Search
duurzame camping tips

Met deze tips vind jij de leukste duurzame camping

Ben je druk bezig met het maken van je volgende vakantieplannen? En heb je besloten duurzaam te gaan kamperen? Dan ben je lekker bezig! Maar wat is nou precies een duurzame camping? En hoe vind je die?

Duurzame camping

Ik ben groot fan van duurzaam kamperen. Je komt vaak op kleine en lokale campings terecht, waar ik echt het gevoel heb midden in de natuur te zitten. Of dat nou in een bos, aan een meer of op de boerderij is. Ik voel mezelf één met de natuur. Een ander groot voordeel van een duurzame camping is voor mij dat je vaak sneller contact hebt met de lokale bevolking en de camping eigenaren kunnen je vaak veel meer over de omgeving vertellen.

Duurzaam kamperen op een groene camping

Duurzaam kamperen is kamperen op een bewuste manier. Je kiest bijvoorbeeld bewust voor duurzame of tweedehands kampeermiddelen, zoals een geleende camper of caravan of een tweedehands tent. Je houdt rekening met het verbruik van je vervoermiddel en gaat op zoek naar een duurzame camping. Als je duurzaam gaat kamperen, kies je vaak voor een kleinere camping waardoor je al snel meer in de natuur bent. Duurzaam kamperen kan ook inhouden dat je minder ver op reis gaat en een duurzame camping in Nederland vindt.

Is kamperen niet altijd duurzaam?

Kamperen is al een relatief duurzame manier van reizen, het is zeker veel duurzamer dan een vliegvakantie en vaak ook duurzamer dan (luxe) vakantieparken en resorts in Europa. Toch zijn er nog veel dingen waar je rekening mee kunt houden om jouw kampeervakantie nóg duurzamer te maken. Zo kun je beter met een tent of vouwwagen op vakantie gaan, omdat dit tijdens de reis minder CO2-uitstoot veroorzaakt in vergelijking met een camper of caravan. Ook is het goed om te weten dat extra bagage aan de auto, zoals een dakkoffer of fietsen, de autorit met circa 20% meer belastend maakt. Maar je kunt natuurlijk ook een camping duurzamer kiezen!

Duurzaam kamperen in de natuur

Hoe vind je een duurzame camping?

Waar ga je die tent opzetten? Ook dat is bepalend hoe duurzaam of hoe impactvol je vakantie is. Vaak kun je op de website van een camping al lezen wat ze doen om groener bezig te zijn. Scheiden ze het afval, hebben ze een winkeltje met lokale producten, gebruiken ze zonnepanelen en hebben ze waterbesparende douches? Als een camping groen bezig is, kan je dit in veel gevallen terug vinden op de website.

Kleine (natuur)campings zijn vaak groener dan de grote campings met vijf zwembaden, een binnenspeeltuin en een paar grote restaurants. Wil je toch een camping waar je op warme zomerdagen verkoeling kunt vinden? Kies voor een kleine camping aan een rivier of meer. Zo heb je toch waterpret en verkoeling tijdens de warme dagen.

  • Campspace: een relatief nieuw kampeerplatform waarbij je op kleine campings of bij mensen in de tuin terecht komt. In Nederland is Campspace al vrij groot, in andere Europese landen is het steeds meer aan het opkomen. Bekijk meer over Campspace.
  • Natuurcampings: vaak rustige campings waar je het ultieme gevoel hebt dat je midden in de natuur bent. Campings kun je onder andere vinden op natuurcamping.nl.
  • Paalkamperen: als alternatief voor wild kamperen (want dat is verboden) heb je verschillende locaties waar je kunt paalkamperen. Paalkamperen houdt in dat je op speciaal aangewezen locaties mag kamperen zolang je maar binnen het aangewezen aantal meters van de paal staat.
  • Wildkamperen: kamperen midden in de natuur, alleen jij en je tentje, geen luxe voorzieningen. Let er wel op, je mag lang niet overal wildkamperen. Veel landen hebben hier strenge regels voor. In Scandinavische landen is wildkamperen een stuk makkelijker. In andere landen kan het zomaar zijn dat je alleen boven de boomgrens mag kamperen. Naast de wildkampeerregels die per land verschillen, is er één regel die overal geldt: laat je kampeerplaats schoner achter dan hoe je hem aantrof.
  • Green Key keurmerk: met dit keurmerk weet je zeker dat een camping groen bezig is.
  • Nivon: betaalbaar overnachten midden in de natuur bij natuurvriendenhuizen, op kampeerterreinen en in huisje. Voor natuurbeleving, ontmoetingen, reizen, ontwikkeling, cultuur en om te genieten van het leven.

Meer duurzame kampeertips

Nu kun jij een groene camping vinden

Nu weet je bijna alles over duurzaam kamperen, het kopen of huren van een tweedehands kampeermiddel, een minimalistische paklijst én ben jij de beste in het vinden van een duurzame camping. Ga eens dichtbij huis kamperen, in Nederland vind je veel leuke campings. Wil je liever toch naar het buitenland, kies dan eens voor de Ardenne, Luxemburg of de Duitse Eifel. Prachtig en lekker dichtbij! Nu ben jij helemaal klaar voor jouw duurzame kampeervakantie! Weet jij al waar je naartoe gaat?

Photo credits: Cottonbro (Pexels), Alexandre Boucher (Pexels), Matheus Bertelli (Pexels), KoolShooters (Pexels).

Share

Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.
Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: