Search
Terschelling tips

Vakantie op Terschelling: het lijstje met de leukste tips

Bij thegreenlist.nl zijn we fan van Terschelling. Saskia is misschien wel de grootste Terschelling-knuffelaar. ‘Wij zijn verliefd geworden op het eiland, omdat het voor ons de perfecte mix is van actie en ontspanning. De stranden, bossen en heide zijn prachtig, het is culinair genieten en op de camping is het voor kinderen altijd feest. Waar je op het eiland ook zit, je zit overal dichtbij.’ Kom naar Terschelling en laat vooral de auto aan wal. Met de e-bike kun je het hele eiland op een gezonde en duurzame manier ontdekken. Met dit lijstje heb je de vakantie van je leven.

Leuke dingen op Terschelling

Als gezin onderzoeken wij hoe we duurzamer kunnen leven. Reizen is met stip op één onze grootste klimaatspagaat. We houden van mooie reizen maken. Het kon ons nooit ver genoeg. Maar vliegen is natuurlijk funest voor het klimaat en dus proberen wij dichterbij huis op zoek te gaan naar parels. Meer met de auto of trein en minder vliegen, dat is ons voornemen. Terschelling is zo’n pareltje in het hoge noorden. In 2021 hadden wij daar al de vakantie van ons leven, we combineerden Terschelling toen met een week roadtrippen door Friesland. In 2022 gingen we terug, voor twee weken dit keer. In dit artikel deel ik al leuke dingen van Terschelling die je niet mag missen. Het lijstje met mijn favoriete Terschelling tips.

Sneak peak van twee tips: de wadexcursie met de Waddenvereniging en elektrische fietsen huren (en de auto thuislaten).

De leukste uitjes op Terschelling

Wij zijn echt vakantiegangers die graag op avontuur uit gaan. Een dag voor een tent hangen is niet aan ons besteed. Hierdoor hebben we superveel leuke dingen ontdekt op Terschelling, voor elk type vakantieganger wat wils. Ik deel onze favoriete uitjes en alle leuke dingen op Terschelling in dit artikel!

Uitjes met de Waddenvereniging

Toen wij vorig jaar een fantastische wadproeverij hadden gedaan met chef-kok Flang en de Waddenvereniging, waren we om. We zijn meteen lid geworden van de Waddenvereniging. Wat een geweldige stichting. Het doel dat ze nastreven is ontzettend belangrijk (het behoud van de Waddenzee, een cruciaal stukje aarde wat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst staat), maar ook de club vrijwilligers (veelal jonge biologen) die elke dag passievol excursies organiseren zijn te gek. Eigenlijk alles wat de Waddenvereniging organiseert is een tip. Fiets in de zomer ook even langs Camping Nieuw Formerum waar de Waddenvereniging met een grote tent staat. Hier kan je alles leren over het leven op het Wad en kleine visjes voeren. (Je kunt tijdens werkdagen gewoon langskomen).

De wadproeverij met Flang Cupido in combinatie met een excursie van de Waddenvereniging.

Check de website van de Waddenvereniging voor het actuele programma. Als deze op het programma staan als jij op Terschelling bent, dan zou ik het wel weten:

  • Wadexcursie en Wadproeverij met chef-kok Flang. Beide tourtjes over het Wad duren circa twee uur en zijn geschikt voor kinderen vanaf ongeveer vijf jaar die goed te been zijn. Tip: boek bij je ticket meteen wadschoentjes!
  • Kinderen tussen zes en twaalf jaar kunnen meedoen aan de kinderstranddag van de Waddenvereniging. Zonder ouders, maar uiteraard wel met vrijwilligers van de Waddenvereniging, ga je het Noordzeestrand op bij Hoorn. Naast sleepnetvissen en wadpiertikkertje organiseren ze een superleuk en educatief programma dat drie uur duurt. Frank (7) vond het zo leuk dat hij twee keer heeft meegedaan.
  • Op eco safari in de duinen met een elektrische terreinwagen, een prachtige zonsondergang aanschouwen, afval jutten op het strand én van een natuurgids alles te weten komen over de planten en dieren op het eiland. Lijkt dat je wel wat? Dan moet je de Jut Safari boeken. Alleen al het rijden in het karretje is helemaal te gek! Check het actuele programma van de Waddenvereniging.

Op Jut Safari op Terschelling.

Bezoek bij Flang in de Pan

Op Terschelling woont een interessante chef-kok. Zijn naam is Flang Cupido, ook wel bekend als Flang in de Pan. Als je – net als wij – bezig bent met duurzaamheid en lokaal en seizoensgebonden eten, dan kun je een excursie met Flang niet overslaan als je op Terschelling bent. Flang kookt met wat het eiland hem te bieden heeft, hij laat zich inspireren door de seizoenen en het Wad ziet hij als zijn supermarkt. Duurzaam is voor hem niet per se veganistisch eten, maar vooral plantaardig eten met heel af en toe een stukje lokale vis of vlees. Wij hebben in totaal vier excursies met Flang gedaan en elke keer is het weer een geweldige ervaring om met hem op pad te zijn of aan te schuiven in zijn kookstudio. Bekijk de agenda van Flang in de Pan voor het actuele aanbod.

Wildplukken en dineren in het pop up restaurant van Flang.

  • Wadlopen & proeverij: samen met Flang en vrijwilligers van de Waddenvereniging ga je het wad op om alles te leren over de dieren en planten die er leven. Terwijl je al wandelend bijgespijkerd wordt, laat Flang van alles zien en proeven. Oesters, garnalen, zeesla. De middag wordt afgesloten met een proeverijtje op het wad.
  • Proeverij de zilte smaak: fietstocht, ziltpluk wandeling en ziltpluk lunch. Tijdens dit uitje leer je alles over de invloed van verzilting op de natuur. Verzilting is geen goed nieuws en heeft effect op de biodiversiteit en op onze voedselzekerheid. Flang laat zien welke eetbare plantensoorten het relatief goed doen ondanks verzilting en wat de invloed is van de zoute zee op de smaak van deze planten.
  • Wildplukwandeling & lunch: al wandelend door de duinen en het bos ontdek je welke bijzondere plantensoorten op het eiland leven waarna Flang van de vondsten een heerlijke lunch maakt. Een rozenbottelsoep, een pasta met een wildpluktapenade of wat dacht je van pofkes met gekonfijte dennenappeltjes en een stroop van dennenappels? Dit uitje is leuk voor beginnende wildplukkers, maar ook als je al eens eerder een wildplukwandeling hebt gedaan, is dit uitje een aanrader. Het geeft je een inkijkje in hoe een eiland net even anders is dan het vaste land. Bekijk ook: wildplukwandeling in Amsterdam.
  • Lunch of diner in het pop up restaurant van Flang: schuif aan in de bloementuin van Flang, neem een Fries wijntje (of twee) en laat je verwennen door zijn kookkunsten.

Meer weten over Flang en zijn duurzame visie op koken? We hebben Flang eerder uitgebreid geïnterviewd.

Paardrijden op Terschelling

De allerleukste buitenrit die ik in jaren heb gemaakt, was op Terschelling bij De Prairie. Dit is een pony manege met IJslanders en Shetlanders. Voor de gevordende ruiters is er (bijna) elke ochtend om 9.00 uur een kleinschalige buitenrit op IJslandse paarden. Kleine kinderen kunnen (bijna) dagelijks hobbelen op de eigenwijze Shetland pony’s. Wat maakt deze manege en rit zo uniek? Allereerst doet oprichter Marleen er alles aan om jou een toffe ervaring te bezorgen. Haar vertrouwen in paarden en in mensen zorgt ervoor dat je veel ruimte krijgt om de juiste pony uit te kiezen, om je pony te verzorgen en rijklaar te maken voor de rit. Ik kreeg weer helemaal het ponykamp gevoel bij deze manege! Daarnaast laat zij alleen ervaren ruiters op de IJslandse paarden rijden. Kun je paardrijden, dan weet je vast dat rijden op een IJslander een bijzondere ervaring. Ze rijden superlekker en ze zijn heel eigenzinnig (en wat koppig), maar omdat de paarden alleen maar bereden worden door gevordenden, hebben ze hun karakter en leuke streken behouden. Niet ingedut in een rijtje sjokken, maar aan het werk op je paard. De IJslanders hebben er elke dag zin in!

Paardrijden op Terschelling op IJslandse paarden bij De Prairie.

Uitjes via VVV Terschelling

Ook via VVV Terschelling kun je ontzettend leuke uitjes boeken en informatie krijgen over wat er allemaal te doen is op het eiland. Het Wrakkenmuseum en de Zelfpluktuin zijn een aanrader en de bunkerroute is ook aardig om even gezien te hebben. Volgens onze campingburen zijn sleepnetvissen en het klimbos ook een leuke tip. Verder staan er nog een aantal uitjes op mijn bucketlist: suppen, van eiland naar wad met gids Oene de Jong, een tour met het eilandmeisje en de Bijensafari. Check ook altijd de site van het VVV om te kijken of er andere leuke activiteiten zijn op het eiland, zoals optredens van De Mannen van Hee, een oefening van de KNRM of een openlucht filmfestival.

Culinair genieten: de leukste restaurants en strandtenten

Man man man wat kun je lekker eten op Terschelling. Er is zoveel keuze! De restaurantjes en strandtenten die echt de moeite zijn om even voor om te fietsen zijn:

  • Pura Vida Foodbar in Midsland en op West-Terschelling: duurzaam ontbijten, lunchen en dineren in deze gezellige bar en restaurant. Zowel het eten als het interieur zijn om door een ringetje te halen. Onze favoriet is de avondkaart van het restaurant in Midsland en dan de shared dining gerechtjes bestellen, terwijl je geniet van de laatste avond zonnestralen op het terras. De aubergine uit de oven en de oesterzwammen in bierbeslag zijn onze favoriete gerechten! Houd je wel van een drankje? De wijn en cocktails zijn ook lovely.
  • Zandzeebar: wat mij betreft de leukste en gezelligste strandtent van Terschelling. Fijne inrichting, fijne sfeer, fijne playlists, fijne kaart met genoeg vegetarische opties, fijne muziek, fijne wijnen en fijn geprijsde cocktails. kortom: fijn.
  • Strandpaviljoen Heartbreak Hotel: welkom in de jaren zestig waar Elvis Presley en Johnny Cash nog uit de boxen komen. Mix een Amerikaanse diner met een strandtent en je hebt Heartbreak Hotel. Je moet minstens één keer hier zijn geweest, het strand is gigantisch en hierdoor is het uitzicht adembenemend. Heb je een vlieger? Neem deze mee als je deze strandtent gaat checken! Het menu is een combinatie van Amerikaanse en Terschellinger ingrediënten. Wij hebben een hele fijne vlieger (tip)! Het is deze: HQ Fluxx 180.

Mijn favoriete restaurant op Terschelling: Pura Vida Foodbar.

  • Strandpaviljoen Kaap Hoorn ligt in een kleine vallei tussen het Hoornse Bos en de Terschellinger duinen met een microklimaat, waardoor het al vroeg in het jaar genieten is in T-shirt. Deze strandtent is echt een hidden gem en enkel per fiets, paard of lopend bereikbaar.
  • Paviljoen de Walvis: naar eigen zeggen de strandtent met het mooiste uitzicht. Deze strandtent kijkt namelijk niet uit op de Noordzee, maar op het Wad. Je kunt er heerlijk zitten en lunchen of dineren, terwijl je naar de boten kijkt die langskomen. Ze hebben een heerlijk groot terras en hierdoor zit je als snel in de zon. We zijn hier regelmatig neergestreken voor een lunch na een wandeling door het stadje West-Terschelling. Ook hier vega(n) opties op de kaart.
  • Als je op Terschelling bent, moet je ook alles te weten komen over de cranberry. Dat doe je bij Koffie & Theehuys De Bessenschuur waar je ook heerlijke cranberry taartjes en ijsjes kunt proeven.
  • Café restaurant Onder de Pannen waar lokaal en seizoensgebonden eten het uitgangspunt is. Een menukaart met veel groente uit eigen moestuin en vis en schaaldieren uit de Noord- en Waddenzee. Ook serveren ze vlees afkomstig van het eiland.
  • Wil je echt chique dineren, dan moet je naar petit restaurant ’t Golfje in Midsland. Dit is echt een ouderwets avondje uit. Een heel klein, gezellig restaurant met slechts zes tot acht tafeltjes wordt gerund door een koppel. Hij in de keuken, zij als gastvrouw. Laat je verwennen door het menu (vast menu met keuze uit vier tot acht gangen) en de bijzondere wijnen. Belangrijk: reserveer op tijd (liefst vier maanden van te voren) en geef het aan als je dieetwensen hebt, zoals bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch.

Dineren bij ’t Golfje, een ervaring.

Duurzaam shoppen op Terschelling

West-Terschelling is het dorp waar je heen gaat om te winkelen, het is ook de plek trouwens waar de Brandaris staat (kun je die meteen ook afvinken) en waar de boot langskomt. Een gezellig oud vissersdorpje met een paar overzichtelijke winkelstraatjes en gezellige terrasjes. De winkels in het dorp zijn veelal kleine boetiekjes van lokale ondernemers. Mijn favoriete stops zijn Fraai, ’t Lokaal, De Conserverie, Kiem concept store, Bij Suuz, en een kop koffie, lunch of borrel bij Pura Vida Foodbar (locatie West-Terschelling) of het Raadscafé.

Heb je kinderen, dan kom je er niet onderuit om een hengel en een emmer aan te schaffen en om in de haven krabben te gaan vangen. Laat de beestje wel weer snel vrij!

Kringloop shoppen

Elke dinsdag vanaf 10.00 uur kun je kringloop shoppen bij Kringloop West Aleta Singers.

West-Terschelling

Slapen op Terschelling

Op Terschelling heb je voor elk type vakantieganger en voor elke portemonnee wel een slaapplek. Van goedkope B&B ’s aan huis tot luxe accommodaties en alles ertussenin. Wij kiezen in de zomervakantie bewust voor een glampingtent op een gezellige kindvriendelijke camping. Na rondvragen en rondzoeken zijn we op camping De Kooi uitgekomen, een ANWB charme camping aan een fijn duinmeertje, met een gezellig restaurant en mooie groene velden. Een glampingtent biedt ons het comfort van een vakantiehuis, maar met alle gezelligheid en activiteiten van een camping. De camping is ideaal voor mijn zoontje Frank die dan als enig kind binnen no-time vakantievrienden kan maken. Deze camping ligt aan de hei, dus een perfecte uitvalsbasis voor een wandeling of workout. En op nog geen vijftien minuten fietsen, sta je op het strand. Ga je met de tent, dan kun je zelfs kamperen onder de fruitbomen. Als we volgende zomer teruggaan naar Terschelling, dan gaan we absoluut weer naar deze camping.

Camping De Kooi, onze favoriete camping.

Een greep uit de andere accommodaties op Terschelling:

Wel of niet met de auto naar Terschelling?

Nemen we de auto mee of laten we ‘m aan wal? Ik weet nog dat ik de eerste keer enorm zat te twijfelen hierover. Online kon ik ook geen goed advies vinden en mijn volgers op Instagram waren ook verdeeld. Mijn mening: laat de auto aan wal en huur elektrische fietsen. Je hebt de auto echt niet nodig op Terschelling. Bovendien kun je hele stukken van het eiland helemaal niet goed bereiken met een auto, dus dan heb je er helemaal niets aan. Zonder auto kun je ook de snelboot nemen, dan ben je niet in twee uur, maar binnen veertig minuten op en van het eiland. Voor het boeken van de e-bikes en de boottickets geldt: boek op tijd! In het hoogseizoen wil je niet het risico lopen dat je net misgrijpt. Zeker als je net als wij een elektrische bakfiets wil huren, daar zijn er een stuk minder van. Wij huurden de fietsen bij Zeelen Fietsverhuur. Ik vind dit een ideale fietsverhuur: van de boot, direct op je fiets (verhuur zit tegenover de aankomst in de haven) en de bagage brengen zij naar je accommodatie.

Ook vakantie in Nederland kun je compenseren

En vergeet ook na afloop niet je vakantie te compseneren, want alle kleine beetjes helpen. Hoewel het compenseren van een reis geen directe geen oplossing is, is het wel het minimale wat je kunt doen na je vakantie. Ook een autovakantie en alle uitjes en activiteiten die je tijdens je vakantie hebt ondernomen, kun je compenseren door bij een betrouwbare organisatie emissierechten op te kopen of bomen te planten. Bekijk meer over CO2-uitstoot compenseren en de opties die je hebt.

Via Trees for All heb ik de CO2-uitstoot van onze reis + wat extra gecompenseerd.

Mis de boot naar Terschelling niet!

Tot slot, kan het lang parkeren in Harlingen best wat langer duren. Je moet namelijk na het parkeren met een korte pendelbus naar de boot. In het artikel met Vlieland-tips kun je lezen meer lezen over Rederij Doeksen en waarom het slim is om minimaal dertig tot veertig minuten voor vertrek bij de parking te zijn. Mocht je onverwacht je ticket willen aanpassen naar een andere dag of tijd, dat kun je tot het laatste moment heel makkelijk zelf online doen. Rederij Doeksen heeft een geweldig makkelijke website.

Ik hoop dat ik je inspiratie heb geboden voor een vakantie in eigen land. Terschelling is geweldig! Ik wens je heel veel plezier! Stuur me gerust een mail als je één van deze tips hebt gedaan en enthousiast bent.

Meer uitjes in eigen land

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: