaterie? We hebben oprichter Salomé ook geïnterviewd.

Circulaire zeep van Nature Bar

We vervolgen onze weg naar het zeepatelier Nature Bar niet ver van de chocolaterie. Een oud peeskamertje is omgetoverd tot boetiek zeepfabriekje. Eigenaresse Marlies maakt bijzondere duurzame en circulaire zeepjes en laat je met veel plezier het maakproces zien. Bij ons thuis favoriet is het circulaire zeepje van Spar & Cedar, deze is gemaakt van Amsterdamse kerstbomen die langs de kant van de straat zijn gezet.

Nog niet genoeg gezien? Sluit de wandeling dan nog even af met bezoekjes aan The Upcycle en De Condomerie (duurzame condooms bestaan ook!). Uiteraard is er nog veel meer te zien. Bekijk alle hoogtepunten van Green Light District Walk.

Bezoek duurzaam Amsterdam en doe de Green Light District wandeling

Wil je ook de duurzame winkels en andere groene initiatieven bezoeken van de Green Light District? Kom (als het even kan) met het openbaar vervoer naar de binnenstad. De Wallen vind je op loopafstand van het Centraal Station en de metro stopt ook op De Nieuwmarkt. Toch met de auto? Je kunt de auto ook voordeliger parkeren bij een Parkeren & Reizen locatie aan de rand van de stad. Vervolgens brengt de tram of metro je dan naar het centrum. Dit scheelt je bovendien een hoop gestress van rijden in de drukke binnenstad en giga parkeerkosten.

Kijk goed om je heen tijdens de stadswandeling. Zo ontdekten wij dat langs de kade op de Wallen een groenstrook voor bijen en vlinders is aangelegd.

Meer leuke uitjes en vakanties in eigen land

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: