Search
duurzaam treinen: trein hotspots

Duurzaam treinen in Europa: trein hotspots en tips!

De trein is een duurzaam vervoersmiddel om mee op vakantie te gaan. En steeds meer bestemmingen worden goed bereikbaar met de trein. Het treinnetwerk in Europa breidt zich momenteel vlot uit. Wil je ook eens lekker duurzaam treinen in Europa, maar weet je niet waar je moet beginnen? Onze Mascha is een ervaren treinreiziger en heeft hele handige tips voor Europese trein hotspots en voor comfortabel treinreizen.

Comfortabel en duurzaam treinen in Europa

Denk je eens in?! Vanaf een comfortabele treinstoel zie je de mooiste Europese landschappen aan je oog voorbij trekken. Geen last van achterbankterreur, want je kinderen kunnen vrij bewegen en lezen, kleuren of een spelletje doen. En als je moe bent, doe je gewoon ff je ogen dicht voor een dutje. Je stapt uit midden in het centrum van de tofste Europese steden. En je vakantie begint al relaxed onderweg, en niet pas op de plaats van bestemming. Je hebt geen check-in wachttijd en kunt zoveel bagage meenemen als je kunt dragen. In veel treinen is een restauratiewagon om je te voorzien van een hapje, een koel drankje of een hete koffie. En je neemt ook heel gemakkelijk je eigen eten en drinken mee. Superhandig, vooral met kinderen! En dan is treinreizen ook nog een super duurzame manier van reizen. Hoog tijd om Europa te ontdekken met de trein!

Op vakantie in eigen land

Treinreizen in Nederland gaat 100% op windenergie. Dat maakt het een van meest duurzame manieren van op vakantie gaan in eigen land. En kinderen tot twaalf jaar reizen ook nog een gratis met de trein in Nederland! Je koopt eenmalig een OV-chipkaart voor ze, en dan kun je een Kids Vrij abonnement bestellen voor 0 euro. Doe een leuke dagtrip naar een museum of pretpark. Ga op stedentrip in eigen land of naar een vakantiepark met de trein. Nederland heeft de prachtigste plekjes die je prima kunt ontdekken met het OV.

Duurzaam op reis met de trein naar Kopenhagen.
Ontspannen met de trein naar kopenhagen.

Trein hotspots in Duitsland

Buurland Duitsland is heel gemakkelijk te bezoeken per trein. Kinderen t/m veertien jaar reizen gratis met de Deutsche bahn. En tot en met vijf jaar hebben kinderen geen ticket nodig. Er zijn in Duitse ICE treinen familiezones en kindercoupés, wat treinreizen met kleine kinderen supercomfortabel maakt. De tofste stedentrips in Duitsland, die heel makkelijk bereikbaar zijn met de trein:

 • Het hippe Berlijn (7 uur vanaf Utrecht).
 • Havenstad Hamburg (5,5 uur vanaf Utrecht).
 • Domstad Keulen (3 uur vanaf Utrecht).
 • Oude mijnstad Essen (2 uur vanaf Utrecht).
 • Bourgondisch München (8 uur vanaf Amsterdam).

Trein hotspots in België

Treinen bij onze zuiderburen worden voor 95% aangedreven door elektriciteit. Dat is een stuk duurzamer dan fossiele brandstoffen. Treinen in België is gratis voor kinderen tot en met elf jaar. Dat maakt België bij uitstek een tof land om per trein te bezoeken. Toffe hotspots om per trein te bezoeken:

 • Antwerpen (2 uur vanaf Utrecht).
 • Sprookjesachtig Mons (3,15 uur vanaf Utrecht).
 • Historisch Gent (2,5 uur vanaf Utrecht).
 • Kindvriendelijk Mechelen (2 uur vanaf Utrecht).
 • Hoofdstad Brussel (3 uur vanaf Utrecht).

Trein hotspots in Frankrijk

Frankrijk heeft een uitgebreid spoornetwerk, zodat alle delen van Frankrijk goed tot redelijk goed bereikbaar zijn met de trein. Je reist eerste per hogesnelheidstrein naar Parijs, om van daaruit de rest van Frankrijk te ontdekken. Duurzaam treinen in Frankrijk:

 • Parijs en Disneyland zijn heel makkelijk te treinen (3,5 uur vanaf Utrecht).
 • Levendig Lille ( (5 uur vanaf Utrecht).
 • Sprookjesachtig Nantes (8,5 uur vanaf Utrecht).
 • Europese hoofdstad Straatsburg (6,5 uur vanaf Utrecht).
 • De Zon-thalys rijdt in de zomer (9 juli t/m 27 augustus 2022) op zaterdag rechtstreeks naar Zuid-Frankrijk, zo bereik je Aix-en-Provence in 7 uur (vanaf Utrecht) en Marseille in 9 uur (vanaf Utrecht).

Op de Eiffeltoren en in Berlijn, beide citytrips hebben we met de trein gedaan.

Meer trein hotspots in Europa

Europa heeft zoveel mooie plekken om te ontdekken met de trein:

 • Kindvriendelijk Kopenhagen (10 uur vanaf Utrecht).
 • Het kanaal over naar Londen (vanaf 4,5 uur vanaf Utrecht).
 • Neem de nachttrein naar Wenen, München, Innsbruck, Basel en Zürich.
 • Of ga nog verder weg naar Praag (11 uur vanaf Utrecht) of Budapest (15 uur vanaf Utrecht).
 • Voor een avontuur met de trein boek je de NS Global Pass voor treinen in 33 landen.

Treinreis tips

Ben je geen ervaren treinreiziger, dan volgen hier nog wat tips om je treinreis zo comfortabel mogelijk te maken:

 • Een goede voorbereiding is een goed idee als je met de trein reist. Boek je vroeg, dan heb je de meeste kans op lage prijzen voor treintickets. Laat je goed informeren over de prijzen voor kinderen. In veel landen zijn kinderen gratis of krijgen ze korting, maar moet je wel een betaalde plek reserveren in de hogesnelheidstrein zoals Thalys of ICE. De meeste internationale treintickets kun je rechtstreeks kopen via NS International of via hun app.
 • Zorg voor vervolg vervoer. Met de trein stap je vaak midden in de stad uit. Dat is ideaal om met het OV verder te reizen. Zit je wat verder van het station? Zoek van tevoren uit hoe je met taxi, bus of metro bij je bestemming komt. Of vraag bij je accommodatie of zij je kunnen ophalen of tips hebben.
 • Neem voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Veel treinen hebben een restauratiewagon of een verkoper in de trein, maar dat is vaak erg prijzig. Zelf eten en drinken meenemen, houdt de kosten laag en je weet precies wat je mee hebt. Houdt ook rekening met wat vertraging onderweg; een extra snack houdt je kinderen zoet.
 • Neem een tas met spelletjes, boeken en kleurpotloden mee, zodat je iets te doen hebt. Met oudere kinderen zijn luisterboeken, een telefoon met muziek of zelfs een laptop of tablet ook een aanrader.
 • Zoek vooraf de juiste plek op het perron waar de wagon stopt met je gereserveerde plaats. Zo stap je direct op de juiste plek in. Dat voorkomt onnodig lang door de trein sjouwen met kinderen en bagage. In sommige treinen wordt je gereserveerde plaats ook maar een kwartier vastgehouden.
 • Zoek een wagon waar je je spullen makkelijk kwijt kunt, als je reist met een baby of kinderen in een kinderwagen of buggy. Zeker bij lange reizen maakt het dat extra comfortabel. Informeer vooraf op het perron waar deze wagon stopt. Perrons zijn vaak gemarkeerd met letters en op borden op het perron kun je zien welke wagon waar stopt.
 • Een voordeel van reizen met de trein is dat er een wc aan boord is, zeker met kinderen. Zorg dat je weet waar de toiletten zijn, mocht je kind nodig moeten. Maar omdat deze toiletten niet altijd heel fris zijn, is een nat doekje voor het schoonmaken van handjes naderhand een heel goed idee. Neem meerdere vochtige washandjes mee in een waszakje, en neem ook een zakje mee voor de vieze doekjes.

Meer informatie over treinreizen binnen Europa vind je op Milieu Centraal, ook voor de prachtigste treintrajecten.

Hotspots en tips voor duurzaam treinen in Europa

Met deze tips voor trein hotspots en tips voor duurzaam treinen in Europa ben je al een heel stuk op weg om een comfortabele en toffe vakantie te hebben. Welke bestemming heb jij al eens bezocht met de trein? Of waar wil jij nog eens naartoe? Laat het vooral weten! Je kunt met thegreenlist.nl in contact komen via de volg- en contactbuttons onderaan deze pagina. Zo kan je tip ook worden opgenomen in het artikel en komt het bericht ook bij mij terecht. We horen graag van je!

Meer duurzame reistips van thegreenlist.nl

Photo credits: NS, Mascha Bongenaar.

Share

Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.
Mascha Bongenaar

Mascha Bongenaar

Mascha houdt van de feiten. Mensen worden altijd heel blij van haar artikelen over de verborgen impact van allerlei aankopen. Ze is moeder van drie jongens en blogt zelf ook over haar duurzame zoektocht.

gerelateerde artikelen

HEB JE EEN TOF IDEE OF ZIN IN MEER GROENERE INSPIRATIE?

Zo kun je thegreenlist.nl volgen of met ons in contact komen:

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Ontvang meer duurzame inspiratie, groene tips en exclusieve aanbiedingen rechtstreeks in je inbox

VOLG @THEGREENLIST.NL

Dit artikel bevat mogelijk affiliate linkjes. Dit betekent dat thegreenlist.nl een kleine commissie ontvangt als je via deze link iets koopt, meestal is dat tussen de 3% en 10%. Een win-win situatie: jij krijgt een directe link naar mooie duurzame producten én je steunt met je aankoop ons uitzoekwerk – waar we het liefst nog heel lang mee doorgaan. Wij linken alleen naar producten en sites waar we fan van zijn of achter staan.

Schrijf je in voor de groenere nieuwsbrief!

Wil je geen artikelen en nieuwtjes missen van thegreenlist.nl, een kijkje achter de schermen krijgen en altijd op de hoogte blijven van groene voordeeltjes en winacties? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief: