Search
Duurzame kampeertips: kampeerspullen

Paklijst kamperen: welke kampeerspullen heb je écht nodig?

Je gaat kamperen, superleuk. Een vakantie vol avontuur en ontspanning! Van tevoren ben je druk bezig met de voorbereidingen van je vakantie: hoe ga je kamperen en wat neem je mee? Eerder deelden we al tips voor het vinden van de beste tweedehands camper, caravan of tent. Dit keer duiken we in de paklijst. Er zijn zoveel kampeerspullen te vinden. Heb je dat allemaal wel nodig? En hoe kun je dat tweedehands en milieubewuster kopen?

Kampeerspullen: ik ga duurzaam kamperen en ik neem mee….

Kamperen is doorgaans een duurzamere manier van vakantie vieren. Back to basic en dicht bij de natuur genieten van een unieke vakantie. En toch komt bij kamperen een aanzienlijke paklijst kijken. Zeker als je nog niet zo vaak gekampeerd hebt. Dan kun je geneigd zijn om veel te veel mee te nemen. Heb je al die kampeerspullen wel echt nodig en moet je het allemaal nieuw kopen? Absoluut niet! Je hebt veel minder nodig dan je denkt. Daarnaast kun je veel tweedehands vinden via Marktplaats. Via Hikershouse, Peerby en Decathlon kun je zelfs een complete set met kampeerspullen huren: tent, kooktoestel, bedden, tafel, stoelen, kortom alles wat je maar wil. En mocht je toch besluiten om het nieuw te willen aanschaffen, dan zijn er genoeg opties om het milieubewuster aan te pakken.

Stappenplan kampeerspullen kopen

Door je paklijst duurzamer aan te pakken, bespaar je juist geld en kies je eerder voor kwaliteit. Met dit stappenplan help ik je op weg:

  • Maak een lijst: Maak een lijst van dingen die je zeker nodig denkt te hebben. Kijk eerst of je deze spullen al in huis hebt. Koop alleen het noodzakelijke (hier kom ik verderop nog op terug). Tijdens het kamperen kom je er vanzelf achter of je nog spullen mist. Deze zijn snel genoeg bijgekocht.
  • Verdiepen: Verdiep jezelf in alle duurzame kampeeropties. Ga langs verschillende kampeerwinkels om te zien wat er allemaal mogelijk is. Stel daar ook al je vragen aan de medewerkers zodat je een compleet beeld krijgt van wat er allemaal op de markt is en waarop je moet letten. Voel je na de goede hulp van een medewerker vooral niet verplicht om meteen iets (nieuw) te kopen.
  • Nieuw of tweedehands: Naast overvolle kampeerwinkels is er tegenwoordig ook een groot aanbod aan tweedehands kampeerspullen. De meeste hiervan vind je op Marktplaats maar ook in de kringloopwinkel kom ik steeds vaker kampeerspullen tegen. De spullen die je écht nodig hebt zoveel mogelijk tweedehands kopen, is wat mij betreft één van de belangrijkste duurzame kampeertips! Met slimme zoekopdrachten kun je de mooiste spullen vinden.
  • Testen: Voordat je vakantie begint, is het altijd handig om een weekend te gaan proef kamperen in de buurt. Zo weet je meteen of alles compleet is en of je nog spullen mist. Heb je een tent? Vergeet ook vooral niet de luchtbedden te testen!

Duurzame kampeeruitzet

Als beginnende kampeerder ben je geneigd om veel te veel spullen mee te nemen. Geloof me, je hebt echt niet alles nodig. En ik vermoed dat je al héél veel thuis hebt liggen. Heb je een klein budget, besteed dan iets meer tijd aan het vinden van tweedehands kwaliteitspullen en laat al die goedkope spullen links liggen. Onderstaande kampeerspullen zijn wat mij betreft musthaves. Sommige spullen heb je alleen nodig als je met de tent gaat kamperen, andere spullen zijn juist weer handig voor als je met de caravan of camper op pad gaat. Per paklijst-item staat dit erbij:

  • Luchtbed/matje: Ga je met de tent kamperen, dan wil je een fijn bed. Kies voor een kwalitatieve mat of luchtbed en beknibbel hier niet op. Bovendien gaat een goed luchtbed jaren mee, er zit garantie op en ze zijn makkelijk te repareren. Daarnaast wil je nog een luchtbed of matje met isolatie erin. Let erop dat je matje een R-waarde van 2 of hoger heeft. Dit voorkomt koude nachten. Denk bij matjes aan merken zoals Exped of Vaude.
  • Slaapzak: Een warme nacht is een goede nacht. Denk na of je graag een slaapzak wilt hebben of kun je ook een dekbed van thuis gebruiken? Donzen slaapzakken zijn warm, klein en licht. Vaude heeft tegenwoordig mooie slaapzakken van gerecycled dons. Human Nature heeft mooie slaapzakken van synthetische dons. En vergeet je hoofdkussen niet!

Hack om slaapzak langer schoon te houden

Gebruik in je slaapzak altijd een lakenzak. Op deze manier hoef je je slaapzak minder vaak te wassen. Beter voor je slaapzak en beter voor het milieu.

  • Stoelen/tafel: Fijne klapstoelen en een geschikte tafel zijn in grote hoeveelheden op Marktplaats te vinden.
  • Koelbox: In de meeste caravans vind je wel een koelkast, handig om je boodschappen langer houdbaar te houden. Ga je met de tent op vakantie, kies dan voor een elektrische koelbox. Kun je meteen onderweg je boodschappen goed houden.
  • Koken: Er zijn verschillende kooktoestellen te verkrijgen. De meeste zijn op gas, al zijn er tegenwoordig ook steeds meer elektrische pannen en kooktoestellen te vinden. Belangrijk om te weten is dat de stroomvoorziening niet op iedere camping sterk genoeg is om elektrisch te koken. Bij de verschillende kooktoestellen horen ook verschillende gastanks. Is je grotere gasfles van Benegas, Primagaz of Campingaz leeg, dan kun je deze lege fles omruilen voor een volle. Je betaalt dan alleen voor het gas.

Bespaartip: gratis gastank scoren?

Omdat er geen statiegeld op deze flessen zit, hebben veel mensen nog een lege gasfles in de schuur staan. Vraag eens bij vrienden of familie of ze nog een lege gasfles hebben staan waar ze toch niks mee doen. Scheelt weer een nieuwe fles kopen!

  • Servies: Om te kunnen koken, heb je natuurlijk ook servies nodig. Kijk eerst eens wat je thuis in de kast hebt staan en besluit daarna pas of je iets ‘nieuws’ nodig hebt. Vaak zie je campingservies gemaakt van plastic. Mensen kiezen hiervoor omdat het minder snel kapot gaat en omdat het aanzienlijk lichter is. Plastic servies of nog beter: servies van gerecycled plastic is een uitstekende duurzame keuze. Koop geen servies van bamboe-melamine. Hoewel dit een duurzame koop lijkt, heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit een gezondheidswaarschuwing afgegeven. Vergeet ook niet om een afwasteil en afwasborstel en spons mee te nemen. Ook dit kan duurzamer: kies voor een natuurlijke spons zonder microplastics, zoals bijvoorbeeld een loofah-spons en een houten afwasborstel waarvan je het kopje kunt verwisselen.
  • Stroom: Heb je graag stroom op de camping, vergeet dan niet om een stroomkabel mee te nemen die geschikt is om buiten te liggen. Zorg ook voor de juiste aansluiting op de stroomkast van de camping. Gebruik je bijna geen stroom, dan is een powerbank met zonnepaneel ook een goed duurzaam alternatief.
  • Technisch: Nog even een klein lijstje om je tent of voortent op te kunnen zetten. Naast haringen, neem je ook een rubberen hamer mee. Wil je voorkomen dat de onderkant van je tent vies wordt, neem dan een worteldoek mee. Heb je een grote tent of luifel, maak dan gebruik van een stormband. Dan weet je zeker dat je tent nergens naar toe gaat met slecht weer.
  • Wat neem je niet mee: Er zijn ook veel dingen die je niet mee hoeft te nemen. Denk hierbij aan extra spullen. Vaak hoor ik: ‘we hebben een extra stoel nodig voor als we visite krijgen’ of ‘laten we wegwerpservies meenemen voor als we visite op de camping krijgen, dat is makkelijk met afwassen’. Dit is allemaal niet nodig. Vraag je visite hun eigen stoel, bord en beker mee te nemen. Scheelt jou weer ruimte in de auto en afwassen doe je toch lekker samen met de visite. Daarnaast krijg ik altijd de kriebels als ik zie dat mensen een hele keukeninboedel meenemen naar de camping, Die plastic slacentrifuge heb je echt niet nodig…

Duurzaam kamperen met duurzame kampeerspullen

De paklijst hierboven is een hele basic paklijst en dat is juist de bedoeling. Heb je nog niet zo vaak gekampeerd, neem dan alleen de basis mee en kom er gaandeweg achter wat je allemaal nodig hebt. Op deze manier voorkom je dat je je tent, caravan of camper volpropt met leuke hebbedingetjes. Een weekendje proefkamperen is daarom ideaal om dit te testen!

Meer duurzame tips van thegreenlist.nl

Tweedehands kampeerspullen voor een camper

Photo credits: Uriel Mont (Pexels), Cottonbro (Pexels), Taryn Elliott (Pexels), Thirdman (Pexels), Vanessa Garcia (Pexels).

Share

Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.
Amy van Loon

Amy van Loon

Amy is onze duurzame reisexpert. Ze probeert de wereld te ontdekken door zo min mogelijk te vliegen. En elke reis probeert ze weer een stukje groener aan te pakken.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: