Ben je druk bezig met het maken van je volgende vakantieplannen? En heb je besloten duurzaam te gaan kamperen? Dan ben je lekker bezig! Maar wat is nou precies een duurzame camping? En hoe vind je die?
Duurzame camping
Ik ben groot fan van duurzaam kamperen. Je komt vaak op kleine en lokale campings terecht, waar ik echt het gevoel heb midden in de natuur te zitten. Of dat nou in een bos, aan een meer of op de boerderij is. Ik voel mezelf één met de natuur. Een ander groot voordeel van een duurzame camping is voor mij dat je vaak sneller contact hebt met de lokale bevolking en de camping eigenaren kunnen je vaak veel meer over de omgeving vertellen.
Duurzaam kamperen op een groene camping
Duurzaam kamperen is kamperen op een bewuste manier. Je kiest bewust voor duurzame of tweedehands kampeermiddelen, zoals een geleende camper of caravan of een tweedehands tent. Je houdt rekening met het verbruik van je vervoermiddel en gaat op zoek naar een duurzame camping. Als je duurzaam gaat kamperen, kies je vaak voor een kleinere camping waardoor je al snel meer in de natuur bent. Duurzaam kamperen kan ook inhouden dat je minder ver op reis gaat en een duurzame camping in Nederland vindt.
Is kamperen niet altijd duurzaam?
Kamperen is al een relatief duurzame manier van reizen, het is zeker veel duurzamer dan een vliegvakantie en vaak ook duurzamer dan (luxe) vakantieparken en resorts in Europa. Toch zijn er nog veel dingen waar je rekening mee kunt houden om jouw kampeervakantie nóg duurzamer te maken. Zo kun je beter met een tent of vouwwagen op vakantie gaan omdat dit tijdens de reis minder CO2-uitstoot veroorzaakt in vergelijking met een camper of caravan. Ook is het goed om te weten dat extra bagage aan de auto, zoals een dakkoffer of fietsen, de autorit met circa +20 procent meer belastend maakt. Maar je kunt natuurlijk ook een camping duurzamer kiezen!

Hoe vind je een duurzame camping?
Waar ga je die tent opzetten? Ook dat is bepalend hoe duurzaam of hoe impactvol je vakantie is. Vaak kun je op de website van een camping al lezen wat ze doen om groener bezig te zijn. Scheiden ze het afval, hebben ze een winkeltje met lokale producten, gebruiken ze zonnepanelen en hebben ze waterbesparende douches? Als een camping groen bezig is, kan je dit in veel gevallen terug vinden op de website.
Kleine (natuur)campings zijn vaak groener dan de grote campings met vijf zwembaden, een binnenspeeltuin en een paar grote restaurants. Wil je toch een camping waar je op warme zomerdagen verkoeling kunt vinden? Kies voor een kleine camping aan een rivier of meer. Zo heb je toch waterpret en verkoeling tijdens de warme dagen.
- Campspace: Dit is een relatief nieuw kampeerplatform waarbij je op kleine campings of bij mensen in de tuin terecht komt. In Nederland is Campspace al vrij groot, in andere Europese landen is het steeds meer aan het opkomen. Bekijk meer over Campspace.
- Natuurcampings: Dit zijn vaak rustige campings waar je het ultieme gevoel hebt dat je midden in de natuur bent. Campings kun je onder andere vinden op natuurcamping.nl.
- Paalkamperen: In Nederland is wildkamperen verboden. Als alternatief heb je verschillende locaties waar je kunt paalkamperen. Paalkamperen houdt in dat je op speciaal aangewezen locaties mag kamperen zolang je maar binnen het aangewezen aantal meters van de paal staat.
- Wildkamperen: Ga eens wildkamperen, je kampeert midden in de natuur, alleen jij en je tentje, geen luxe voorzieningen. Let er wel op, je mag lang niet overal wildkamperen. Veel landen hebben hier strenge regels voor. In Scandinavische landen is wildkamperen een stuk makkelijker. In andere landen kan het zomaar zijn dat je alleen boven de boomgrens mag kamperen. Naast de wild kampeer regels die per land verschillen is er één regel die overal geldt: laat je kampeerplaats schoner achter dan hoe je hem aantrof.
- Green Key keurmerk: Met dit keurmerk weet je zeker dat een camping groen bezig is.
- Nivon: Bij Nivon overnacht je betaalbaar midden in de natuur bij natuurvriendenhuizen, op kampeerterreinen en in huisje. Voor natuurbeleving, ontmoetingen, reizen, ontwikkeling, cultuur en om te genieten van het leven.


Meer duurzame kampeertips
- Koop je kampeermiddel en -spullen tweedehands. In dit artikel lees je alles over tweedehands kampeermiddelen, zoals een camper, caravan of tent.
- Kijk of je kampeerspullen kunt lenen.
- Hulp nodig bij het maken van een paklijst? Lees hier welke kampeerspullen je écht nodig hebt.
- Eet ook op de camping vegetarisch of vegan
- Ga op wandel- fietsvakantie met de tent in je tas. In dit artikel vind je de beste tips voor een duurzame wandelvakantie.
- Gebruik worteldoek in plaats van wegwerp plastic.
- Ga je kamperen aan een rivier? Leg daar je fles drinken in om het koud te houden.
- Laat het kampvuur uit en trek een extra dikke trui aan.
- Op de camping heb je minder spullen nodig dan je denkt. Leer alles over jouw perfecte paklijst voor een groene kampeervakantie.
- Laat de dakkoffer en het fietsenrek thuis. Deze zorgen voor verrassend veel CO2-uitstoot.
- Ook de uitstoot van kampeervakantie kun je compenseren. Hoe en waar je dit kunt doen, vind je hier.
Nu kun jij een groene camping vinden
Nu weet je bijna alles over duurzaam kamperen, het kopen of huren van een tweedehands kampeermiddel, een minimalistische paklijst én ben jij de beste in het vinden van een duurzame camping. Ga eens dichtbij huis kamperen, in Nederland vind je veel leuke campings. Wil je liever toch naar het buitenland, kies dan eens voor de Ardenne, Luxemburg of de Duitse Eifel. Nu ben jij helemaal klaar voor jouw duurzame kampeervakantie! Weet jij al waar je naar toe gaat?
Photo credits: Cottonbro (Pexels), Alexandre Boucher (Pexels), Matheus Bertelli (Pexels), KoolShooters (Pexels).