Search
Texel tips gezinsvakantie

Vakantie op Texel: het lijstje met de leukste tips

Saskia ging met haar gezin in de meivakantie een week naar Texel en had de tijd van haar leven. Texel is relaxed, culinair én avontuurlijk. Kortom, Texel is de perfecte bestemming voor een gezinsvakantie. Daarom deelt ze nu het lijstje met de leukste Texel tips!

Vakantie op Texel: tips!

Onze duurzame lifestyle proberen we door te trekken in ons hele leven, dus ook onze vakantiestijl proberen we duurzamer aan te pakken. Hierdoor hebben we een missie: Nederland (her)ontdekken, want minder ver reizen is beter voor het klimaat. Fijn wat we een aantal prachtige Waddeneilanden hebben, want dat maakt duurzaam reizen een stuk makkelijker. De Wadden zijn prachtig én gezellig en met de meeste zonuren van ons land, een perfecte vakantiebestemming het hele jaar rond. Als Noord-Hollandse ben ik al meerdere keren op Texel geweest: als kind, met een schoolreisje en ook als tiener heb ik een aantal keer de bloemetjes daar buitengezet. Nu kom ik er terug met mijn gezin. En nu pas zie ik hoe mooi en bijzonder dit eiland is, een perfecte vakantiebestemming met en zonder kinderen. Het gebied is zelfs Werelderfgoed. Ik deel mijn vakantietips voor Texel.

Kinderexcursie van Ecomare: sleepnetvissen.

Gezinsuitjes op Texel

Altijd als wij in Nederland op vakantie gaan, proberen wij een uitje te boeken met een natuurorganisatie zoals Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, It Fryske Gea of in het geval van Texel: Ecomare. Het leuke aan dit soort organisaties is, dat zij een inkijkje geven in prachtige natuurgebieden van ons land. Met bevlogen gidsen (vaak gepensioneerde vrijwilligers) beleef je een interessante en avontuurlijke ochtend of middag. Het is elke keer een belevenis om met deze wijze natuurgidsen op pad te mogen. Ook op Texel was dit weer een hit. Op de site van Ecomare vind je een lijst met alle actuele uitjes en beschikbare dagen en tijden. Wij hebben een aantal uitjes gedaan en allemaal zijn dit wat ons betreft dikke vette tips:

 • Wadlopen en alles leren over het Wad (vanaf zeven jaar). Onze zoon, Frank, is net zeven en hij vond het geweldig! Je gaat (gelukkig) niet echt wadlopen naar het vaste land, maar je blijft een beetje rond de kust met een gids. Hierdoor is dit uitje heel geschikt voor kinderen. Te boeken via Ecomare.
 • Struinen door de Slufter (vanaf acht jaar). Deze excursie wordt georganiseerd door Staatsbosbeheer. Samen met een boswachter ga je dit bijzondere natuurgebied ontdekken dat – net als het Waddengebied – onderdeel is van de Werelderfgoedlijst. Deze excursie is ook uitstekend te doen met zevenjarigen, mits ze interesse hebben in de natuur. Frank vond het geweldig en hing aan de lippen van boswachter en kindervriend Ton. Te boeken via Ecomare.
 • Sleepnetexcursie (vanaf vier jaar). Samen met een gids van Ecomare ga je het strand op om te ontdekken wat er allemaal in zee leeft. Dit is een hele leuke belevenis voor kids, want je vist vanaf het strand (dus zonder nat te worden) en de gids weet bij elk gevangen diertje en plantje mooie verhalen te vertellen. Ook te boeken via Ecomare.

Texel tip: met een boswachter van Staatsbosbeheer de Slufter in, te boeken via Ecomare.

 • Een bezoek aan Ecomare mag ook niet ontbreken aan een vakantie op Texel. Hier leer je alles over de natuur op Texel en kun je geredde zeehondjes bekijken. Tip: om 11.00 uur en om 15.30 uur worden de zeehonden gevoerd, dat is wel écht een hoogtepunt om niet te missen.
 • Een bezoek aan de vuurtoren kreeg ik ook getipt door volgers op Instagram. Helaas waren er geen kaartjes meer beschikbaar. Dus mijn tip is: koop deze tickets op tijd mocht je dit uitje willen doen.
 • Wandelen door het mooiste dorp van Texel: Oosterend. Dit is een prachtig plaatsje dat vooral mama en papa erg leuk zullen vinden. Goed te combineren met een lunch of borrel in een plaatselijke restaurant of café. Voor de kinderen is het leuk om een Texels ijsje te kopen in de (voormalig) doopsgezinde schuilkerk. Ook een ideaal zoethoudertje om het dorpje op je gemakje te kunnen bekijken. In het snoepwinkeltje staan honderden (misschien wel duizenden) oude koekblikken en producten die je doen herinneren aan grootmoederstijd.
 • Wandelen door het gezelligste dorp van Texel: Den Burg (zie verderop de shoptips). Ga absoluut lunchen bij Lokaal 16. Dit is een prachtige lunchroom in een historisch pand aan de rand van de stad met een verrukkelijke kaart (ook veel vega) en een heerlijke terrastuin aan de achterkant (echt een hidden gem!).
 • Paardrijden op Texel: Ik heb in mijn eentje een prachtige buitenrit gemaakt door het bos, de duinen en over het strand via Manege Kikkert. Ik ben wel een ervaren ruiter.
 • Vliegeren op Texel: neem je eigen vlieger mee! Op Instagram kreeg ik veel vragen over de vlieger van Frank. Wij hebben een HQ Fluxx 180.

Texel tip: lunchen bij Lokaal 16.

De leukste strandtenten op Texel

Strandpaviljoen Paal 9, Kaap Noord, Paal 17, Paal 21, Faro 2, Beachclub Texel: op dit mooie eiland geen tekort aan strandtenten. Check Google Maps voor de dichtstbijzijnde en je zal hoe dan ook een leuke tijd hebben. Wij hebben ze bijna allemaal gezien voor een koffie, lunch of diner. Maar welke is nou de allerleukste? Voor ons staken twee strandtenten met kop en schouders boven de rest uit:

 • Strandpaviljoen Paal 12: een superleuke sfeer, mooie aankleding, waanzinnige menukaart (ook veel vegan-gerechten) en leuk personeel. Deze strandtent is ook een perfecte plek om een hele dag te hangen op mooie dagen.
 • Strandpaal 21: een heerlijke strandtent om uitgebreid te borrelen en te eten, ook binnen een mooi volwaardig restaurant met een fijne menukaart.

Shoppen op Texel

Den Burg is het grootste dorp van Texel. Hier heb je een aantal winkelstraten en diverse restaurantjes en terrasjes om neer te strijken. Heb je zin in een middagje bewust shoppen, dan heb ik een aantal duurzame shoptips voor je in Den Burg:

 • Stek Concept Store: prachtige woonaccessoires.
 • Texelana: mooie producten van (Texels) wol.
 • Stijlz Concept: concept store.
 • JOJO: mooie duurzame merkkleding.
 • Het lekkerste winkeltje van Texel: lokale delicatessen.
 • Wnkl: surf en lifestyle boutique.

Een bezoekje aan Ecomare mag ook niet ontbreken als je op Texel bent.

Slapen op Texel

Op Texel heb je voor elk type vakantieganger en voor elke portemonnee wel een slaapplek. Van goedkope B&B’s aan huis tot luxe accommodaties en alles ertussenin. Omdat wij in de meivakantie met het gezin op vakantie gingen, vonden wij het belangrijk om een plek te kiezen waar ook voldoende te doen is voor kinderen. Een goed overdekt zwembad vonden wij daarom een must. Op Texel blijven er dan drie opties over. Eén daarvan is Landal Sluftervallei helemaal in het noorden van het eiland. We hebben hier (last minute) een vierpersoonshuisje geboekt (non-spon) dat van alle gemakken is voorzien: goede bedden, woonkamer met openhaardje, een mooie keuken en badkamer. Dit was voor ons de perfecte uitvalsbasis voor een weekje Texel. Het bood een mooie mix van het eiland ontdekken en comfort en vermaak voor onze zoon. Deze plek kan ik zeker aanbevelen en ik zou hier zeker terugkomen.

Wandeling door het prachtige Oosterend, Texel.

Meer uitjes in eigen land

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: