Green Light District wandeling door duurzaam Amsterdam.

Green Light District: wandelen door duurzaam Amsterdam

De Amsterdamse Wallen, het oudste stukje van onze hoofdstad, kleuren tegenwoordig groen. Bewoners, ondernemers en projectontwikkelaars zetten zich in om dit bijzondere stukje in Amsterdam te vergroenen. Heb je zin in een middagje milieubewust shoppen en een bijzondere stadswandeling? Kom dan naar Amsterdam voor de Green Light District Walk. Ik deel als local mijn hoogtepunten, inclusief een aantal duurzame tips die niet op de route staan aangegeven!

Green Light District wandeling

Duurzaam uitje in Amsterdam

Zelf heb ik bijna tien jaar op de rand van de Amsterdamse Wallen gewoond. Ik ken het buurtje op mijn duimpje en ik heb de rauwe Amsterdamse sfeer lief. Tegenwoordig waait er een nieuwe wind door de smalle straatjes. Naast de pikante seksclubs en dames achter de raampjes zijn buurtbewoners en ondernemers bezig met het verduurzamen van de oudste wijk van Amsterdam. En dat kun je nu zelf allemaal zien en ervaren door het wandelen van The Green Light District Wandeling. Volg de route en je zal een nieuwe kant ontdekken van deze bijzondere Amsterdamse wijk.

In deze blogpost neem ik je mee in mijn hoogtepunten van deze wandeling én ik deel een aantal groene tips die je wel op de wandeling tegenkomt, maar die niet vermeld staan. Hoewel milieu- en klimaatbewust shoppen een belangrijk onderdeel is van het uitje, kun je deze wandeling ook uitstekend als lockdown uitje doen, bij voorkeur op zaterdag. Het blijft een mooie wandeling die je dan kunt afsluiten op de biologische markt op de Nieuwmarkt (bij de Waag). Zo kun je het combineren met biologisch en verpakkingsvrij boodschappen doen. Vergeet je hervulbare potten en stoffen zakjes dus niet!

De wandeling is drie kilometer en ik heb er (inclusief winkelen) 2,5 uur over gedaan.

Green Light District wandeling op zaterdag met de biologische markt op de Nieuwmarkt.

Vega & Vintage op de Amsterdamse Wallen

De wandeling begint op de Nieuwe Hoogstraat 9A bij de Green Light District Hub. Je herkent deelnemende winkels aan een groen makelaarsbord op de gevels. Vanaf hier starten we de wandeling en zoeken we naar de eerste shop VEGA Life (3A). Hier kun je terecht voor alternatieven van producten die gemaakt worden met veel dierenleed. Denk aan schoenen en tassen die normaal gesproken van leer worden gemaakt, maar ook voor duurzame cosmetica en vegan kaas kun je hier terecht. Voordat we bij VEGA Life naar binnengaan spotten we op nummer 5A de oudste vintageshop van Amsterdam genaamd Timemachine. Als je houdt van vintage kleding en blingbling, dan moet je hier een kijkje nemen. Check in dat geval ook mijn reel even om de winkel van binnen te zien.

Amsterdam aardgasvrije, circulaire en energie neutrale stad dankzij de Waag

De Waag is het oudste publieke gebouw van Amsterdam. In de vijftiende eeuw diende het als onze stadspoort, maar tegenwoordig draagt dit iconische rijksmoment bij aan een aardgasvrije, circulaire en energie neutrale stad. Ook is er een uitgebreide studie verricht naar de verduurzamingsmogelijkheden, van isolatie tot energie uit het grachtenwater dat onder het gebouw doorloopt. Met deze kennis kijk je anders naar dit gebouw nietwaar? Strijk neer voor een kop koffie, maar loop vooral niet te snel voorbij op zaterdag. Want de biologische markt is werkelijk fantastisch. Bij de groenteboer kun je terecht voor vergeten en bijzondere groenten zoals paarse bloemkool en bloemkool-spruitjes en er is een kraam waar je verpakkingsvrij prachtige kruiden en theetjes kunt kopen. Je kijkt je ogen uit.

Duurzaam wonen in Amsterdam

We vervolgen onze route over de Zeedijk om een kijkje te nemen in de Binnen Bantammerstraat en de Buiten Bantammerstraat. Deze straatjes zijn al jaren mijn favoriet. De buurtbewoners hebben deze oude Amsterdamse straatjes helemaal vergroend. In het voorjaar en in de zomer is het nog spectaculairder. Stop op de brug en geniet van het stadsgezicht van de Amsterdamse herenhuizen aan de grachten. Als je op de brug goed naar beneden kijkt, dan zal je zien dat ook woonbootbewoners duurzame stappen maken met zonnepanelen op hun platte daken.

Ecologisch shoppen op De Wallen

Fair trade (vegan) chocolade van Cacao & Spice

We vervolgen onze weg terug naar het hartje van De Wallen, richting de Oude kerk. Dit stukje samen met de biologische markt en de vintage shop vind ik het hoogtepunt van de wandeling. We lopen langs de dames achter de raampjes op zoek naar de fair trade chocolaterie Cacao & Spice waar we eigenaresse Salomé een geweldig praatje geeft over duurzame cacao en wat er mis is met de cacao-industrie. Ook mogen we een aantal chocolatjes proeven. Salomé: “Alle chocolade uit de winkel komt uit een biodiverse omgeving, in tegenstelling tot de meeste chocolademerken waar de cacao uit een monocultuur komt. Zelfs bij fair trade chocolade is dat vaak het geval. Cacao neemt (net als koffie en wijn) de smaak van de omgeving op. Hoe biodiverser de omgeving hoe mooier en rijker de smaak.” Een tip van Salomé: Als pure chocolade bitter smaakt dan weet je bijna zeker dat het uit een monocultuur komt. Puur hoort niet bitter te zijn.

Bij veel van hun chocolade worden de winsten gekoppeld aan herbebossingsprojecten en het verbeteren van de positie van vrouwen in de cacao-industrie. In de winkel kunnen mensen met een veganistische levensstijl ook hun hart ophalen: het vegan aanbod is groot, zo maakt de eigenaress zelf vegan bonbons. De winkel gebruikt voornamelijk biologisch-afbreekbare verpakkingsmaterialen, en een groot deel van de chocolade wordt per fiets geleverd.

Circulaire zeep van Nature Bar

We vervolgen onze weg naar het zeepatelier Nature Bar niet ver van de chocolaterie. Een oud peeskamertje is omgetoverd tot boetiek zeepfabriekje. Eigenaresse Marlies maakt bijzondere duurzame en circulaire zeepjes en laat je met veel plezier het maakproces zien. Bij ons thuis favoriet is het circulaire zeepje van Spar & Cedar, deze is gemaakt van Amsterdamse kerstbomen die begin 2021 langs de kant van de straat zijn gezet.

Sluit de wandeling af met bezoekjes aan The Upcycle en De Condomerie. Uiteraard is er nog veel meer te zien. Bekijk alle hoogtepunten van Green Light District Walk.

Bezoek duurzaam Amsterdam en doe de Green Light District wandeling

Wil je ook de duurzame winkels en andere groene initiatieven bezoeken van The Green Light District? Kom (als het even kan) met het openbaar vervoer naar de binnenstad. De Wallen vind je op loopafstand van het Centraal Station en de metro stopt ook op De Nieuwmarkt. Je kunt de auto ook voordeliger parkeren bij een Parkeren & Reizen locatie aan de rand van de stad. Vervolgens brengt de tram of metro je dan naar het centrum.

Meer leuke uitjes en vakanties in eigen land

Kijk goed om je heen tijdens de stadswandeling. Zo ontdekten wij dat langs de kade op De Wallen een groenstrook voor bijen en vlinders is aangelegd.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl, het lifestyle magazine voor mensen die groener willen leven. Samen met mijn mijn gezin onderzoek ik hoe we duurzamer kunnen leven. Mijn zoektocht kun je dagelijks volgen op Instagram: @thegreenlist.nl.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat ik een kleine commissie ontvang als je via mijn link iets koopt, meestal is tussen de 3% en 10% . Een win-win situatie dus: jij als consument krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop thegreenlist.nl. Ik link uiteraard alleen naar producten en sites waar ik fan van ben en naar producten waar ik positieve ervaringen mee heb of op mijn verlanglijstje heb staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: