Search
Tweedehands camper: tips voor het vinden van een tweedehands camper of caravan

Tips voor het vinden van een tweedehands camper, caravan of tent

Kamperen is een mooie, duurzame manier van vakantie vieren. Maar wauw wat is de aanschaf van een tent, caravan of camper duur! Als ervaren kampeerder deelt Amy daarom tips voor het vinden van een tweedehands camper, caravan of tent. Waarop moet je letten? En moet je een kampeermiddel écht kopen of kun je er ook eentje in bruikleen nemen?

Duurzaam kamperen: ga voor tweedehands of huren

Kamperen kan een mooie manier zijn om milieubewust en kostenbewust op vakantie te gaan. Back to basic, teruggeworpen op de natuur, mooie avonturen beleven: veel mensen zijn er dol op. Maar kamperen is tegenwoordig helemaal niet zo goedkoop meer. Het aanschaffen van een tent, caravan of camper kan een dure aangelegenheid zijn. Helemaal als je het zelf nieuw aanschaft. Door je kampeermiddel tweedehands te kopen of er eentje te lenen of huren, bespaar je geld en ben je tegelijk milieubewust bezig. Ik neem de opties met je door en deel tips waarop je moet letten bij de aanschaf van een tweedehands camper, caravan of tent gaat.

Ga voor een tweedehands camper, caravan of tent. Je kunt er eentje huren of lenen of kopen in het tweedehands circuit. Dit is beter voor het milieu en je portemonnee.

Kampeermiddel kiezen: caravan, camper of tent?

Als je voor de eerste keer gaat kamperen, zal je zonder enige ervaring moeten kiezen voor een kampeermiddel. En dat kan best een lastige keuze zijn. De meest gebruikte kampeermiddelen zijn de tent, de caravan of de camper. Maar waar kies jij voor? Heb je liever wat meer ruimte, een vaste keuken en een vast bed? Dan is een caravan of camper, wellicht de beste keuze. Ga je liever terug naar de basis, vind je het leuk om op een klein kooktoestel te koken en slaap je heerlijk op een matje of luchtbed, ga dan met de tent op vakantie.

Naast comfort zit er ook in vervuiling, in CO2-uitstoot dus, een groot verschil tussen de caravan en camper versus de tent. Het verschil zit vooral in productie, het maken van een vervoersmiddel met al die onderdelen van zeldzame grondstoffen is ontzettend impactol. Een duurzamere keuze is om een camper of carvan tweedehands te kopen of te huren, maar daarover zometeen meer. Wat je ook moet weten, is dat er een groot verschil zit in verbruik. Op de camping is de uitstoot wel redelijk gelijk. Ga je met een tent op vakantie, dan past alles in je auto en hoef je hier geen extra vervoersmiddel voor mee te nemen. Ga je met de caravan dan heb je nog eens een paar honderd kilo achter je auto hangen. Ga je met de camper op vakantie, dan is je huis meteen ook je vervoermiddel.  

Met behulp van de tool Klimaatwijs op reis van Milieu Centraal heb ik een aantal vergelijkingen gemaakt. Ik ben uitgegaan van een vakantie van twee weken met vier personen naar Lissabon. Vlieg je naar Lissabon en slaap je daar vervolgens in een stacaravan, dan verbruik je 2.270 kilo CO2. Maak je diezelfde reis maar dan met de caravan, dan stoot je 1.680 kilo CO2 uit. Ga je vervolgens met de auto en de tent naar Lissabon, dan stoot je nog maar 900 kilo CO2 uit. Naast het kampeermiddel, neemt je verbruik met 20 tot 30% toe als je ook nog eens ervoor kiest om een dakkoffer of fietsen mee te nemen.

Camper of caravan

Past een camper of juist een caravan beter bij jou? Dit is grotendeels afhankelijk van het type vakantieganger dat je bent. Ben je graag op de camping te vinden en maak je van tijd tot tijd een uitstapje, dan is een caravan waarschijnlijk de beste optie. Je kunt al je spullen lekker laten staan terwijl jij in de auto stapt op weg naar je dagje uit. Ga je echt roadtrippen en rijd je van camping naar camping dan is een camper weer ideaal. Je tafel en stoeltjes binnen zetten en je kunt weer vertrekken.

Kampeermiddel lenen of huren

Heb je nog nooit eerder gekampeerd, dan kun je misschien beter de eerste keer een kampeermiddel lenen van vrienden of familie. Is dit geen optie, kijk dan naar het huren van een kampeermiddel. Zo kun je zonder veel risico ontdekken wat bij je past voor je zelf een tweedehands kampeermiddel aanschaft. Een kampeermiddel delen met elkaar is een mooie duurzame optie. Waarom zouden we allemaal een tent, caravan of camper moeten hebben om deze vervolgens een groot deel van het jaar stil te laten staan? Beter kun je er samen van genieten!

  • Camper of caravan huren: Hier huur je een camper direct van een particuliere eigenaar. Op deze manier staat de camper niet het grootste deel van het jaar stil, verdienen zij een zakcentje en kun jij een vakantie met de camper uitproberen. Een paar platforms waar dit kan: Goboony, Paul Camper, Peerby of caravandelen.nl.
  • Huurtent: Op veel verschillende campings kun je (ingerichte) tenten huren. Het enige wat je hoeft te doen, is je koffer inpakken en gaan. Een tent huren bij een verhuurbedrijf om er zelf mee op stap te gaan kan bij Hikers House.

Ben je er al helemaal uit en wil je een tent, caravan of camper echt zelf bezitten? Ga dan voor tweedehands! Er is zoveel aanbod! Maar waar begin je? Met onderstaande tips vind je de mooiste tweedehands spullen en verklein je de kans op een miskoop.

Tweedehands camper: een oud kampeermiddel is minder duurzam in verbruik dan een nieuwere.

Een tweedehands tent kopen

Een tweedehands tent kopen, kan vaak spannend zijn. Is de tent altijd goed behandeld en hoe weet je zeker dat hij niet lekt? Zeker weten dat een tent niet lekt, doe je helaas niet. Je zal de verkoper dan ook op zijn of haar woord moeten geloven. Wel zijn er een aantal dingen waarop je kunt letten, zodat je een vertrouwd gevoel krijgt bij zowel de verkoper als de tweedehands tent.

  • Stel vragen: stel de verkoper gerust een heleboel vragen over de tent. Hou oud is de tent? Wanneer is de tent voor het laatst gebruikt? Hoe vaak zijn jullie ermee weg geweest? Hoe is de tent onderhouden?
  • Bekijk de foto’s: soms kom ik tweedehands tenten op Marktplaats tegen waarvan duidelijk te zien is dat de vakantiefoto’s uit een fotoalbum bij oma op zolder komen of alleen een foto van de tent in de hoes. Dit zijn voor mij de momenten dat ik het niet vertrouw. Een verkoper die de moeite neemt om de tent even op te zetten en er foto’s van te maken, vertrouw ik veel meer.
  • Reviews: kijk naar de reviews van de verkoper. Zijn deze positief, dan heb je meestal te maken met een eerlijk persoon.
  • Kijken: vraag of je naar de tent mag komen kijken. Vraag of je even samen de tent op kunt zetten. Op deze manier leer je meteen de ins en outs over de tent van een ervaringsdeskundige en kun je meteen zien of je geen scheuren, gaatjes of rare plekken in het tentdoek ziet.
  • Merken: deze merken houden zich bezig met het produceren van duurzame kampeerspullen of kwaliteitsspullen die een superlange levensduur hebben: Vaude, Blue Loop, Karsten tenten, De Waard Tenten en Bardani tenten. Stel zoekopdrachten in voor het vinden van een tweedehands exemplaar van één van deze merken.

Tweedehands tent kopen: materiaalkeuze van tent

Er zijn veel verschillende tenten te koop, zo ook in het tweedehands circuit. Om de juiste tweedehands tent voor jou te vinden, is het belangrijk dat je je bewust bent van de verschillende materialen. Niet elk materiaal is geschikt voor elk type kampeerder. Bovendien: hoe meer jij weet over het materiaal van jouw tent, hoe beter je ervoor kunt zorgen en hoe langer de tent mee zal gaan. Ik neem de drie meest voor de hand liggende materialen door die veelal tegenkomt in het tweedehands circuit.

  • Katoenen tent: dit zijn de stevigste tenten, maar ook de zwaarste van allemaal. Het voordeel van katoenen tenten is dat ze erg lang meegaan. Ze kunnen goed tegen uv-straling en hebben het minste last van condensvorming tijdens de koude ochtend of op natte dagen. Zelf heb ik een katoenen tent via Marktplaats gekocht die ondertussen al twaalf jaar oud is (en als het aan mij ligt nog een heel veel jaren mee gaat).
  • Nylon: deze tenten zijn superlicht en erg sterk. Tenten van nylon hebben het voordeel dat ze supersnel drogen, weinig kans op schimmels dus en nooit meer een natte tent inpakken. Het nadeel is dat ze minder bestand zijn tegen uv-straling en dat deze tenten door de invloed van zon sneller slijten. De lichtgewicht eigenschappen van een nylon tent maken de tent uitermate geschikt als trekkerstent. Je zet hem in de avond op en na het ontbijt ga je weer verder met je wandel- of fietstocht. Gebruik een nylon tent dus alleen maar als je met je backpack gaat kamperen en een zware tent geen optie is. Ga je een langere tijd op de camping staan, dan wil je een nylon tent vermijden omdat hij dan veel te snel slijt. Nylon tenten zijn doorgaans duurder, dus voor een mooi tweedehands exemplaar zal je mogelijk ook iets meer kwijt zijn.
  • Polyester: tenten van dit materiaal zijn zwaarder dan nylon tenten, maar nog steeds licht vergeleken met een katoenen tent. Ze drogen relatief snel en zijn beter bestand tegen uv-straling dan bijvoorbeeld nylon tenten. Dit type tent is in alle vormen en maten beschikbaar: van kleine trekkerstenten tot familietenten en zijn zeer goed betaalbaar. Dus tweedehands kun je vaak een goede koop vinden.

Een tweedehands camper of caravan kopen

Ben je meer een camper- of caravanhouder? Voor het kopen van een tweedehands caravan of camper gelden dezelfde dingen als voor het kopen van een tweedehands tent. Naast deze tips zijn er nog een aantal andere dingen waarop je extra kunt letten.

  • Kijken: bij de bezichtiging is het belangrijk dat je let op roestvorming op het chassis en kijkt of de vloeren niet oud en versleten zijn.
  • Motorisch: let er bij het kopen van een tweedehands camper ook goed op of-ie motorisch goed in orde is. Vraag of je er een proefrondje mee mag rijden voor je hem koopt. En kijk natuurlijk ook eventjes naar het verbruik. Een nieuwere en kleinere camper zal minder brandstof verbruiken dan een oud beestje.
  • Opzetten: zit er een voortent bij de caravan? Vraag dan of deze opgezet kan worden. Let ook hier weer op scheuren en vreemde plekken.
  • Onderhoud en repareer je kampeermiddel: met goed onderhoud en een reparatie van tijd tot tijd kan je kampeermiddel jaren meegaan. Steeds vaker zie je ook op de camping oldtimer caravans voorbijkomen in mooie staat.
  • Merken: Fixxter (voorheen Camperfixx) en Kip Caravans zijn voorlopers op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast zijn Kip caravans van degelijke kwaliteit, regelmatig zie ik nog een oud beestje van zeker een jaar of 25 staan op de camping. Een goed idee dus om een zoekopdracht in te stellen naar deze merken zodat je als eerste op de hoogte wordt gebracht van mooie tweedehands modellen.

Tips voor het kopen van een tweedehands camper en caravan

Er zijn verschillende soorten caravans en campers te koop. Bovendien zijn er voor een caravan een aantal regels waaraan je je moet houden met betrekking tot de auto die de caravan trekt. Deze regels gelden niet alleen als je een tweedehands caravan koopt, maar ook als je er eentje gaat huren.

  • Gewicht: niet iedere auto mag, en kan, zomaar iedere caravan trekken. Als vuistregel houd je aan dat je caravan niet zwaarder mag wegen dan 75% van het gewicht van je auto. Het laadgewicht van je auto vind je weer terug op je kentekenbewijs. Wil je alles weten over het gewicht van je auto en de caravan lees dan dit artikel van de ANWB. Verder is het natuurlijk cruciaal dat de beoogde auto een trekhaak heeft.
  • Indeling: bij het kopen van een caravan of camper is de indeling ook van groot belang. Wil je de natte cel (badkamer) gaan gebruiken. Wil je een vast bed of vind je het niet erg als je iedere ochtend en avond het zitgedeelte moet ombouwen tot bed? Hoeveel opbergruimte wil je, hoe uitgebreid ga je koken op de camping?
  • Stalling: ben je terug van je vakantie dan zal je je caravan of camper ergens moeten stallen. Dit brengt ook nog extra kosten met zich mee, naast aanschaf, belastingen en verzekeringen. De meeste caravans zijn te hoog om in de garage te kunnen zetten. En je mag ze niet op straat laten staan. Je kunt ervoor kiezen om een caravanstalling te huren of als je de ruimte hebt een carport te bouwen en de caravan in de tuin te zetten. Heb je een garage en wil je toch liever daar de caravan in zetten, kijk dan eens naar een Kip of Rapido caravan. Deze hebben beide een hefdak waardoor ze wel makkelijker in de garage passen.

Tip: ga proefslapen in je tweedehands tent, voordat je er écht lang mee op vakantie gaat.

Proefslapen in je tweedehands camper, caravan of tent

Voordat je vakantie begint, is het altijd handig om je tent, caravan of camper op een grasveldje in de buurt een keer op te zetten. Zo weet je meteen of alles compleet is, hoe je de tent het beste kunt opzetten en of je nog spullen mist. Heb je een weekendje vrij, ga dan lekker proefkamperen op een minicamping in de buurt. Huur je of leen je een tent, zorg dan dat je een goede uitleg krijgt van de eigenaar of verhuurder en vraag om een telefoonnummer mocht je er in geval van nood helemaal niet uitkomen – ook niet na het tig keer terugkijken van YouTube video’s.

  • Opzetten: zorg ervoor dat je je tent of caravan op je juiste manier opzet, zet je caravan waterpas, span je tent op de juiste manier aan. Zo voorkom je gebogen tentstokken of scheurend doek.
  • Onderhoud: heb je besloten om de tent te kopen, maak de tent tijdens het proef opzetten even goed schoon en spuit het in met een waterproof middel.
  • Schoonhouden: houd je tent en caravan schoon. Zie je een rare plek, vogelpoep of hars van een boom, zorg er dan voor dat je dit zo snel mogelijk verwijdert. Zo krijgt het geen kans om het tentdoek aan te tasten. Schoonhouden doe je het beste met lauw water. Gebruik nooit te heftige schoonmaamiddelen. Niet nodig plus dit tast het doek aan.
  • Droog: zorg ervoor dat je al je kampeerspullen en met name (voor)tenten goed laat drogen voordat ze opgeruimd worden. Zo voorkom je een tent vol schimmel tijdens je volgende kampeeravontuur.

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Photo credits: Pavel Danilyuk (Pexels), Cottonbro (Pexels), Quang Nguyen Vinh (Pexels), Kampbros (Pexels).

Share

Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.
Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.

gerelateerde artikelen

Heb je een vraag of een leuke duurzame tip?

Neem gerust contact op!

Stuur gerust een e-mail of DM op Instagram.
Via deze kanalen kun je thegreenlist.nl volgen of in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: