Search
De unieke schoonheid van de Nederlandse Wadden.

De unieke schoonheid van de Nederlandse Wadden

In het noorden van ons land vind je een prachtig natuurgebied: de Nederlandse Wadden. Je komt hier niet alleen duinen, uitgerekte zandstranden en mosselbanken tegen, maar ook een aantal eilanden: de Waddeneilanden. Wie heeft er op de basisschool niet het ezelsbruggetje TVTAS uit het hoofd geleerd? Wij van thegreenlist.nl zijn groot fan van de Waddeneilanden. Zo gaat Saskia elk jaar met haar gezin naar Terschelling en ook Vlieland valt goed in de smaak. In dit artikel vertellen we je alles over de unieke schoonheid van de Nederlandse Wadden.

De Wadden: een prachtig gebied voor mens én dier

In samenwerking met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en Unesco

Het Waddengebied bestaat uit acht verschillende delen die je ook echt kunt bezoeken. Dat zijn de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog en de kusten van Noord-Holland, Friesland en Groningen. Hier is dus meer dan genoeg te ervaren en ontdekken voor vele dagjes uit, weekendjes weg en tal van vakanties!

De Wadden zijn een bijzonder en gevarieerd gebied, dat ontstaan is onder de invloed van eb en vloed en het is de leefomgeving is van duizenden, vaak zeldzame, plant- en diersoorten. Vogels rusten tijdens hun trektocht uit op een van de vele drooggevallen zandplaten of mosselbanken, zeehonden jagen op platvissen en op de bodem van de Waddenzee leven tal van wadpieren en zeeduizendpoten. Vele natuurorganisaties zetten zich dagelijks in om de pracht van het Waddengebied te behouden voor de toekomst, zodat ook toekomstige generaties kunnen genieten van dit unieke gebied. De Waddenzee van Nederland en Duitsland staat daarom sinds 2009 op de Unesco Werelderfgoedlijst, in 2014 werd ook het Deense deel toegevoegd. In dit artikel richten we ons op de Nederlandse Waddeneilanden, maar er is dus nog veel meer moois te bezoeken.

Wadlopen gefotografeerd door Frisia Coast Trail. Op de rechter foto: Texel gefotografeerd door Sabrina Gaudio.

Lekker uitwaaien op de grootste drie Waddeneilanden

Wil je meer leren over het Werelderfgoed Waddenzee en de natuur op Texel, of juist zeehonden bewonderen? Dan ben je bij Ecomare op Texel aan het juiste adres! Dit is niet alleen een leerzaam natuurmuseum, maar ook een zeehondenopvang. We kunnen de audiotour absoluut aanraden, gewoon zelfstandig rondwandelen kan natuurlijk ook. Voor jong en oud zijn er tal van activiteiten, zeker tijdens de (school)vakanties.

Terschelling staat natuurlijk bekend om het jaarlijkse theaterfestival Oerol in juni, maar ook de rest van het jaar is er veel te doen op Terschelling. Bezoek bijvoorbeeld het Wrakkenmuseum in Formerum, waar je allerlei vondsten uit scheepswrakken kunt bekijken en naar spannende verhalen kunt luisteren. Naast het museum vind je een leuke speeltuin en om de hoek de Cranberrywinkel, de plek om smakelijke souvenirs te kopen. Even uitpuffen kan bij Eet- en Terrascafé De Rustende Jager.

Ameland is al jaren een zeer geliefde verblijfplaats voor kunstenaars. De combinatie van het mooie landschap en de bijzondere lichtval is de basis voor prachtige schilderijen. Daarom wordt ook elk jaar in november kunstmaand Ameland georganiseerd. Altijd al eens een molen willen bezoeken? Ga dan langs bij molen De Verwachting in Hollum. Wil je juist meer weten over de oorlogsgeschiedenis van het eiland? Ga dan langs bij het Bunkermuseum Ameland. We raden het ook zeker aan om een middagje rond te struinen in de dorpen Hollum, Ballum, Nes en Buren. Hier kun je niet alleen mooie oude commandeurshuizen bewonderen, maar ook leuke souvenirs kopen bij een van de vele winkeltjes. Of maak tijdens een zonnige dag een lange strandwandeling met de kinderen en geniet na afloop van een welverdiende lunch bij Strandpaviljoen Sjoerd.

Links: Saskia met haar zoontje op Terschelling. Rechts: drooggevallen schip gefotografeerd door Cris Toala Olivares.

Tot rust komen op de twee kleinere Waddeneilanden

Ben je toe aan een rustige vakantie? Dan zijn Vlieland of Schiermonnikoog hier ideaal voor! Op deze Waddeneilanden mogen toeristen geen auto’s meenemen, waardoor er meteen meer ruimte is voor de fietser en wandelaar. In 2022 won Schiermonnikoog zelfs de titel van Fietsgemeente 2022 van de Fietsersbond. Dat het op deze eilanden rustiger is, betekent natuurlijk niet dat er niets te doen is. Op Vlieland kan je niet alleen genieten van de prachtige natuur, maar ook een bezoek brengen aan het bezoekerscentrum De Noordwester, het Museum Tromp’s Huys of de vuurtoren beklimmen. Ook kun je meedoen aan tal van excursies, bijvoorbeeld om meer te leren over de wilde bloemen en planten op Vlieland of het verborgen bos te ontdekken. Voor kinderen is er een leuke Kabouterspeurtocht of het Familieprogramma Beertje Buiten.

Hoewel Schiermonnikoog het kleinste Waddeneiland is, is ook de agenda hier bomvol met leuke activiteiten. Zo kun je het leerzame Schelpenmuseum bezoeken en daarna meteen op excursie gaan met eilander en strandjutter Thijs de Boer. Met kinderen kun je je de hele dag vermaken in het speelbos in de buurt van de Berkenplas. Hier kun je ook meteen neerploffen op het terras van De Berkenplas voor een lekkere lunch. Ben je toe aan wat meer rust? Wil je genieten van je boek met uitzicht op de prachtige wadden? Ga dan op het terras van Wad Anderz zitten en geniet van de pracht van de Nederlandse Wadden.

Voor alle Waddeneilanden geldt: we raden het je aan om fietsen te huren. Dit kan op tal van plekken en maakt het vele malen makkelijker om het eiland te ontdekken, pauzes te nemen en zoveel mogelijk te zien.

Links: Waddenzee gefotografeerd door Janis Meyer via Waddenagenda. Rechts: drooggevallen schip gefotografeerd door Cris Toala Olivares.

Op ontdekkingstocht langs de Nederlandse kust

Zoals je hebt gelezen, kun je op de Nederlandse Waddeneilanden niet alleen genieten van de rust en de natuur, maar ook deelnemen aan tal van leuke excursies, heerlijk eten en natuurlijk urenlang fietsen en wandelen. En gelukkig kan dat ook aan de andere kant van de Waddenzee, op het vaste land van de Nederlandse kust. Denk bijvoorbeeld aan een prachtige fietstocht rondom Pieterburen, in Groningen. De route start bij Zeehondencentrum Pieterburen (zeker ook een bezoekje waard!) en brengt je langs historische kerken, kloostertuinen en zelfs een echte ambachtelijke mosterdmakerij.

Wil je juist liever op pad in Noord-Holland? Kies dan voor de NS-wandeling Helderse Duinen. Na de start bij station Den Helder Zuid kom je langs forten, wandel je door de duinen en natuurlijk wordt de vuurtoren niet overgeslagen. De route eindigt in de binnenstad van Den Helder, waar je kunt genieten van een ijsje bij het IJsparadijs of een volledige lunch of diner bij Nozems. Blijf je een nachtje in Den Helder slapen? Bezoek de volgende dag het Marinemuseum. Dit museum is ook erg leuk voor kinderen. Zo kunnen ze aan boord klimmen van een van de schepen en een toffe speurtocht doen.

Op zoek naar een leuk cultureel weekendje weg? Dan is havenstad Harlingen zeker een tip! Ontdek de geschiedenis van deze stad in Het Hannemahuis of ga aan boord van het expeditieschip van Wilem Barentsz. Na een dag in Harlingen rond te hebben gelopen is het tijd om de omgeving te ontdekken. Dat kan met deze leuke fietstocht richting Makkum of kies voor een prachtige fietstocht richting Franeker. Vanaf Harlingen zijn de Waddeneilanden Vlieland en Terschelling vlakbij, dus mocht je de tijd hebben: maak er dan meteen een lange vakantie van! 

De Nederlandse Wadden: een unieke ervaring!

Of je nu al vaker de Wadden hebt bezocht, groot fan bent van een van de Waddeneilanden of juist nog nooit in dit gebied bent geweest, we beloven je: dit is écht een unieke ervaring. Geniet van de unieke schoonheid van de Nederlandse Wadden!

Nog meer vakantietips van thegreenlist.nl

Bronnen: Wadden Sea Worldheriatge, Visit Wadden, Unesco Werelderfgoed, Gemeente Texel, Gemeente Terschelling, Gemeente Ameland, Gemeente Vlieland, Gemeente Schiermonnikoog. Photo credits: Janis Meyer, Cris Toala Olivares, Frisia Coast Trail, Sabrina Gaudio, thegreenlist.nl.

Share

Lauri van Oosterom

Lauri van Oosterom

Lauri is een historicus met een groen hart en een vlotte pen. Ze houdt van lezen en verdiept zich graag in (duurzame) onderwerpen. Een mooie combi: ze doet onderzoek naar (on)duurzame onderwerpen en deelt haar bevindingen met jou.
Lauri van Oosterom

Lauri van Oosterom

Lauri is een historicus met een groen hart en een vlotte pen. Ze houdt van lezen en verdiept zich graag in (duurzame) onderwerpen. Een mooie combi: ze doet onderzoek naar (on)duurzame onderwerpen en deelt haar bevindingen met jou.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: