Search
Duurzaam overnachten in hotel Jakarta in Amsterdam

Duurzaam overnachten: hoe pik je die écht duurzame locaties eruit?

Ook je vakantie wil je natuurlijk zo groen mogelijk aanpakken. Daar hoort duurzaam overnachten bij. Maar: duurzaam overnachten is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Binnen de reisbranche zul je namelijk veel greenwashing tegenkomen. Zelfs een keurmerk zegt niet altijd alles. Toch zijn er ook ontzettend veel leuke overnachtingsplekken te vinden die wél groen zijn. Hoe pik je die écht duurzame locaties eruit?

Duurzaam overnachten, wat betekent dat?

Tegenwoordig claimen veel accommodaties dat ze duurzaam bezig zijn, terwijl dit niet of amper zo is. Zo zie je waarschijnlijk regelmatig een van de volgende zinnetjes staan: ‘Ons hotel is duurzaam’, ‘Wij scheiden het afval’, ‘We maken gebruik van ledverlichting’ of ‘We hebben waterbesparende douches.’ Natuurlijk zijn dit zijn goede stappen! Maar zouden dit soort zaken inmiddels niet gewoon hartstikke normaal moeten zijn? Als we het over duurzaam overnachten hebben, praten we over accommodaties die actief bezig zijn met verduurzamen en ervoor zorgen dat jij duurzaam kunt overnachten. Gelukkig zijn er steeds meer accommodaties en hotels die zich volledig inzetten om groener te worden.

Hoe weet je zeker dat een accommodatie duurzaam is?

Om erachter te komen of een accommodatie waar je wilt gaan overnachten daadwerkelijk duurzaam is, kun je verschillende dingen doen. Zo kun je kijken of de overnachtingsplek die jij op het oog hebt, een keurmerk als Green Key of Green Globe heeft. Daarnaast kun je kijken wat een accommodatie precies doet om te verduurzamen. Hebben ze zonnepanelen en maken ze gebruik van lokale producten? Dan zijn ze goed bezig! Twijfel je of ze ook daadwerkelijk doen wat ze zeggen, lees dan de reviews. Daar vind je ongetwijfeld nog meer aanknopingspunten om te checken of jouw overnachting duurzaam gaat zijn.

Hotel Jakarta in Amsterdam is energieneutraal.

Keurmerken voor duurzaam overnachten

Er zijn honderden duurzame keurmerken. Ieder keurmerk heeft zijn eigen regeltjes. Omdat er geen wetgeving rondom de juistheid van deze keurmerken bestaat, is het vaak lastig te achterhalen welke je kunt geloven. Je vindt ze op bekende overnachtingsboekingssites als Expedia en TripAdvisor. Allemaal verschillende keurmerken die zouden aangeven dat jouw overnachting zo groen mogelijk is en je hier dus duurzaam kunt overnachten. Maar welke kloppen wel en welke niet? Hieronder twee keurmerken die veel gebruikt worden en waar je sowieso van op aan kunt en een bonussuggestie.

Green Globe is een keurmerk in de reis- en gastvrijheidsindustrie. Green Globe is een internationaal erkend duurzaamheidslabel en wordt in negentig landen gebruikt. Naast het milieu zijn ook de economische en sociale maatregelen meegenomen in het Green Globe keurmerk. Op deze manier worden onder andere goede arbeidsomstandigheden, het gebruik van fairtrade-producten en de lokale omgeving gestimuleerd.

Green Key is een van de bekendste keurmerken in de recreatie- en vrijetijdsbranche in Nederland. Bijna tien procent van de hotels in Nederland hebben een Green Key keurmerk. Wanneer verdien je als hotel of accommodatie een Green Key keurmerk? Het hotel wordt beoordeeld op twaalf verschillende punten. Bouwen en groen, energie, afval en textiel zijn onder andere belangrijke thema’s. Als alle thema’s zijn beoordeeld, dan kan een hotel een Green Key certificaat Bronze, Silver of Gold krijgen. Goud is daarbij natuurlijk de topscore!

Wat doen groene accommodaties om te verduurzamen?

Accommodaties die zich volledig inzetten voor duurzamer gebruik, focussen zich op veel meer dan alleen afval scheiden en ledverlichting. Ze kunnen bezig zijn met het opwekken van hun eigen energie door middel van zonnepanelen of een warmtepomp. Het gebouw is goed geïsoleerd, zodat er in de winter weinig warmte verloren gaat en in de zomer weinig warmte binnen komt. Er zal ook een aangepast aircobeleid gelden. In het restaurant maken ze bij voorkeur gebruik van producten uit een eigen moestuin, bereiden ze de maaltijden met lokale producten en gaan ze voedselverspilling tegen. Daarnaast zul je zien dat duurzame hotels geen kleine flesjes shampoos meer aanbieden en jou stimuleren om je handdoeken vaker dan één keer te gebruiken. Zie je dit soort aanwijzingspunten terugkomen op de website van jouw hotel? Dan zit je waarschijnlijk goed.

Websites om jouw duurzame accommodatie te boeken

Wil je zeker weten dat jouw overnachting een duurzame keuze is? Maak het jezelf dan gemakkelijk en boek via een van de websites hieronder. Deze pagina’s focussen zich voornamelijk op duurzame overnachtingen. Zoek online ook eens op de zoekterm sustainable accommodation, dan pik je ook de engelstalige artikelen mee.

  • Natuurhuisje.nl hier vind je verschillende huisjes midden in de natuur. De huisjes staan in Nederland en België. Veel van de huisjes op natuurhuisje.nl zijn kleinschalig en beheerd door particulieren.
  • Stayokay vind je op twintig verschillende locaties in Nederland. Deze fijne budget en duurzame hostels vind je op de meest verrassende locaties. Zo slaap je bij Stayokay Rotterdam in een kubuswoning en verblijf je midden in de bossen bij Stayokay Soest.
  • Ecobnb is een boekingssite waar je duurzame accommodaties kunt boeken. Per accommodatie geven ze precies aan welke duurzame stappen ze zetten.
  • Campspace is een website waarop je locaties vindt waarbij mensen aan huis slaapt. Vaak kun je bij mensen in de tuin of op het weiland je tent opzetten. Soms staat er ook al een verblijf waar jij duurzaam kunt overnachten. Dit kan bijvoorbeeld een boomhut of een yurt zijn.
  • ECO logies is een platform voor energieneutraal overnachten in Nederland en België. Het is geen website waar je een accommodatie kunt boeken. Wel vind je er veel inspiratie voor duurzame overnachtingen, met uitleg per accommodatie waarom ze duurzaam zijn.

Duurzaam overnachten bij het Stayokay hostel in Rotterdam.

Tips voor jouw duurzame verblijf

Wil je nou ook op locatie je steentje bijdragen? Als gast kun jij het hotel of huisje waar je slaapt heel makkelijk helpen om nóg minder energie te verbruiken:

  • Zet alle lampen uit als je weggaat.
  • Gebruik zo min mogelijk de airco of verwarming. Ga je weg uit de hotelkamer, zet de airco en de verwarming dan uit.
  • Doe de gordijnen dicht als je weggaat. Zo blijft de temperatuur binnen een stuk aangenamer.
  • Neem je eigen toiletartikelen mee. De kleine shampooflesjes in de badkamer hoef je dan niet te gebruiken. Dat scheelt weer plastic!
  • Vaak staat er een flesje water in de hotelkamer. Laat deze staan en vul je eigen herbruikbare waterfles. Natuurlijk alleen als er schoon drinkwater uit de kraan komt.
  • Het is echt niet nodig om dagelijks een schone handdoek te gebruiken. Hang hem netjes uit en housekeeping zal hem voor je laten hangen.
  • Ontbijtbuffet? Kies alleen wat je echt op gaat eten = no waste.
  • Ook de reis naar je duurzame bestemming toe, kun je duurzaam aanpakken. Het liefst maak je gebruik van het OV. Ga je toch vliegen of op autovakantie? Dan kun je de CO2-uitstoot van je vliegreis of autorit compenseren. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
  • Eenmaal op locatie? Doe dan zoveel mogelijk lopend. Extra voordeel: je ziet veel meer als je vertraagt!
Gebruik handdoeken in hotels vaker

Voorkom voedselverspilling

Bij buffetten kan de voedselverspilling oplopen tot vijftig procent. Hotels willen namelijk dat alle gasten, ook de laatste, voldoende te kiezen hebben. Voedsel weggooien is niet alleen een verspilling van kostbare landbouwgrond, water, energie en grondstoffen. Het zorgt ook nog eens voor maar liefst vier keer zoveel CO2-uitstoot als alle vliegreizen wereldwijd samen. Door minder voedsel weg te gooien in de horeca en dus voedselverspilling tegen te gaan, lever je dus een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van onze planeet.

Bron: Unilever Food Solutions

Duurzaam overnachten lukt jou vanaf nu ook

Een duurzame levensstijl thuis wil je natuurlijk het liefste voortzetten in je vrije tijd en op vakantie. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om duurzaam te overnachten. Je moet ze alleen even vinden. Maar is de voorbereiding niet de halve pret? Zet de bovenstaande websites in je favorietenlijstje, onthoud de keurmerken en je bent weer een stapje dichter bij een groene vakantie. Safe travels!

Meer duurzame reistips van thegreenlist.nl

Photo credits: Hotel Jakarta in Amsterdam, thegreenlist.nl.

Share

Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.
Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: