Search
Citytrip Breda: duurzame stad

Citytrip Breda: zien en doen in deze duurzame stad

Breda is een fantastische stedentripbestemming. Het heeft alles wat je van een minivakantie in een stad verwacht. Wandel door Breda en ontdek meer over de geschiedenis van Nederland, laat je inspireren door street art en de creatieve ondernemers die de stad rijk is. Kom naar Breda voor de culinaire hoogstandjes, om te genieten van het vele groen én om de bloemetjes buiten te zetten zoals ook in deze studentenstad kan. Breda bruist! Met deze tips op zak heb je een fantastische tijd in Breda.

Citytrip Breda: hier moet je zijn!

In samenwerking met Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen

Op uitnodiging van het Nederlanda Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) en Welkom in Breda ging ik op stap in deze mooie bourgondische stad in Brabant. In twee dagen tijd werd ik aan de hand meegenomen en kreeg ik van lokale gidsen de leukste plekjes te zien van Breda. In dit artikel deel ik een lijstje met tips voor een duurzame citytrip in deze mooie stad. Omdat ik op Instagram uitgebreid verslag heb gedaan van dit uitje, heb ik ook allerlei toffe tips gekregen van volgers die Breda goed kennen. Alles heb ik gebundeld in dit lijstje. Ik wens je veel plezier, Breda is zo leuk!

Citytrip Breda.

Breda heeft een rijke geschiedenis

Je ziet het al aan de prachtige oude gebouwen en kerken in de binnenstad: Breda heeft een rijke geschiedenis. De geschiedenis komt pas echt tot leven tijdens een wandeling door de stad. Wist je bijvoorbeeld al dat het Koningshuis in deze stad is ontstaan? Rond het jaar 1400 trouwde de steenrijke Johanna van Polanen met een adellijk figuur: Engelbert van Nassau, dit zijn de voorouders van Koning Willem Alexander. Hierdoor was Breda in de Middeleeuwen een rijke stad waarin veel werd geïnvesteerd door deze familie en dat trok nog meer rijken aan. Dit soort feitjes kan ik je nu vertellen, maar het gaat pas echt leven als je je in de stad begeeft, als je door het stadspark Valkenberg wandelt (wat vroeger de paleistuin van het kasteel was). Het kasteel van Breda staat er nog, maar dit doet nu dienst als opleidingscentrum De Koninklijke Militaire Academie en is maar beperkt te bezoeken (maar uiteraard wel te bekijken).

Kasteel Breda en Stadspark Valkenberg aangrenzend aan het kasteel.

Wandelroutes in Breda

Of je nu meer wilt leren over de geschiedenis, liever gaat shoppen of een kunstroute aflegt: hier vind je een aantal toffe wandelroutes in de stad en aan elk type citytripper is gedacht. Je kunt de wandelroutes eenvoudig via je smartphone raadplegen. Als je het mij vraagt, is dit de beste, leukste en snelste manier om de stad te leren te kennen.

Leuke dingen doen in Breda

Breda is veel meer dan een stad met mooie winkelstraten en de gezellig drukke terrasjes op de Havermarkt en de Grote Markt. De locals weten dat natuurlijk allang, maar als toerist moet je dat maar net toevallig weten of horen. Welke dingen moet je beslist nog meer doen of checken als je een weekendje Breda gaat ontdekken? Ik zet de belangrijkste tips voor je op een rij:

 • Duurzaam shoppen in een bijzonder leuk middeleeuws straatje in de binnenstad: de Sint Annastraat. In dit prachtige oude winkelstraatje zitten allerlei duurzame ondernemers gevestigd: een plantenwinkeltje, een duurzame schoenenwinkel, een vintage boetiek, noem maar op.

Sint Annastraat en het schattige plantenwinkeltje The Green Submarine.

 • Als je toch in de Sint Annastraat bent, loop dan door naar het prachtige stille hofje: de Willem Merkxtuin. Een oase van groen en rust midden in in de stad. Je vindt deze bijzondere plek door in de Sint Annastraat een oude poort door te steken. Check eventueel Google Maps als je het niet kunt vinden.
 • Loop vervolgens door naar het prachtige Begijnhof. Hier leer je meer over de geschiedenis van de stad, over de Katholieke begijnen die werden beschermd door het protestantse Koningshuis. Tot de dag van vandaag is de kruidentuin nog intact en mogen er alleen ongehuwde dames in het hofje wonen. Dit hofje is echt een plaatje!
 • Wandelen of picknicken in het groene Park Valkenberg. Deze oude kasteeltuin grenst aan het Kasteel van Breda, dat je dan ook maar meteen gezien hebt. Wil je lekker zitten of ben je met kids op stap? Breng dan een bezoekje aan het T-Huis. Hier kun je lunchen, borrelen of eten en er is een gezellige speeltuin voor kinderen.
 • Huur een elektrisch bootje, een kano of ga suppen en ontdek Breda vanaf het water. In 2007 is de oude haven van de stad in ere hersteld en dat heeft ervoor gezorgd dat de stad een gezellige plek rijker is. Ben je klaar met de waterpret? Aan de Haven vind je ook allerlei gezellige restaurantjes en terrasjes.

Begijnhof en bootje varen in Breda in de nieuwe haven.

Is je culturele honger na bovenstaande tips nog niet gestild? Welkom in Breda heeft nog meer plekken voor je op een rij gezet die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Stadsstrand, streetart en circulair dorp: ook dat is Breda

 • Als je naar Breda gaat, dan móét je een Blind Walls Gallery Tour doen. Dat is écht heel tof! In Breda waren ze de kale muren zat (waar mensen tegenaan pisten en hun fiets tegenaan parkeerden). Dus zijn ze een kunstproject gestart: honderd muren zijn beschilderd door internationale kunstenaars. Elke muur is een kunstwerk geworden dat een verhaal vertelt over de geschiedenis van de stad. Dit kunstproject maakt Breda een ontzettend kleurrijke stad. Een tourtje kun je georganiseerd doen met een gids, maar je kunt ook zelf op onderzoek uit. Want aan elke muur zit een korte instructie, inclusief audiofragment dat je op je telefoon kunt beluisteren via een QR-code.

Blind Walls Gallery tour.

 • Op een mooie dag is het stadsstrand van Breda ook een aanrader: Belcrum Beach. Je kunt hier chillen, eten, drinken en op zondag is er live muziek. Het stadsstrand is aangelegd op een verlaten stuk industrieel terrein en ingericht met circulaire meubels zoals zeecontainers die nu dienst doen als bar, maar dat rauwe geeft juist extra sfeer. Het strand wordt gerund door vrijwilligers.

Het stadstrand Belcrum Beach.

 • Belcrum Beach combineer je met een bezoekje aan Stek Breda, een circulaire, creatieve hotspot naast het stadstrand. Deze plek is te gek! Tientallen creatieve ondernemers hebben hun eigen winkel of bedrijf gebouwd. Het resultaat is een creatieve broedplaats waar je van woensdag tot en met zondag veel bedrijvigheid hebt. Je kunt hier voor van alles terecht: eten, drinken, verpakkingsvrij boodschappen doen, je haren knippen, je fiets repareren, tarotkaarten leggen, tweedehands shoppen en nog veel meer!

Circulaire hotspot en minidorp: Stek Breda. Op bezoek bij Plastiek (met een 3D printer ontwerpen zij producten van gerecycled plastic) en verpakkingsvrij boodschappen doen bij Elemental.

Wil je tijdens je citytrip toch ook even de stad uit? Welkom in Breda heeft de mooiste natuurgebieden voor je op een rijtje gezet, met als hoogtepunten Mastbos, Markendal en Liesbos.

Duurzaam shoppen in Breda

Naast de Sint Annastraat en Stek hebben mijn volgers op Instagram meer toffe tips voor een dagje duurzaam shoppen in Breda:

 • Ginnekenweg (tweedehands shoppen en meteen de mooie Baronielaan bekijken)
 • Wilhelminastraat (duurzame winkels zoals Pure Lou conceptstore)
 • Houtmarktpassage (winkelstraatje met o.a. duurzame winkels zoals Waar Breda)
 • ’t Sas (winkelhof in het hartje van de stad met allerlei winkels en restaurants)
 • Passage Zuidpoort (diverse winkels en eettentjes)
 • Kringloopwinkel Emmaus en Vindingrijk
 • ReShare Store Breda (Markendaalseweg 50)
 • Appel & Ei Breda (Tolburgstraat 13)

Eten en drinken in Breda

Breda knalt uit elkaar van goede restaurantjes en barretjes. Ik licht er een aantal uit die duurzaam zijn:

 • Lunchen in de creatieve hub in de binnenstad: Bank15.
 • Een ervaring: een vegan diner in Holy Moly Club, een club met een bohemian ‘Moulin Rouge’ sfeer waar je ook kunt dansen en waar ook comedyvoorstellingen worden gehouden (maandag gesloten).
 • Lunchen bij Radio Pannekoek (terrein Stek Breda, woensdag t/m zondag).
 • Lunchen bij Prooef (terrein Stek, alleen op vrijdag, zaterdag en zondag)
 • Tips van volgers: Proeflokaal Brack (woe-zon), duurzaam lunchcafé Sunshine, Koffiebar Sowieso (7 dagen open), vaak getipt: vegan hotspot: Black & White Kafe (7 dagen open).

Holy Moly Club en creatieve broedplaats en lunchroom Plek 15.

Slapen in Bourgondisch Breda

Breda is helemaal ingespeeld op toeristen die één of meerdere nachtjes willen toeven in de stad: van luxe hotels in hartje centrum tot de goed betaalbare B&B’s aan de rand van de stad. Wil je echt iets bijzonders ervaren, dan is het Hotel Nassau Breda een tip. In dit oude klooster en weeshuis heb ik mogen logeren en hiermee maak je je trip in bourgondisch Breda wel compleet. Het hotel heeft oude details van het klooster kunnen herstellen en weet dat op een slimme en moderne manier te combineren met kunst en meubels van nu. Het voelt een beetje als slapen in een museum met een vier sterren ervaring. Wie wil dat nou niet?

Hotel Nassau Breda: een tip om te slapen tijdens je citytrip in Breda.

Meer duurzame tips in eigen land van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: