Wist je dat Nijmegen in 2018 is verkozen tot Green Capital? En dat The Times ‘Nimma’ of ‘Nyma’, zoals de stad ook wel wordt genoemd, heeft verkozen tot één van de twaalf duurzame steden in de wereld die een bezoekje waard zijn? Dat was de aanleiding voor Visit Netherlands om mij uit te nodigen voor een persreis zodat ik alle leuke (en lekkere) groene activiteiten zelf kan ervaren en als tip kan delen met jou. Met deze tips onder je arm beleef je de perfecte, duurzame citytrip in Nijmegen!
Tips voor een duurzame citytrip in Nijmegen
In samenwerking met Visit Netherlands & Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen
Nijmegen staat sinds 2018 niet alleen bekend als de oudste stad van Nederland, de stad is ook verkozen tot European Green Capital van 2018. Dat is niet zomaar een prijs, slechts één stad per jaar mag deze titel dragen. En sinds die bekroning hebben de Nijmegenaren niet stil gezeten, want ook The Times is het opgevallen hoe hard de stad aan de weg timmert op groen vlak. The Times: “Nijmegen doet er alles aan om het geluk en de gezondheid van bewoners te vergroten”. En dat heb ik zelf mogen ervaren, want ik kwam door het dolle thuis van deze persreis. “Ik kan hier wel wonen riep ik tegen mijn man David.” In deze blogpost deel ik de ervaringen die hebben bijgedragen aan mijn geluk van het weekendje weg :).
Green Capital Nijmegen: terecht een groene Europese hoofdstad



Duurzaam en tweedehands shoppen in Nijmegen: Hier moet je zijn!
Wie van (duurzaam) shoppen houdt, is in Nijmegen helemaal op het goede adres. Wat een verademing om eens niet alleen maar de grote bekende ketens te zien. Zodra je de winkelstraat (Lange Hezelstraat en Stikke Hezelstraat) binnenwandelt, gaat je groene hart sneller kloppen. Het is duidelijk: in Nijmegen houden ze van duurzaam shoppen. Een tweedehands kinderwinkel met de naam Kinder-goed, een Dille & Kamille, maar ook een ReShare store van het Leger des Heils vallen mij meteen op. Vergeet tijdens het shoppen ook niet om je heen te kijken en af en toe even een zijweg in te slaan. Zo kun je het shoppen perfect combineren met een drankje in het (naar horen zeggen) oudse café van Nederland genaamd ‘In de Blaauwe hand’ en een bezoekje aan de Stevenskerk.
Duurzame winkels die je zeker niet mag missen tijdens je citytrip Nijmegen zijn:
- Het Duurzame Warenhuis: fair, biologisch, lokaal, diervriendelijk en natuurlijk. Ik heb zelden zo’n compleet aanbod duurzame producten op één plek gezien. Het is een beetje te vergelijken met een HEMA-warenhuis, maar dan enkel met duurzame (huis)merken. Wat extra bijzonder is: elke winkelmedewerker is expert van één productgroep, helpt mee met inkoop en voert gesprekken als producten niet (meer) voldoen aan duurzaamheidscriteria. Niet voor niets dat dit warenhuis als voorbeeld wordt genoemd in de NPO-documentaire REACTION (echt een kijktip trouwens). Adres: Burchtstraat 126.
- Make my day: drie prachtige winkels naast elkaar in de Stikke Hezelstraat met stijlvolle, duurzame spullen waar je heel blij van wordt: een winkel voor vrouwen en kinderen, een winkel voor mannen en een atelier met sieraden.
- 512 Nijmegen: deze winkel mag je ook zeker niet overslaan als je je garderobe wil verduurzamen. Eigenaresse Jettie Wakker heeft de mooiste duurzame modemerken voor jou gecureerd. Daarnaast heeft ze een eigen modelabel en deelt de ze winkel met Bleshyou waar Ilse (tweedehands) planten verkoopt en waar je planten kunt ruilen. Deze winkel is een groene Instagramwaardige jungle middenin de stad die je niet mag missen. Adres: Van Broeckhuysenstraat 20.
- Maar Nijmegen heeft nog veel meer. Met Google Maps in de hand zal je ook deze duurzame en tweedehands zaakjes gemakkelijk vinden: Ieder z’n vak, Sussies Vintage, Kinder-goed, Reshare store, Natuurdrogist, Appel & Ei, 2ndmas, Habbekrats.




Berlijn vibe: Street art in Nijmegen

Vergeet ook niet om je heen te kijken tijdens deze citytrip. In Nijmegen tref je prachtige streetart aan op gevels en hoeken van gebouwen. En heb je de vrolijke lijntekeningen al gespot op veel winkelruiten? Dit is het resultaat van de jaarlijkse Big Draw die in september wordt gehouden. Lokale kunstenaars maar ook kinderen versieren de ramen van winkels geheel in de stijl van wat de winkel verkoopt. Van Tessa, onze lokale gids, begrijp ik dat veel winkels dit zo leuk vinden dat dit (vrijwel) het hele jaar blijft hangen.
Eten met een goed geweten in Nijmegen: Duurzame restauranttips
Oelala! Wat kun je lekker gezellig vegetarisch en plantaardig eten in Nijmegen. Wij begonnen onze citytrip met een vegan lunch bij By Bhalu. Hier kun je elke dag terecht voor een goede lunch of een yogales. Van donderdag tot zondag is het gezellige huiskamerrestaurant ook geopend voor diner. Toen ik eigenaar Christiaan vroeg naar zijn signature dish: rendang met oesterzwammen. Adres: Bloemerstraat 95.
Voor de tweede spot gingen we speciaal een blokje om, want Tati zou bekend staan om de lekkerste vegan taart en high tea. Dit was de perfecte plek om even op te warmen aan het einde van de dag. Adres: Koolemans Beynenstraat 80.
Buitengewoon lekkere burgers heb ik gegeten bij Restaurant Wally, hun bonenburger met wallysaus is echt een aanrader. Dat ze de broodjes in eigen bakkerij bakken, proef je meteen! Adres: Hertogstraat 47 en 57.
Onze lokale gids tipte nog om de Vegan Viking sandwich te proberen bij lunchbar De Viking en ook om de beroemde kaasgehakt (of vegan kaasgehakt) te proeven bij Café De Plak. Café De Plak is sowieso ook de moeite waard om te bezoeken vanwege de rijke geschiedenis: het is het eerste homocafé van Nijmegen en strijdt nog steeds voor kansengelijkheid. Adres: De Viking = Lange Hezelstraat 104, De Plak = Bloemerstraat 90.
Ook mijn volgers op Instagram zijn fan van Nijmegen en hebben tips die je volgens hen niet mag missen: noodle soup slurpen bij ToKoro Ramen, vega roti bij Eethuisje Moqui, Cultureel terras De Kaaij (alleen in zomer), broodje bij Bairo Alto, slapen en (vega) eten bij Hotel Credible, Aziatisch eten bij Bistro Bankoh (niet per se vega of duurzaam).
Een extra shout out voor het Honig Complex. Dit heb ik zeker acht keer getipt gekregen






Vegetarische sterrenlunch bij De Nieuwe Winkel
Het hoogtepunt van de citytrip was de sterrenlunch bij De Nieuwe Winkel. Dit restaurant heeft niet één michelin-ster, maar twee omdat ze ook om hun duurzaamheid zijn bekroond met een tweede groene ster. Chefkok Emile kookt vegetarisch (vegan is mogelijk) en enkel met lokale seizoensproducten die de voedselbossen uit de omgeving hem geven. Hij noemt dit zelf ‘botanical gastronomy’ en voor hem gaat enkel plantaardig dan ook niet ver genoeg. Hij kookt bij voorkeur met meerjarige plantensoorten uit lokale voedselbossen. Wauw, ik heb nog nooit eerder zo bijzonder gegeten bijzonder gegeten en heb daarom besloten om met mijn man terug te komen om samen te genieten van het volledige negen gangen diner.
Wil je deze bijzondere ervaring ook meemaken of heb je iets te vieren en zoek je een speciaal restaurant, dan is er geen betere plek dan dit restaurant. Je moet wel op tijd reserveren (er is een lange wachtlijst). Ben je flexibel, dan kan het helpen om op de dag zelf te bellen om te checken of er afzeggers zijn. Adres: Gebroeders van Limburgplein 7.



Leuk & leerzaam: boek een privétour naar voedselbos Ketelbroek
Het voedselbos van Wouter van Eck mag niet ontbreken aan je lijstje. Hij leert je alles over wat er mis is met ons voedselsysteem, maar laat tegelijk aan je zien dat het ook anders kan. Niet voor niets staat er regelmatig een cameraploeg of journalist bij hem op de stoep (ook hij wordt geïnterviewd in de documentaire REACTION). Op afspraak leidt hij je rond in zijn voedselbos, dit is ook één van de voedselbossen waar chefkok Emile van De Nieuwe Winkel elke week inkopen doet.
In onze voedselketen hebben we (zoals je vast al wist) een grote designfout gemaakt en het maakt de aarde en ons kapot. Wouter laat je zien dat het ook anders kan. Hij noemt zichzelf de meest luie boer van ons land. Hij heeft op 2,5 hectare een voedselbos aangelegd. Hij doet verder niets en laat de natuur zijn werk doen. Het resultaat is een biotoop waar alles in balans is en waar bedreigde diersoorten terugkeren, biodiversiteit floreert, een vorm van landbouw waarbij er meer CO2 wordt opgenomen (in plaats van uitgestoten).
Wouter heeft een droom: minimaal 40% van alle landbouw zo inrichtingen. En rap. Wouter: ‘wij zijn het land met de meeste shit per hectare’. De meeste van onze landbouw bestaat uit bewerkelijke monocultuur wat gepaard gaat met veel CO2-uitstoot en verlies van biodiversiteit. Bovendien vaak bedoeld als veevoer voor de vlees- en zuivelindustrie. Hoe onlogisch is dit? Wil je inspiratie opdoen voor je tuin, meer leren over onze voedingsindustrie of geïnspireerd worden hoe het ook anders kan? Bekijk meer over Ketelbroek.




De andere kant: Wandelend en op de fiets door Nijmegen
Wandelend met een lokale gids en ook op de fiets zie je veel meer van een stad. Omdat Nijmegen zo’n rijke geschiedenis heeft en omdat er zoveel te beleven is, zou ik beide doen. Trek met een lokale gids Nijmegen in en leer alles over de oudste stad van Nederland. Wandel door het beroemde Kronenburgerpark en bekijk Romeinse en middeleeuwse gebouwen in Valkhofpark. Huur fietsen om de omgeving te verkennen en sluit af met een bezoekje aan de Bastei, het museum voor natuur en cultuurhistorie, waar je Romeinse opgravingen kunt zien en alles leert over de rijke geschiedenis, de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en de rol van De Waal.
Wandel of fiets over de snelbinder en bekijk de stad van de andere kant, vergeet niet het Gezicht van Nijmegen te bezoeken (en een foto te maken) en sla bij mooi weer het stadsstrand niet over. Daar is regelmatig iets te doen. Into Nijmegen heeft een aantal opties voor fietsverhuur voor je op een rijtje gezet. En als je op zoek bent naar een geschikte tour passend bij jouw smaak: check dan vooral deze tips van Visit Nijmegen.



Nijmegen: Walk of the town
In Nijmegen hebben ze een briljante oplossing bedacht zodat bezoekers niets hoeven te missen. Er loopt een acht kilometer lange lijn door Nijmegen. Je hoeft deze alleen maar te volgen en je komt langs alle hotspots. Op plekken vind je ook QR codes waarmee je een audiotour op je smartphone kunt starten. Ook ideaal ook voor mensen zoals ik die niet goed kunnen kaartlezen ;). Bekijk meer over Walk of the town.


Citytrip Nijmegen: slapen in een duurzaam design hotel (én héél betaalbaar)
Ik kan mezelf altijd helemaal verliezen in de online zoektocht naar het leukste hotelletje. Stop met zoeken en boek een kamer bij Guesthouse Vertoef. Een smaakvol ingericht hotel op een perfecte locatie én duurzaam. Het hotel is bijna helemaal zelfvoorzienend: van het gas, met zonnepanelen op het dak en de inkoop gebeurt zoveel mogelijk bij lokale ondernemers en lokale boeren. De bedden zijn van Auping, de circulaire huurfietsen zijn van Roetz en het ontbijt kopen ze zo lokaal mogelijk in. De ruime betaalbare kamers voorzien van een keuken en in de kelder zijn flex werkplekken. Ook de ligging is perfect op nog geen vijf minuten van het centraal station en het centrum.
Bekijk het artikel in The Times hier.
Bekijk de documentaire van REACTION hier.
Op zoek naar meer tips voor duurzame uitjes en vakanties?
- Bekijk ook: Green Light District Walk, een wandeling door duurzaam Amsterdam.
- Bekijk ook: Zien en doen in duurzaam Breda!
- Bekijk ook: Mijn rubriek ‘Eropuit’ waar niet alleen ik, maar ook gastbloggers hun favoriete plekjes delen.
- Bekijk ook: Natuuruitje in Rotterdam, het Buijtenland van Rhoon.
