Search
Citytrip Dordrecht en Kinderdijk

Weekendtrip tip: 24 hours in Dordrecht en Kinderdijk

Een citytrip naar Dordrecht in combinatie met een bezoekje aan ons Werelderfgoed, de bijzondere molens van Kinderdijk, is een ontzettend leuk en origineel dagje (of nachtje) weg. Dordrecht heeft als stad alles: prachtige historische (winkel)straatjes, magistrale grachtenpanden, gezellige restaurantjes en de molens van Kinderdijk om de hoek (en zelfs per boot bereikbaar!). Kortom, dit is een superleuke weekendtrip bestemming die thuishoort op je bucketlist!

Een perfect uitje: citytrip Dordrecht met een bezoek aan Kinderdijk

In samenwerking met het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en Unesco

Toen ik werd gevraagd of ik het leuk vond om een Nederlands Werelderfgoed te bezoeken, was de keuze snel gemaakt. Dat moesten hoe dan ook de prachtige molens van Kinderdijk zijn! De Wadden en de Amsterdamse grachten kende ik al wel, maar de beroemde molens van Kinderdijk had ik nog nooit met eigen ogen gezien, terwijl ik er wel heel veel verhalen over had gehoord. En dus planden wij ons bezoekje op een prachtige zonovergoten zondag in februari. En om het maximale uit het weekend te halen, besloten we het te combineren met een citytrip. Ook daarover hoefden we niet lang na te denken… Laat het prachtige Dordrecht nou net om de hoek liggen.

Waarom is Kinderdijk Werelderfgoed?

Op dit moment kun je in Nederland elf Werelderfgoederen bezoeken, Molencomplex Kinderdijk-Elshout is daar één van. Om beter te begrijpen waarom Kinderdijk is uitgekozen, moet je eerst weten wat een Werelderfgoed is. Met deze informatie zal het bezoekje alleen nog maar specialer worden. Terwijl je van het adembenemende uitzicht van de molens geniet, wordt het je nog meer duidelijk dat je een heel bijzonder stukje Nederlandse geschiedenis in bent gelopen dat we voor altijd moeten koesteren.

Onze Werelderfgoederen

Om unieke gebouwen en gebieden te beschermen, is in 1972 het Werelderfgoedverdrag van Unesco in werking getreden. Dit verdrag richt zich op de bescherming en het beheer van archeologische vindplaatsen, cultuurlandschappen, gebouwde monumenten, historische stadscentra en natuurgebieden van over de hele wereld. Als onderdeel hiervan werd de Werelderfgoedlijst opgesteld en deze is in de afgelopen jaren flink uitgebreid. Wereldwijd zijn er nu 1.154 plekken aangewezen die deze bijzondere status hebben. In het Koninkrijk der  Nederlanden hebben we er elf, of nou eigenlijk twaalf als je ook Willemstad (Curaçao) meerekent. Over de Nederlandse Werelderfgoederen schreven we al eerder een uitgebreid artikel: ken jij alle Werelderfgoederen al?

Kinderdijk: een uniek stukje Nederland dat behouden moet blijven

Onze molens en waterwegen vertellen het verhaal van de Lage Landen. In Kinderdijk sta je dus letterlijk en figuurlijk met je voeten midden in de Nederlandse geschiedenis. Duizend jaar geleden was dit hele gebied één groot veenmoeras. Het gebied zat ingeklemd tussen woeste rivieren en het geraas van de zee. Jagers en vissers konden hier alleen in de zomer komen als het water laag genoeg stond. Maar de vruchtbare grond was de perfecte plek om een bestaan op te bouwen en de rijkere handelssteden waren aanlokkelijk en dus wilden steeds meer Hollanders hier wonen. Maar ja… dan moest wel het water getrotseerd worden.

Het verhaal van Kinderdijk

In het begin bouwden de bewoners hun huizen op zandduinen zodat ze bij een overstroming hun hoofd boven water konden houden. Daarna kwamen de dijken die het woeste rivierwater buiten moesten houden. Dat leek een goed idee, maar daarmee werd ook meteen een nieuw probleem geschept. Want het grond- en regenwater kon niet weg waardoor de polders alsnog onder dreigden te lopen. Er was dus een beter plan nodig om water buiten de deur te houden. In de loop van de eeuwen werd met vallen en opstaan een steeds beter systeem van molens en gemalen aangelegd. Uiteindelijk stonden er twintig molens in de twee waterschappen van Nederwaard en Overwaard die uniek met elkaar samenwerken en waarvan je de overgebleven negentien zelf kunt komen bekijken en beleven. Dat is in een notendop Kinderdijk, een indrukwekkend en innovatief watersysteem (helemaal in die tijd!) waarmee Nederlanders beroemd zijn geworden. Kijk zelf maar!

Ontzettend leuk: tijdens je bezoek kun je een audiotour downloaden en je kunt twee molens vanbinnen bekijken. Zo komt dit openluchtmuseum echt tot leven! Je kunt zien hoe men vroeger leefde en werkte in de molens. Je kunt ook een molenaar ontmoeten en al je vragen aan hem kwijt. Tip: kom vroeg en pak bij de ingang de rondvaartboot en stap op de laatste halte uit. Wandel vervolgens met je audiotour langs de twee molens terug, dit is een prachtige wandeling én het was heerlijk rustig toen wij er waren. Ook is het de moeite om een bezoekje te brengen aan het Wisboomgemaal (achter de ingang). Ook daar is van alles te zien en te doen en tegenover dit gebouw (in Hulpgemaal De Fabriek) wordt een interactieve film vertoond (over meerdere schermen, heel bijzonder) die je alles leert over de molens van Kinderdijk. Heb je nog een paar minuutjes over? Sluit je bezoekje dan af met een lekkere kop koffie of warme chocolademelk op het terras en geniet nog heel even van het bijzondere uitzicht.

Kinderdijk: een bijzonder verhaal over Nederland

Men zei vroeger daarom weleens: ‘God schiep de wereld, maar de Hollanders schiepen Holland’. Dat werd gezegd omdat het grootste deel van Nederland door de mens is gemaakt. Het ligt onder zeeniveau en wij hebben het drooggelegd om op het land te kunnen wonen. Zouden we daar niets aan doen, dan zouden grote delen van Nederland weer vanzelf onder water lopen. Tijdens het bezoek leerde ik dat als wij nu drie maanden niets zouden doen aan watermanagement, het grootste deel van Nederland weer zou worden teruggegeven aan de zee. Een bizar idee toch?

Alsof dit nog niet genoeg is, gaat het verhaal nog verder. Ook nu nog, zoveel honderden jaren later, is het superbelangrijk dat Kinderdijk blijft bestaan. De molens moeten gebruiksklaar blijven om de geschiedenis te bewaren voor komende generaties, maar ook als noodvoorziening. In heb begin van de twintigste eeuw zijn de molens vervangen door krachtige gemalen die werken op elektriciteit. Uiteraard is dit beter en efficiënter, maar ja wat als…. Als er ooit een ramp gebeurt of als er een tijd geen elektriciteit is, dan zullen de oude molens en de wind ons weer moeten gaan helpen om Nederland droog te houden. De molens van Kinderdijk zijn dus meer dan een geschiedenisverhaal, ze zouden zomaar van levensbelang kunnen zijn.

Vanaf Dordrecht en Rotterdam kun je met de waterbus naar Kinderdijk

Op Lijn 20 vanuit Rotterdam of Dordrecht stap je bij halte de Schans in Ridderkerk over op het Driehoeksveer. Vanaf daar ben je in een paar minuten in Kinderdijk. Let op: het Driehoeksveer is geen onderdeel van de Waterbus, je dient hier nog een apart ticket te kopen.

Bekijk de actuele situatie op de website van Kinderdijk

Citytrip Dordrecht

Een bezoek aan Kinderdijk kun je perfect combineren met een citytrip, zowel Rotterdam als Dordrecht liggen in de buurt. Het werd Dordrecht, een prachtige historische stad met veel leuke ‘alternatieve’ winkelstraatjes en gezellige restaurantjes. Dwaal door de binnenstad om het rijke verleden van deze handelsstad met eigen ogen te zien. De straatnamen (zoals ‘Wijnstraat’ en ‘Visstraat’) en meer dan duizend monumenten vertellen je veel over hoe het leven in deze stad vroeger moet zijn geweest. Net als Kinderdijk vertelt Dordrecht dus een verhaal over onze geschiedenis. In 1220 kreeg Dordrecht als eerste stadsrechten en is daarmee de oudste stad van Holland. En dat is nog op veel plekken terug te zien. Dat Dordrecht een belangrijke handelsplaats was, komt door de strategische ligging tussen drie rivieren de Beneden-Merwede, de Noord en de Oude Maas.

Op de website van InDordrecht.nl kun je een reisgidsje downloaden met een monumentenroute. Ook als je in de stad loopt, zal je met handige wegwijsbordjes gemakkelijk naar alle hoogtepunten navigeren zoals De Grote Kerk, Regentenhof, ’t Zeepaert en het Stadhuis. Alles is prima op wandelafstand bereikbaar van elkaar. Download hier het gratis gidsje.

Op de foto: tweedehands winkelen bij de RESHARE store van het Leger des Heils (Voorstraat) en uitzicht op de grote kerk.

Dordrecht op een mooie lente- of zomerdag

Naast een historische binnenstad, heeft Dordrecht ook prachtige natuur in de achtertuin! Aan de rand van de stad ligt Nationaal Park de Biesbosch. Dit is het grootste zoetgetijde watergebied van Europa. Je kunt er heerlijk varen, wandelen, fietsen en tot rust komen.

indordrecht.nl

Struinen door Dordrecht

Toen wij door Dordrecht struinden, vroeg ik me oprecht af waarom toeristen zo graag Amsterdam bezoeken. Er zijn zoveel steden in Nederland, waaronder dus Dordrecht, die minstens even mooie monumenten hebben met evenveel gezelligheid (maar wel een stuk minder druk). Je hoeft hier, net als op de Amsterdamse grachten, geen museum te bezoeken. De monumenten vind je gewoon op straat, je loopt zo een schilderij in! En juist in die oude straatjes vind je de leukste winkels (veel tweedehands en curiosa!) en de leukste koffietentjes en cafés. Staat je bezoekje aan Dordrecht gepland? Bookmark dan deze pagina zodat je deze straatjes makkelijk kunt terugvinden. Leuke straatjes zijn: Voorstraat-West, Vleeshouwerstraat, Groenmarkt, Wijnstraat, Vriesestraat, Nieuwstraat, Voorstraat-Noord en de haven.

Wil je meer over de geschiedenis leren? Bezoek dan het Dordrechts Museum of Hof van Nederland.

Restaurantjes en cafés in Dordrecht

In de bovengenoemde straatjes ga je genoeg leuke hotspots vinden. Wij zijn zelf gaan lunchen bij restaurant Het Magazijn (erg mooi!) en voor de borrel ontdekten we het schattige Stadscafé Rijke & zn (Voorstraat) met een prachtig uitzicht. Maar is veel en veel meer. Van volgers en mensen op straat hebben we meer leuke adresjes getipt gekregen, zoals lunchen en neuzen bij Bluebirds in the Backyard, ontbijten of lunchen bij Coffeelicious Bakery, borrelen en/of eten bij Restaurant Post, lunchroom Zusjes is naar eigen zeggen de eerste vegetarische en biologische lunchroom van Nederland, Rebel Rebel is een hippe vegan bar en restaurant die zeker de moeite waard is om te checken. Wil je koffie leuten met iets lekkers? Bekijk dan broodwinkel Nobels of bakkerij Samen eens.

Restaurant Het Magazijn en stadscafé Rijke & zn in Dordrecht.

Voor op de bucketlist: duurzaam slapen in een oude watertoren bij Villa Augustus

Het uitje kreeg een gouden randje om dat we logeerden in de beroemde oude watertoren: Villa Augustus. Dit bijzondere hotel stond al jaren hoog op mijn bucketlist en nu eindelijk gingen we er slapen! Niet alleen de prachtige kamers, ook het restaurant met eigen moestuin is er eentje die je gezien móet hebben als je naar Dordrecht gaat. Als je niet in de gelegenheid bent om hier te overnachten, ga dan in het restaurant borrelen of avondeten om een klein beetje van de magische sfeer te proeven. Vergeet niet op tijd te reserveren, het kan erg druk zijn!

24 hours in Dordrecht & Kinderdijk

Ik hoop dat ik je met deze tips genoeg inspiratie heb gegeven om een dagje (of nachtje) naar Dordrecht te gaan en om Kinderdijk te bezoeken. Het is echt een perfect uitje, ook met kinderen heel geschikt. Heb je nog een leuke Dordrecht of Kinderdijk tip? Laat het vooral weten! Onderaan deze pagina vind je de contact- en volgbuttons. We horen graag van je!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: