Search
Center Parcs Het Meerdal

Bij Het Meerdal beleef je de echte Center Parcs ervaring in de natuur

Ben je op zoek naar een vakantie dichtbij waar je kunt genieten van de natuur en het buitenleven, maar waar je met slecht weer ook genoeg vermaak binnen hebt? Dan is Center Parcs Het Meerdal zeker het checken waard! Dit vakantiepark midden in de bossen van Limburg is onlangs helemaal vernieuwd met prachtige cottages en een natuurervaring voor jong en oud, terwijl je het subtropische zwembad en de vertrouwde Center Parcs entertainment ook niet hoeft te missen. Saskia bracht er een weekend door met haar gezin en heeft nu al heimwee naar deze plek.

Natuurbeleving bij Center Parcs

In samenwerking met Center Parcs

Als je aan Center Parcs denkt, dan denk je aan familievakanties, aan vakantiehuizen die van alle gemakken zijn voorzien, aan subtropische zwembaden en entertainment voor jong en oud. Maar wist je dat je als natuurliefhebber ook je hart kunt ophalen bij Center Parcs? Het van oorsprong Nederlandse vakantieconcept met 29 parken in Europa, waarvan negen in Nederland, is omringd door natuur. Sterker nog, het is al 55 jaar de filosofie van het bedrijf om maximaal zo’n tien procent van een park te bebouwen. De overige negentig procent moet natuur blijven, zodat wij als gasten ervan kunnen genieten en het park een goede en rijke leefomgeving blijft voor plant- en diersoorten.

Tijdens mijn bezoek leerde ik bijvoorbeeld dat elk vakantiepark een biodiversiteitsplan heeft onder leiding van een bioloog en landschapsarchitect en een team natuurspecialisten. Tijdens een ochtend- of avondwandeling op het park heb je daarom grote kans dat je ook andere medebewoners kunt begroeten zoals vleermuizen, otters, herten, eekhoorns, bijen, vlinders en allerlei vogelsoorten.

Center Parcs: een oer-Hollands concept

Wist je dat Center Parcs in 1968 is opgericht door een Nederlandse ondernemer Piet Derksen? Hij wilde mensen samenbrengen met de natuur en begon op een stuk grond in Limburg een eerste vakantiepark met de naam Sporthuis Centrum. Voor die tijd was dat baanbrekend: vakantie vieren in de natuur, maar in comfortabele huisjes met zitkuil, televisie en binnenzwembad op het parkterrein. Hoewel de parken toen nog een stuk eenvoudiger waren dan nu, zette hij hiermee een vernieuwende manier van vakantie vieren neer. Hij zette een vakantieconcept neer dat in de jaren erna flink groeide. De filosofie bleef altijd hetzelfde: vakantieparken bouwen in combinatie met natuurherstelprojecten. Wat veel mensen niet weten, is dat de groene parken zijn gecreëerd op plekken waar het niet al te best gesteld stond met de natuur zoals in oude mijnen, op grindafgravingen en oude militaire oefenterreinen. Daar kun je je nu niets meer bij voorstellen als je tussen al dat groen loopt of fietst.


Ontdek de Limburgse bossen bij Het Meerdal

Eén van de oudste parken die nog steeds in het bezit is van Center Parcs, is Het Meerdal in de bossen van Limburg. Dit park is zeer geliefd onder de gasten (het scoort altijd in de top van Nederland!) wat ook meteen verklaart waarom veel vakantiegangers jaar in en jaar uit terugkomen naar deze plek. Dit park heeft een metamorfose ondergaan: de cottages en centrale voorzieningen zijn vernieuwd en er zijn allerlei activiteiten bijgekomen om samen de natuur te beleven. Dat maakte ons extra nieuwsgierig naar dit park: dit klinkt als the best of both worlds! Op nog geen 120 kilometer van Utrecht kun je hier in de bossen het ultieme vakantiegevoel beleven zonder dat je op luxe hoeft in te boeten. En die wildwaterbaan? Die is er natuurlijk ook gewoon nog steeds! Sterker nog, Aqua Mundo, het subtropische zwembad, is uitgebreid met een serieuze Water Playhouse. Je hoeft je dus echt geen moment te vervelen!

Center Parcs Het Meerdal: een unieke ervaring midden in de natuur

We waren door Center Parcs uitgenodigd om een weekend hun vernieuwde vakantieconcept van Het Meerdal te komen ervaren: slapen in de vernieuwde cottages, deelnemen aan de nature experience activiteiten en alle vertrouwde Center Parcs activiteiten. We beleefden een onvergetelijk weekend met het gezin en met vrienden die ook van de partij waren. Om maar bij het einde te beginnen: toen het weekend voorbij was is er een traantje gelaten. ‘Ik wil niet naar school, ik wil naar Center Parcs’, zei mijn zoontje beteuterd toen we na terugkeer de weekendtas thuis weer uitpakten.

Niet alleen voor kinderen, ook voor de ouders is het goed toeven op Het Meerdal. Terwijl de kinderen zich geen moment verveelden, genoten wij op het terras van de winterzon, de geur van dennennaalden en de eekhoorns en hertjes die voorbij wipten. De afwisseling van de natuur en het bekende kindvriendelijke en comfortabele vakantieconcept vonden wij heel ontspannend en ideaal voor een wisselvallig weekendje weg in maart. Kun je nagaan hoe dit park moet zijn in de lente en zomer als alles in bloei staat!

Bij Het Meerdal heb je het hele jaar zekerheid van een geslaagde vakantie. In de winter geniet je van het frisse buitenleven, de winterzon, de open haard en de binnenactiviteiten. En in de zomermaanden kun je in de moestuin de lekkerste groente en fruit plukken voor een zomerse barbecue in de achtertuin en een duik nemen in het zwemmeertje.

Vernieuwde cottages bij Center Parcs Het Meerdal.

Handig!

Bij de check-in op Het Meerdal ontvangt elke gast een armband. Hiermee kun je digitaal inchecken, het is tevens de sleutel van je cottage en je kunt er activiteiten mee boeken. De armbanden bieden ook toegang tot de Aqua Mundo en helemaal top: je kunt er een zwembad locker mee bedienen! Je hebt dus geen muntgeld nodig (wat ik altijd standaard vergeet).  

Wat kun je verwachten van de Nature Experience op Het Meerdal

Je kunt de natuur op eigen houtje gaan ontdekken of je op sleeptouw laten nemen door een Ranger van het park, want dan leer je pas echt met andere ogen naar de prachtige natuur kijken. Wat valt er allemaal te doen in de natuur?

  • De Beleefboerderij is het hart van het park. Hier wonen de geiten, schapen, dwergvarkens, pauwen, ganzen, eenden, kippen en andere boerderijdieren die de kinderen kunnen helpen verzorgen. Je vindt hier ook de moestuin ‘de Smakenkwekerij’ waar kruiden, vruchten en fruit worden verbouwd en waar je alles kunt leren over moestuinieren. Je mag soms ook fruit en kruiden plukken om mee te koken in je cottage.
  • In de Natuurlodge kun je deelnemen aan workshops en kennismaken met alle aspecten van het leven op een boerderij.
  • Het Klauterwoud is een natuurlijk speelbos waar kinderen naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren en de natuur ontdekken. Zo kunnen zij het hobbelige Ravotparcours afleggen of zich vermaken bij de Schommelbomen. Waaghalzen kunnen op het Durfparcours van de ene naar de andere boomstronk springen.
  • In het Bostheater is ruimte voor entertainment en staan allerlei leuke en educatieve voorstellingen op het programma.
  • Op het park is ook een voedselbos. In het Smulbos en Bessenbos groeien allerlei vruchten, fruit en noten, zoals hazelnoten, amandelen, appels, peren, aardbeien en perziken. Het Bessenbos bestaat uit bomen en struiken die een rijke voedselbron zijn voor vogels, vlinders en bijen.
  • Misschien nog wel het allerleukste: onder begeleiding van een Ranger de moestuin ontdekken, met kinderen in de Natuurkeuken ‘de oogst’ als ingrediënt gebruiken om een lekker gerecht mee te bereiden. Daarnaast trekt een ervaren Ranger er een paar keer per week op uit om met gasten de natuur van het naastgelegen natuurgebied De Heere Peel te ontdekken.
  • Je kunt ook een fietstocht maken langs lokale boerderijen waar streekproducten worden verbouwd en verkocht. Zo staat het gebied bekend om de kweek van blauwe bessen en asperges. Bij aankomst ontvingen wij een welkomstpakket met streekproducten uit de regio met onder andere blauwe bessensap, bessenjam, blauwe bessenbonbons en blauw bessen secco (een soort prosecco van blauwe bes). Deze streekproducten zijn ook te koop in de parkwinkel.

Center Parcs en duurzaamheid

Een vakantiepark – en al helemaal een keten zoals Center Parcs – kan een groot positief verschil maken door de hele bedrijfsvoering te verduurzamen. In de eerste plaats denk je dan aan groene energie opwekking, goede isolatie van de cottages en hoofdgebouwen, goede afvalverwerking, voldoende vegetarische keuze en lokale producten in de restaurants en parken met een rijke biodiversiteit. Aan al deze thema’s wordt gewerkt, maar Center Parcs geeft ook toe dat er op sommige punten nog werk aan de winkel is. Zo zou het park op meer daken zonnepanelen willen plaatsen of zonneweides willen aanleggen in de omgeving, maar is het door de bosrijke omgeving nog niet altijd haalbaar. Wel wordt alle energie groen opgewekt en wordt er toegewerkt naar 25% minder energieverbruik in 2025 en 35% minder CO2-uitstoot. Nieuwe parken worden niet aangesloten op het aardgas.

Al eerder tipten wij duurzaam reizen keurmerken waarop je kunt letten bij het kiezen en boeken van je vakantie. Center Parcs heeft drie van deze gerenommeerde kenmerken:

  • Sinds 2020 zijn alle parken in het bezit van het Green Key certificaat, dit is een keurmerk dat hoge eisen stelt aan groen, duurzaamheid en maatschappelijke betrokkenheid in de reisbranche. Dit keurmerk laat zien dat het bedrijf er alles aan doet om de druk op het milieu te minimaliseren.
  • Alle Nederlandse parken zijn in het bezit van een Green Key Goud certificaat. Deze hoogste onderscheiding heeft het park gekregen door extra maatregelen zoals de introductie van onder andere herbruikbare tassen, waterbesparing, een flora en faunabeheersplan en een slimme thermostaat in de cottages.
  • Center Parcs was het eerste bedrijf in de recreatiesector dat voldeed aan de ISO 14001 en 150001-normen omdat ze een passend milieumanagement en energiemanagement waarborgen.

Verrassende duurzame weetjes

Maar er zijn meer duurzame wetenswaardigheden waardoor je met andere ogen naar jouw Center Parcs gaat kijken. Zo zijn alle parken een biodiversiteitsplan onder leiding van huisbioloog Jean Henkens die al meer dan veertig jaar bij Center Parcs werkt, in zwemparadijs Aqua Mundo is weinig chloor nodig (dag rode ogen!), het verblijf in de cottage is duurzaam en energiezuinig dankzij slimme thermostaten en waterbesparende douchekoppen, het tropisch decor in de Market Dome en in het zwembad bestaat uit bedreigde planten die zijn gered van vernietiging en hier een tweede leven krijgen en zonder pesticiden worden verzorgd, in de restaurants heb je voldoende vegetarische en vegan keuze (de pasta bolognese en de nacho-schotel is standaard met vegetarisch gehakt), sinaasappelschillen worden bewaard om zeep van te maken, koffiedrab blijkt een uitstekende ondergrond te zijn om eigen oesterzwammen op te kweken (dat weten we bij thegreenlist.nl ook) en oude frituurolie wordt gebruikt voor biodiesel.

Binnenactiviteiten en vegetarisch eten bij Center Parcs Het Meerdal.

Wil je meer weten over alle duurzame projecten van Center Parcs zowel op het gebied van natuurbehoud, biodiversiteit, klimaat en sociale projecten? Bekijk dan deze website.

Ook naar Het Meerdal?

Bekijk meer over Het Meerdal en de Comfort, Premium en VIP cottages en de andere parken. (Kleine) paardenliefhebbers opgelet: op Het Meerdal heb je ook pony cottages met een pony bij je huisje. Ik ben een paardenmeisje, dus dit huisje had vroeger zeker op mijn bucketlist gestaan!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Milan Vermeulen/Center Parcs, Ton Hurks/Center Parcs, thegreenlist.nl.

Share

Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.
Saskia Sampimon-Versneij

Saskia Sampimon-Versneij

Oprichter van thegreenlist.nl. Haar doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken voor een duurzamer leven. Sas schreef ook hét duurzame lifestyle boek NIKS NIEUWS.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: