Search
Vlieland tips met kids, Camping Stortemelk

Vlieland met kids: doen tijdens een vakantie op de Wadden

Vliebiza, zo wordt het Waddeneiland ook wel genoemd onder liefhebbers. Vlieland staat bekend om een relaxte vibe en heel veel zonuren, dus besloot Saskia met haar gezin dit eiland te gaan ontdekken. Lekker dichtbij en daarom een duurzame bestemming voor Nederlanders. En het was liefde op het eerste gezicht. Met deze tips maak jij van je vakantie op Vlieland met kids een onvergetelijke ervaring.

Vlieland met kinderen

Eerlijk: de kans op een vakantie met veel regen was voor ons een partyblocker om Nederland te gaan ontdekken. Maar na zoveel goede verhalen van andere vakantiegangers en het pleidooi van eilandbewoners die zweren dat slecht weer écht vaker overwaait bij hen, besloten wij toch ook om een zomervakantie in Vlieland door te brengen. En daar hebben we absoluut geen spijt van gekregen!

Strandvakantie op Vlieland

Wij verblijven in een glampingtent op een fantastische camping in de duinen: Camping Stortemelk. Nog geen vijf minuten wandelen en we staan op een uitgestrekt strand. Wat een oase van rust, is dit het hoogseizoen op Vlieland? Terwijl je bij ‘Vliebiza’ misschien denkt aan een strand met veel drukte, is Vlieland alles behalve dat. In de verte zien we één strandtent en voor de rest zijn het vooral gezinnen en groepjes jongeren die genieten van de rust en de ruimte.

  • Wij hebben veel gereisd in ons leven. Hierdoor hebben we al eerder ontdekt dat een fijne accommodatie voor veel extra vakantieplezier zorgt. Camping Stortemelk is daarom echt een aanrader. Het ligt fantastisch in de duinen en dus praktisch aan het strand. De sfeer is gemoedelijk, het kids entertainment is charmant, het sanitair is altijd schoon en het campingrestaurant De Bolder is de perfecte hang-out voor ouder én kind.
  • Na een ochtend op het strand of lummelen op camping Stortemelk, is het standaard prik dat we ergens buiten de deur lunchen. Onze favoriet is Paviljoen Oost. Vanaf het strand bij Camping Stortemelk is het ongeveer tien minuten lopen over het strand. Hier kun je genieten van een heerlijke lunch in de zon achter een windscherm. Zijn jouw kinderen wiebelkonten? Ze hebben ook een take-away en picknicktafels op het strand.
  • Wil je het avontuur opzoeken, dan is een bezoekje aan de Vliehors met de Vlierhors Expres een tip. Dit is een natuurgebied in het westen van het eiland. Dit is de grootste zandvlakte van West-Europa, ook wel ‘de Sahara van West-Europa’ genoemd. Frank (5) vond de busrit en het bezoek aan het drenkelingenhuisje met juttersvondsten al helemaal het einde. Wij ook, maar we werden vooral een beetje stil van de natuur. Is dit ook Nederland?

Bezoek aan nauturgebied de Vliehors en het drenkelingenhuisje.

  • Als je mazzel hebt, spot je een bruinvis (een kleine dolfijn) tijden een een zeehondentocht op Vlieland. Deze excursie was zeker ook een hoogtepunt van de vakantie. Niet alleen het spotten van zeehonden, vooral de spectaculaire tocht ernaartoe in supersnelle rubberboten zullen we niet snel vergeten. Het is niet goedkoop (25 euro p.p.), maar deze tocht vinden wij deze prijs meer dan waard! Kleed je extra goed aan, het kan winderig worden!

Wat is er nog meer te doen op Vlieland?

  • Het prachtige strandpaviljoen ’t Badhuys’ mag je niet overslaan als je naar Vlieland gaat. Je kunt er ongedwongen lunchen, borrelen en dineren terwijl de kinderen buiten of in de speelhoek spelen. Vanaf Camping Stortemelk is het circa 10-15 minuten fietsen.
  • Het dorp van het autovrije Vlieland bestaat letterlijk uit één dorpsstraat. Als je aankomt met de boot en naar links kijkt, dan kun je het al zien. Hier vind je tal van restaurants, boetiekjes van lokale ondernemers en fietsverhuur. Onze favoriete start van de dag was een kop koffie op het terras van Badhotel Bruin, gevolgd door een snoepje uitzoeken in Het Snoepwinkeltje.
  • Koop vooraf een (tweedehands) vlieger! En als de kinderen groot genoeg zijn: overweeg een (tweedehands) bodyboard mee te nemen. Voor de allerkleinsten is het leuk om garnaaltjes te vissen. Netjes zijn te koop bij lokale ondernemers op het eiland. Wij hebben een hele fijne vlieger (tip)! Het is deze: HQ Fluxx 180.
  • Ruiters en amazones opgelet! Vlieland heeft ook mogelijkheden om paard te rijden. Ik heb een fantastische avondrit gemaakt op een IJslands paard bij stal Edda.
  • Slecht weer? Voor een klein eiland heeft Vlieland een indrukwekkend zwembad mét grote glijbaan.

De Noordzee naast Camping Stortemelk.

Overtocht naar Vlieland en huurfietsen op tijd boeken

Van en naar Vlieland kom je met een snelle of een langzame boot van rederij Doeksen. Boek je overtocht op tijd zodat je verzekerd bent van een plekje op de boot. Zeker als je met de snelboot wilt, is dat belangrijk! Zorg ervoor dat Rederij Doeksen je bagage naar de camping brengt, zodat jij aangekomen op het eiland direct de huurfietsen kunt ophalen. Het is belangrijk om ook die huurfietsen al vooraf te boeken, zeker in het hoogseizoen. Vervolgens kan je vakantie meteen beginnen en fiets je zonder bagage naar je accommodatie toe. In ons geval was de eindbestemming camping Stortemelk. Terwijl we bij campingrestaurant De Bolder klinkten op een mooie vakantie, zagen we in de verte een paard en wagen aankomen met onze bagage. Hoe idylisch wil je het hebben?

Goed om te weten: op Vlieland zijn auto’s verboden. Je parkeert de auto in Harlingen. Met een pendelbus word je naar de boot gebracht. Rederij Doeksen heeft het prima geregeld, maar mijn advies is wel om op tijd te komen. Met op tijd bedoel ik dat je zeker 30-45 minuten voor de geplande afvaart je auto parkeert op hun parkeerplaatsen voor lang parkeren, zodat je genoeg tijd hebt om met je bagage op de boot te komen (er rijden gratis pendelbussen).

Harlingen is overigens ook een leuk stadje, dus je kunt ook eerder komen om Harlingen te ontdekken.

Meer vakantie in eigen land:

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: