Duurzaam uitje de Efteling

De Efteling: een duurzaam sprookje

Dat de Efteling een geweldig dagje uit is voor jong en oud, dat hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar dat de Efteling ook een duurzaam attractiepark is, dat weten veel minder mensen nog. Om daar verandering in te brengen, vertellen we je graag het groene sprookje van de Efteling. Want Holle Bolle Gijs, de Python, Langnek en alle andere bewoners en attracties zijn de afgelopen jaren, zonder dat je het misschien door had, ook steeds duurzamer worden.

De Efteling is een duurzaam dagje uit!

In samenwerking met de Efteling

Toen Frank (7) een berichtje kreeg van school dat hij op vrijdag onverwacht een dag vrij zou zijn, hadden we twee keuzes: braaf thuis tafels gaan oefenen of het avontuur opzoeken en een dagje naar de Efteling gaan. Drie maal raden waarop de keuze is gevallen… Wij pakten deze kans met beide handen beet, want wanneer krijg je nou met een schoolgaand kind de kans om op doordeweekse dagen de Efteling te bezoeken?

Het was precies zoals ik het mij als kind ook herinnerde: het was magisch! Ook als je bijna veertig bent, je bent nooit te oud voor de Efteling. Het enige wat deze dag nu anders maakte, was dat dit dagje uit nu ook een groen randje voor mij heeft gekregen. Want tussen alle ritjes in de achtbanen door, leerden we ook dat de Efteling er keihard aan werkt om een duurzaam park te zijn. Zo willen zij in 2030 klimaatneutraal worden en in 2032 klimaatpositief zijn. Nu je dit van mij weet, zal je de volgende keer met andere ogen kijken naar dit bijzondere park.

Wat is klimaatneutraal en wat is klimaatpositief?

Klimaatneutraal betekent dat een bedrijf géén broeikasgassen (zoals bijvoorbeeld CO2) uitstoot óf dat deze uitstoot wordt gecompenseerd. Klimaatpositief gaat nog een stapje verder dan klimaatneutraal. Klimaatpositief betekent dat er méér broeikasgassen uit de atmosfeer worden gehaald dan er wordt uitgestoten. Op deze manier wordt de opwarming van de aarde afgeremd, een positieve ontwikkeling tegen klimaatopwarming.

Bron: vanafhier.nl

‘Papier hier’ krijgt een nieuwe betekenis als je weet dat de Efteling afvalscheiding en circulariteit ook heel serieus neemt.

De duurzaamheidsuitdagingen van een attractiepark

Een attractiepark kan aan een aantal knoppen draaien als het om verduurzamen gaat. Wat zijn de grootste impactmakers? Dat zijn in de eerste plaats al die leuke attracties. Om jou met 85 kilometer per uur door een looping te trekken, is ontzettend veel energie (stroom) nodig. Een eerste stap is om te kiezen voor groene stroom. Dat heeft de Efteling al gedaan, maar zij gaan nog een stapje verder. Ze hebben 13.500 zonnepanelen geïnstalleerd en daar komen dit jaar nog eens 12.000 panelen bij. Als je geen hoogtevrees hebt, kun je vanuit de Pagode er een paar honderd zien liggen op de mooie daktuin op de attractie Symbolica.

De pagode en het uitzicht op de zonnepanelen.

Deze duurzame stappen zet de Efteling

Holle Bolle Gijs en zijn ‘papier hier’ krijgt ineens een totaal andere lading. Wat kun je op het gebied van duurzaamheid nog meer allemaal verwachten van de Efteling:

  • Het grootste laadplein van Europa om het gasten met elektrische auto’s zo gemakkelijk mogelijk te maken. Maar liefst 174 elektrische auto’s kunnen tegelijkertijd opladen! Kom je met de e-auto en wil je opladen? Vertel het de parkeerwachters en ze leiden je naar de juiste plek!
  • De fietsenstalling is gratis, bezoekers uit de omgeving kunnen zo gemakkelijk met de fiets komen.
  • Twaalfduizend zonnepanelen op het parkeerterrein waarmee een vijfde deel van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de Efteling opgewekt kan worden. Dit is vergelijkbaar met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van circa 1750 huishoudens.
  • Ook op verschillende daken van attractiegebouwen en restaurants liggen ook zonnepanelen.
  • In 2023 wordt er een zonneweide aangelegd die plaats biedt voor nog eens 12.000 zonnepanelen. Door deze uitbreiding liggen er straks 25.500 zonnepanelen in en om het park. Hierdoor kan de Efteling in totaal zo’n 35 procent van het jaarlijkse (huidige) elektriciteitsverbruik zelf opwekken.
  • Met Stichting Natuurpark de Efteling wordt de natuur in de omgeving beschermd. Er mag maximaal elf procent van het attractiepark bebouwd worden zodat er genoeg ruimte overblijft voor de biodiversiteit. Sneeuwwitje, Doornroosje, Pinokkio en Klein Duimpje hebben veel medebewoners zoals vossen, konijnen, egels, eekhoorns, vleermuizen, vlinders en wel 92 vogelsoorten.

Bij de Efteling kun je ook vegetarische en veganistische snacks vinden.

  • Het statiegeld op PET-flesjes kunnen bezoekers doneren aan het goede doel dat de Efteling steunt. In 2022 werden maar liefst 583.129 PET-flessen ingeleverd. Hierdoor kon er € 87.469,36 worden gedoneerd aan Villa Pardoes, een stichting die zich inzet om gezinnen met een ernstig ziek kind een onvergetelijke vakantiebeleving te geven.
  • Bijna alle verlichting bij de attracties en bij de hoofdentree zijn ledlampen.
  • Vanaf 2023 worden de gebouwen in het parkdeel Anderrijk gasloos verwarmd en gekoeld. Ook het Efteling Grand Hotel, dat in 2024 opent, wordt op deze installatie aangesloten.
  • De Efteling werkt ook aan circulariteit. De ambitie is geen restafval meer in 2030. Afval op de juiste manier laten scheiden is hun grootste uitdaging. Achter de schermen zamelt de Efteling alle verschillende afvalstromen apart in. En dat levert diverse nieuwe grondstoffen op. Daarnaast proberen ze in overleg met leveranciers onnodige verpakkingen te vermijden en kiezen we voor recyclebare alternatieven.
  • Ook aan gasten met een vegetarisch en vegan dieet is gedacht.
    • Bij Bäckerei Krümel zijn er verschillende opties van de plaatpizza’s en taarten voor verschillende diëten beschikbaar.
    • Ook bij Fabula Restaurant wordt een divers aanbod geboden met pasta’s en salades.
    • De Unox-broodjes zijn ook verkrijgbaar als vegetarische variant.

Bekijk alle duurzame projecten van de Efteling.

De Efteling: een onvergetelijke dag met een groen randje

Ben je van plan om binnenkort de Efteling te bezoeken (ik zeg doen!), dan kun je ook zelf een aantal dingen doen om dit dagje uit duurzamer aan te pakken.

  • Neem eigen snacks en drinken mee in hervulbare flesjes en bewaarboxen.
  • Houd het park schoon en gooi alle troep weg in de prullenbakken en -manden die je overal tegenkomt.
  • Koop geen onnodige goodies.
  • Kom je met een benzineauto? Je kunt de kilometers van de uitjes die je maakt ook compenseren, bijvoorbeeld via Trees for All.

Mee duurzame uitjes van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Picture of Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: