Search
24 hours in Tilburg

24 hours in Tilburg: hier moet je wezen!

Tilburg is voor veel mensen niet de eerste bestemming die oppopt als ze op zoek zijn naar een leuke stad voor een dagje of nachtje weg. Zonde! De stad heeft de afgelopen jaren een grote transformatie ondergaan. Ken je Tilburg enkel van tien jaar (of langer) terug? Dan ga je het nauwelijks meer herkennen. Hoe dan ook: Tilburg heeft alles voor een weekend weg: cultuur, architectuur, geschiedenis, good food, een haven als hotspot en een dwaalgebied met leuke oude winkelstraatjes. Thegreenlist.nl neemt je mee naar Tilburg!

Dit moet je weten over Tilburg

In samenwerking met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen & Visit Brabant

Tilburg is een stad die bij mij vooral bekend staat als textielstad, de Tilburgse kermis, de kruidenlikeur Schrobbelèr en de band Krezip. De stad stond niet hoog op mijn bucketlistlijstje omdat de stad van oudsher bij mij ook bekend staat als ‘een lelijk eendje’. Maar de laatste tijd hoorde ik andere geluiden, dat het er zo ontzettend veranderd is. ‘Wie jaren geleden voor het laatst in deze stad is geweest, zal het niet meer herkennen’. Het lelijke eendje is veranderd in een mooie zwaan’, werd er tegen mij gezegd. En dat klopt! Tilburg is erin geslaagd om oude industrie te herontwikkelen tot plekken waar geleefd, gewerkt en genoten kan worden. Neem bijvoorbeeld de Spoorzone, de oude treinwerkplaats, die is omgetoverd tot horeca- en uitgaansgebied of het oude postkantoor dat nu dienst doet als hippe rooftopbar en doolhof. Of wat dacht je van Piushaven, de grootste stadshaven van Brabant, die is omgetoverd tot horecagebied. Kortom in Tilburg is genoeg te zien en te beleven dus.

Citytrip Tilburg.

Stukje geschiedenis van Tilburg

Tilburg is een katholieke stad in de provincie Noord-Brabant. Hoewel het gebied al duizenden jaren bewoond wordt, heeft Tilburg als stad relatief laat stadsrechten gekregen (1809). Omdat er rond 1600 veel schapenteelt was, groeide het gebied later uit tot wol- en textielstad. En dat maakt de stad nu zo tof. In deze welvarende stad was veel bedrijvigheid door de vele (textiel)fabrieken, de haven, het station en de hoofdwerkplaats waar onderhoud van Nederlandse treinen werd gedaan. Deze industriële panden zijn er nog steeds, maar hebben een nieuwe functie gekregen.

Tilburg te voet ontdekken

Tijdens mijn bezoek aan Tilburg spreek ik Dominique, een lokale fotografe (tevens gids), die de weg op haar duimpje kent. ‘Het leuke aan Tilburg is dat alle leuke gebieden die een bezoekje waard zijn, met elkaar verbonden zijn. Je kunt dus alles te voet bereiken.’ Dit zijn de vijf gebieden die je absoluut even moet gaan bekijken als je een weekendje deze stad gaat (her)ontdekken:

1. Spoorpark

Het Spoorpark is een bijzonder burgerinitiatief op het voormalige bedrijventerrein Van Gend & Loos. Hier kun je heerlijk relaxen, sporten, eten, spelen én overnachten. Op het terrein vind je zelfs een stadscamping wat ‘Tilburg on a budget‘ ook heel goed mogelijk maakt. Met mooi weer kun je hier fantastisch picknicken en als het echt heet is, vind je er verkoeling. In het Spoorpark vind je een vijver, waterbeek en een waterplein. Schoon en stromend water verbindt de verschillende gedeeltes van het park. Aangesloten op het watersysteem van de stad fungeert het als binnenstedelijke waterberging en de waterzuivering met planten reinigt het regenwater. Kortom, heerlijk om naar te kijken of om in te spelen!

Wat ook absoluut een bezoekje waard is, is restaurant T-Huis.

2. Spoorzone

Vlakbij, pal achter het centraal station, vind je ook de indrukwekkende Spoorzone. Deze oude treinwerkplaats is omgetoverd tot horeca- en uitgaansgebied. Dit is een superleuke plek om te gaan lunchen, borrelen of om in de avond te gaan eten. Je vindt in dit gebied tal van restaurantjes en hippe barretjes. Er is op dit terrein zoveel keuze en dus vraag ik aan twee lokale gidsen, Maarten en Dominique, welke plekjes volgens hen absoluut de moeite waard zijn om te checken: Restaurant De Houtloods, Eetbar De Wagon, Smeer ‘m, Gourmet Market Central Station (een te gekke foodhal) en LocHal. LocHal is een culturele ontmoetingsplaats in een gigantische hal waar vroeger treinen en locomotieven werden gerepareerd. Heel indrukwekkend om te zien. Nu is het een koffiebar, bibliotheek en culturele hotspot voor lezingen en tentoonstellingen.

Spoorzone in Tilburg met rechts LocHal.

3. De Piushaven

Ooit, al weer bijna honderd jaar geleden, draaide alles in de Piushaven om vrachtschepen. Hier werd wol, wijn, zand en stenen geladen en gelost. De grootste stadshaven van Brabant was een belangrijk onderdeel van de textielindustrie. Nu is het gebied helemaal vernieuwd. In het groene buitengebied (op loopafstand van de stad) kun je je heerlijk vermaken. Je kunt er eten, drinken, shoppen, flaneren en zelfs een bootje huren als het lekker weer is. Ook volgers van thegreenlist.nl zijn groot fan van de Piushaven. Je vindt er dus ook genoeg leuke eettentjes zoals slapen en eten bij Villa la Vida (voorheen Villa Pastorie), mediterraans genieten bij Jaxx Marina, pannenkoekenhuis met speeltuin Het Ketelhuis of burgemeester Jansen.

4. Korte Heuvel en Piusplein

De aanwezigheid van universiteiten en hogescholen zijn ook altijd een goede aanwijzing of een stad een interessante citytripbestemming is. Want studentensteden bruisen, zo ook Tilburg! Kun jij een beetje studentikoze gezelligheid wel waarderen? Dan zijn Korte Heuvel en Piusplein the places to be. Dit is het uitgaansgebied van de stad. Met bijna twintigduizend studenten die hier op kamers wonen, zal het zelden saai of te rustig zijn.

5. Het Dwaalgebied

Houd je van historische slingerstraatjes met veel groen, kleine boetiekjes en koffiebarretjes, dan kun je helemaal opgaan in het Dwaalgebied. In de oude herenhuizen vind je nu hippe winkels en concepten die kleur geven aan dit buurtje. Hier kun je perfect duurzaam shoppen. Wandel door dit gebied en laat je onderdompelen in wat jou aantrekt. Er is zoveel keus. Om je toch een beetje op weg te helpen: een paar eet- en drinktips van volgers van thegreenlist.nl. Op deze plekken zit je gegarandeerd gezellig als je tijdens je stadswandeling af en toe een beetje tot rust wil komen: een stukje Parijs in Tilburg bij De Burgerij, creatief koffiecafé Buutvrij, vegetarisch en vegan to go bij FoodAtelier, Café Kadinsky met meer dan tweehonderd bieren, Pizzabar Rijslust, Stadscafé de Spaarbank, lunchcafé Nieuwland, koffiebar en lunchroom Mr. Morris, Foodbar Focus, Mercado Emma en brunchcafé Koppig.

Kiekjes van het Dwaalgebied in Tilburg met het FoodAtelier, Pizzabar Rijstlust en Buutvrij.

Hoogtepunt 24 hours in Tilburg: rooftopbar & meta maze Doloris

Om eerlijk te zijn, vind ik dat je niet naar Tilburg kunt gaan zonder een bezoekje te brengen aan Doloris. De rooftopbar in het oude postkantoor brengt je meteen naar Berlijn. De sfeer is goed, de cocktails maken je vrolijk en de shared dining hapjes zijn goddelijk. Tel daarbij op het doolhof wat niet goed onder woorden te brengen is, maar absoluut een unieke ervaring is. Over het doolhof kan ik alleen zeggen dat je zonder telefoon en horloge met een blinddoek begeleid wordt naar een ingang. Vanuit daar krijg je de opdracht om de uitgang te vinden. Pak het niet aan als een wedstrijd om als snelste de exit te vinden, maar neem juist je tijd om alle gangen en kamers te ontdekken (vanaf twaalf jaar). Mensen omschrijven het ook wel als een ‘kunstbeleving; of als een ’trip zonder drugs’. Krijg je een beetje een beeld?

Doloris rooftopbar en doolhof.

Tweedehands shoppen in Tilburg

Naast de leuke boetiekjes in het dwaalgebied en in Piushaven, vind je in deze en in andere wijkjes ook een aantal leuke tweedehands winkels. Houd je van tweedehands en kringlopen? Check dan vooral de volgende adresjes: kringloopwinkel La Poubelle, Lieke Frederieke, ReShare Store Tilburg, Tante Pollewop, ’n Habbekrats, kringloopwinkel La Vida, PortAgora, Kringloop Tilburg, Petra Clothing, Rijkers Conceptstore, EcoGents, Studio KLO.

Textielmuseum Tilburg.

Cultuur snuiven in Tilburg

Terwijl je door al die leuke wijkjes en plekken wandelt, zou je bijna vergeten dat Tilburg ook de perfecte plek is voor kunst- en cultuurliefhebbers. Op loopafstand van het centrum vind je het Textielmuseum, maar ook een museum voor hedendaagse kunst: De Pont. In het centrum zelf is ook allerlei cultuur te snuiven: Kesselsmuseum is een muziekbeleving voor jong en oud, je kunt een street art route lopen en ook vind je er het Natuurmuseum Brabant.

Voor cultuurliefhebbers is het ook raadzaam om de agenda van LocHal en van De Nieuwe Vorst in de gaten te houden.

Ook leuk: Hotel Escape (room).

De Pont, museum voor hedendaagse kunst.

Om in de gaten te houden: Daktuin Moes

‘Wat ons betreft is het tijd om de verbinding tussen stad, natuur, voedsel en de verduurzaming daarvan te herstellen. Wij hebben in 2020 besloten om er op eigen initiatief voor te gaan door de eerste publiek toegankelijke daktuin van Tilburg te realiseren. Dit is Daktuin Moes in wording. Een daktuin waarop groente en fruit worden verbouwd en bijen gehouden. Waar bewoners, studenten en bezoekers samenkomen voor aanstekelijke beleving: een inhoudelijk programma, kleinschalige evenementen en een hapje en drankje. Een plek waar onbewust ieders kijk op de wereld eens flink wordt opgeschud.’

Daktuin Moes

Citytrip Tilburg: wat is jouw duurzame tip?

Denk je nu ‘potverdikkie, ik mis een leuke Tilburg tip’. Laat het dan vooral weten, dan voegen we deze met liefde toe aan het duurzamere Tilburg lijstje. Via de contact- en volgbuttons onderaan deze pagina kun je in contact komen met de redactie.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Merel Tuk, thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: